Vélemény blog

A gondolat szabad.....

A gondolat szabad.....

Úton 11

2018. december 31. - Imre L Oláh

2018. február 21., szerda

Türelem vs. gyávaság.....

A belpolitikai helyzet elérte azt a szintet, amikor az események
módszeres elemzése, feldolgozása lehetetlen feladat elé állítja az egyszerű állampolgárt. A tömegmédia percenként önti a placcra a képtelenebbnél képtelenebb valóságot. Csak kapkodjuk a fejünket. A tegnap még bombasztikusnak tűnt hír mára olyan sztorival van überelve, hogy a fal adja a másikat.
A fidesz kormány regnálásának melléktermékeként előbugyogó korrupciós mocsok, szenny, olyan szinten ömlik ránk, hogy felfogni sem vagyunk képesek. Bénultan állunk az ellenzéki pártokkal együtt. És nincs szünet, sőt, zubog egyre intenzívebben.
Senki nem képes elordítani magát hogy ....ELÉG, NE TOVÁBB !
A normalitás, a logika azt diktálná, hogy gyerünk ki az utcára, és döntsük meg, zavarjuk el ezt a végletekig aljas rabló bandát. Sokakban gerjed a vágy, hogy  elkapni néhány főgazember frakkját és vonja őket a népfenség felelősségre nyilvánosan.
De nem. Ilyet nem lehet.
Igaz, hogy nincs jogállam a fidesz jóvoltából, de mi maradjunk a jogállamiság keretei között. Mármint a képzelt jogállamiság keretei között. Nincs, nem lehet lincselés, lámpavas, stb. Mint az jobb helyeken ilyenkor szokás ugyebár. Nem, nem!
Mi várjunk türelmesen a demokrácia, a jogállam helyreállására. Többek között ami alatt Polt Péter és Handó Tünde elzavarását is értem. Mert velük nem fog menni. (De....., ami nem jelenti azt, hogy Gyurcsány fan lennék.)
Aminek bekövetkezése igencsak kérdéses a fidesz által kifundált választójogi törvény keretei között. És tudja ezt Orbántól kezdve, a hűbéres alvezéreken keresztül a legutolsó hitvány fidesz tagig mindenki. Vigyorognak is kajánul. A pofánkba.
Csak nézzük meg az igencsak visszataszító külsővel megáldott Német "Sziszi" képét egy-egy sajtómegnyilvánulása során. Ez a sajtfejű ork  magabiztosan tobzódik minden ilyen alkalommal. Agresszívan belefojtja a kérdező újságíróba a szót, lekezel, kigúnyol, fenyeget. Jó, persze nem nehéz rájönni, hogy a mérhetetlen ostobasága, szegényes, faékszerű személyiségéből adódóan tud leperegni róla minden. És még jól is keres vele. Mint az általában a diktátorok szócsöveire jellemző.
Mit tegyünk? Hát ez bizony nehéz ügy. Persze nem lenne nehéz, ha visszaemlékeznénk Bayer Zsolt és tettestársainak 2010-et megelőző mondataira és példát vennénk tőlük, de......
De mi a végletekig demokraták vagyunk. Mentjük fel magunkat ekképp a harc, a küzdelem, a kiállás alól.
Pedig a francokat.
A helyzet egyszerű. Mindenki a másikra vár. Majd te úgyis lázadsz biztosan, majd ő úgyis kimegy tüntetni az utcára, naná, hogy majd ti harcoltok, ők küzdenek. Én inkább maradok, minek menjek oda egy tüntetésre, minek nyissam ki a pofámat, kiabáljak, üvöltsek, stb ? A liberális baloldalon a túlnyomó többségben nincs meg a fidesz hívőkben nemhogy meglévő, hanem folyamatosan túltengő agresszivitás, összekapaszkodás, szervezettség hajlama. Nagyon sokan közülük még le is tagadják a ma már csak inkább tudatalattiból időnként előtörő liberális, netán baloldali beállítottságukat. Ha valaki szervezni, győzködni, aktivizálni akarja őket, ..... én nem politizálok, engem nem érdekel ez az egész...... mondják szégyenlős, bizonytalan elhatározottsággal.
Nagyon érdekes volt például megtapasztalnom saját falumban azt, hogy a magukat baloldalinak, liberálisnak valló emberek hogyan hasonultak meg, és álltak be  a fideszes polgármesterjelölt mögé csak azért, mert az egy jópofa srác, egykori kolléga, stb. De inkább nem akarnék egy ilyen provinciális probléma tünetegyüttesénél leragadni. Attól függetlenül, hogy van, vagy nincs ettől allergiás sokkom időnként.
 Szóval.....
...... 2010, sőt 14 után fentebb, az országos régiókban - hogy , hogy nem - újfent lett némely, eladdig ismeretlenben politikusi spiritusz. Akik valamiért a baloldalra pozicionálták magukat. Hogy miért, az számomra akkor is, de ma már még homályosabb. És érdekesebb. Mert  nem beléptek a létező - igaz megroggyanó - baloldali pártba, hanem egyesek kiléptek, vagy mások a haveri kört rábeszélve, alapítottak egy amorf szerű képződményt. Ami persze az MSZP  szavazóbázisára ácsingózik azóta is. Nem a fideszére és nem is a pártpreferencia nélküliekre. Nem talpalják végig az országot, városokat, falvakat. Nem győzködnek személyesen senkit az utcákon, vagy házról házra járva.. Áh, az nagyon strapás. Van egyszerűbb megoldás. Gondolják.
Megkeresik a hozzájuk legközelebb eső mikrofont  és - persze a média hagyja, sőt inspirálja őket -  csábosan belebrekegnek. És minő véletlen, majd mindenki e pártok vezetői közül büszke, rátarti individuum. És mélyen ostoba. Vagy más. Bokrostól, Szél Bernadettől, Szigetvári Viktoron, Juhász Péteren át, Fekete-Győrig, Lattmannig, stb. mindenki.
Mondván .... mi (én) nem olyanok vagyunk mint (ő) ők. És a 1989-től 2010-ig politizálók mindenki coki, levesbe velük. Hajtogatják többen rögeszmésen.
Közöttük talán azok a leghangosabban, akik rém egyszerűen csak a fidesz által kitartott,  kőnatur mocskos provokátorok. Volt, akiről jó ideig más véleményem volt. Sőt ..... De aztán keserű volt az ébredés.
Apropó, jut eszembe.... Lévai Katalinnál álljunk meg egy szóra.
Kéremszépen. Képzeljük el azt, amikor egy cirkuszból kivénhedt kanca ( a továbbiakban, kk.) az angliai Epsom közeli állatmenhely direkt nyitva hagyott kapuján kicsámborogva, az egyes rajtboksz felől pont bebóklászik a derby elstartolásakor a pályára.  Mivel keresztbe kasul, össze-vissza fut, mindenkit leütközz, kibillent a ritmusból.  Csak a túlsó szélről, 12-es bokszból rajtolót nem éri el. Az a ló nyert. Nyergében azzal a zsokéval, aki kinyitotta az állatmenhely kapuját. Persze, az új szabályok szerint minden,  a rajtkor a pályán lévő ló indulhat a derbyn.
Rémálom.
De, komolyra fordítva a szót...
Bizony, baloldaliként a milliárdos Gyurcsáról nem egyszerű kimondanom, az ellenzéki oldalon ő a legkarakteresebb. És kövezzenek meg akár ezért, de Orbánnal szemben ő a legvitaképesebb. Pártja a legszervezettebb, legegységesebb. Ezeket lehet tagadni, de a tények magukért beszélnek. Ennyi, ez van.

Az 1989-et  megelőző időszak kelet európai társadalmi viszonyainak köze nem volt a klasszikus értelembe vett baloldalisághoz. Ezt tőlem komolyabb, felkészültebb emberek állítják. Ez összecseng azzal , hogy  én akkor - gyermekkoromban - láttam/megéltem a szegénységet. Sőt, nota bene a kvázi osztálykülönbséget. Még ma is tisztán emlékszem a nyomortól bűzlő cigánytelepekre Hajdúböszörményben, Hajdúhadházon. Már akkor szenvedélyes kerékpározóként gyakran eltekertem arrafelé. Távolból lestem a hangyabolyként nyüzsgő embereket. Furcsa, mozgalmas, zajos cigány telepek voltak. Akkor láttam először életemben strihelő kurvákat is. A 4-es út mellett álltak Debrecen fele. Volt amelyik megállított és kezembe nyomva egy kb. kétliteres üveget megkért, hogy vigyek neki vizet a közeli tanyáról. Nem értettem, hogy minek neki annyi víz, de a beígért öt forintért örömmel eleget tettem. Naná, huszonöt fillér volt egy száll Fecske a trafikban. Négy negyven egy dobozzal. A suliba én voltam a császár a füstszűrőssel. A többiek sodorttal, vagy max. Munkással nyomultak.
Azóta már bőven eltelt egy emberöltő, és bizony minden reményem ellenére még mindig nyoma sincs a hiteles baloldalnak. Ami úgy 1994 táján Horn Gyula felbukkanásával felderengett, de Bokros Lajos színre lépésével gyorsan kimúlt.  Szerintem legalább még egy emberöltőnek kell eltelnie, mire valahol ebben az országban kialakulhat/fejlődhet a valódi baloldal. De ezt hagyjuk is talán.
Ettől még össze lehetne fogni és nem lealjasodva fúrni, lejáratni, cseszegetni az azonos oldalhoz tartozó másikat. Ha valaki a baloldali szolidaritást komolyan veszi, az nem így lép fel, mint egyik-másik újsütetű ellenzéki politikus. Legalább nyilvánosan nem, ha már ahoz van gusztusa.
Természetesen ez nem áll a jókora kincstári optimizmussal megáldott Jobbikra. Nekik - azon túl hogy jobboldali párt - "körkörös letámadás" kell hogy legyen a taktika. És ez érthető is. Persze az kissé röhejes, ahogy mellőlük lelépett a magyar gárda, a betyársereg és a 64 vármegye (HVIM) csoportosulások. Egy része e társaságoknak begubózott, de a zöm inkább átállt. A fideszhez. Ott jobban kilehet teljesedni az agresszív gyűlölködésben.
Egyébként is.... na, nehogy már ne lehessen egy jót zsidózni, cigányozni, migránsozni, Eu-t szidni amikor kedve szottyan valakinek. És fel is mentik magukat azzal, hogy..... Hát ez a Vona is meghülyült. Libsi lett, vagy mi.... Még hogy néppárt,......meg buzik is élhetnek ezen a bolygón.....Nahát, hova jutottunk. Különben is a Viktor megmondta, hogy szemöldökcsipesz......  Morogtak távoztukban.
A baloldal is kajánul, jó nagyot  röhögött azon, hogy zsurpubi. Nem kellene. Nincs ok rá. Sőt.... Legyünk magunkhoz annyira őszinték, hogy a baloldali populáció döntő hányada beszari, félős, lapító. Otthon, a négy fal között puffog. Tudják ezt Habonyék is jól. Áldják is a qrva nagy szerencséjüket, hogy a szétmálló CÖF helyett nem kell gründolni egy másik zombi hadsereget. Nincs ki ellen. Nem fenyegeti őket semmiféle veszély. Tőlünk, aztán nem. Mi demokraták vagyunk. A faszagyerekség a génjeinkben van.
És a türelem. Vagy a gyávaság.

2018. március 3., szombat

A viták ideje lejárt....

.... mondja Berci, a Havasi. Tökös gyerek. Mondhatnánk, ha mi meg vicces kedvünkbe lennénk.
De nem vagyunk abban. Főleg most, hogy kiderült, a fidesz nemhogy finomítana a Hódmezővásárhelyi szívás után a kommunikáción, ..... hanem inkább rátesz egy lapáttal, és... ámokot fut.
A sorosozáson kívűl még ENSZ-ezni is fognak ezután. Sőt, ...... Német Sziszi pórázának futószára is láthatóan jóval hosszabbra van engedve. És persze hogy nem is a fojtó nyakörv van feltéve rá. Szabadon őrjönghet. Már nem hajlandó még csak válaszolni sem egynémely sajtóorgánum feltett kérdésére.
És immár újfent izzít a zombi sereg is. Más jelentkező nem lévén,  maga Bayer jön, és a kloákanyílásán keresztül újra életet próbál lehelni az eleddig döglődő CÖF-be.
Most lenne jó személyszállító vállalkozást működtetni. A fene enné meg,.... most hülyére kereshetném magamat a zombi falkák felszállításával vidékről. Van lóvé dögivel. Lehetne számlázni ezerrel. Fognak is a bennfentes vállalkozók.
A viták ideje lejárt....... Mondja Bercink, a Havasi.
Ugyan megvan e még neki az ereklyeként őrzött Coca-Colás doboza, amiből Orbán Viktor ívott Dunaharasztiban? Ezek után már igazából azon sem lehetnénk meglepődve, ha a Vezér által elhasznált wc. papír egy darabját, netán az ágy mellet felejtett, összeragadt, aszalódott óvszerét is tulajdonolná. Ilyenektől bármi kitelik. De,....
Aggódom. A muksót nem találom a fidesz által közzétett ogy. képviselőjelöltek listáján. Vagy nagyon bízik a jövőben, vagy helyérték szerint lett kezelve. Valaki - persze hogy a főnök - úgy ítélte meg, oda már nem elég jó.  Kezelheti a wc keféjét, kinyithatja előtte az ajtót, szervezheti a privát szférát ( esetleg turnékon bioágymelegítő beszerzés, stb). Beteges, mániákus bizonyítási vágytól fűtve elhessegetheti a rámenős újságírókat is, de komoly, fajsúlyos feladatot, pl. politikát nem bíznak rá. Be van árazva. Időnként látszik  is a testbeszédén, tudja jól, egy londiner, lakáj, házi nigger színvonalát sem éri el. Hm....azokban mindig van, volt valami méltóság, tartás. A francba, hogy bennem nincs...... Olvasható le a fizimiskáról.
Csak üres pózolások, fontoskodások. Egy (tiszti)szolga. Pucerlegény. És mindig is az lesz. Hozzáragadt Orbánhoz, mint egér a ragasztós csapdához. Ez a hátránya annak, ha túl közel kerülsz a főnökhöz. Ha már majdnem a testrészévé válsz. Ha már annyira közvetlen, bensőséges a viszony köztetek, hogy el-elfingja magát előtted, tovább beszél veled és nem zárja magára a wc ajtót amikor brunyál. Lazán szól, hogy pakold be a bőröndjét, nem törődve azzal, hogy érzed az összeizzadt ingének a szagát, látod a húgyfoltos , csokivonalkódos gatyáját, stb. Abból a pozícióból már se ki, se továbblépni nem lehet.
A viták ideje lejárt..... Ezt találta ki a Habony-propaganda művek, és ezt kell unos-untalan ismételgetnie neki is. Ha egyszer a főnök az ellenzék bármelyik legkutyaütőbbjétől elhangzott, "kihívom egy nyilvános vitára" című fenyegetéstől azonnal összefossa magát - főleg amióta a Gyurcsány felmosta vele a padlót - akkor nincs más lehetőség. Nagyon égő, de ezt kell nyomatni.
A viták ideje lejárt. Aha.
Le? Tényleg? Akkor mi jöhet?  Az erőszak? Jöhet a furkósbot? A gumibot? Jöhetnek a Kubatov-kopaszok megint?
Mert értelmes érvek, megcáfolhatatlan tények, minden vitán felülálló eredmények azok nincsenek. Van helyette Soros, migráns, és most ENSZ. És Berci.

2018. március 8., csütörtök

Nekünk diktatúra kell .....

Ha van Isten, ne könyörüljön rajta:
Veréshez szokott fajta,
Cigány-népek langy szivű sihederje,
Verje csak, verje, verje.
(Ady:Nekünk Mohács...)

Czeglédi Csaba ismételt letartóztatása  mindössze kb. úgy 150 embert háborított fel annyira, hogy fölálljon kényelmes foteljából és kimenjen  az utcára tüntetni a diktatúra e legújabb förtelmes, vérlázító tette ellen.
Most idézzem Teleki Pált ( ... a legpocsékabb nemzet...) fájdalmamban? Minek ? Teljesen lényegtelen.
Jogállam van... Állítja egy-két naiv ballibes közgondolkodó is itt-ott. Erre válaszul egy Budai Gyula névre hallgató, embernek látszó DNS halmaz jogállamért kiált Czeglédi ügyben.  Hát igen.Van, sőt, lehet itt bármi minden kérem.
Szlovákiában a köztársasági elnök maga lép a ringbe és új választásokat vizionál, miután ott is bemozdult a nép a kormány maffia kapcsolata, módszere miatt. Az összes újság szolidárisan összezárt és közölte a meggyilkolt újságíró cikkét.
Itt a disztingváltan csak bajuszos ürüléknek nevezett főméltóság a Sándor palotába zárkózik, és mélyen kussol. A 888-tól az Origón át, az Echo tv-ig szorgos falazás történik a maffia kormánynak és Tiborcznak.
A hatalom pedig ezek után immár nyugodt, rezzenéstelen arccal hurcolja el -  demonstratívan, nagy felhajtások közepette és kizárólag választási időszakban  - azokat, akiket ( Hagyó, Simon, Tátrai, Császi, Czeglédi) épp kedve szottyan. Őrület, de még csak egy rezdülés sincs a népben.
Sőt.
Az ellenzék azzal van elfoglalva momentán, hogy egymást jótékonyan karakter gyilkolgatja halomra a választási küzdelem véres színpadán. A fidesz önelégülten hörgő röhögése közepette.
Egy általam nemrég még favorizál politikai alakulat (LMP) nem hajlandó a DK-val leülni tárgyalni. Beszéljék meg az MSZP-vel, aztán dumcsizhatunk a koordinációról, ....... mondja az egyik társelnök az ATV, majd nehogy ne jusson el a címzetthez, a Hír Tv esti faggatós műsorában is.  Arcpirulás nélkül hangoztatva azt, hogy ..... ne üzengessen senki, senkinek a médián keresztül. Széll Bernadett legújabb szellemi fogyatékos, de minimum óvódás megnyilatkozásainak egyik legújabb gyöngyszeme e mondat. Megsúgom, keményen titkolják, hogy nagyon sok helyen nem tudtak még jelöltet sem állítani. De a non plus ultra tőle, az a SZÉL KORMÁNY, mint ötlet.... volt. Atyagatya, ez ám a realitás érzék. Még szerencse, hogy gyorsan észrevették a körülötte lévők és szóltak neki, hogy..... na ne má' Bernike.
És a csúcsok csúcsa, az Együtt párt, Juhász Péterrel és a jócskán felfelé kerekített 1 %-os népszerűségi mutatóval. Mi sem természetesebb, hogy majd ők megmondják, hogy kinek, merre , hány méter az ellenzéki oldalon. Mindenki álljon be a Szabó Szabolcsuk mögé. Akit amúgy anno  Csepel - Soroksáron a zömmel MSZP-s, DK-s érzelmű sokaság emelt az országgyűlésbe. És persze, hogy nem a választások után várható költségvetési párt támogatásra hajtanak. Ha nem,...akkor mire?
De nem akarom csak a negatívumokat sorolni.
Van(nak) komoly, valódi választás előtti munkát végző szerveződés(ek) is. Szerencsére. Ilyen a V18 és a Közös Ország Mozgalom.
Csak oda kéne figyelni rájuk, és megteremteni a munkájukhoz szükséges feltételeket. Vagyis a pénzt. De úgy látszik pont ez nem megy. Vagy nem akarózik menni. Mintha mindenki félne a közvélemény-kutatási eredményektől. Attól, hogy számára lesz kedvezőtlen majd az eredmény. Bizony, mintha nem övezné túl nagy népszerűség az ötletüket. Egyrészt. Másrészt mi van, ha aszerint kellene az ellenzéki pártoknak bemozdulni ? Mert a fekete leves az lesz.
Kimondani, hogy ..... Figyu öreg, az okosok megkérdeztek a környéken pár száz választót és nézd ezt a garfikont. Ez a tuti. Értve? Szóval lépj vissza, le, hátrébb, mert van tőled itt jobb. De, és, .... ami ennél sokkal, de sokkal fontosabb, teljes erőbedobással támogasd azt, akinek esélye van leverni a maffia jelöltjét.
Hogy ilyet mondjon valaki, valakinek és ezt várná el itt, az előbalkánon? Muhi, Mohács, Majtény, Világos, Trianon, 56 után? Na ne.
Hát olyat nem. Hogy egy vérbő jobbikos, egy függetlent támogasson? Ne adjisten egy emeszpést?
Vagy egy elempés egy dékást? Vagy mindezek egy halk, de komoly megegyezés alapján oda-vissza?
Akkor inkább maradjon a diktatúra. Nekünk az kell.
És április 8 után jön megint az immár megszokott össznépi játék, hülye gyerekeknek.
A mutogatás egymásra.

Jelenleg ez a kampányködből kibontakozó harctéri kép. Óh, Uram! Könyörgöm add, hogy ezúttal tévedjek.

2018. március 19., hétfő

Tavaszi advent...

Az istennek sem jön össze a koordinált indulás az ellenzéki oldalon. Nagyot mondó kis pártok, kicsinyes, relatív nagy pártok birkóznak a színfalak mögötti iszapban. Inkább vesszen minden, minthogy lemondjanak egy-egy koncról. Az egész kezd hányingerkeltővé váni. Nagy kérdés az, hogy a szavazó nép mikor fog hátat fordítani az egésznek, mondván, .... na ebből sem lesz már énekes halott. 
Pedig ha valamikor volt választás előtti nagy téma, aduász, atombomba az épp aktuális ellenzék kezében, az mind semmi a mostaniakhoz képest. A "nokiás doboz" immár még egy gyufás skatulyának sem válna be. Az MSZP-s  Simon rongyos pár száz milliója itt bagatell összeg, nem rúg még labdába se az immár teljes joggal és tudományos megalapozottsággal  félkegyelműnek mondható "Kupakos" Kósa miniszter 1300 milliárdos és az ő öreg muterjának 800 millás "nigériás" cumija mellett.   Ennél röhejesebb figura miniszteri székbe nem igen ült a ma ismert univerzumban eddig még. Talán, esetleg Afrikában.
Ez, és szintén a választásokra felvezető történetként szolgáló Tiborcz-Elios és Semjén-(házi)rénszarvas ügy jól hangolja rá a népet április 8-ra. Orbán, és persze a nép is jól tudja, bármelyik minisztert meg lehet találni valami hasonló sztorival bármikor. Most válik csak igazán érthetővé, hogy miért is fél a vezér annyira Simicskától. Aki egykori fidesz hatalmasságként, mint bennfentes, válogathat az ilyen ügyek között. De....
Ugyan mi lesz, ha nem bukik a fidesz. Az immár nyílt fenyegetésből tudható, kemény idők jöhetnek minden ellenzékire. Készüljünk.
Vajon, jön e még valami a Simicska média háza tájáról? Ne legyen kétség, biztos, hogy jön. Bár szerintem már feleslegesen. Egyrészt  aki elakar menni szavazni, az már eldöntötte, hogy melyik oldalra szavaz. Az ellenzéki oldalon max. az változhat még akár az utolsó pillanatban is, hogy ki, melyik pártra, melyik jelöltre voksol. Másrészt ez az ellenzéki pártkavalkád, mint ahogyan az eddigiek nagy és botrányos fideszes témáival, úgy a további - feltételezhetően szintén - nagy témákkal sem tudja úgy és annyira tematizálni a közbeszédet, hogy az komoly számban elindítsa a szavazófülkék irányába azt a jelenleg szinte mozdulatlan, apatikus kb. egy milliónyi embert, akik egy nagy biztonsággal elcsalhatatlan kormányváltáshoz még kellenének. Vagy,.....eltántorítana legalább egy fidesz hívőt, esetleg tömeges átszavazási hajlamot indukálna az ellenzéki oldalon belül.

E látvány is közrejátszik abban, hogy a fidesz arcai, gauleiterei persze hogy tort ülnek szinte mindenhol.  Gátlástalanul használnak ki minden lehetőséget a politikai (ön)reklám lehetőségek megragadására. Különösen a kisvárosokban, falvakban grasszálnak magabiztosan az utcákon, vigyorognak a kandelábereken lengő plakátokról látványosan. Nem lehet olyan rendezvény, esemény, amelyre a helyi kollaboráns sleppjük, szekértolóik díszkíséretében ne telepednének rá.
És nincs ez másként itt, az egykoron városnak álmodott kis falunkban, Abádszalókon sem.
Visszaemlékszem a rendszerváltást megelőző időszakra, amikor általában a járási pártbizottság egy-egy munkatársa jelent meg - látható kényszeredettséggel, mintegy hivatalból - az akkor divatos ünnepeken. Inkább, ha tehették, beszédet sem mondtak. A narrátor köszöntötte őket, ők bólintottak a kivezényelt tömeg felé, és passz, hazamentek.
Aztán 1990 után változott a helyzet. A kutya sem járt erre a hatalom részéről a március tizenötödikék, augusztus huszadikák alkalmával. Nem pofátlankodtak ide, nem brekegtek bele a mikrofonjainkba, nem politizálták át az épp aktuális ünnepet, nem mosták az agyunkat. Békében hagytak bennünket. Bármelyik nemzeti ünnepünkre elmehetett bármilyen politikai meggyőződésű,  bármelyik helyi állampolgár úgy, hogy nem kellet feszengenie a beszédeket hallgatván. De ennek immár jó ideje vége.
Mert 2010 után ismét változott a helyzet. Először csak finoman, beszokatóan, a közmunkásoknak tartott "babgulyásos termelési-piár" nagy gyűléseken szónokolt Fazekas miniszter. Majd egy Kovács Miska nevű, megbukott helyi ocsmányság invitálására megjelent az ünnepi rendezvényeken is és onnantól ömlött a pártpolitika.
Ma már a buszpályaudvarnál buslakodó Kossuth szobornál minden március 15-én megszokott látvány az, amikor a fideszes szónokokat lehorgasztott fejjel, bűnbánó szégyenlősséggel hallgatja az egykori helyi MSZMP tag, pártbizottsági tag, járási pártbizottsági tag, községi tanács elnök, KISZ titkár. Majd groteszk csúcspontként, ......  az egykori tsz párttitkár az egyház nevében, míg a volt munkásőr bázisparancsnok a helyi fidesz szervezet nevében nagy átéléssel, nemzettudattól átszellemült arccal koszorúz.
És győzelmi jelentésként olvashatjuk másnap az egyik közösségi oldalon, hogy 200-an jelentek meg a jeles eseményen. Ne is rontsuk az ünnepi hangulatot utólag azzal, hogy a műsorban fellépő sokasággal, hivatalból megjelentekkel és a ...... két ló + rajta ungarische betyár..... alles zusammen.

Kb. úgy négy-öt évre visszamenően nézegettem minap az fb-n többek által a különböző ünnepről megjelentetett képeket. Egykedvűen konstatáltam, hogy vagyunk immár egy jó páran, akik azt valljuk, amíg a fideszes politika ilyen gátlástalanul rátelepedik ezekre a rendezvényekre itt, addig  mi oda nem megyünk.
Nincs bajom a magányommal azon néhány percig ott, egy száll virágot elhelyezve, amíg Kossuth apánk előtt tisztelgek. De azért biztatom a többi távol maradót, tegyék ők is bátran ezt. Hátha találkozunk.
A közös ünneplés helyett marad addig az advent. A tavaszi advent. Várakozás arra a napra, amikor ismét szabad, pártpolitikamentes lesz a nemzeti ünnepek hangulata Abádszalókon. Is.
Főhajtás közben furcsa érzést keltett bennem az, amikor összeért ez a várakozás  április 8. napjának soványka reményével.

2018. április 4., szerda

Rajtunk múlik....

(Vélemény)
Rögzítsük. Abban az országban, ahol a választási szabályokat a
regnáló hatalom úgy alakította át, hogy az állampolgárok  legalább 70 %-ának kell  megjelennie a szavazó urnák előtt, hogy némi remény legyen a változásra, ott nincs demokrácia.
És most folytathatnám a kamujelöltekkel, a hatalom által generált szintén kamu és piszkos kis provokátorpártokkal, a sajtót ért hatalmi inzultusokkal a kampányrendezvényeken, OVB részrehajlásokkal és még napestig sorolhatnám.
De akkor milyen választás lesz április 8-án, ha nem demokratikus? E kérdésre mondhatná azt is a kritikus szemlélődő, hogy ez hülye kérdés, mert ha van választás, akkor ott van demokrácia is. Aha. Tényleg úgy tűnik, hogy van. Vagy mintha lenne.
Na mindegy. Ez van. És ne essünk kétségbe, április 8-án valami történni fog. Vagy az, hogy a fidesz megy a levesbe, vagy az hogy nem. És passz. Szépreményű orákulumok, ügyeletes megmondó emberek vizionálnak világvégét, patakvért, lámpavasat, börtönt oda-vissza ha a fidesz, vagy ha az ellenzék győz. Pl, a'la natur, .....egy Angyalföldi állampolgár is a minap egy Németh Szilárd celebrálta kampányrendezvényen lazán csak halálbüntetésen lamentált nyilvánosan. Természetesen az ellenzékiekre értve. Hát kedves közönség, tessék, csak tessék, bátran, csak bátran. Ahogy tetszik, akinek, kinek.
Sőt, az X-re is ( a fidesznek nem jön össze a 100 képviselő ) van megoldó képletük egyeseknek. Na, ja, arra ott lesz a parlamenti kormányzás. Már azért is kíváncsi lennék egy ilyenre, mert itt olyan még nem volt. Képzeljük el, azt a sok hülye politikust, ahogy spontán gerjedt csoportosulásokban csépeli egymást. De kár, hogy Torgyán már a múlt idő. Megérdemelnénk.

Pedig a dolog rém egyszerű. Akárki is győz, az élet megy tovább. Azt nem nehéz megjósolni, hogy az ország  többségének közérzete fidesz győzelem esetén rosszabb lesz. Na és? Volt már ilyen, nem is egyszer. Ja, ..... hogy a Viktor azt mondta, hogy elégtétel lesz? Én azt mondom, ha ők győznek, meg is érdemeljük. Sőt, ....
És hogy mi lesz az ellenzék győzelme esetén? Na, azt nem tudjuk.
Egy biztos. Akik a fidesz alatt megszedték magukat, azok jól járnának ebben az esetben is. Eltűnik az a hatalom akinek hálásnak kell lenniük, amelynek fizetniük kellene a dézsmát, a védelmi pénzt. Mintegy varázsütésre, megszabadulnának a hűbéruraiktól. Az lenne a kánaáni telitalálat, tiszta amerika.
Hogy egy bármelyik új hatalom visszavenne mindent? Áh, na ne vicceljünk.
De, nézzük pártonként....
A Jobbik sötét ló. Ma még stabilan egységbe tartja őket a hatalom utáni sóvárgás.  De mi lesz, ha hatalomra kerülve megérzik a konc szagát, ha elérhető távolságba kerülnek a lenyúlható anyagi javak? Ne legyenek kétségeink, ők is emberből vannak. Csak emlékezzünk a tiszta arcú, ábrándos tekintetű, fiatal, naiv romlatlansággal a hatalom felé araszoló fideszesekre. Hamarabb vérfarkasokká, rablólovagokká váltak, mint ahogy az iszapból a felszínre vergődő, majd a Tiszán lebegő kérész lárvák átváltoztak.
Esetleges hatalomra kerülésük esetén igazi kuriózum lehet a magyar újkori történelemben az, amikor Vona elhallgattatott, levermelt, hibernált belső ellenzéke - az igazi jobb szél - elkezd hatalmi pozícióban dolgozni. Mert bizony egy hatalomra jutás esetén rájuk is szükség lesz, ugyanis igencsak szűkében vannak megbízható káderekben. Novák Előd, Tyirityán, Toroczkai felkészül? Tény, már bizonyított, vagy elismert tagokból álló államigazgatási, makrogazdasági szakembergárda e párt mögött nem látható, érzékelhető. Az eddig megszólaló nímandokat hagyjuk inkább.
Komolyan mondom, ha valamiért, ezért kissé majdhogynem szurkolok is nekik. Van az a mondás, hogy szűz kéz.....
És mi lesz, ha a demokratikus ellenzék - MSZP-Párbeszéd-DK,..... (esetleg LMP?) vagyis  a baloldal - győz? Bár ez igencsak reménytelen, sőt, ..... de azért játszunk el a gondolattal. Az MSZP hagyományosan egy civódásokkal, mondjuk ki, belső hatalmi harcokkal terhelt párt, karakteres vezető nélkül. És ehhez jött most a Párbeszéd, Karácsony-Szabó Timea párosa, akik tovább bonyolítják a helyzetet. És Karácsony Geri mond is időnként furcsa mondatokat, amire a törzs MSZP-sek rémülten elkezdenek csuklani. Nem jósolnék neki hosszú időt, ha nem lesz bölcsebb, higgadtabb, taktikusabb. De tény - ha tetszik , ha nem - náluk azért van állam és közigazgatási, törvényalkotási, közgazdasági szürkeállomány, gyakorlat, tapasztalat. Ne szajkózzuk azt az őrültséget, hogy padlóra vitték a gazdaságot, eladósították az országot. Ez hülyeség. Szinte végig jelentősebb Eu-s támogatás nélkül, csak az ország gazdasági teljesítményéből adódó bevételekből gazdálkodtak. És slusszpoénként a végén jött a gazdasági világválság. És ne tagadjuk, van korrupciós gyakorlat is, ami komoly kockázat főleg a fidesz után.
De folytassuk....
Az LMP egy ilyen esetleges győzelem esetén megkerülhetetlen tényezőnek tűnik, de.... Eléggé közelről megismerve őket ki kell mondanom, nem éppen egy komolyan vehető - de tény - párt szerű képződmény. Ez utóbbinál sajnos nincs rájuk jobb szó. Okoskodó, vetyengő, parttalanul filozofáló bázisdemokrácián alapuló, instabil önmeghatározású működéssel hánykolódva haladnak valamerre, háttérben Schiffer András árnyékával.  És bizony időnként félelmetes kiszámíthatatlansággal, megbízhatatlansággal. Csak emlékezzünk  Vágó Gábor legutóbbi ámokfutására, vagy Szél Bernadett folyamatos cikk-cakkjaira, kommunistázásokra, Gyurcsány-fóbiára, Jobbik-násztáncra. Viszont van egy mindenre, minden helyzetben felmentőnek számító, mantraként ismételgetett válaszuk: Fenntartható fejlődés. Hogy ez igazából mi a fészkes fenét jelentene az ormánsági, kunsági, jászsági, borsodi, stb. aprófalvak, közte szűkebb pátriám, Abádszalók népe számára, az nem tudható.
És végül a DK. Mint párt, az előzőekhez képest ők a nyugalom szigete. Adott egy egységes, fegyelmezett, kibeszélés nélküli, határozott irányvonalú és elvű, faékszerű egyszerűséggel működő párt. Egy megosztó, nem túl megbízható, széleskörűen elutasított, örökmozgó-nyüzsgő, idegesítő, de mégis karakteres vezetővel. Kádereik, szakembereik a szocialista éra alatt inkább a másodvonalbeli , vagy tartalék hadtesthez tartoztak. Ezért is húztak el az MSZP-ből. A zöm szimpatizáns és főleg a tagság hatvanon felüli. Nyugi, hosszútávon nem lesznek tényezők, egyszerűen kifognak halni.
Hogy együtt hárman, koalícióban mire mennének? Ez érdekes kérdés. Nem valószínű, hogy megfogjuk tudni rá a választ.
És ha valaki ezek után netán megkérdezné tőlem, hogy.... na, akkor kire szavazzak?
Rövid leszek.
Határozottan ajánlanám a demokratikus ellenzék bármelyik pártját, jelöltjét annak, aki meggyőződésében demokrácia hívő, nyitott, szabadelvű, de valamiért hiányérzete van, elégedetlen az elmúlt évekkel.
Jobbikot annak, aki egy nacionalista meggyőződésű, rendpárti, roma-judeo-iszlámfóbiával megáldott-vert ember és van benne kalandvágy.
És a fideszt azoknak, akik a NER-ben ( ha tudják egyáltalán, hogy mi is az) megtalálták az érvényesülés lehetőségét, 2010-óta megelégedettségben, jó közérzetben, minden probléma nélkül élték az életüket, plusz szeretnek hinni egy vezérben, megváltóban, félnek a pirézektől, migránsoktól és mindenféle további mese és fantasy figuráktól.

És most azok az érzékeny helyi viszonyok és ami miatt úgy döntöttem, félév távollét után blogom e bejegyzését ismét megosztom a facebook oldalamon is.....
Szóval...
Mindenesetre Jász- Nagykun-Szolnok megye 3. sz választókörzetében a helyzet pofon egyszerű. De még mennyire , hogy az.... Így Abádszalókon is. Az ellenzéki kampány az nulla. Olyan itt nincs.
A fideszes jelölt által megjelentetett brosúrában helyi "nagy és látványberuházások, eredmények", álmok, gyűjtő fogalomban, ..... üveggyöngyök sorakoznak. Címlapon a polgármester ajánlásával. Ez utóbbi, bár önmagában még lehet külön hányingerkeltő is egy független, netán sértő egy ellenzéki gondolkodású lakos számára, azért nem szokatlan a nem éppen tehetséges, mint inkább szervilizmusba menekülő polgármesterek viselkedésében. Sőt.
Viszont a magam részéről mindenképpen hiányolom az ilyenkor Bordás Imrétől megszokott óvatos, bölcs, semleges magatartást.  Nehéz leírnom, de ehhez viszonyítva még Kovács Miskában is volt gerinc. Ismételten hiányolom, de nem lepett meg. Ezt le is írtam első felháborodásomban. Feleslegesen. 
És azon főleg ne is agyalogjunk, hogy ha összedobjuk a brosúrában szereplő összegeket és összevetjük  Karcag és Tiszafüred városok több tízmilliárdos nagyságrendű fejlesztéseivel, akkor mennyire lehetünk elégedettek a fidesz kurzussal.
Különösen azt ne vegyük észre, hogy minden ígéret és vállalás ellenére sehol a strand fejlesztés indítása, a tanuszoda - amihez semmi közünk nem lesz szerencsére, mert a kivitelezés hároméves elhúzódásából a műszaki színvonalára is következtetni lehet - befejezetlen torzóként, háborús terepként nyomasztóan hat az ilyenkor egyébként is kihalt tájra. A településre vezető műutak - mondjuk ki bátran -  leírhatatlanul és felháborítóan, de direkt szar állapotát igazából nem is kell emlegetni. Arról a falu mintegy 20-25 %-ának van tapasztalata csak. A többiek honnan is tudnák, mivel el sem hagyják a települést évszámra. Hogy ez önmagában mit jelent?
Megtudjuk a szavazás számszaki adataiból hamarosan.

Már csak egy-két nap van hátra. Minden politikai tényező részéről elmondatott, ami elmondható.
A többi már rajtunk múlik. Rajtunk múlik, hogy tisztában vagyunk e a helyzetünkkel, megértettük e az üzeneteket, felismertük e a felelősségünket, érdekünket. Rajtunk múlik, hogy láttuk e a láthatót, értettük e az érthetőt, megismertük e a megismerhetőt.
És képesek vagyunk meghozni a számunkra helyes döntést.

2018. május 5., szombat

Hülyék voltunk .....

(Vélemény)
Immár semmi kétség, a fidesz elcsalta a  2018-as parlamenti választásokat.
Ez mindenki számára világos. És gyorsan tegyük azt hozzá,  az ellenzék asszisztálása mellet, mintegy karöltve.( Na, ez már nem annyira mindenki előtt világos)
Legyünk is rá büszkék, mert ritka teljesítmény egy országtól, ha ott ilyen megtörténhet. Persze, mint ilyenkor bárhol a világon az lenni szokott, a liberális sajtó percenként háborog, uszít, zajong. Magától értetődő feleslegességgel, mint az általában az után lövésekre  jellemző, de ez mellékes.
És  e sajtóhergelvénynek engedve, több mint százezer ember tett első felindulásból egy egészségügyi sétát a parlamenthez. Virágos jókedv, baráti csacsogás a vonulás közben, rendőrsimogató bulis hangulat, stb, stb. És aztán a Kossuth térre elérve, meghallgatott a nép néhány stílustalan, tétova, tartalmatlan monológot azoktól a lámpaláztól gyötört ügyeletes szájkaratézóktól, akikben éppen most érett meg a felismerés, hogy ők bizony képesek és alkalmasak is a nép élére állni e vészterhes időkben.
Majd néhány tízezren egy hét múlva megismételték újfent mindezt. Bár ezúttal Paprika Géza (alias Papp Rita Réka, vagy Papp Réka  Kinga, ahogy tetszik) és Fluor Tomi "művészek" hoztak némi lírai színt a történetbe, miközben megtudtuk, hogy valaki  elindult a híres kis Afganisztánból.... Mit mondjak? Nem biztos, hogy Kingának (vagy Rékának, mert tényleg nem tudom) el kéne indulni valamelyik tehetségkutatón....
És valszin ecetera majd május 8-án.

Hát kedves ellenzéki érzelmű, ébredő magyarok.... Talán teccetünk volna korábban ébredni.
Mondjuk kb. úgy legkésőbb 2017 október 23-án, amikor fehéren-feketén kiderült, hogy ez az ellenzéki párt katyvasz, ahány fajta, annyifelé húz és amúgy szakmányban szívesen szurkálja orvul egymást vesén. És ha ezen nem tud változtatni olyan magasztos pillanat sem, mint a nemzet egykori és azóta is egyetlen ébredésének méltó megünneplése, akkor bennük bízni nagy hiba.
Hülyék voltunk, amikor azt hittük, hogy ennek ellenére lehetséges az ellenzék valamelyik oldalának a győzelme. Igen, valamelyik oldalának, ami persze önmagában már abnormális. Sőt, inkább őrület. Mert micsoda abszurd az, hogy nálunk nem a kormánypárti és ellenzéki oldal van csak egymással szemben, hanem az ellenzék is több oldalra tagozódik a politikai hitvallás, elv, cél és kitudja mi mentén.
Persze, amúgy ennél jobbat tenni, nagyobb előnyhöz juttatni egy autoriter, vasszigorral vezérelvű, épp hatalomban lévő pártot már nem is lehetne. Ráadásul kis hazánkban az, hogy III/III-as ügynök volt valaki, az smafu, nokedli, gyikfing sztori lett immár.

Egy ellenzéki pártba telepített fidesz ügynöknek lenni,..... na, az most a trendi. És mint innováció, mindent visz.

El is haltak rögtön az erről szóló, innen-onnan felröppenő hírek. Bizony veszélyes, nagyon veszélyes a téma. Mert mi van, ha egyszer csak feléled a népben a gyanú, hogy esetleg nem csak az ellenzéki pártokba vannak telepítve, hanem az államgépezet intézményeibe, honvédségi és rendfenntartó (erőszak) szervekbe, önkormányzatokba, versenyszférában küzdő cégekbe és még ki tudja hova (pl: egy-egy kocsmapult mögé) az említett 007-esek.
Szerintem ez már jó néhányakban feléledt, és ahogy az idő halad, egyre többekben fog. Mármint főleg akkor, amikor megtapasztalják e háttér (sötét) energia aljas, de kivédhetetlen hatásait a saját civil életükre, mindennapjaikra.
(Természetesen, ha nagyon sokan rájönnének akkor sem fog semmi történni, de legalább én megmondtam.....)
Abnormális. Sőt inkább őrület az is, hogy egy elnyomó, tolvaj, nyomokban fasizmust tartalmazó hatalom pont a legelnyomottabbak, a roma társadalom széles rétegeinek a médiában büszkén hangoztatott szavazatait is maga mögött tudva nyert. Akár röhöghetnénk is rajta, ha nem lenne mélységesen tragikus és elszomorító az a paradoxon amikor a cigányok nagyon-nagyon utálják a migránsokat. És ezért tömegesen a fideszre szavaztak. Miért is jutna bárkinek eszébe, hogy immár a gyűlölet megvan, kivan próbálva, működik. A gyűlölni valóra csak rá kell mutatnia a karmesternek.  Az istennek sem jönnek a migránsok? Nem baj. A varázsló a pálcával máris rámutat a képzeletbeli Soros hadsereg tagjaira, a jelöltjeire,és stb, és stb. Ki (kik) a következő?

De térjünk vissza az elcsalt választásra.
Amit igazából nem is értek az, az, hogy minek kellet elcsalni. Ezzel az ellenzékkel szemben teljesen felesleges, szükségtelen volt az informatikai háttérrel trükközni, szavazókörökbe ügyeskedni, közmunkásokat motiválni, ukrán-magyar állampolgárokat szállítani, székelyekkel levél szavaztatni, stb, stb.
A saját példámat hozom fel. Az LMP támogató, vagy pártoló (mit tudom én) tagja voltam vidéken (a falunkban egyedül). Mondom, voltam.  Legnagyobb meglepetésemre a kutya sem szólt hozzám, nem hívtak, kértek, tájékoztattak, stb. A környékről - Tiszafüred, Kunhegyes - sehol nem hallottam, hogy valamelyik ellenzéki párt jelöltje, funkcija, csak akár meg is jelent volna ott a kampányt megelőző "békeidőkben" mintegy felvezetőként. Ezért a választási lakossági fórumot, kampányt így hagyjuk is talán.
Persze a fideszes csóka mindenütt ott volt, koszorúzott, mikrofonba brekegett, kezet fogott még a ...... kóbor kutyákkal is. Az ellenzéki oldalon az LMP-s Sallai R Benedek kivételével a többi jelölt (DK, Jobbik, Momentum, Együtt) a szavazó körzetben mind ismeretlen senki volt. Gondoltam, ezzel a hendikeppel fel fogják szántani a határt, mennek házról házra mint a kóbor macskák.  De mit ad isten, ennek ellenére a max. erőfeszítést egy egyszeri, szegényes szórólap és néhány faluszéli villanyoszlopra hevenyészve oda biggyesztett öreg csajszi fapofa a DK, míg a Jobbik részéről egy ránézésre nyakkendős vigéc jelezte. A többiek esetében még ennyi sem. Nem mellesleg a Benedek is át ment ködbe vesző Petőfibe.
Hogy ezt a pénztelenség okozta volna? Na, ne röhögtessünk.
Benedek tudhatta az adatbázisukból a telefonszámomat. Bármikor kiállhattunk volna vele a falu heti piacára, üzletsorra, stb. egy pulttal kampányolni. De akár még a szomszéd települést is bevállaltam volna úgy, hogy a benzinköltség felejtős. A focis és tűzoltós múltam miatt a környéken rengeteg ismerősöm van, talán lett volna némi érdeklődés. De nem.
A DK-s öreg csajszinak ott lettek volna a helyi, igaz eléggé csak elvileg létező párttagok. A Jobbiknak is van helyi embere. És hogy ne adjisten, ezek a pártok együtt egyszerre beálltak volna kampányolni egy valaki, közös jelölt mögé? Na ne. Azt nem lehet. Még megnyerték volna, amilyen hülyék.
Inkább minden szinten méla közöny, semmittevés, szuszmákolás. Csak a kertévékben ment a magas szintű baromkodás, egymásnak feszülés, lejáratás, beszopatás, stb.
Ki is derült ismét 2014 után, hogy így nem lehet.
Na, de majd jövőre biztosan másképp lesz. Jön az önkormányzati választás. Nekünk Abádszalókon a Gyulával meg az Ottóval, a .....Tóth Ottóval (akarom mondani Tibivel).
És jön az Eu-s választás is. Biztosan tanultak odafenn a történtekből. Mi is itt lent.
Most hülyék voltunk, de majd, .... Jövőre meg hülyék leszünk.

2018. május 16., szerda

Miért van az...

(Vélemény)
Nem volt lelkierőm megnézni a beiktatási ceremóniát május 8-án.
Elég volt később is megtudni azt, hogy Áder köztársasági elnök valóban hitvány, szar ember. Ehhez nem is kell fűzni semmiféle magyarázatot. Eddig egy-egy tüntetésen csak  mint hangulatkeltő bekiabálást halhattuk e bajszát is magába foglaló summázatot. Most immár....magától értetődő, egyszerű tény. Nem várható tőle semmi. Még hogy kamupártok, meg sorbaállás a szavazókör előtt és esedezés bocsánatért..... Elmegy ő a jó francba. Bármelyik falusi kocsmába már indulna a parasztlengős ezért a nyilvánvaló sunyi cinizmusért.
Igazából már az sem ráz meg senkit, hogy Mészáros Lőrinc percenként x millióval gazdagodva a kék kantáros nadrágját véletlenül lehugyozta a visontai erőmű klotyójába, miközben Zaid Naffa,  a közismert nemzetbiztonsági kockázat komoran ült a Parlament karzatán. Érthető mindkettejük morózussága.
Mert ez a szemét Trumph kezd bekeményíteni a magyarokkal szemben. (Hiába járunk Canossát a Jeruzsálemi követségavatáson.) Az új nagykövetjelölt meghallgatása nem biztat sok jóval. Nem véletlen, hogy a Viktorral együtt ők is idegesek. Mi van, ha Zaidnak meg kell szüntetni a pénzselyemút kezelői mellékállását és valami új trükköt kell kitalálni?
Ez már nem olyan egyszerű mostanában, mint 2014-15 környékén volt.

Időm nem túl nagy részét azzal töltöm, hogy elmélkedek az ellenzék  elszomorító választási eredményén. Már a Tv híradásokat sem szeretem nézni, újságokat sem szeretem olvasni. Idegesítenek.
Butábbnál butább, ökörebbnél ökörebb ötletek, vélemények ömlenek mindenhonnan arról, hogy hogyan kellet volna. És ami nagyobb baj, hogyan kell majd ezután.
Miért van az, hogy a ballib szimpatizáns az jó ideje - úgy 2006- tól - mindig utólag okos, bátor, utólag akar. Előtte nem.
Előtte kényelmes, várakozó, néha megalkuvó. És persze megvannak a bűnbakok is számára. Az ellenzéki pártok. Az össze-vissza,  nem tudatosan (vagyis tudatlanul) szavazó állampolgár az nem hibás. A tájékozódni nem akaró, nemtörődöm, csak elégedetlenségével megelégedő, választói felelősségével nem tisztába lévő egyén az nem felelős semmiért. Ő csak háborog - szerinte joggal - és mint mondtam, utólag. Nem érti, hogy ő döntött. Mintha a termék lenne a felelős a Tesco, a Penny, a Lidl polcainak választékáért.
Igaz, ettől még tény marad az, hogy az LMP, DK, Együtt, Párbeszéd, stb. pártok, bár választékot bővítenek, egy adott ponton, helyzeten túl már kerékkötői a baloldal győzelmi esélyének. Ez az adott pont, helyzet, a megegyezés, szövetségkötés optimális időpontja. Ennek elszalasztása nagy hiba, ami mint látjuk meg is bosszulta magát.

Miért van az, hogy nem lehet megértetni egy ágrólszakadt Jobbik szimpatizánssal, hogy a politikai paletta az nem úgy tagozódik ketté, hogy jobb, és.... másik jobboldal. Hanem jobb és baloldal.
Hogy a jobboldalon olyan, hogy szociális érzékenység, szegény pártiság, szolidaritás az mindig a pillanatnyi érdekből hangoztatott lózung és nem a tartalmi politizálás alapvetése. A harsogóan nemzetieskedő kereszténydemokrácia az mindig is a kizsákmányoló kapitalizmus fügefalevele volt, van, és lesz.
Miért van az, hogy nem érti, az ő természetes, magától értetődő - társadalmi és vagyoni helyzetéből is következő - helye a baloldalon van. Hiheti azt, hogy üdvözül, de valódi bebocsátásba, befogadásba nem lesz része soha. A jobboldal klerikális, úri és urizáló, patrícius rétegének soha nem lesz a tagja. Plebejus marad.
Hogy miért van ez? Egyszerű. Mert tudatlan, műveletlen, ezért becsapható. És a fidesz jól kitalált új oktatáspolitikája gondoskodik is arról, hogy a helyzet ne változzon a felnövekvő nemzedékeknél sem.
Sajnos kis falumban, Abádszalókon is sok ilyen öntudat nélküli ismerősöm van. Jobbikos és fideszes is egyaránt. Még értelmiségi is van. A helyi népesség 60 %-a sem éri el az alsó középosztály életszínvonalát. A hónap közepétől már szorongva várja a következő fizetést, nyugdíjat. A helyi mezőgazdaságból élő réteg 3-4 nagy vállalkozója kivételével a többi kispályás (kisbirtokos) a legkisebb terméshozam, vagy ár ingadozásra pánikba esik. Jól tudja, ha megszűnik a jelenlegi Eu-s támogatási rendszer, bizony igencsak kétségessé válik a jövő. Most még telik terepjáróra, nagyvárosi lakásra, de komolyabb mértékű tartalékra, netán valami passzióra már nem nagyon. A nagyokhoz, az új vadásztársaság elitjéhez dörgölőzve hajbókolnak, gazsulálva paroláznak. A látszat az, hogy stabil fidesz szavazók.
Ezzel együtt a helyi választókorú lakosság kb. 15 %-a szavazott csupán valamelyik baloldali pártra.
A többi viszont reflexszerűen jobboldalira húzta az X-et. Mit mondjak? Látható ebből is, hogy itt nem dívik, vagy inkább nem engedhető meg az elgondolkodás luxusa.
És országosan azaz 1/3 választói népesség -   kivétel akiket a hatalom kirekesztett a demokratikus jogok gyakorlásából, pl külföldön dolgozók -  akik bizony ügyet  sem vetettek a változtatás- választás lehetőségére, akik abszolút érdektelenül szemlélték az egészet,  persze azok sem hibásak. Igazi potyautasok. Ha kapnak közmunkát, segélyt,  hajléktalan szállót, krisnásoktól, máltaiaktól, hitesektől meleg ételt, az is jó, ha nem, az is.
Persze vannak az 1/3-ban sértődöttek is, akik tudatosan tagadják meg az állammal való bármilyen kapcsolatot, joggyakorlást, együttműködést. Nem tagadom, április 8 után időnként kissé vonzó álláspontnak tűnik.
Nehéz most a fideszt minden tekintetben, megalkuvást nem ismerő módon elutasító embereknek megérteni, hogy ebben az országban 2,6 millió ember bedőlt az Orbáni hazugságoknak, a hangzatos, de üres szólamoknak, áligazságoknak. Nehéz és elkeserítő.
Nincs más lehetőség, várni türelmesen arra, hogy ez az imádat-őrület alábbhagyjon.
Egy baloldali, ha valamiért, ezért utálja a Kádári szocializmust. Tapasztalatból tudja, hogy qrva nehezen múlik a helyi kiskirályok, a politikai uborkafára felkapaszkodott újgazdag kiváltságosok kora.
A faluban keveseknek jutnak eszébe most olyan egykori nevek, mint Gulyás, vagy Gáspár, Dobrai (járási) "elvtársak", vagy Bugán Miska, Beke Imre, mint zöldbárók.
Pedig nem ártana visszaemlékezni. Főleg arra, ahogy az idő telt, hatalmuk úgy múlt el. Na és hol vannak ma már?

A bejegyzés trackback címe:

https://cyberlabnyomok.blog.hu/api/trackback/id/tr4614525538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása