Vélemény blog

A gondolat szabad.....

A gondolat szabad.....

Haladok....

2018. december 31. - Imre L Oláh

2015. július 12., vasárnap

Beszélő (v)iszony....

Az ember sosem érzi jól magát ott, ahol éppen van - mondta a váltóőr,  Saint-Exupéry Kis hercegében (22.)
Lehet, hogy velem is ez lenne a helyzet? Nem hinném. Mert én nem érzem magam rosszul itt, ahol vagyok.Vagy ha rosszul érzem magam, nem azért van, mert itt vagyok. És nem mintha nem érezhetném jobban is magamat, de úgy ahogy elmegy. Persze jobb lenne, ha én nyertem volna meg a csúcsnyeremény ötöst, de ne legyek telhetetlen. Legyen elég, hogy hódolhatok a sznobos hülyeségemnek, blogolhatok. Egyesek  szerint .....firkálok.. Sokak bosszantására, mások szórakoztatására. Pedig nem az a célom. Csak a leírás, semmi más. Semmi építő javaslat, inkább némi lövészgödör mélyítés.....(copyright: ASZI) Persze, nem akarok álszent lenni, jólesik  az érdeklődők - profilomon látható -  számának alakulása is. Naná. Hiúság, az hiúság.

Valahol, valamelyik bejegyzésemben a helyi közösségek szétbomlásáról írtam. Csak mintegy szimpla helyzetképként, nem is gondolva arra, hogy egyszer csak mennyire kézzelfoghatóvá válik a gondolatok , vélemények áramlásának, ütközésének hiánya. Félreértés ne essék: nem elsősorban nekem hiányzik. Sőt, újabban a helyieknek sincs hiányérzetük.  Ja, hogy a jövő nemzedék egészséges lokálpatriotizmusának kifejlődéséért hiányozna esetleg? Az meg kit érdekel. A jövő? Áhh. Csak a jelen. Az meg most van. Hogy ötletek,megoldások, tervek megismertetésére is jó lenne talán ha lenne valami közélet? Ugyan , minek? Elég ide diktátum. Az is , ha van. Mert most az sincs. Nem hinném, hogy Brombauer rájön, hogy nem szerencsés - főleg mostanság - ha a helyi idegenforgalom színvonalának emelésére való törekvés puszta filozófiai töprengésekben, spontán ötletekben merül ki. Meg panaszáriába.
Meg győzelmi jelentésbe. ........kérlekszépenöööööminiszterúralásan ööö .... tömeg volt a tortafesztiválon. Válasz: Az jó! Akkor hagyománnyá kell tenni.
Félek, az lett. Pedig ez egy tényleg hagyományteremtő, kifejezetten minőségi program lehetne. Az ötlet remek, és a környéken egyedi. De ilyen marketinggel az alacsony  (40-50?) érdeklődés nem csoda..  Az viszont bosszant, hogy ......... ezt a Cs Nagy Jóskát nem cikizhetem a guminővel tovább ...... Hungarocelltorta után? Milyen alapon?

Hozzá voltunk szokva anno, hogy ha valami nem tetszett, akkor valahol lehetett róla beszélni. Ki gondolná, hogy milyen jót lehetett dumálni, vitatkozni  egy öregfiúk meccset követő bulin, vagy egy tűzoltós banketten bármiről?  
Legyen valahol a faluban egy Hayd park? Vagy mindenki hozzon magával egy hordót hétfőként a piacra? Vagy mindenki fogja be, ne mélyítse itt a gödröt .....? Nem tudom, csak kérdem.
 A rendszerváltozást megelőzően a helyi "politizálás" általában a munkahelyi ( akkor még volt bőven) közösségekben folyt. Azok megszűnésével az információ áramlásának, viták "előgerjesztésének" színtere a különféle csoportosulásokba, kisközösségekbe (nyugdíjas klub, előbb említett rendezvény,stb) tevődött át. Jó ideig ilyenek is voltak, igaz nem túl bőven, de... Aztán,.... az is elmúlt.
Hogy most hol van egy közösség, ahol lehetne agyat tornáztatni, vitatkozni, információhoz jutni? Hát nem éppen rózsás a helyzet a lehetőségeket illetően. Sőt. Max. csak 2-3 fős susmorgások vannak még itt-ott, ha találkoznak ismerősök. Kizárólag bizalmas körben. Sosem lehet tudni... Meg igényesebb vendégekkel bíró kocsmákban. Kószál is jó néhány rém, ál és kitudja milyen hír.
Pedig lenne egy-két igen fontos téma. Például? Például, hogy az egykori nagy és kollektív és sulykolt reményeink utolsó foszlányai válnak délibábbá a tó vize fölött.
Igen, most hogy immár napok óta ezerrel tombol a nyár, azt gondoltam, hogy nekem lesz igazam. A sötét huhogók,vészmadarak jóslásai ellenére özönlik a nép a jó idő megérkeztével. És láss csodát... Nem özönlik. Beégtem? Nem lesz igazam? Úgy látszik. Hogyazannya....
Nem néznek ezek a csökött agyú turisták felénk se. Pedig itt a hűs víz, az UV sugárzás ezer, a vízibicikli, banán vágyakozva várja őket, stb. És nem. Mi a tkm kéne ezeknek, amire idejönnének? Némi túlzással, épp hogy kb. ötöd házzal ment a strand szombaton. Megint. Dátum a képen. No comment....


Viszont a Füzes szálláshelyeire van érdeklődés...... néhány millió hangya részéről. Évek óta állandó vendégek.  Jól érzik magukat. Csend, nyugalom, természet közelsége, stb. Semmi autó kerék, gyalogos láb, hangyászsün, stb. Havajdidzsi van. Nekik.
Rossz a hírünk........ mondja egy idegenforgalomban a sok éves gyakorlat okán már túlképzettnek számító ismerős (éa: évek óta közhasznús a strandon). A közönség azon része miatt, amely az elmúlt évek alatt hívatlanul ideszokott, megváltozott a földrajzi elnevezésünk is, súgja bizalmasan.  Jó ha tudod, ha azt hallod hogy cigánybalalaton, romabics, akkor az is lehet, hogy éppen Szalókot emlegetik...... Vazzeg, az este a parton a kőbányai és az én bőröm volt világos.....újságolja egy srác a haverjának Karcsi teraszán sörözve-röhögve.
A fészbukkon a fiatalok őrjöngenek is, hogy mi van , és mi nincs itt. Szidják a "strandvezetést". Ha olvasnak engem, hát mondanám: Hé srácok, ti (is) csesztétek el. Ha érdekel, hogy hol és mikor, hát elmondom szívesen. Ha, meghívtok egy sörre...... Nincs ingyen semmi. Főleg a tuti.
És ez még nem minden. Kb. egy-két hét és elvileg indulni szokott a kagyló. A vízügy tehetetlen és sajnálkozik. Kajánul. Én szóltam jó előre, hogy imádkozni kéne. Meglátjuk, megfogadták e, akiknek szólt....
Itt tartunk.
Na igen. Egyetértek azzal, (és a valakivel, aki tiltakozik az ellen, hogy valamiben rá hivatkozzak) hogy most már tényleg akarhatna valaki róla beszélgetni. De itt le is fagy a memóriám. Mert nem tudom, hogy kik beszélgessenek. Nem olyanok az általános viszonyok. Legalábbis a felszínen ez látszik. Nem tagadom, igencsak szkeptikus vagyok.
Meg lehet e bízni a  Faszabi, vagy Komisi (ezek japán gyártmányok lennének?) kódnevű DNS halmazokban? Én nem tenném. Pedig nemigen kerülhetőek meg. Kihagyni őket? Egyáltalán, hogy találhatok ki ilyen baromságot? Majd pont a gauleitert (amúgy szomszédos tanya polgija), vagy az újból brancsbeli, helyi polgit. Amíg fidesz XP az oprendszer? Na, felejtős az ötlet.
Kisért a múlt.....Kis falunk 2010-es választásokat követő viszonyai rövid időn belül iszonyattá váltak. Jól tudjuk, kiknek a jóvoltából. Ezért jó néhányan kerülik a párbeszédet. Csak ha kikerülhetetlen, akkor is gyanakvóan, egymást méregetve. Ezt ugyan hogyan is lehetne tartalmas, érdemi, bizalomra épülő beszélő viszonnyá alakítani? Ez bizony, jó kérdés. Tartok tőle, egy darabig még az is lesz.

2015. augusztus 5., szerda

Virágzik a .... virág. Megírom !



A feleségem elutazott két hétre az unokánkhoz. Hm.  Érdekes ez a spontán agglegény élet.
Első este. Mosogatok. Jesszusom! Irtózatos mennyiségű edényt használtam napközben. Közben azon filozofálok magamban, hogy  én tiszta hülye vagyok. Három vizespohár van a mosogatóba.  Minek használtam hármat napközben? Magam után..... ki ivott bele? Tányérok, kanalak, villák, kések,stb, garmadával....... Másnap délben már simán kanalazom az ételhordóból a finom lilaakácos menüt. Nem pocsékolom a tányér, villa mosáshoz a vizet, mosószert, stb. Szigorúan energia, és környezetvédelem a szem előtt. Nagyon zöld lettem. Mint a kenyértartóba a négynapos kenyér.... Basszus. Pedig ki lettem oktatva. Max. három napig tartsd  a kenyeret! Ha nem fogy el, dobd ki! Apu, figyelsz!? Megjegyezted? Hát hogyne! Jól van már anya, nem vagyok hülye. Ezek szerint? De ha egyszer a másik oldala volt az...honnan a francból láttam volna. És a fene se számolja a napokat a kenyér miatt. Különben is a BL döntő ismétlésének nézése közben ki az a hülye, aki a kenyeret figyeli vajkenésnél...... Megérezve az ízt, persze mindjárt beugrik....Szóval nem árt figyelni az okosabbra.
 A szürke hétköznapok problémamentesen telnek. Nagyjából. A nappaliban szotyizgatok tévé nézés közben. Egyik műanyagtányérba a szotyi, másikba a héj.....Legalábbis, igyekszem. Korlátok nélküli, szuverén távkapcsolótulaj lettem. Nincs demars.....nincs  "megint csak meccset nézünk, megint össze-vissza kapcsolgatsz" terrorizálás.... Lazaság van.
Nincs itt semmi baj sehol sem. Naná. Ha azt hallom, hogy jók és sikeresek a programok ? És hogy rengetegen vannak a parton ? Siker, siker hátán. A vízbe száznyolcvanig számolták a résztvevőket zumbázáskor. ( Azta! Hogy ez mekkora tömeg!?) Meg özönlenek a családos vendégek, akik jól is érzik magukat. A szomszédos, szuper lakásban négy szoba. Egy vendég autó. Július vége. Pont.
Hát persze, hogy hallgatnak a negatívok. Azok a mocsadékok. Ilyenkor csendben vannak bezzeg. Aha. Igen.
Csendben...vagyok. A döbbenettől, hogy a hülyeségen vitatkozunk. Átúszó, vagy úszó. Most mit mondjak? Őrület, hogy nálam is majdnem mükszik, működött az ASZI szindróma.
Mit is tanultam? Próbálok az agyam legeldugottabb zugából régi tudást felidézni. Mintha rémlene is... Csak úgy kritizálni, ha valami előremutatót, építőt is mondasz.  Igazi régi szocialista ( éa. kommunizmus) műfogás. Én már csak tudom, ...... Hisz én vagyok a faluba az utolsó kommunista. Meg Kovács Pali bá'.  De ő át állt. A fidesznél volt valami megfigyelő, vagy számláló? a választáskor. Jut eszembe...vagy beépült?  Ilyen cseles lenne az öreg? Belülről bomlasztana?
 A lényeg, hogy ezt tanultam retorikából a KISZ titkárképzőn.....Is..... Legyen valami ötlet a probléma megoldására a kritika mellett. Mondta Lokátor (elálló fülei miatt hívtuk így), az agitprop tanárunk. Vagy az elején, vagy a végén. Sohase a közepén mond, mert akkor nincs  egyensúly.
Néha majdnem eltévesztem. Majdnem kiegyensúlyozok.
Szurkoltam azon a délelőtt, hogy ne történjen semmi. Az isten se mosta volna le rólam, hogy cserbenhagyás. Négy hajó és három vízibicikli. És 130 úszó. Írd és mond: egyszáz-harminc. A táv? Kb. 1300 méter. Ne ragozzuk tovább. Inkább kérdezek. Tudja itt valaki, hogy mi az a foglalkozás körben elkövetett gondatlan veszélyeztetés. Nem? Na, nézzünk utána. Btk. 171.§ 1-3. Aztán gondolkozzunk el. Azon is, hogy miért is fenyegetik a velencei tavon a strandokat bezárással..... Többek között a stabil vízi mentés léte sem mellékes. De ez egy másik történet. Nincs sok köze az úszóversenyhez, csak megemlítem.Tényleg van szerencse. Özön. Az özönből csak egy, hogy az ÁNTSZ nem néz körül komolyabban. Csak nehogy eszükbe jusson. Mint a Hír Tv-nek a Tisza-tó körüli halászlé mustra. Nemzeti zászló ide, székelyzászló oda, igazán jó reklám volt. Nincs elég bajunk, még ez a szemét Simicska sajtó is ránk mászik....
Jók a programok. Aha.
Milyen programok?  ..... "A vendégeim meg sem kérdezik, hogy lesz e valami estére a parton. Haza jönnek a partról délután, aztán vagy ledöglenek, vagy főznek valamit. Ha kiszikkasztotta őket nagyon a nap,  elmennek vacsorázni. Tudnak pihenni is, mert nincsen zaj, diszkó."   Mondja az egyik ismerős szobakiadó.
"Ma nem adtam még el semmit.  Miből fizetem a..., és itt jön egy elég hosszú felsorolás. Mert nekem fizetni kell."  Mondja az egyik ismerős butikos.
Hát igen. Az egyiknek sikerül, a másiknak nem. Olyanba fogni, hogy a rezsi mínusz, de inkább bevétel van.....
"Július vége, és semmi. Például ma is bejött egy vendég, kért egy habos kávét. Utána az ötfős családja. WC-re" Mondja az egyik ismerős büfés. Ilyen a háború.... mondom vigasztaló szándékkal a vicces, de most inkább hülye szállóigémet. Rosszkor.
"Messze még a nyár vége. A fene egye meg. Hogy nézne ki, ha bezárnék közbe. Csak lenne már vége ennek a szar nyárnak.......Jövőre én ugyan ki nem nyitok"  Fűzi tovább.
Mégis, remek lenne minden? Nem látom, hogy virágba borult ? Bennem van a hiba. Negatív vagyok.
De az is lehet, hogy érzéki csalódás az egész? Lehet, hogy a kimúlt idegenforgalmunk tetemén megjelent volna a bomlás első virága és azt látnám? Tényleg nem tudom. Apropó...bomlás virága.Természetesen megnyugtatok mindenkit, nem a Cosa Nostra, vagy a Camorra tette át a székhelyét.  Áh, dehogy.  Csak erős túlzással lehetne azt mondani, hogy.... mintha a maffia filmekben látható technikák megjelenésére utaló körülmények lennének felfedezhetők itt-ott. Te hülye vagy....mondja az egyik haverom. Ja, hogy nem üzemel "véletlenül" egy-egy konkurencia a parton? Biztosan nem érnek rá.... Ki a fene figyel ilyesmire. Ugyamá' Nincs jelentősége. Jó. Rendben.
Amúgy is már csak három hétvége, és lemegy a függöny. És végre megszűnik az idegenforgalom téma lenni.
Komolyabb dolgok jönnek.
Mi az, hogy milyen komolyabb dolgok? Súgok. Például.... Helyi egészségügy. Többek között. Ja, hogy a kutyát sem érdekli hogy, hogy lesz ebből működőképes, valódi ügyelet a jelenlegi kiszolgáló stáb szélnek eresztése után? Azt én elhiszem.De ......!
De most még az aktuális kérdés az, hogy az idegenforgalmi - ami jóformán a strand ugye -  bevételből sikerül e spájzolni a kft számláján valami pluszt. Ami az év hátralevő időszakára, netán a jövő év indításához jól jönne. Mert ne felejtsük el azt azért, hogy 2015-ben a kft-nek adott önkormányzati stafírung kisebb volt, mint bármikor. Ne csak a konkrét összegre gondoljunk. Legyünk korrektek.
Bizony, ha Brombauer Tibi megcsinálja úgy az évet, hogy nem áll fejre a kft, a Misi és Kasza Gabi mehetnek a búsba. Hatalmas presztízs veszteség lesz, ha nem sikerül a nagy és titkos terv. (És?)
Ha mégis padló lenne a kft-nek ? A Tanúból a börtönőr jut az eszembe......  "A gombócot is megzabálta,a bort is megitta, ki se végzik, dohányt is kap,...... egy brancs maguk, ne is tagadja!" 

2015. augusztus 26., szerda

Jelenetek egy.....bringás nyárból

Jelenet 1: Tekerem a bringát az Attila öbölnél kifele, a kunsági zsilip irányába.
Napi penzumomat nyomom. Az új munkahelyemen a szolgálatvezénylés rendkívül "felhasználóbarát". Van szabadidő dögivel és én igyekszem is hasznosan eltölteni. Kikapcsolt aggyal bambulok a tó irányába. Ameddig a szem ellát a nyugodt vízfelületet nem karcolja semmi. Kényszeredetten visszazökkenek az életbe, mert velem szemben feltűnik a kanyarban egy biciklis csoport. Felnőttek és gyerekek vegyesen. Messziről látszik, hogy a kicsik néha kiimbolyognak az út közepére.  Hirtelen nagy robaj támad a hátam mögött. Mire odakapnám a fejem hogy mi az, kb. úgy 100-as tempóban elhúz mellettem egy Fiat kisteherautó. Max. 10 centi volt a kormányom és az oldala között. Tényleg majdnem beszartam az ijedségtől. Mire magamhoz tértem, a velem szemben jövő csoport hallótávolságban ért. Nagy hangon szidnak mindenkit, akit csak lehet. Az autóst, a vízügyet, az önkormányzatot. Az elől tekerő kislány rémülettel az arcán, görcsösen kapaszkodott a kormányba. Láthatóan sírásra görbült szájjal teker el mellettem. Az utolsóként bicikliző (feltételezhetően "csoport anyu") hangosan dohog: ez az utolsó eset, hogy erre jövünk. Ez nem is kerékpár út.
Nem hölgyem, ez kerékpár út. Magyar kerékpár út. Annyiban igaza van, hogy itt semmi sem az, aminek gondoljuk, hogy az.
Jelenet 2: Délelőtt tíz van. Letudva a mai napi távot, ülök Karcsi teraszán. Előttem az ilyenkor szokásos, megérdemelt hosszúlépésem. Fokozza az élményt az a látvány, hogy az üveg oldala opálos a hűs párától. A biciklizés okozta szomjúság okán mohón kortyolok bele. Jó ízű, félédes fehérborból van. És elárulom, nagyon jólesik. A túloldalon feltűnik egy idegen fiatalember. A tetovált alsókar kissé túllendül a normális amplitúdón. Láthatóan igyekszik érzékeltetni, hogy ..."vazze" gyúrok. A Jága előtt irányt vált a járdán. Átjön az úton. Lassu, határozott lépéseit semmi sem zavarja. Miért is zavarná, hisz percek óta nem jött autó semerről sem. Elvégre Tibiék csúcsra járatják az idegenforgalmat. Augusztus közepe van..... Megáll az oszlopra kifüggesztett árjegyzék előtt és hosszasan tanulmányozza. Belekotor a zsebébe, majd kihúzza a kezét. Lenéz a kinyitott tenyerére, látható kalkuláció folyik. Bizonytalan léptekkel elindul a bejárat felé. Fék. Most az ajtó mellet lévő árjegyzéket tanulmányozza. Aha, most meg adat ellenőrzés van. Aztán belép a helységbe és a pulthoz megy. Hallhatóan rendel valamit. Amikor megkapja, mindkét kezét a pultra helyezve fizetni akar. Ekkor történik a tragédia. A tenyérből a pénz nem a pultra folyik, hanem önállósítja magát. Szanaszét gurul a pultról, le a földre. Szabadkozás, elnézéskérés, pénzösszeszedés. De baj van. Nincs meg mind. Tanácstalanul néz a pultos hölgyre. Annak az arcán viszont semmi pozitív megerősítés. Ez nem segélyszervezet. És szar a nyár is. A fiatalember most rám néz. Elindul felém. A lépések bizonytalanok, az alkar amplitúdó már nem túlzott, levegő kiengedve a mellkasból, váll összébb, gerinc egy kissé görnyedt..... Elnézést uram.....kitudna segíteni egy tízessel.
Befelé vigyorogva módosítok egy feledve tagadott József Attila sort: Testvér, segítsd a.... turistákat.
Jelenet 3: Kihasználom, hogy épp szünetel az eső. Tekerek egyet. Szokásom szerint inkább a vizet, mint az előttem lévő utat nézem. Ahogy kiérek a gáton a strandról az Attila öböl fele, fiatal nyárfák takarják a tavat. Kénytelen vagyok az útra és időnként balra is nézni. Ha akarja az ember, lehet így is bambulni. Lényeg, hogy ki legyek kapcsolva. Egyszer csak kellemetlen érzésem támad. Valami nem oké. De mi? Valami megmagyarázhatatlan a tudatalattimat irritálja. A fene enné meg, ez nem és nem hagy nyugodni......Valami itt nincs rendben.  Jó, de mi? Tekerek tovább és elérem azt a helyet, ahol  a Yacht kikötősök egy bekerített helyen mindenféle lim-lomot tárolnak, meg egy romos kalyibát raktárnak (vagy birkaólnak?) használnak. Vélhetően idegenforgalmi látványosságnak van szánva. Mert az irtózatos rendetlenség láthatóan vonzza az arra sétálók, biciklizők tekintetét. Hirtelen bevillan..... megvan.... a gátoldal a nem oké. Hoppá..... Lassan, visszapörgetve a dolgokat, fogom fel, hogy mit is láttam. A gát oldalában , kisebb, nagyobb területeken a csupasz föld látszik, nincs fű. Visszafordulok. Visszatekerek, és most már figyelmesebben megnézem a falu felőli oldalt. Készítek is néhány képet a telefonommal. Nem valami éles, de a lényeg látható.
És közbe beugrik, hogy miért buzerálta a tudatalattimat ez a látvány.  Egy kb. tizenöt évvel ezelőtti történet idéződik fel bennem, amikor is autóval mentem ki horgászni  a nyitott sorompón át az abádi gátőrházon túlra. Késő délután, amikor haza indultam, meglepetten láttam, hogy a sorompót valaki lezárta. Nem gond, gondoltam. Óvatosan, hogy meg ne csússzak, balra kikerültem a gátoldalára lemenve. Egyszer csak hirtelen feltűnt egy ember és üvöltözve szaladt felfelé a gáton. Komolyan arra gondoltam, hogy valami baj van, és segítséget akar kérni. Visszaérve az aszfaltra megálltam és kiszálltam. Tessék uram, miben segíthetnék ?  Kérdeztem gyanútlanul. Alig fogtam fel, hogy ő a gátőr és épp leakarja tépni a fejemet. Követelte a személyimet, jogosítványomat, horgászengedélyemet. Gondolom láthatta, hogy kezdek kijönni a sodromból, ezért magyarázni kezdett arról, hogy neki kiadta a szakaszmérnök, hogy aki lemegy a gátról az tönkre teszi a gát oldalában a füvet. És bizony az ki is fog pusztulni, ami azért veszélyes, mert ki tudja mosni az eső a talajt, és ha jön az árvíz, akkor az nagy baj. Érvelt nagy hangon. Fel fog jelenteni, közölte. Próbáltam neki bizonygatni, hogy a nyomok alapján jól látható, hogy semmi sérülés nincs és kizárt, hogy egy fűcsomó bele pusztulna, ha rámegy egy autó. De hajthatatlan volt. Kb. úgy két hónap múlva szólt is Ballagó Laci, hogy bizony ez a jóember tényleg bemószerolt és szabálysértés, és ennek megfelelően főbe fognak lőni egy szomorú hajnalon a piactéren. Ez, néhány haverom szerint láthatóan meg is történt. ( legalább is a  blogírogató rögeszmémből az következtethető, hogy súlyos  agysérült lettem, amit okozhatott  akár egy főbelövés is)
Ez a rég múlt. És most? Mi van?
Nem csodálkoznék azon, ha megváltozott volna a vízügy Kiskörei, lokális kisisteneinek tudományos álláspontja, és ma már kifejezetten jó és hasznos lenne, ha egy birkanyáj a csupasz földig lelegeli a füvet a gátoldalban. Sőt, a gát állapotára kifejezetten jótékony hatással van, ha fellazul és láthatóan az eső lefele mossa a talaj felső rétegét.
Már miért is ne lehetne így ? Itt ? Mostanság ? Legfeljebb az egyszerű földi halandó azon gondolkodik el, hogy most mi lehet a helyes.... kérdés.
Az lehet, hogy......miért lehet így? Esetleg ...... hogyan lehet így? Vagy.... mennyiért lehet így?

2015. szeptember 4., péntek

Tesék, csak tessék ....

Na, most piszokul furdalja az oldalamat a kíváncsiság. Ki lehet az a két jóember, aki Indonéziában és Venezuelában olvassa a blogomat.
Indonézia esetén Gera Zolira gondolok, aki Pataki Lacinak, nekem és Molnár Imrének volt a búvárkiképzőnk és hol az adrián, hol az arab tengeren, hol a thai, vagy indonéz szigetvilág környékén tengette az életét nyaranta.( Ha te lennél az Zoli, akkor ideje lenne dumálni egyet és néhány pohár bort megint legurítani !)
Venezuelai olvasóm kilétéről viszont gőzöm sincs. Egyébként a Gera Zoliról  sokan nem gondolnák, de még az őskorban volt részese az abádszalóki idegenforgalom tombolásának. Nyugodtan írhatom, hogy tombolásának, mert az bizony az volt. A mai generáció, vagy a Brumi - Nagy Tibi páros el sem tudja képzelni, hogy mi volt akkor lent a parton és miről állítottuk azt, és írták sok helyen nagy betűvel hogy .....abádszalóki nyár. És sajnos elmondani sem igazán lehet. Mert nem lehet valósághűen visszaadni azokat a történéseket. Azt, csak aki átélte, az tudja milyen is volt. De hagyjuk a múltat. Különben is rengeteg dologra nem is emlékszek már. Sokakkal együtt. Valahogy a most   legmodernebb, vállról indítható "rakétaszerűen" - fire and forget ( tüzelj és felejtsd el) - éltük meg a dolgokat. Nemvolt szelfi,  lájk, posztolás, stb. Csak a legnagyobb élmények maradtak meg, égtek bele az agyunkba. Nem baj ez, csak kissé szomorú.
Ha semmi másból nem, már ebből következően is természetes, hogy nekem is van ötletem, koncepcióm a település jövőjét illetően. Ugyanúgy  mint annyi más embernek. Már hogyne lenne. És számos más dologról is, mint pl. a politikáról, fociról, de akár a házasságon kívüli szexről, és esetleg - ne adj isten - a helyi idegenforgalomról. És mivel - bár ezt vannak akik vitatják - az értelmes, felvilágosult emberek közé sorolom magam, az idegenforgalomhoz kapcsolódó ötlethalmazomba nem fér bele a Kárpátia, mint program. Ezt azért lövöm így be ide, hogy nehogy "konkrétumnélküliséggel" vádoljon is bárki. (van még pár, ettől meredekebb ötletem is) Én ugyan nem engedném őket fellépni. Mint ahogyan Bódi Gusztit és Győzikét sem kellett volna, anno. Mert e "művészek" közönsége intellektualitás viszonylatában egy színvonal. Csak más előjellel. Tökmindegy, hogy az egyik kör, csoportosulás totemállatának Kárpátia, a másikénak Bódi Guszti, vagy néha Győzike a megnevezése. Ja, hogy az utóbbiak nem lépnek már fel nálunk? Hát igen. Nem tudjuk őket megfizetni. Már nem...... De a közönség ide szokott. És ha "profil tisztítást" akarunk végre hajtani a vendégkörben, akkor valahol ezzel kell kezdeni. A légy effektussal. Ha nincs, ...... ami vonzza őket, nem jönnek. Mi az, hogy a Kárpátia közönsége nincs is ideszokva ? Még! Várjuk ki a végét. Csak nehogy visszasírjuk Győzikééket. Mondjuk pl. amikor valakinek véletlenül eszébe jut majd a  ...... magyar szigetet itt megrendezni. Betyárseregestül. De ez, teljesen mellékes momentum, szinte lényegtelen, apró része a halmaznak.
Annak a halmaznak, amiben Juliska nénik, Józsi bácsik nyaranta leköltöztek a fáskamrába és kiadták a "felsőrészt" a nyaralóknak. Úgy 2010-ig ez ment. A téli tüzelőt kifutotta. És találkoztak ismeretlen, néha furcsa, néha érdekes, néha kibírhatatlan emberekkel. És élményekből táplálkozó helyi folklór született. Volt miről beszélgetni a szomszédokkal, ismerősökkel. Képzeld az én vendégeim nem ismerik a... Ajaj, az semmi szomszédasszony, az enyémek meg...... stb, stb. Aztán egyszer csak egyre kevesebb Juliska néninek, Józsi bácsinak jutott ismeretlen, néha furcsa, néha érdekes, néha kibírhatatlan vendég. Végül elfogytak. Mára.
Így alakult. De mit várunk, akarunk itt mi? Mi az, hogy ki az a mi? Huha. Na itt a baj. Mert nem tudom a választ. Egyáltalán.... akar itt valaki valamit? Ha akar, akkor hogyan? Lesz valakinek itt, határozott, tartalmas, érdemi véleménye, ötlete a jövőt illetően ? Bizony nem egy jóérzés, ha bele gondolok, hogy hányan öntik le véleményüket a látszat semlegesség, pártatlanság ragadós, szirupos mázával. És sokan közülük magukat hitelesnek, komolynak, erkölcsösnek tartó emberek. Hányszor hallottam azt hogy......én a falu érdekében, emberek érdekében, abádszalók érdekében..... stb, bla,bla,bla. Nem vagyok fideszes, balos, stb, stb. Sőt.... utálom a politikát.... mondják. Aztán bizonytalanná válik a tekintet, tétova lesz a mondat, halkuló a hang amikor itt-ott a sötét fejekből előkerül egy-egy szélsőséges megnyilatkozás, egy-két rasszista kiszólás, és újabban......... bevándorlózás, migránsozás. Félreértés ne essék, én sem gondolom, hogy jó dolog lenne, ha  iszlám kalifátusok, enklávék, esetleg városállamok alakulnának bárhol európában. Mert ennek a veszélye bizony elkövetkezhet. De ennek megakadályozására vannak humanista, az emberiesség alapvető normáit betartó eszközök.
Azt gondolná az ember, hogy ilyenkor kiáll egy Pacsai Norbert, egy Tóth Tibor mint tanáremberek, vagy egy Dr. Pásztor Pistike mint - feltételezhetően - kiművelt emberfő, esetleg a református egyház helyi méltósága ( a katolikust, vagy Boldog Pistát, Kovács Miskát  inkább hagyjuk ) és mond valami bölcseletet.
De nem. És miért is nem ?
Bizony barátaim, kell hozzá nem kevés őszinteség és tisztes, józan belátás, hogy bevalljuk, ...... rezedaszagú kis falunk az országban dívó trendhez igazodva, úgy 2010 környékén elindult a csöndes, sunyin enervált fasizálódás útján. És ezt nem azért írom le, és főleg nem elkeseredésemben,  mert a fb-on volt szerencsém látni néhány helyi ökör bevándorlóellenes, golyószórót, stb. ajánlgató megnyilatkozását. Áh, dehogy.
Hanem azért, mert megdöbbentett, hogy a magukat hiteles, komoly, erkölcsös embernek tartó jobboldali ismerőseimnek - köztük nem egy buzgó, jó keresztény - mennyire nincs kiállása ilyenkor.  Mélyen hallgatnak. Jobb esetben. És kisebb számban. Nagyobb számban pedig cinkosan összekacsintanak a gyűlölködőkkel.
Persze, nem csoda. Hiszen a sajátos, fidesz trendin macskajancsi miniszterelnöküktől sem láthatnak mást. De ez megint mellékes.
Ami nem mellékes és megkerülhetetlen az az, hogy kik és hányan értik, és érik fel ésszel, hogy hol tart a településünk. Ugyan látjuk e, hogy már nem is a 24-ik órába vagyunk. Az éjfél bizony..... elmúlt. Jó ideje. Hamarosan pirkadni fog. És sok minden egyre inkább láthatóvá válik a hajnali köd eloszlásával.  Hogy milyen lesz ez a ránk virradó új nap? Hát barátaim, megnyugtatok mindenkit, hogy nem gyötörnek rémálmok, sötét látomások és főleg nem károgok. De! Próbálok levonni némi következtetést jelenségekből, helyzetekből.
Talán tessenek a helyi népességnyilvántartás adatait tendenciaként szemlélni. Talán tessék megkérdezni a szeptemberben iskolánkba beíratott gyerekek számát. Talán tessék megkérdezni, hogy eddig miért is hozták máshonnan ide a gyerekeket tanulni. És, ...., most, ......? És, mi is vezetett ide? Tessék, csak tessék.
Na és most tessék, ha már iskola ....... Lám, és íme közzé lett téve Balázs Éva által egy helyi pedagógus találkozó képei. Nem tudom kitől ered, de igazi, nemes ötlet volt az összejövetel. És brutálisan veszélyes azok számára, akik ..... (gondoljuk el, ha híre megy, ment.) És igazi mélyütés a "Kovács Miska mintájú" közösségrombolóknak. A képeken látható "kép" önmagáért beszél. Sajnos, nem gyakori ezen a környéken az ilyesmi. A tűzoltók tartják még magukat, ellenállva a soraik közzé szivárgó szirén hangoknak, de a többi ( nyugdíjas klub, sport egyesület, stb.) néma csend. Jut eszembe, ha az emlékeim nem csalnak egy, talán még a télen a fb-on közzé tett - buli szlengben "falusi roncsderbin" készült -  képeken a polgármesteri hivatal nagytermébe  emberek ültek hosszú és terített asztaloknál.  Úgy hallottam, Brumi prezentálta a kaját. Kizárt, hogy az ízek miatt lett volna olyan sok arc annyira apatikus.
És talán egy ötlet is lehetne: a 2010 előtti, még élő, egykor volt képviselőkkel, esetleg bizottsági tagokkal is eltudnék képzelni egy összejövetelt.
Természetesen csak semmi aktuálpolitika. Semmi feszkó. Nix ugribugri. Szigorúan csak ..... Szevaaasz ...... de régen láttalak! Hát mi van veled?  Ö,..... hogy van a kedves anyósod, gyerekek, kutyusod, egészséged?...... de jól nézel ki! Hát én? Stb,stb.
Elvégre, ..... még csak előkészülünk a felkészülésre.

2015. szeptember 12., szombat

Az őrület határán ...

Időnként megnézem ezt a filmet. 2011-ben láttam először és azóta úgy évente egyszer-egyszer.
Gyakran beugrik ez a jelenet ......
 - Szokott magányos lenni? ...... kérdezi Witt 
közlegény ( Jim Caviezel).
- Csak emberek között. .......válaszolja Welsh őrmester ( Sean Penn).


Azt hiszem, biztosan jó néhányunkat foghat el valami ilyen érzés.  Néha, amikor nem értjük a körülöttünk zajló dolgokat.
Ebben az évben nem rég, már másodjára indítottam el a filmtáramból. A véres, háborús jeleneteket átpörgetve, csak az időnként felbukkanó különös, lebegően álomszerű, tartalmában filozofikus hangvételű narrációra figyelek. És keresem a mai világgal, a tapasztalásaimmal a párhuzamokat.
Most például itt ez a menekült ügy..... Nem értem, hogy miért nem tudom utálni őket. Miért nem tudok én is gyűlölni. Miért a sajnálat van bennem, amikor látom a híradásokat? Valami nem jól működik a személyiségemben, a lelkemben? Érzelgős, nyálas, szánakozó puhány lennék? Kizárt. Bizony voltak,vannak gyarlóságaim amelyekre nem szívesen emlékezem. Vagy nincs bennem nemzeti öntudat, felelősség, önvédekező reflex ? Nem így van. Mert persze hogy én is felfogom azt a veszélyt, amit a keresztény kultúrára jelent ennek a sokaságnak a megjelenése. Mellesleg arra a keresztény kultúrára, amely sajátjait is gyakran ( hugenották, husziták, reformátusok, I.-II. világháború, stb ) pusztítva , több mint egy évezreden át fenntartotta a jogát arra,  hogy más kultúrákat kiirtsa, legyilkolja, ha csak nem éppen rabszolga sorba kényszerítette. Lásd indiánok, zsidók, afrikai bennszülöttek. És most komoly konkurenciára akadt az IS-ben (Iszlám Állam) És e konkurencia elől menekülnek azok a szerencsétlen páriák, akik Európa felé vették az irányt. Választhattak. A biztos halál és a között, amit most itt kell megélniük. Kis -Rigó -László -Petrától.
Már félek bemenni bárhová, ahol emberek vannak és félek beszélgetésekbe elegyedni. Mindenütt csak ezzel van tele a levegő. Nem lehet viccet mesélni, vagy  fociról, nőkről, időjárásról beszélgetni. Csak a menekültek, migránsok, bevándorlók vannak a porondon.
Minek jönnek ezek ide? Ezeket is mi tartsuk el?  Tölti ki a teret fejhangon rikoltozó, egykori munkatársnőm kérdése. Lánya nem túl régen tért haza angliai munkából. Ugyan mit szólt volna hozzá, ha ott úgy kezelték volna volna őt is, mint  ...... megélhetési bevándorlót, tényszerűen.
A zsidók.... ők pénzelik ezt az egészet. Fizetnek nekik azért hogy ide jöjjenek! Mint a sáskák, felzabáljanak mindent és menjünk hozzájuk hitelt felvenni. Adja közre bölcsességét  egyik - egyébként kisebbségi - ismerősöm. A pillanat röhejes varázsa, ahogy a véletlen zseniális paradoxont hoz össze. A kocsma tévéjében pont az Orbán áthallásos  - "Magyarország nem kéri, hogy osszuk szét Európában hazai cigányságot" - beszéde megy. Ugyan lesz e bennük annyi igényesség egyszer, hogy elgondolkodjanak a miérteken?  De szeretném is meg kérdezni, hogy .... halottatok már  Sykes– Picot-egyezményről? Hiú ábránd lenne részemről az igent, vagy bármi értelmes választ elvárni.
Majd ha elkezdenek robbantgatni, lövöldözgetni. Hallom innen-onnan. Igen, ez előfordulhat sajnos. Nem a gonoszkodás mondatja velem, hogy nem lesz új keletű dolog, mert előfordult már ilyen. Norvégiában,  2011. július 22-én. 77 halálos áldozat. Az elkövető, Andres Breivik saját állításai szerint részt vett egy - templomos lovagok - keresztes szervezet létrehozásában és vezetésében. Nem akarom újból a politikai szembenállás (harc)mezejére terelni a szót, de...Természetesen van zavar a sorokban és fejekben "minden szinten". Néhány napja egy fb hozzászólásomra megkaptam azt, hogy " felmérések szerint a baloldaliak többsége is elutasítja a migránsokat, és van aki a jobboldalon is sajnálja őket". Na, az ilyen bigottan liberális okoskodást utálom a legjobban. Amikor jobbra is , balra is ütünk egyet elvtől nem térhetünk el, mert akkor nem középen vagyunk. Nem kis nagyképűségnek tűnhet, ha megkockáztatom , ezért tart az országban a demokrácia ott, ahol van. A liberalizmus parttalan, mindig "csak azért is se ez, se az" okoskodása miatt. Aminek a mellékterméke egy Sólyom László névre hallgató fajankó pozícióhoz jutása lett. A többit már tudjuk.
Nem lehet a két oldal közzé egyenlőségjelet tenni, amikor naponta tapasztaljuk meg a jobboldali politikusok, jövőnkre nézve mérhetetlenül veszélyes, egyértelműen már nem is autoriter, hanem egyenesen fasisztoid hatalomgyakorlási technikáit és az általuk befolyásolt tömeg vakhitét.
Nem lehet nem észre venni azt, hogy a baloldali, gyakran nehéz sorsú emberek bizonytalansága, időrabló hezitálása nem faji, vallási hovatartozásból táplálkozó elutasítás, hanem félelem az amúgy is bizonytalan jövőtől. Ettől függetlenül tagadhatatlanul nagyon nagy a felelőssége a baloldal vezetőinek, a médiának abban, hogy e bizonytalanságot nem tudja oldani.
Ne áltassuk magunkat, igen, lehetnek a migránsok között terroristák. És lesznek akik beilleszkedési problémák miatt frusztrálttá, majd ellenségeivé válnak az európai kultúrának, nekünk. Nagyon nehéz lesz. Bizony lehetnek ártatlan áldozatok is, ha e problémákat nem észlelik idejében az arra hivatott szervezetek, hatóságok és főleg, ha nem kezelik hatékonyan. De nem ez a lényeges. Hanem az ember. Aki befogadó, megértő. És aki elutasító. Mert a jellem, a személyiség minőségét ez a viszonyulás határozza meg. A szolidaritásra való hajlam, képesség bajba jutott embertársaink iránt. És ez, hisszük e vagy sem, szűkebb hazánkban, vagy akár közvetlen környezetünkben, Abádszalókon is komolyan veendő kérdés.
E hajlam, képesség félelmetesen alacsony mértékét tapasztalom meg időnként a mindennapok beszélgetéseiben, megnyilatkozásaiban. Jó lenne felfogni, hogy ez bizony túlmutathat a mai idők borzalmas eseményein. Nem titkolom, néha játszadozok is a helyzetekben. Ismerősökkel beszélgetésbe elegyedve, előre "borítékolom" magamban az álláspontjukat. Aztán várom a színvallást. (Igazából szóba se hozom a témát, jön az magától.) Évek hosszú során megismerve őket, sajnos ....... ritkán tévedek.
Egykori, nagy tehetségű focicsapattársam - aki ma hírhedetten lumpen elemnek számító hajléktalan és civilben műkedvelő alkoholista - menekültekről mondott furcsa mondatán rágódom...... " Sajnálom szegényeket, mert nem tudták amit én megtanultam nagyon, ....... hogy akit ver az eső a szabad ég alatt, azt veri a sors is."

2015. szeptember 23., szerda

Vadászat a ...... vadásztársaságra, avagy .... a vadász(aink) ül(nek) hosszú méla lesben......

Borzalmas, hogy mennyien vallják azt, hogy az élet az internettel kezdődik és végződik.
Azon kívül nincs világ, kommunikációs tér. Különösen igaz ez a fészbuk nevű baromságra.
Amit én is használok. Sajnos többször mint azt az igényességem engedné. De mit tegyek, ha nincs más lehetőségem megtudni, hogy adott ember ki, mi, mit gondol, stb.
Micsoda felüdülés, amikor bemegyek a Jóbarátba, Nosztalgiába, Vadászba, stb. Majdhogynem felkiáltok rajongva, mint az egyszeri nőgyógyász hogy.....Végre, arcok!
Végül is érthető hiszen bárki megoszthat, közzétehet olyan véleményt, tartalmat amit vall, hisz, gondol, stb. Teheti nyugodtan, minden gátlás nélkül, mivel nem kell senkinek az arcába nézni, miközben a jó ízlés határán túli, sőt  - ami engem leginkább irritál - ordas eszméket sugalló, szélsőséges  véleményeket oszt meg, tesz közzé. Mit tehet az, aki nem vevő ezekre? Jó magam sokáig tűrtem "jónehány kebelbaráti ismerősöm" hülyeségeit. Aztán úgy döntöttem, elég volt. Töröltem őket. Tettem ezt azért, mert azt gondolom, hogy amikor az ember állati magatartásformákat, ösztönreakciókat akar tanulmányozni, nézni szórakozásból, elmegyek az állatkertbe. Ha nem akar, akkor nem megy, mert nem kíván a látvánnyal, produkcióval találkozni. Nagyon nem helyes, amit tettem és mostanában próbálok is a dolgok mélységével, miértjével foglalkozni. Próbálom megérteni a gondolatmenetét másoknak. Mi viheti őket arra, hogy a menekült kérdés megoldására géppuskát ajánló, vagy más, idegen gyűlölő gondolatokat, képeket osszanak meg, tegyenek közzé? Mi az, ami miatt számukra a menekült helyzet szinte már létkérdéskén merülhet fel? Miért foglalkoztatja őket egy olyan probléma, ami nem közvetlenül érintő, nem érdek sértő, egzisztenciájukat, életterüket nem veszélyeztető?
Bármennyit töprengtem, okoskodtam eddig, mindig oda jutottam, hogy mivel a folyamatok, a történések földrajzilag tőlünk távol esnek, az információkat áramoltató média befolyásoló hatalma egyértelműen tetten érhető. Egész nap ez folyik a vízcsapból is. Semmi más nem kap hangsúlyt. Szinte lényegtelen momentummá válik például a bróker botrány azon híre, hogy Quaestor felszámolóbiztosa kezdi kapirgálni a kifizetések haszonélvezőinek körét. De, ...... ez az istennek se nem érdekli mondjuk a  Barabás Sanyikat, Kerék Ferenceket , stb-ket,  pedig a kártérítésekre lényegesen több pénz megy el, mint a menekült problémákra. Hogy ez sem itt van a faluban? És ez sem olyan probléma, ami őket  közvetlenül érintő, érdek sértő, egzisztenciájukat, életterüket veszélyeztető ? Aha. Ez igaz. Hm..... Jó.
Jó, ....... akkor beszéljünk egy olyan dologról, ami itt van nem messze..... Vagy, nem hogy nem messze, hanem egyenesen itt van..... Mondjuk a környékbeli állami földekre pályázók köre érdekli e a Sági Lacikat, Madaras Jóskákat, stb-ket? Nem. Inkább a menekült ügy. Az fontosabb kérem itt mindennél és mindenek felett. Nem ? Mért nem? Hát persze, hogy teljesen érdektelen, hogy a nemzeti vagyon szarér-húgyér elkótyavetyélődik. Nem is korbácsol fel senkiben semmilyen érzést. Kit érdekel itt, ha egy hektár föld egy millió forintos vételi ára helyet a csókosok kétszázötvenezret(?) fizetnek? Ha fizetnek!
És a most kibontakozó legújabb, Mikromatika , AF Zrt. történetre hajazó szitu ? Bizony a helyi vadásztársaságnál kialakult érdekes helyzet  egy külön szám lehetne mondjuk Abádi Szabó bármelyik,  egykor szépreményű, mégis besült sajtóorgánumában. De ez most neki sem éri el a "fészbukingerküszöbét".  ( hogy miért nem, az azért van, mert .....  csak.) Pedig ez azért már lehet közvetlenül érintőleges, ha úgy tetszik abádszalóki probléma? Nem ?
Tessék mondani, foglalkoztatja, érdekli ez a kedves Heinrichné Juhász Ibolyákat, Barta Barnákat,  stb-ket ? Inkább a menekült ügy. Az fontosabb kérem itt mindennél és mindenek felett.
Érdekel e valakit az, hogy néhány évvel ezelőtt a korábbi vezető által a társaság nyakára kötött 60 milliós adósság és zavaros tulajdonos viszonyrendszerből font kenderkötél  most fog meg szorulni, amikor Fazekas Szabolcs kirúgja alóluk a sámlit? Mi lesz az ott dolgozókkal? Mi lesz az egykor itt koronagyémántnak számító, sokak által irigyelt, jól prosperáló, országos hírű vadásztársasággal? És a vadász(aink) ül(nek) hosszú méla lesben...... (Vörösmarty: Szép Ilonka) Egyáltalán érdekel e itt valakit, hogy egy ilyen Fazekas Szabolcs névre hallgató jellemiszonyat hogyan férkőzhetett be, tehette be ide a lábát, és szerezhet befolyást helyi embertömegek sorsa felett? Bizony ennek az embernek abádszalóki színre lépésével eszembe jutott már többször  Rendek Józsi bátyám - a rendszerváltás idején mondott - aranyköpése, hogy.... "Te gyerek! Fogtok még ti egy köcsög aludttejé', látástul vakulásig dógozni az uraság fődjén...."
És a vers egy másik szakasza is eszembe jut :

Áll-e még az ősz Peterdi háza?
Él-e még a régi harc fia?
Áll a ház még, bár fogy gazdasága
S telt pohárnál űl az ősz maga.

A bejegyzés trackback címe:

https://cyberlabnyomok.blog.hu/api/trackback/id/tr8314524964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása