Vélemény blog

A gondolat szabad.....

A gondolat szabad.....

Úton ..2

2018. december 31. - Imre L Oláh

2016. május 20., péntek

Fixa idea...

 ......vagyis rögeszme. Ez az, ami szinte mindenkinek van. Nekem is. Egyik legrégebbi az, hogy kis falunkban a mindenkori polgármester ne legyen pártkatona. Azt elfogadhatónak tartom, ha egy, netán több párt kinyilvánítja, hogy támogat egy adott, független jelöltet. A meggyőződésemet erősítette, hogy  településünk rendszerváltozást követő időszakában ez mindig így volt és be is vált.  Vincze Feri,  Bordás Imre, Kovács Miska mögött nem volt pártalakulat. E körülmény igazából a legutóbbi polgármester esetében értékelődött fel. Ugyanis amikor az alkalmatlanságából következő hibái elérték azt a szintet, amely a bukásához vezetett, nem volt párt, amely őt a hatalomba tartotta volna a továbbiakban. Ha Misi azon az ominózus napon úgy dönt, hogy bevállalja a fidesz jelöltséget, meggyőződésem, ma is ő Abádszalók polgármestere.
Mint ahogy meggyőződésem az is, hogy súlyos hiba volt Balogh Gyula párt színekbe való indulása. Illetve, ha már így történt, a helyi nem fideszes (független, liberális, baloldali) mainstream egy részének beállása mögé. Nem véletlenül kritizáltam élesen már az elején Abád Szabó Imrét, amikor a bevallottan elfogult írásaiból megéreztem a veszélyt.
Bizony, lenni kellet volna jó néhány embernek  e körből, akik adott időben kinyilvánítják, hogy gondolja át a döntését, mert abba a politikai térbe, ahová  átlép, már nem mennek vele, nincsenek mögötte.
Szilárd meggyőződésem, hogy rendes , tisztességes, komoly ember a nyilvánosságra került országos ügyek miatt a fidesszel hivatalos kapcsolatot nem tart fenn. Vezetőivel, fajsúlyos képviselőivel is csak a szükséges mértékig és elkerülhetetlen esetben.

Méretes naivságnak tartom az abban való reménykedést is, hogy Gyula mint legújabb térségi fidesz kedvenc, az abból származó előnyöket majd okosan, ügyesen ki tudja használni a falu számára. E helyett, azt gondolom, lesznek majd, akik itt helyben őt és a helyzetet fogják kihasználni. Mondom ezt abból következtetve, hogy a helyi termelő ágazatban (mezőgazdaság) a lényeges lapok leosztásra kerültek. Ott már labdába rúgni nem lehet. Amúgy is egy farkasverem. Mindenki figyel mindenkit, és ha alkalom adódik, torokra mennek. ( lásd: vadásztársaság élethalálharca)
Mi maradt még? Az önkormányzat csatolt része, az idegenforgalom.
Ott kell és lehet is még valamit megpróbálni. Nem valami húsos cupák, de  azért lehet róla szopogatni rendesen. Csak helyzetbe kell kerülni. ( lásd: kft igazgatói pozíció) És ez rendben is lenne. De....., amikor a helyi idegenforgalom egy másik, fajsúlyos vállalkozója kiáltja bele a Pedró maligán fokokkal terhelt légterébe azt a verdiktet, hogy...: majd a Sanyival megbeszélem, hogy mi legyen, na  az komoly baj. És a hírek szerint nem minden alap nélkül  Sanyizza le a minisztert.
Tévedés azt is gondolni, hogy majd a Gyula "szorgalmazására" maholnap felújítják a környék útvonalait, vagy komoly - az elmaradott kistérségi létből fakadó hátrányokat ellensúlyozandó - piaci munkahelyek létesülnek a térségben a miniszter ( immár mint Sanyi) hathatós kijárásával. Azt viszont valószínűnek tartom, hogy Gyula lesz  az akinek - immár a pártfegyelem által kötve - el kell hárítania valamilyen magyarázattal az elégedetlenkedőket.
 A közmunka jellegű foglakoztatás folytatása mellet azt természetesen nem zárom ki, hogy némi üveggyöngy szórás is lesz. És hogy legyen miért újfent utálni, kötekedni velem, ilyen üveggyöngynek tartom a tervezett tanuszodát. A legújabb, idegenforgalom megmentőnek kikiáltott csoda valamit.
Volt már egy pár, de ez, tartok tőle, verni fogja mindet. Ugyanis az istennek se tudok rájönni, hogy ha valóban ez olyan jó és tuti buli, akkor miért nem úszott rá más település is?  Ráadásul e beruházást itt helyben sokan a rég vágyott termálfürdőkomplexum megvalósulásának hiszik. Lelkesednek is nagyon.
Ezzel kapcsolatosan az jut eszembe, hogy végül is mindig meg akartak "kövezni", ha egy-egy nagy ötlet árnyoldalait megpróbáltam megvilágítani. Így volt ez, amikor a Mikromatika startjának előjátékaként falból összehívott értekezleten - ahová soha sem tudtam meg, hogy ugyan miért is hívtak meg - köztem és Borsós Gyuszi bácsi között, aki az akkori tsz. vezetés Gyula szerű (újfent hárító) jóembere volt, heves vita bontakozott ki. Azóta hol van már a cég? És hol a vagyon, aminek lenyúlásának a veszélyére felhívtam akkor a figyelmet?
A következő ilyen eset volt, amikor az AF Zrt-s szélhámosság fátylának fellebbentetése miatt egy Szlabely, vagy (Szlabey ?) nevű nagy remény - akkor még számomra a helyi "kommunikációs térben" zsinórmértéknek számító közíró szerint.... svihák -   élesen kirohant ellenem és a konkurencia kémének nyilvánított a kétségeim megfogalmazása miatt, miközben a többi testületi tag szemét lesütve, mélyen hallgatott. Hol van már e cég is? És hol a vagyon? 
Ja, egyébként a közírónak még jóval előtte el kellet hagynia a termet. Megszavaztuk. Én is. Mert ha nem? Akkor még annyit sem tudtunk volna meg, hogy... a konkurencia kéme vagyok. Hogy ki a t.köm lehet az a konkurencia, azt azóta sem tudtam meg.
A helyi idegenforgalmi és városüzemeltetési kft. megalapításakor, mint az egyik - és ezt minden túlzás nélkül állíthatom - ötletgazda, megpróbáltam olyan döntési ellensúlyok, szabályzók beépítésére felhívni a figyelmet, amelyek stabillá teszik már a működés megkezdésekor annak pénzügyi helyzetét. Az elutasításon túl a kinevezett első igazgatóval még nagy harag is lett belőle. És mi lett a kft-ből? Na, nem  a tervek szerinti, 15-25 ember számára biztos megélhetést nyújtó munkahely. Viszont az égisze alatt lehetett és ma is lehet ügyesbe ...... na ezt hagyjuk. A lényeg az, hogy nem véletlenül nem alakult meg és soha nem is fog a közelmúlt ( 5 év) kft működését vizsgáló bizottság.
A tanuszodára visszatérve, csak egy dolog foglalkoztat. Mi van akkor, ha egy szép napon, valamelyik soron következő kormány kitalálja, hogy nem akarja-tudja finanszírozni a fenntartást, működést... , mondjuk akár 3, vagy legyen 10, év múlva? Na, akkor mi lesz? Nem lesz ilyen. Jön a válasz. A hírek szerin első ütemben 24 tanuszoda épül az országban, ami 700 000 ember ellátását célozza meg. Mennyi lesz a végső szám ha arányosítjuk, 300 ? Számoljunk.
Tudom, hogy sántít a példa, de ha jól emlékszem, az AF Zrt-t úgy 2001-2 környékén találták ki. És ha szintén jól emlékszem, egy Varga Mihály nevű fideszes parlamenti képviselő nagy-nagy támogatásával. Jóval később, 2009-ben (Cs Nagy Jóska által az alapításkor elhangzott jóslatának szóhasználata szerint) tekeredett a település nyakára. Volt haszna? Volt. Kovács Miskának. Lebombázta vele Bordás Imre képzeletbeli szobrát. De az az ötlet is nemes és stb, stb volt.
Bármilyen nagy ellentmondás is tőlem,.... féltem Gyulát egy fidesztől is szemfényvesztőbb párt (van!) "uszodarom" bombáitól.
Mint a bekezdésben arra céloztam, rögeszméje az szinte mindenkinek van. Velem kapcsolatban egyeseknek például az, hogy sértődött, megkeseredett, gúnyolódó, csak a hibákra koncentráló, stb ember vagyok. Hiába próbálom e sztereotípiákat eloszlatni, úgy tűnik nem sikerül. Sőt, van aki egy másik  Oláh Imrét keres a cyber térben, mert akit mostanában olvas, az nem tetszik. Ugyan melyiket ? Azt, amelyiket 2010 őszén a tűzoltóság előtti átjáróba arról győzködött,  hogy Kovács Mihály neve mellé kell húzni az X-et, mert az egy komoly, felkészült, okos, művelt ember és nem a Balogh Gyuláé mellé? Azt, aki viszont őt arról győzködte, hogy de bizony Balog Gyulára kell szavazni, mert Kovács igazi személyiségét itt még senki se ismeri, de ha megismerik, az nagy csalódás lesz ?
És rá egy hónapra ugyanott találkozva nagy ujjongás, lelkendezés volt, hogy nagyon jó választás a Kovács Mihály azért is, mert neki Balog Gyula az igazgatója maradhatott az iskolába.  Még ma is emlékszem az értetlen arcára, amikor búcsúzóul visszakérdeztem... Kíváncsi vagyok, meddig?
Bizonyára azt nem értette, hogy miért is nem értek vele egyet. 

De komolyra fordítva a szót, gondolom azt keresi, amelyik kérlelhetetlen keménységgel, sokszor már-már a jogi normákat feszegető jelzős szerkezetű megfogalmazásokkal pellengérezte ki a Kovács-Kasza tandem regnálása idején tapasztalt visszásságokat. És amelyik a Balogh Gyula időszak kezdetével csupa fényről, pompáról, ragyogásról, testvéri, önzetlen barátságról és sikerekről írna csak.
Tenném is, ha a valóság ezt tükrözné. Na de, nem így állnak a dolgok. Sőt....Nem tagadom, kezdek is begurulni az újabban hozzám eljutott információktól. Na, nehogy a végén visszasírjuk Kovács Miskát.
És e mondatom vélhetően megint kivágta néhány fejben a biztosítékot. És ha az általam leírtak tartalmával ismét nem  akarnak egyesek vitatkozni, mert az a motivációt egyértelműen felfedné, akkor nyugodtan újból a helyesírásom   - ami mellesleg a műkedvelő blog (vagyis nem publicisztika !) íróknál szinte általános, mondhatni természetes - slendriánságába akadva próbáljanak lemenni kutyába és karaktert gyilkolni egy jól irányzott gyomros-kommenttel.
Csak reménykedni tudok, hogy még most sem a ..... korpás a haja, gágog a lúdtalpa, csalja a feleségét..... módszer jön. Legfeljebb.....még most sem tud írni helyesen, mert megint ly-nek írta a jét, amiből egyértelműen következik az axióma,..... ha rossz a forma, akkor a tartalom az már csak szar lehet.
Na igen. Sugallani kell lehetőleg elsőként azt, hogy ne olvasd, mert ez olyan ciki! Tudván, aki böngészi a fészt, az általában a posztok alatti hozzászólásokkal kezdi. Ügyes.
Ez bizony ugyanaz a szint, ahol Deák Eszter azért elutasítandó jelölt, mert cigit árult a karcagi strandon és nem azért, mert olyan párt jelöli, amelynek az elveivel nem értünk egyet. 
Az olyan snassz, hogy.... nem értek veled egyet, ezért meg ezért, stb. Vagy,... ezeket én úgy látom, hogy...
Ami engem érint, ezért - mi sem természetesebb - nincs bennem düh, indulat, harag. Csak mérhetetlen szomorúság.
Rohadt egy világ ez. Ahol egy jobb sorsra érdemes értelmiséginek ennyire lemenve kell szolgálni  még azért a bizonytalan kis kegyért is, amit meg sem ígértek. Csak abban reménykedve, hátha észreveszik, olvassák. Ők.
Nem kell aggódni. Olvassák.
Persze, megelőzhetném mindezt azzal, ha bekapcsolom a helyesírás ellenőrzőt. Miért, miért is nem, nem tettem és nem teszem. Időnként szerintem is hülye heppjeim vannak.
Ráadásul úgy írom le a gondolataimat, ahogy jönnek. Nem foglalkozok órákig a fésüléssel, stilizálással. ( ma 8:15-kor értem haza, kényelmes reggeli és utána billentyű nyomkodás újjal, blogilag ) Tudom, hogy kellene. De mondom, hogy hülye heppjeim vannak.
És ebből következhet az a  rossz hírem is, hogy.... nem érdekel a helyesírásom. A stílusom is olyan, amilyen.  És tapasztalatom szerint a Google+-on megjelenő több száz blog írójának többsége is ezt vallhatja magáról.
Az elmúlt egy évben több mint harmincnégyezerszer nyitották meg az érdeklődők a blogomat. Lehet hogy annak tűnik első látásra, de a google+ oldalon nem egy nagy szám. És, mint azt már többször kifejtettem, nem tagadom, hogy megtisztelőnek érzem az érdeklődést. De nem azért csinálom. Csak a hozzám eljutott információk alapján leírt, esetleg következtetéseken alapuló tartalomra figyelek. És az motivál, hogy leírjam a gondolataimat pusztán azzal a szándékkal, hogy évek múlva olvasva, visszaemlékezzek a mai időkre.   Na meg a titkos reményem az, hogy az unokáim egyszer majd olvassák.... (Na nézzük csak, miket csiholt ki az öreg a séróból ....)
Nekem az írás kellemes időtöltés és szeretem is csinálni. A legutóbbi, Abádszalók újra csendes c. bejegyzésem olvasóinak száma a közzétételét követő másnap délelőtt tíz órára már 300 fölött járt. Ma reggel, szolgálatból hazaérve is ránéztem. Immár nem egészen két nap alatt a statisztika 471 olvasót mutatott.  Azt gondolom, egy ilyen mértékű érdeklődés a helyi újságnak is jól jönne.  Ennek ellenére nem motiválnak ha elismerőek, vagy nem csüggesztenek, ha ledorongolóak a hozzá fűzött, vagy a hozzám eljutott vélemények.  Teljesen rendben van, ha valakinek nem tetszik, és nem olvassa.
A helyesírás intermezzót követően, már csak a vicc kedvéért is megpróbáltam Török Szultán ( Rejtő Jenő) stílusban az írásomat felvezetni emígy:
 Idefigyejj Imre! te 1 nagy hűje  ló vagy  és ne kekecckegygyél, mer 1ccer majd jó kupán váglak....
De mivel qrva nehéz így írni, ezért vissza is tértem a szokásos, kevésbé szórakoztató formához. És tartalomhoz.

2016. június 6., hétfő

Mintha derengene...

Igazából e bejegyzést jó ideje már hogy megírtam, de nem tettem közzé. Nem tagadom, szóltak és én is úgy éreztem, hogy a májusban egy kicsit sok voltam. Nem akartam túlpörgetni a dolgot, de mentségemre szolgáljon, kissé felzaklatott az, hogy mennyire hülyének nézik néhányan a helyi népet. Jó elfogadom, hogy fásultak, beletörődöttek, érdektelenek, apatikusak, stb. De ezt kihasználva hülyének nézni, az teljesen más. Persze hogy tudom, hogy általában egy polgármester választás szimpla, megszokott CBA-s átkúrás.  Ott se lepődünk meg már, ha a polcon 453 forintra kiírt fehér bor (St. István Korona) a pénztárnál  több mint 600 forintot kóstál. Egy dolog a felírat, más dolog a valóság. Bocsi....  már nem annyi! Lehet hogy akciós volt és nem vettük le. Mondja nekem már rutinosan a kis hölgy.
De ennyire azért talán mégse kéne talán. Egykoron a jó Gyulánk még se íze, se bűze , inkább balos ember volt a fidesz döntnökök számára.  Ugyan most hányan vették le, tették be a kosárba és mentek úgy a pénztárhoz hogy,.....ahol kiderült, hogy már nem annyi, hanem .....fidesz. ( most jön az, hogy de hát a szórólapon...ott volt, tudhattad...)

Visszatérve a kezdéshez,... szóval sok voltam na.
És a négy bejegyzés egyeseknél ha néha tartalomban is, de számban mindenképpen már túlment a tűréshatáron. A helyi jobboldalon Balogh Gyula lenyúlásának leleplezése okozott felháborodást , különösen a búbősvöcsök hasonlat talált az elevenbe , míg a ballibesnek gondolt néhány ismerősöm azért nyilvánította ki nemtetszését, nehogy tovább cincáljam a helyi, összeborulós választási komédia hátterét, mert még kiderülnek a rejtett szándékok, remények. Természetesen badzsi mészárosként a taglóval ide nézve, oda ütve.
Súlyosbította a megítélésemet, hogy többen abban reménykedtek, én is nekirontok a jobbiknak, fokozva az egyébként végig langyos választási hevületet, felajzottságot. Gondolom nem kell bizonygatnom, hogy jobbik nem tartozik a kedvenceim közzé, de nem tettem.
Azt már felesleges is megjegyeznem, hogy a kétszázegynéhány szavazat egyértelműen bizonyítja, hogy az egész jobbikozás csak szimpla cumiztató hangulatkeltés volt. Ezzel együtt immár utólag az is természetes, hogy e ballib egy fikarcnyit sem háborodik fel azon, hogy bevett szokássá vált a környéken az, amikor valakik  - "tudjukkik" Gulliver után szabadon  - hol az MSZP-s Gőgös Zoltán sajtótájékoztatóját, hol per pillanat éppen Szalókon a jobbik kampányzáró rendezvényét hekkelik meg egy busznyi - most éppen Tiszabőről verbuvált erősen nem az idén barnult, váratlan vendéggel. Persze lehet eskü alatt állítani, hogy szó sincs itt semmi provokációról és a győztes mit sem tudott. Na ne tessék röhögtetni. Mert tegnap permeteztem és ilyenkor mindig cserepes a szám széle.....
Viszont a lehelet finom kérdésem mindössze ennyi lenne : ..... Kedves és igen tisztelt, magát ballib mainstreamnek vélő néhányak, tessenek már megmondani.... ugyan mi a fészkes fene lenne a szilárd elvi álláspontjuk akkor, ha történetesen van egy helyi, baloldali jelölt és ezt vele műveli a "tudjukki"?
( És bevallom töredelmesen, hogy megint nem figyeltem arra, hogy a kérdésem gúnyos, rosszindulatú, kötekedő, és tele van helyesírási hibával.) 
Hm... még hogy kicsit sok voltam..... Egyik  haverom is e szavakkal fogadott a Gondűző teraszán,.... Huh vazze.., nagyon neked mentek nem csak a fideszesek, de még a tieid is.
A fideszesek? Na, az nem baj. Sőt. .....Ilyenkor egy gyermekkoromban látott film képei peregnek le előttem (azt hiszem a Csapajev ?). 
Koszos munkásing két kézzel széttép.... gombok repülnek, mellkas kidülleszt és .....Ide lőjetek!!.....
(Felébredve, vissza emlékszem az álmom utolsó foszlányaira, ahogy anyám beletörődően korhol.... Fiam már megint mit játszottál, hogy egy gomb se maradt az ingeden?)

Ja és, hogy ..... enyéim? Kik azok?
Erről meg az jut eszembe, hogy nemrég egy bejegyzésemben azt írtam, hogy azt hittem, azért került a választásokat megelőzően a postaládámba egy Munkáspárti szórólap, mert valaki azt gondolhatta, én vagyok itt az utolsó és mint olyan az egyetlen kommunista.
Na és persze a helyi fideszes ostobák egyből levették, hogy....na tessék.  Ugye, hogy az ,...... bevallotta magáról.  Akkor csak igaz lehet, .... komcsi!
És vélhetően ez is lehetett a lekommunistázásom oka az egyik kocsmában ( a nevét már nem akarom megint kiírni, mert még azt hiszi valaki, hogy reklámozom) azok által, akiknek a bejegyzéseimen túl az sem tetszett, hogy kritizálni merészeltem a helyi vízmű szolgáltatásának előre be nem jelentett, több mint öt órás szüneteltetését a múltkorában. Ami mellesleg nem spontán csőtörés miatt, hanem egy állampolgár által észlelt szerelvénymeghibásodás tervezett javításából következett be.
A társaság összetétele nem is érdekes. Nem veszem egy kalap alá a jelenlévőket, mivel én is fociztam sok emberrel egy csapatban. Még sört is ittunk utána anélkül, hogy bármiben egyetértettünk volna.
De mintegy mellékesen - hogy ez hogy került oda - megemlítésre került az, hogy  a helyi tűzoltók meg harminc perc után érkeznek ki a tűzhöz. Erre mit lehet mondani? Semmit.
Vagyis talán annyit - ha kiemeli néhány jóakaróm a szövegkörnyezetből, ha nem - ........nem tudom, mit szólna a delikvens,  ha hozzá  egy valós eseményhez valóban a bejelentéstől számított félóra múlva érkezne ki a csapat, már csak azért is, hogy az aljas vádjának eleget tegyünk? Persze, ilyen nem lesz. Mi tesszük a dolgunkat minden előítélet nélkül. Nincs jobb, vagy baloldali pártállású tűz, károsult, bajba jutott ember. Csak ember, akin segíteni kell és segítünk is. Természetesen jellemileg nem csak e hitvallásban különbözünk....
„Hm, kommunista én! emígy füstölgök magamban "(Toldi sic.)
Lehet, hogy erről másokat kellene megkérdezni? Én ugyanis arra emlékszem, hogy a rendszerváltás előtt is mindig baja volt velem a helyi vezetésnek.
De ezt inkább hagyjuk is. Régvolt, szép volt. Ennyi.
Mindenesetre ezek szerint a mai elveim sem olyanok, amelyek beleillenének a helyi, általánosan elfogadott elvek fő sodrába.
Most például, pontosabban nem rég azt az üzenetet kaptam, hogy ideje lenne lecuppannom a vadásztársaság dolgairól. Mert ugyanis,..... mi közöd hozzá?!
Hát ez az. Mi közünk ahhoz, ami bár nem velünk, de itt történik a közvetlen közelünkben? Az ismerősünkkel, utcabelivel, baráttal, rokonnal. Kérdezhetném, mi közünk a mindennapi valósághoz? Mi közöm a faluhoz? Van e, lehet e egyáltalán bármi közöm az itt történtekhez?
A minap a Jóbarátba betérve, épp a helyi vadászokról folyt egy emeletes diskurzus. Az egyik fél álláspontja az volt, hogy amit az elődök felhalmoztak közösségi vagyont, értéket, azt most egy ide csöppent fideszes szerencselovagszerű "körzetkápó" az  utódok vitáját, gyengeségét kihasználva személyes befolyás alá  akarja varázsolni. És szerinte ez nagy aljasság.
A másik fél szerint pedig ez nagyon is rendben van. Ugyanis micsoda dolog az, hogy a fácán a Szalóki szőlőbe az ő borsóján hízott meg és mégis más lőtte le, ette meg. És az is nagyon helyes, ha a vadászoknál melózó potyalesőket  majd jól kirúgják. Legalább majd ott ülnek mellette az árokparton, közmunkásként és nem az ő borsóján meghízott fácánokból bankettoznak.
A legmegdöbbentőbb az a konklúzió volt, hogy nem érdemes ezen vitatkozni, mert úgyis az lesz, amit az okosok akarnak. A lényeg az, hogy ezt a sört itt e,... ezt má' nem veszik el, mer'má' csak egy korty van az üvegbe. A többi lent van. És még lejjebb lesz mingyá" ....hehhheee.
Micsoda mélyről jövő népi bölcsesség. És micsoda egyszerű, törvényszerű következmény, hogy ez a falu itt tart, ahol van.
Eszembe is jutott, hogy a téma igazi slusszpoénja az lesz majd, amikor a helyi képviselő-testületnek nyilatkoznia kell, hogy a település több száz hektár földjének művelési, vadásztatási jogát kinek adja át. Ha nem a Hubertusnak, azzal egyértelműen jelzi a behódolást. Megpecsételve ezzel az ott dolgozó emberek sorsát.
De választhatják a kibekkelést is. És én gondolom, hogy Gyula lesz is ennyire fineszes. Most, egy évre odaadják a területet a Hubertusnak, mivel ideiglenes a helyzet és 2017- ben úgyis újrajátszás van. Addigra 3000 hektárt kellene összeszednie az élethalálharcot vívó maroknyi csoportnak.  Tudván, ez szinte lehetetlennek tűnik. Gondolom, ők is világosan látják, hogy a küzdelmük eléggé kilátástalan. Jól érzékelhető, hogy már inkább a becsület, a virtus tehetetlenségi nyomatéka viszi őket előre.
Kívánom nekik, de számomra nagy meglepetés lenne, ha sikerülne. Már csak azért is kívánom, hogy sikerüljön, hogy a tökig fideszes helyi önkormányzatnak színt kelljen vallania. A falu előtt.

De....Ugyan hányan értik is e küzdelmet a faluban. Hányan fogják fel, hogy valóban miről is szól. Látják e, hogy egy - meg lehet, ma még csak lokálisan -  neofeudális viszony kialakulásának néma szemtanúi. Amelynek hozadéka lehet majd az, hogy egyszer csak nem lehet csak úgy kisétálni, kirándulni a határba bármelyik földúton, mert a földesúr, vagy valamelyik csősze ott terem és visszazavar.
Őszinte leszek. Nem hiszem, hogy értenék, felfognák, látnák ezt az emberek.
Már azért sem hiszem, mert a közelmúlt választási bohózatának mellékjelenségei egyértelműen rámutattak a helyi ballib intellektuális közegének minőségére. Akiktől nem mellesleg az adott helyzetekben a "vészcsengő" hangját várni lehetne. Ezek után mit várjunk ez egyszerű, iskolázatlan, kilátástalan sorsában megkeseredett átlagembertől?
Sőt, ......... üdítő látvány volt, ahogy a szinte már konspirációs körülmények között megszervezett  beiktatási szertartáson megalázkodva odaültek az őket hol nyíltan, hol csak finom célozgatásokkal mélységesen lenéző, megvető helyi jobboldali mainstream mellé. Nem először mondom, Gyula lenyúlása a városvédőktől, zseniális húzása volt a fidesznek.
Íme, éljen a ökumenizmus. Odaültek, megjelentek, ünnepelték a győztest. Együtt. Nagy tévedés, hogy Balogh Gyulát.  Bizony kis barátaim nem őt, a győztes fideszt......"teccettek"...
Minden dolog okkal történik. Ez is.
Kíváncsian várom, hogy igazolódik e a várakozásuk, vagy marad majd számukra a csalfa reménykedést követő, bevallatlan kijózanodás.
Na igen , .... óh, azok a csalfa remények. Micsoda küzdelem volt a háttérbe anno azért is, hogy ki gyakorolja Kovács Miska fölött a befolyást.  És íme, history repeats itself. (a történelem ismétli .....)
Na meg óh, azok a csalfa remények ...... észrevétlenül tapadnak meg egy ma még nem is létező, de a szándék szerint újjáéledő intézmény homlokzatán.

Viszont kezd némileg felvillanyozni, hogy az utóbbi időben egyre többen hívnak fel, állítanak meg és biztosítanak egyetértésükről, biztatva, hogy folytassam a blogomat. És természetesen mindegyikőjüknek elmondtam, nem ezért teszem, nem ezen múlik. Sőt, a már korábban hangoztatott szándékom szerint egyre inkább visszavonulok a facebookról. Oda inkább csak hülyéskedni megyek fel. Sokakkal együtt. Az arra való.
Úgy gondolom a továbbiakban inkább csak a google+-on teszem közzé bejegyzéseimet. Mégiscsak más egy Kollár Erzsébet, vagy egy Szemenyi- Kiss Tamás társaságában gyertyákat gyújtani, megpróbálni világítani a sötét, szélfútta éjszakában. Persze nem mérem magamat hozzájuk. Vér profik. Én egy kezdő amatőr vagyok.

És talán a felvillanyozódásom oka  lehet még az is, hogy néhány nappal ezelőtt hazafelé tartva a szolgálatból, két 18-19 évesforma srác stoppolt le a kunhegyesi pálinkafőzőnél. Beszállva a kocsimba, meglepő illedelmességgel köszönve azzal kezdték, hogy ...  tudják ki vagyok és olvassák a blogomat. Helyzetükre vonatkozó érdeklődésemre azzal folyatták, hogy most végeznek majd a sulival, végre kiléphetnek az életbe. És, - kérdeztem - tervek?  Rövid csend után jött a válasz...., a közmunkán kívül itthon semmi munkahely lehetőség nincs. És mivel családból többen dolgoznak benne, tudják, ismerik, ezért inkább nem is próbálnák ki. A külföldi munkavállalás is egyre rázósabb a menekült hullám miatt. Úgy tűnt, nem voltak valami optimista hangulatban. Újból csend következett. Majd már csak egymással beszélgetve arról panaszkodtak, hogy Szalókon mindenütt mindenki......   csak a maga pecsenyéjét sütögeti, saját zsebét tömögeti, ezért kéne valami egyesület, vagy párt, ami változást hozhat.
Nem tudtam megállni, hogy el ne röhögjem magam..... Srácok, ennyire nem lenne a faluban csaj, hogy unalmatokban politizálni akartok ? És ha már inkább azt, ...... akkor hogy- hogy nem találtátok még meg a jobbikot, vagy az titeket ?
Vannak csajok és azért nem a jobbik, mert az én barátnőm roma, válaszolta az egyik. A fideszt is tudják hogy van a faluban, de .... á, az meg nagyon gáz.
Na és a DK? Mert állítólag az is van. Kérdezem tettetett naiv sunyisággal...... Mély csend. Majd hallom a bizonytalan választ....Van? Nem is hallottunk róla. Majd már egymás szavába vágva, szintén meglepően értelmes dolgokat mondtak a kezdő vállalkozók támogatásáról, helyzetbehozásuk lehetőségeiről, amiket lehetne csinálni, ha van egy jó vezetés. (szerintem a suliba hallhatták)
Haza érvén a szalóki darálónál kiszállva, illedelmesen kezet fogtak, és megköszönték a fuvart.

Folytatva utamat, majdnem túlszaladtam a kapunkon, úgy elbambultam....
Nahát. Most ez egyedi eset lenne, vagy komolyan mintha derengene.... ? A fejekben.

2016. június 13., hétfő

Vidéki anzix....

Talán ha szabadna egy közhelyt? Cseppben a tenger.....
Vagyis én úgy látom, hogy mint ahogyan  az országban, ugyan úgy ebben a faluban sem számítanak a tények. Nagyon érdekes, ahogyan itt minden csodálatos lett újabban. Néhány hete még csupa dögrovás, katasztrófa, kilátástalanság volt az élet, ami miatt ugye a régi polgármesternek mennie is kellett.
És május 7-re virradó reggelre minden megváltozott.
Ami a legfurcsább, igaz addig se nagyon, de most már még jobban nem számít, ki mennyit lop az országban, ki hogyan él vissza hatalmával, vagy helyben hány ember él mély szegénységben, hány ember munkanélküli. Az számít, amiben hinni akarnak az emberek. A nagy többség valami delejes álomban, mozdulatlan álomvilágban él.
És egy olyan faluval nem lehet mit kezdeni, amiben, vagy ahol  nem számít a valóság.
Miről beszélsz? Kérdezi szelíd felháborodással egyik ismerősöm. Nem látod, hogy tiszták, rendezettek az utcák, a porták. Menj végig a Deák, vagy az István király úton. Vannak tervek, elképzelések is. A tanuszoda beruházás is indul.
Most erre mit mondjak?
Azt, hogy te pedig menj végig a többi utcán és ha van szemed meglátod azt, ami engem elborzaszt? Az ürességet, a céltalanságot, a csak a csodát váró mozdulatlan közönyt, az egymást érő...Ez a ház eladó.... feliratú táblákkal?
Elhiszem, hogy ezt sokan nem akarják látni és azt is elhiszem, hogy sokan már nem is fogják fel, amit látnak.
Mondhatnám,....hát ha nem, akkor úgyis teljesen mindegy. És nem csak nekem. Meglehet, annak is mindegy már, akinek a fizetési felszólítója tévedésből az egyik szomszéd postaládájába landolt. ( aki a címzést nem figyelve, óvatlanul fel is bontotta) A felszólítón szereplő hiteltartozási összeg mellékes. De sejthető abból, hogy az elmaradt befizetési részlet meghaladta a helyi közmunkás nettó bér háromszorosát. Teljesen érthető, ha ilyen helyzetben valaki elfogult aziránt, akitől sorsának jobbrafordulását reméli, akire feltett mindent egy adott helyzetbe. Ilyenkor nincs más lehetőség, remény a szervilizmuson kívül és bizni, várni, várni. Egy lehetőségre, ami megadatik neki majd talán egyszer. Viszont sokan csak kajánul röhögnek amikor látják a ...." fenn az ernyő, nincsen kas"...rongyrázást, külföldi nyaralós képeket.  Bizony, még csak a nagyságrendjét sem sejtjhetjük annak, hogy egy faluban hány élet, sors tarthat az egzisztenciális szakadék felé. És a valóságot eltakarják a tiszta, rendezett utcák, csinos porták, az .... Ez a ház eladó ... táblák, az időnkénti társasági élet zsivaja, a külföldön nyaralós kép, stb.
És a valóság helyett ott van az, amiben hisznek, reménykednek az emberek. Most éppen nálunk a fidesz által hatalomra juttatott új polgármesterben. Leszögezem, aki eleddig szerintem is egy jó srác volt.
Hogy az lesz e továbbra is? Na, ez nagy kérdés.  Azt jósolom, max egy - két évig ellesznek az emberek a cukiságával. És ellesznek a közmunkával és a hitükkel a csodában.
De ha nem jönne a csoda?
Hát akkor nem jön.....tárja majd szét a kezét a jó nép. Az a jó nép, amelyik az istennek se akarja felfogni, hogy ott van hagyva az út szélén. Azt gondolom, számukra, ha szembesülni akarnak a sorsukkal, egy lehetőség van.  Átmenni Tiszaderzsre és megnézni a dinóparkot. Az a sors vár rájuk. Amelynek a végén ott a megszabadító kihalás. A mi  falunkban úgy fog megszűnni a szegénység, nélkülözés, a kilátástalanságot konzerváló közmunka, hogy kihal a falu. Nincs más variáció.
Ugyanis elfogadható,  biztos jövedelmet adó munkahelyben és azt követő boldog nyugdíjas  években nem reménykedhet a döntő többség.
Az a megdöbbentő, hogy mindenki tudja, mik a problémák, mindenki tudja, mi a nagyon rossz, de még sem akarják kimondani. Vagy ha kimondják, csak otthon a családban, esetleg a kocsmába az ivócimborának, vagy szűk, bizalmas körben, ha pártról van szó. Ez igaz az egyszerű emberek még gondolkodó, még öntudattal rendelkező kevés hányadára, igaz a helyi politikacsinálók logikusan gondolkodó részére, és igaz a falut meglátogató, időnként itt lébecoló relatív hatalmasságra, a miniszterre.  De azt a stratégiát választják inkább, hogy megpróbálnak ezek között a körülmények között – amennyire lehet – ügyeskedni, túlélni. (Ez is igaz a miniszterre is, mert bármilyen hihetetlen, ő is túl akar élni valahogy.)
 Hátha valaki más majd megteszi helyettük azt, ami őket is felemelné, kiragadná a jelenlegi nyomorult, kilátástalan helyzetükből.  Nem akarják megérteni, és ami ettől elszomorítóbb a szerint működni, hogy akarata ellenére senkit sem lehet boldogítani. Tennie kéne érte. Azt lehet mondani, hogy úgy 2011- óta a falvakba, vidéken ez nem működik. Az emberek az istennek se akarnak mozdulni. És bizony, ennek megfordítása nehéz ügy. Ezért is van könnyű dolga a populista fidesznek, jobbiknak a vidéki tömegekkel. Azt ígéri, sugallja nekik, hogy ti csak nyugodtan üljetek békés közmunkásként az árokparton, kapirgáljátok a parkokban a füvet, majd mi boldogítunk benneteket. Néha rámutatnak egy-egy ellenségre, nemzet árulóra, bűnbakra a közösségi érzés, a valahová tartozás látszatának, élményének megélése miatt. Gyere bélyegezzük meg, utáljuk, közösítsük ki együtt. Ezt lehetett megtapasztalni  amikor a március 15-i ünnepen a miniszter a helyi megemlékezésen mindenféle zöldségeket mondott. Brüsszel, a bevándorlók és burkoltan a baloldal. Valaki mindig rosszat akar nektek, elárul, elveszi az életteredet, munkádat, veszélyezteti nemzeti kultúrádat. De majd mi a hatalom megvédünk téged. Te nem érezheted, gondolhatod azt, hogy rajtad is múlnak a dolgok. Nem érezheted, gondolhatod azt, hogy mint egyén, önálló akaratod is lehet. Csak azt érezheted, hogy velünk vagy. Legyen benned egy olyan érzés, hogy ide tartozol hozzánk a hatalomhoz. A sanyarú sorsod ellenére is legyen benned meg mindig ez az érzés. Mindig lesz valahogy. Mindig lesz közmunkád, ha jól viselkedsz.

Ha esetleg kétségeid ébrednének, ha el kezdenél gondolkodni, azonnal ott van melletted egy, de ha kell, akár közre fog több emberünk is. Ha kell a közmunkát szervező kft vezetői személyesen figyelnek rád, figyelmeztetnek "jó" szóval. Ha kell, az egyház vezet, terel a helyes úton. Például amikor kilépsz a kondi teremből. ( Fiuk, tudják ugye, hogy kire kell szavazni?) Vigyázunk arra is, hogy láthasd a falu jelentősebb személyiségeinek, módosabb embereinek hajbókolását is előttünk. Lásd, hogy ők is félnek, beállnak a sorba. A valamikor lazán káromkodó, bőszen fideszező, sokak számára zsinórmértékként számon tartott, egykor legyőzhetetlen független polgármester a templomba a miniszter mellett áll, arcán ájtatos alázattal. Csak aki közvetlen közelről ismerte, az látja rajta a mélységes megtörtséget. Az a nagygazda, aki karakánul azt mondta, hogy amíg ő kétágú lesz, addig a helyi vadásztársaság egyben marad, mára már kiforgatva tagadja meg saját szavait. A minap láttam őt. Elkerülte a tekintetemet. Szinte egyik napról a másikra aggastyán lett.
Nincs menekülés, nincs kiút, ha van féli, félteni való. És van. Félteni kell a vagyont, a gyermeked jövőjét, vállalkozást, munkahelyet. Hozzám eljutott kósza hírek szerint már ..... az  életet is. Bizony, akit kilátástalan helyzetében eljut oda, hogy pénzért provokációkat kövesen el más pártok rendezvényén, az előbb-utóbb bármire képes lesz. Csak az őt felbérelő ember beteges személyisége szabja meg a határt.
És a suttogó propagandaterjesztők még terjesztik is színezve a történéseket a megfélemlítésekről, zsarolásokról, feljelentésekről,  vizsgálatokról. A vadászokat már csak a légügyi hatóság és a bányakapitányság nem ellenőrizte, vizsgálta. A többi hatósághoz már kivétel nélkül fel lettek jelentve.
Félj te is. Ne is próbálkozz. A zsigereidben érezd, hogy kis pont vagy, nem törhetsz ki.
És ezt fogod érezni majd mindaddig, amíg végül feléled benned a .......  Stockholm szindróma. Ami egy definíció és a  lényege,....hálás leszel mindezekért, ami veled történik.
Cseppben a tenger. Azt ne higgye bárki, hogy mindezek elszigetelt jelenségek a mai magyarországi vidéken.

2016. július 2., szombat

Vőfélyzseni......


Amikor belépek, illedelmesen köszönök. Válaszként egy-két alig hallható mormogás. A helységben mindössze néhány rendelésre várakozó ember és kb. úgy száz légy tartózkodik... Kellemesen hűvös levegő van bent. A kimentési pont mentője épp most vágtázott el valahová szirénázva. A vijjogó hanghatás okozta összerezzenést követően a sorsukra várakozók arcára újból kiült a fogászati rendelők ajtaja előtt megszokott feszült várakozás.
Amit időnként szakít meg az erős indulat, .....  A francba,  micsoda szemtelen legyek! Honnan jönnek ezek?! És dühödt csapkodás, hadonászás össze-vissza.
Na igen. Ez is egy helyi sajátosság... Az egymáshoz közeli három egészségügyi intézményt magába foglaló képzeletbeli háromszög mértani középpontjában, pont egy kellemesen illatozó ........ trágyadomb található. Tökéletesen beleillik az előző bejegyzésem ( Vidéki anzix ....) képi hangulatvilágába.
Minden a régi..... Ez (a trágyadomb) is. Semmi sem változott.
A szokások sem. Megszokott, hogy az új mindig újít. A régi meg lapít.
Emlékszünk? Micsoda lendületes újítással kezdett a Kovács-Kasza tandem?  Hú, még az a tömeg a református templom udvarán. Nem tagadom, meglepett. És minden gyermek kap(ott) ajándékot. Ez igen! Na végre, valami elkezdődött.... Hallatszott mindenünnen 2010 Mikulás napját követően a nagy-nagy reménykedés....Egy ideig.

Most meg alapkőletétel és  kimentési pont......(legyekkel) Íme, egy újabb újítás. Ez bizony nem egy kézbe nyomott plüssmaci, frissen mosott rongybaba, kitört kerekű tűzoltóautó makett, stb. Ez más. Teljesen más.
Egy visszatartott, Miskát kibekkelő ígéret, és egy logikus, racionális húzás. Ez utóbbi megvalósulásának érdeméből nem von le semmit az a tény, hogy nem új keletű az ötlet. Kb. úgy 1991 környékén egy tragikus kimenetelű jetsky balesetet követően felvetette már Dr. Halas József is. Ugyanis ha a mentő nem 40 percre ér ki a strandra, az a sérült srác bizonyára ma is élne. Bodor Öcsivel ketten, mint éppen szolgálatban lévő önkéntes vízi mentők, egy vízibicikli platóján - ahová kiemeltük a vízből - próbáltunk segitkezni, amíg Jóska igyekezett bekötözni a hatalmas fejsebet.

Micsoda különbség!.... Írja egy, az időnkénti krónikus érdekszervilizmusig trollkodás és a hitelességkompenzáló fideszezés között balanszírozó krónikás.
Valóban nagy a különbség. Sőt......Tovább megyek! Egyenesen már-már óriásinak tűnik. Kezdetként mindjárt egy lakossági fórum....
Aszongya hogy:
1.) Abádszalók Sportegyesületének, labdarúgó szakosztályának jövője.
Előadó: Dr. Pásztor István egyesületi elnök
- Hozzászólások.
- Szünet.
2.) Abádszalók idegenforgalmának, turizmusának idei feladatai.
Előadó: Brumbauer Tibor ügyvezető
Itt nincs hozzászólás.

Legalábbis a hivatalos honlapon látható meghívón nem szerepelt. Ezek szerint mindenki mehetett haza, ha Tibi elmondta a magáét? Ha így van, akkor tényleg  micsoda különbség. Na, ja....
A francba... ott kellet volna lennem, mivel anno valamikor  - Gyula győzedelmeskedését követően - azt írtam hogy: "Mi maradt még? ..... Az önkormányzat és csatolt része az idegenforgalom."
Így most szánalmas után lövésnek tűnhet minden mondatom.
Hát, ha annak, akkor annak....
Hm... Még hogy csatolt része? És a többi? Na ez az. A többi. Mert az nincs.
Vagyis ezzel kellene valamit kezdeni. Vagy szétszedni használható, elkülönített elemekre a kft-t, vagy beolvasztani, összevonni a hivatali apparátussal. De így nem maradhat. Gondolják egyre többen. Ne feledjük, például már van terv a Műv. ház beizzítására.
A jelenlegi, kórosan önjáró,  vagy inkább önfejű irányítás csak arra jó, hogy maradéktalanul fenntartsa a csillapíthatatlan érdeklődést a szombat estéken megjelenő, valószínűen nem bioszoláriumban barnult, nemzetközi helyzetre hajazva talán szíriai, vagy indiai menekülteknek is vélhető vendégek részéről.
Természetesen az egy külön elemzést is megérdemelne hogy, hogy lettek az abádszalóki nyári esték ennyire közkedveltek eme vélhető nációjú turisták körében. Egyes források szerint az érdeklődés hirtelen feléledése úgy a 2000-es évek közepétől kezdődött. Amikor is egy közeli település éppen kibontakozó sunyi "géniusza" úgy gondolta, hogy e népesség prominenseivel akkor éppen bimbózó kapcsolatának segítségével az ottaniak figyelmét rá kellene irányítania az abádszalóki idegenforgalom programjaira. Ezzel is "önzetlenül hozzájárulván" a nyári esték disco, koncert turizmusának  "sokszínűségéhez". Persze lehet, hogy ez csak a rossz nyelvek aljas híresztelése. De valahogy mégis gyanúsan egybe esik a robbanásszerű érdeklődésük azzal, hogy irtózatos irigység volt tapasztalható a környékbeli települések vezetői részéről a szalóki idegenforgalmat illetően. Ami akkor már nem mellesleg, igencsak leszálló ágban volt. És volt még ezen kívül más jelenség is. (pl. Bordás össze-vissza kóborló, rejtőzködve támogatót kereső, helyi elégedetlenkedőinek időnkénti jó szándékú szárny alá vétele. Hogy aztán egy akkoriban induló, ám néhány szám megjelenése után megszűnő újság e szárny alól indult e, azt csak a jó isten tudja. Óh, megint azok a rossz nyelvek aljas híresztelése....)
Szóval szétszedni, vagy beolvasztani a kft-t?
Ha mint gazdasági egységnek, a teljesítmény volumennét nézzük, ez utóbbi lenne a legésszerűbb lépés. És ezzel együtt Gyula - némileg hozzáértően - kézi vezérelhetne, mint anno Bordás tette kifinomultan, és nem kifinomultan mint Kovács Miska. Na meg végre, kezelhetné a Brumi szindrómát is. ( Hogy az meg mi? Na, erről máskor.)
Persze, ezt nemigen lehet megtenni. Szó szerint életbevágó érdeke egy-két embernek, hogy ez nehogy megtörténjen. 
Írtam már arról is, hogy egykoron  ott voltam a kft születésekor, egyik "bábaként".  Ó, én naiv barom.....! Ha tudtam volna, hogy néhány éven belül ez lesz belőle.
Bizony, tetszik, nem tetszik, be kell vallani, hogy e kft  mára már csak egy, az idegenforgalmi időszak néhány hónapja alatt keletkező javak leszívását lehetővé tevő szimpla anyaemlő - egyik haverom megfogalmazását idézve, "csecs" - lett. És mindössze csak néhány fideszes span és holdudvara számára. Persze, nem kell azt gondolni, hogy ez valami világújdonság.  Korábban a Kovács - Kasza és e tandem körül gyülekezők szlopáltak ezen emlőből. És misem természetesebb, hogy 2010-et megelőzően is voltak furcsaságok. Bár akkor még volt tej bőven. Jutott sokaknak. A tűzoltóság 4,2 milliós támogatást kapott egyszer akkoriban. Tehát nekem is. A fociról meg inkább ne is beszéljünk..... Arcpirító.

Persze, maradhat minden továbbra is ugyanabban a kézben. Ugyanolyan színvonalon. Nagy-nagy dilemma ez. Mert ha továbbra is ezen a szinten pörög az idegenforgalom, akkor idő kérdése az elégedetlenek megjelenése. És nem hinném, hogy Gyula annyira ostoba lenne, hogy ne jönne rá, bizony a jövedelemszerzési lehetőségeket bővíteni kell. Vagy a helyi idegenforgalomban, vagy valami másik gazdasági ágazatban. Ha nem így lesz, akkor ő csak annyival más, hogy őt nem Miskának hívják.
Egy ideig működik az, hogy kedves, mindig köszön, vigyorog, cuki pofa, stb. De ez hosszú távon kevés lesz. Ne feledjük, Bordás bizonyos mértékig pozitív megítéléssel távozott. Kovács-Kaszát ( így, a kettő az egyben a helyes beazonosítás) már jó néhányan - köztük én is - utálják, mint a.... azt a bizonyost.  És sokan azt gondolják, hogy őket azért utálta meg a nép  nagy része, mert sunyik és aljasak voltak. De ez tévedés.
( Néhányunkkal tényleg azok voltak)
 Az ő megítélésük azért ment át zuhanóba, mert nem tettek semmit azért, hogy a jövedelemszerzés lehetőségei ha minőségben nem is, de legalább számban növekedjenek. A helyzetüket tovább rontotta, hogy a saját bizniszük viszont láthatóan belendült. Összességében ez eredményezte azt, hogy elfogyott körülöttük a levegő. És ez irtózatosan megterhelő tud lenni pszichésen. Őrli az embert.
Nem volt más lehetőségük, mint lemondani. Azt ne gondoljuk, hogy a tandem ne maradt volna hatalmon a fidesz kegyvesztés ellenére is, ha érezték volna a helyi emberek támogatását. Ez bizony - ismerve őket - nem életszerű. Láthatóan szerették, mert kihasználhatták és betegesen évezték is a hatalmat. Gondolom, most jönnek rá, hogy a hatalom elmúltával érdekes dolgokat tapasztal az ember. Bordásnak előre köszönnek általában az emberek. Sokan még ma is tisztelik.
Viszont nem egy embertől hallom azt, hogy....ha Kaszát látom, összegyülemlik a nyál a számba... Az meg külön érdekes, ahogy a Miska meg eltűnt a faluból.....Mardosná a szégyen? Nem hiszem. Gondolom, nem akarja látni a feléje áradó utálatot.
Ugyan Gyula sorsa mi lesz majd egyszer? Tanul e az elődök hibáiból? Ne feledjük, testközelből látta őket ama hibáikkal együtt.
Viszont ami miatt aggódom az az, hogy igazából a polgármesterség hétköznapi, bájos apróságaiból semmit nem látott. A kényszerpályákkal, az emberi gyarlóságokkal, a naponta tetten érhető pitiánerségekkel a találkozás pillanatai érdekesek lesznek számára bizonyára. Korábban írtam már arról valahol, hogy ő, min vezető, igazából eleddig nem volt még komoly próbatétel elé állítva. Na, most aztán....
Ugyan úrrá tud e lenni az apparátusban jelentkező szakemberhiányon? Ugyan neki mer e menni olyan dolgoknak, mint például  a Tomajmonostorral közös önkormányzati hivataltól való megszabadulás? Rájön e  hogy ki(k) az(ok), aki(k) e dologban az egyik szomszéd "jóakaró" polgi meghosszabbított keze, szeme, füle? Meg mer e szabadulni tőlük?
Bele mer e menni a közfoglalkoztatás faluszerte ismert ellentmondásainak megszüntetésébe? Apropó közfoglalkoztatás! Na és az ötvenegynéhány milliós történet? Mi a helyzet vele? Ki kell fizetni? Nem? Csak szólok, hogy nincs elfelejtve az ügy..... (.............................)Meglátjuk, mi jön ki belőle. Egyenlőre úgy tűnik, az átlátszó.hu-n megjelent BM vizsgálat szimpla figyelemelterelő előremenekülés. (Csak  Deák Eszter ostoba kavarása ne ártott volna akkorát)
Bele mer e nyúlni az idegenforgalom szervezésébe? Mer e számonkérni ? És ha már idegenforgalom, mint fő csapásirány....... Például most egy aktuális ügy: Mer e ütközni a vízüggyel azért, mert az abádszalóki öböl vízfelületét sűrű hínár és sulyomszigetek kezdik ellepni, lehetetlenné téve a kajakozók, vitorlázók, motorcsónakázók, horgászok kedvtelését ?


És bizony, van még ezeken kívül jó néhány kérdés, amire előbb-utóbb választ fogunk kapni. Mármint azok kaphatnak válaszokat, akikben pislákol annyi értelem, hogy egyáltalán merjenek kérdéseket feltenni. Magukban.
E válasz arra is utalni fog, hogy Balogh Gyulával jobb polgármestere lett e május óta Abádszalóknak, vagy csak egy másik.
A vállat feladatával járó árnyoldalak tapasztalásában még  nagyon az elejénél tarthat. Ennek ellenére itt-ott már elejtette, hogy.... nem is olyan szép a menyasszony.
Nahát Gyugyókám.... Te tényleg egy nagyon felkészült vőfélyzseni lehetsz. Mert ezt megállapítani, amikor még rajta a fátyol, az nem semmi. Elmondanám koma, hogy ....azt bizony a fidesz majd akkor veszi le csak, ha ....... elmúlnak a mézeshetek.
Na persze, ha megkérdezted volna .......akkor még hamarabb kiderül számodra. Is

A bejegyzés trackback címe:

https://cyberlabnyomok.blog.hu/api/trackback/id/tr4014525284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása