Vélemény blog

A gondolat szabad.....

A gondolat szabad.....

Úton 5

2018. december 31. - Imre L Oláh

2016. október 15., szombat

Takarásban


Akkor vagy jó, ha hülye vagy. Ha nem látsz, nem hallasz, nem beszélsz. Ha ránézésre annyi eszed van csak, hogy ha esik az eső, beállj az eresz alá. Vagy legalábbis úgy teszel, mintha így lenne. Mintha jámbor ostoba lennél. ( Bizony, sokan próbálják meg átvészelni a jelenlegi kurzust így.) Ennyit várnak el tőled.  Akkor köszönnek, üdvözölnek, bókolnak, vagy rosszabb esetben lenézően megtűrnek.
Ha jó srác vagy és lejtőre kerülsz, akkor lesz közmunka, ahol még esetleg relatíve főnök is lehetsz. Az is összejöhet, hogy nem is kell bejárnod mindennap melózni, vagy eljöhetsz, amikor akarsz. Persze nem árt egy kis "kapcsolati tőke", de megoldják.
A lényeg az, hogy takarásban legyél. A jámborságod, együgyűséged takarásában. Ne lázadj. És ne politizálj. Ez utóbbit úgy 2011-12 környékén jó néhányszor ajánlotta nekem is Lali, az egykori haver. És akivel mára épp hogy csak bólintó viszonyba lettünk. Bolond egy világ. És általában a hatalomtól bolondul meg.

Igen, ne lázadj, ne politizálj, maradj jámbor. Maradj takarásában.
Ha esetleg krónikus közlési vágyad van, és nem hagyna békén az alaptermészetedből adódó belső késztetés, akkor keress valami némileg érdekes, de valójában semleges témát. 
Naná, hogy van téma. Áltéma. Is. Például a helyi fogyasztóközönséget érintő, de ennek ellenére csak gyenge közhangulati hullámverést generáló helyi kereskedelmi szolgáltatásban.  Amivel lehet az álligényeket álságosan álkielégíteni.... Cseszegetni az álnevet, strómant, vagy kitudja mi van a háttérben. Mert ki is merne leásni odáig, hogy hogyan  voltak leosztva a lapok a fidesz egyik, Lázár nevű "aloligarhája"  és a Palóc Nagyker között.
És hogy a kialakult helyzet törvényszerűen következik be egy egyébként is alacsony fogyasztói potenciál esetén akkor, amikor a pártkassza "refinanszírozás" által ütött léket a gazdálkodáson csak nagyobb árréssáppal lehetne valamennyire betömni, de azt a piaci viszonyok nem teszik lehetővé. (És e jelenség hatása természetesen legyűrűzik ide is.) Ekkor van az, hogy trükközés  az akciós termékekkel, a lejárt szavatossággal, a már nem aktuális polc árcédulákkal, stb. És a vevő először még be is szopja a trükköt néhányszor, de aztán elkezd figyelni..... Reklamál.  Majd ingázik az üzletek között. Végül elszokik onnan. Mindenütt csak az olcsót..... Mi az a 300-400 méter? Semmi. És a vásárláskor megtakarítható 100-200 forint? Sok.
Mármint a közmunkás bérhez, éhbérhez, segélyhez, stb-hoz képest.
De erről már nincs értekezés, ide már nem juthat el a következtetés. Mert akkor már kilépsz az árnyékból, a takarásból.

És nem szabad beleszántani nagyobb, ütősebb témába sem.   

Olyanba főleg nem, hogy mi is volt 2014-ben a mostanra csúfos következményekkel járó Startmunka mintaprogramon kívül. 

Nem emlékszünk? Nem? Na azt elhiszem, hogy nem. Súgok. Önkormányzati választás. 
Is.
Hú, micsoda lelkesedés volt. Amikor osztották, vitték, hordták ..... a jószágokat. Ugyan  lenne e itt most vegytiszta fideszes testület, ha az nincs.......... ? És lenne falazás most a 2010-14 közötti időszaknak? Kizárt.
Na, ezért kellet ide a Gyula. Hogy az ő elfogadottságából eredő elnéző, megengedő hangulatban ne gondolkozzon senki ilyeneken. 
És ne buzerálja itt senki Fazekas minisztert. (és a Faszabi haveromat se) Mert... had tegyem fel a költői kérdést: Nélkülük megvalósulhatott volna mind az, ami itt történt nem rég?
Ami miatt most vissza kell fizetni közel ötven misit? Na, az is kizárt.
Ki emlékszik már a strandon rendezett bulikra, ahol a köz(munkás)nép , miután meghallgatta a miniszter lelkesítő dumáját, odasorjázott a kondérhoz és jóllakott. Persze hogy nem jutott észbe, hogy a dínom-dánom után eljön a szánom-bánom. Hát..... íme, eljött. Ki kell fizetni a számlát barátaim. Nekünk. Mindnyájunknak.
Itt szükséges rögzítenem, hogy közérdekű adatigényléssel fordultam Abádszalók polgármesteréhez az ügyhöz kapcsolódóan. Amelyet meg is kaptam. A válaszból kiderül, hogy

Idézem:


Vagyis a projekt helyi adminisztrációjában nem lelhető fel semmiféle bizonyíték arra nézve, hogy  beazonosíthatóan milyen fajtájú szarvasmarhák lettek kihelyezve és melyik vágóhídra lettek elszállítva. De a vágási napló rendelkezésre áll. Valahol. Járjak utána. Így lesz.
De ettől még ügyes.
És ne feledjük, hogy a választ nem Balogh Gyula állította össze most sem. Ő csak aláírta.  De ez is valami. Igaz, nem vagyok sokkal közelebb.
Igyekszem a tények nyomára jutni. Mert mondani mindenki azt mond, amit akar. A falusi folklórban röpködnek, színeződnek a történet részletei a maguk szokásos módján. Így misem természetesebb, hogy naponta fejti ki székfoglaló értekezését egy-egy közmunkás valamelyik  kocsmába az akkori állapotokról.
Ki jött, mit hozott.... Ki, mit osztogatott,vitt ..... De csak ott. Sőt, ha bent van már néhány sör unikummal, akkor összeáll a vádhatóság is és .... nyílt tárgyalást követően a büntető tanács ítéletet hoz. Naná, hogy van ám itt jogtudat. Ismétlem, de csak ott, a kocsmákban. Ez is a cél. Mert a folklór működésnek sajátossága szerint elhal, lecsendesedik előbb-utóbb a sztori.
Persze, mint azt korábbi bejegyzésemben írtam, a nyomozóhatóság dolgozik az ügyben. Néhány olyan új momentum is a látókörbe került, mint a 3000 liter gázolaj és a 600 liter benzin sorsa. Az eddig meghallgatottak szerint alaposan és nagy lendülettel dolgoznak a nyomingerek. Ugyan meddig.
Nem tagadom, minden erőmmel azon leszek, hogy amikor kezd kihűlni a történet, mindig megpróbálom felmelegíteni azokkal a személyes ismerőseimmel, akik még komolyan veszik esküjükben tett fogadalmukat a parlamentben. 

A polgármesterünk válaszában egyébként a legjobb a visszafizetés teljesítésre vonatkozó, záró rész.

Íme:

Értjük? Az általános tartalékból és, a ..... közhatalmi bevételekből. Na vazze.....
Még jó, hogy anno, pénzügyi bizottsági elnökként magamra szedtem némi államháztartás ismeretet. (közhatalmi bevétel: adójellegű, díjjellegű , szankciójellegű bevétel)
Szóval a helyileg kivetett , miáltalunk kinyögött befizetésekből fizet a falu. Mint a katonatiszt. Bravó!
Még véletlenül sem vetődik fel legalább a gondolat szintjén az, hogy az önkormányzat esetleg megpróbálja majd behajtatni a felelősökön az összeget. Miért is?
Mert ez egy következmények nélküli ország.

És a rendszer Abádszalókon is csak úgy működőképes, ahogy az országban. 

Szinte mindenhol, ahol később győztek, volt egy aranyos, kedves, jópofa Gyula, Pista, Sanyi, Józsi, akit megkörnyékeztek, majd befűztek, hogy induljon polgármester jelöltként fideszes színekben. És persze a helyi apolitikus nép számára - amely némileg utálja a fideszt, mint az aktuális hatalmat általában - elfogadható a helyzet. Nem szeret már a lustaságából következően sem agyalni azon, hogy mi van a háttérben. A közmunkás sorstalanságot és vele a tengődő létezést, mint változtathatatlant már elfogadta, beletörődött. Beárazta a saját jövőjét. Tengődésükben egyre többen már csak a végét várják. Az életnek. ( Lásd "Isten a szekérrel" c. bejegyzésem)

Sok , tisztességes, becsületes, jóravaló embert ismerek, akiknek kényelemből meggyőződésük, hogy ez van , ezt kell szeretni.   A helyi "mítoszember" -ben bíznak néha, aki talán majd kitrükközi a hatalmat és teremt valami lehetőséget számukra.
Bizony, mi ezt már egyszer végig csináltuk. Nem is akárhogyan. A hetvenes- nyolcvanas években élhető, sőt, időnként jól élhető volt a szocializmus is. Mi itt lent, helyben elvoltunk. A hatalom is odafent, mesze a városokban jól elvolt.
Kissé érdekes, hogy a Kádár- rendszer (módszer) ujjá éledésének vagyunk a szemtanúi. Ugyanaz a klisé. Rámutatni a jóra, és a vele szemben álló gonoszra. Akkor a munkásosztály, ma a nép-nemzet a jó. Akkor reakciós jobboldal, ma hazaáruló baloldal a gonosz. Akkor nyugati imperialisták, ma brüsszeli bürokraták. És így tovább.
Ami viszont ugyanaz szó szerint, hogy minket kisembereket, szeret a hatalom, miértünk tesz mindent. (Rezsit csökkent, benzinadót emel, országot véd a migránstól, stb. bla,bla)
Annak a rendszernek az generálta - többek között - a végét, hogy egyre több lett az iskolázott, művelt ember. Akik viszont egy bizonyos szellemi szint elérése után látták az ellentmondásokat, hazugságokat. És elkezdtek lázadni.
Most az a fidesz előnye, hogy jó ideje nem növekszik, hanem csökken a kiművelt, és ami igazán tragédia, a felvilágosult emberfők száma. Sőt az a néhány talpraesettebb, értelmesebb fiatal, aki elégedetlen a sorsával, nem a strapásabb, veszélyesebb lázadást, harcot választja,  hanem egyszerűsít. Kimegy külföldre boldogulni.

Helyben, abádszalóki léptékben sem egyszerű a helyzet. Főleg a helyi politizálás szintjén. Ha tetszik, ha nem, ez így van. Ha fidesz ellenes vagy, Gyula ellen vagy. Ha támogatod, a fidesz szekerét is vele együtt tolod. ( Ennek köze nincs a falu szekeréhez. Azt ugyan senki sem tolja. Ott van a kátyúba továbbra is.)
Simán csapda helyzetnek tűnik. Pedig egyszerű.....

Nem lehet a fidesz színekben induló polgármestert támogatni és közben a fideszt elutasítani. Aki ezt mondja, az nem tudja, mit beszél. 

Vagy hazudik. Önmagának. (önámít) Ilyeneket, hogy a falu érdekében, az emberek érdekében, stb, stb, bla,bla.
 Eleinte még feldühített, amikor ezt hallottam valakitől. Ma már csak nevetek. És ez nem csak abádszalóki sajátosság. Áh, dehogy is.
Ugyan mikor jövünk rá, hogy többek között a sok vidéki "aranyos, kedves, jópofa polgármester" megjelenésének is törvényszerű következménye az országban tapasztalható, egyre nyomasztóbb demokrácia leépülés. A fideszes csalásokkal, visszaélésekkel együtt. És tudom, hogy már-már megmosolyogtató túlzás első hallásra, de pl. legújabban a Népszabadság tragédiája és az a fölötti vidéki érdektelenség is.
Tény, kellenek az érdektelenségéhez a helyi, magukat "jóindulatú elfogultnak" beállító fidesszel kollaborálók is. Vagy ahogy egy Uj Péter sziporkába  olvastam minap,.....  nyúlós, takony elvűek.

Hú, a Népszabadság megszűnése...... Na, az nagyon kiakasztott. Mert bezavart a napi szertartásaimba. Ez úgy van sorrendben, hogy haza jövök a szolgálatból, tusolás, átöltözés , reggeli, és aztán újságolvasás pihentetőül kb. úgy tízig, aztán kerékpározás a gáton, majd fröccs a Pecásba. És ebbe most bekavartak. Nem lelem a helyem miatta.
Nem csoda, ha Lengyel László  Adyt idéz a 168 órában ekképp :
A Halál-tó fölött kerengünk,
Szép, bátor, büszke madarak.
S a tóban nagy, förtelmes és rest
Kígyó-fejű, éhes halak.
Ezt a bűz-lehű bús tavat
Így is nevezik: Magyarország.


És nem lenne korrekt, ha nem foglalkoznék a kvóta népszavazással, mivel korábban erősen nyomultam  benne. Jó néhány ember szimpátiáját el is veszítve a véleményem miatt. Ami egyáltalán nem baj. Sőt. Teljesen rendben van. Mellesleg jókat röhögök magamban azon, hogy migrációpártinak gondolnak. Ha tudnák, hogy ez mekkora baromság. De ahhoz, hogy megértsenek, talán több történelmi ismerettel kellene rendelkezniük.
 Ha jól emlékszem a helyi részvétel alig több mint 36  %-os volt. (Rögzítem, soknak tartom!) Ez országos átlag alatti aktivitást jelentet.

Vagyis az országos átlagnál több az értelmes ember a faluban. 

Gondolhatnánk. Én nem gondolom. Az elkeseredett, begubózó, közömbös, passzív inkább.
Tény, és ez Balogh Gyula nagy érdeme, nem volt polgármesteri körlevél,  hivatali mozgósítás a szavazásra.

Apropó, fentebb valahol falazást említettem......  Első gondolatra nemes és látványos ( igaz nem eredeti) ötlet volt a falunapon a falazótéglák a nevekkel. De másodikra aztán .... Kesernyés disszonancia, hogy a  téglákon sorakozó nevek mögötti fiatal reménységeinket kitudja hova, merre sodorta az élet már a tizennyolcadik életévükre. Ugyan elgondolkozott e ezen a gyér tömeg legalább néhány tagja? Nem hiszem.
Nézem az fb-n a képeket. Mondhatni, nem túl nagy a tömeg. A falu mintha nem akarná az istennek se ünnepelni saját magát. A tendencia szembetűnő.  Egyre inkább szimpla, fideszes rendezvénnyé válnak az ilyen alkalmak.  A megveszekedett fidesz hívőkön kívül, néhány "muszáj" érdeklődő és mindössze egy-két " politikai felekezeten  kívüli" vett erőt magán még.
Ami nekem feltűnt,  több ismert arcon mintha  érződne valami feszült megütközés. Lehet, hogy az épp pódiumon álló szónok mondatai miatt? Nem tudom.
Lehet hogy azért, mert hiába takarja kék, zöld drapéria, nádszövet, ők mégis tudják hogy a takarás mögött ott az enyészet? Hogy omladozik, rohad, hámlik .......? A vakolat.
Az "A" épület falán. Is.

2016. október 26., szerda

Nincs új a nap alatt.......


Nem mondom, hogy hiányzott, de már vártam. Tudtam, hogy elérkezik ez a pillanat is. Visszapróbál
vágni valaki a fidesz helyi zombiseregéből. Persze hogy akkor rendben vannak a dolgok, amikor nyilvánosan  konfrontálódok a saját elvi, vagy ahhoz (egykor) közeli táboron belül valakikkel. Ilyenkor nagy az elégedettség, örültek hogy a balosok, netán libsik összeugrottak. Ami paradox módon még valahogy a helyi fideszes trükközésekkel is összefüggött. Én átláttam a szitán, ők nem. 
Egyébként mindig is volt egy-két balos, liberális, aki megértően viseltetett a helyi jobboldal dolgai, ötletei iránt. Ami közöttünk meg természetesen vitát generált. Soha nem hittem, bíztam a helyi jobboldal tisztességében, becsületében, korrektségében. Legyen az bárkihez is köthető. Ennek egyik eklatáns példája volt a 2006 - 10  ciklusban lezajlott iskola felújításkor történt mellényullások története, ami több tízmilliós nagyságrendű önkormányzati adósságnövekedéssel járt.  Ma is fülembe cseng a falu felkent - jobboldali - bölcsének  a sztentori hangja..... "Aki a testületi tagok közül nem támogatja, az abádszalók ellen van"....
A kilenc hektár  - AF Zrt - történetén is kínos beazonosíthatósággal kiütközik a helyi és magasabb szintű jobboldali mainstream ujjlenyomata. Bizony, valaki annak a projektnek az indulásakor 400 milliót ígért kezdetként. Szóban. Ami a példabeszédhez híven.... elszállt. Persze legyünk korrektek. Kellet hozzá egy képviselő testület. Is. Ahol a baloldal egymást csitította. Közülük az akkor általam zsinórmértéknek tartott - magát akkor baloldaliként meghatározó - polgármester mondatát idézem:... "én bízok benne, bízzatok ti is"...... Talán inkább erről ennyit. Talán még azt, hogy 

De a helyi baloldal lassan megírhatná a .... "Butaságom története" .. című, franc tudja hány felvonásosát.

Könyörgöm, ha tenné, tegye ezt minél hamarabb, amíg néhányan legalább még hiszik, hogy van helyi baloldal.

Nem mondom, hogy túl nagy haverok voltunk, de valahogy, valamiért némileg tiszteltük egymást. Anno srác korunkban időnként összesodródtunk itt-ott, egy-egy  társaságban, de voltak fenntartásaim iránta. Izgága volt, ha piált. Emlékszem, nemegyszer ilyenkor azzal kérkedett, hogy leharapdálta körbe a pohár szélét. Eleinte röhögtünk rajta, de aztán igyekeztük elkerülni a társaságát. Mai szóval, .... ciki volt vele mutatkozni. Na meg, mindig  belekötöttek valamelyik szerencsétlenbe az akkori barátjával együtt, és egyből ütöttek is.  Még ma is előttem van, ahogy szegény Sáfár Zsiga gyanútlanul, zsebre dugott kézzel állva beszélget velük a műv. ház nagyterem hátsó olajkályhájánál. Aztán a következő pillanatban, amikor odanéztünk, védőrácsot magával rántva megtántorodott és elesett. Csak a zenét elnyomó nagy csörömpölésre figyelt fel mindenki.
Mi volt az? Kérdeztük a szünetbe Zsigát. Nem tudom, felelte.  Beszélgettem velük, és egyszer csak az egyik megütött, mondta piros, feldagadt arccal.
Furcsa módon ötlenek fel bennem ezek a régi dolgok. Igazából az az akkori fenntartás mindig megmaradt bennem iránta. Ez, az a ..... "kutyából nem lesz szalonna" ..... érzés valakivel szemben. Mert 17-18 éves korára  az embernek kialakul a személyisége. És az már a hátralévő életére nem nagyon változik meg. Esetleg alakul valamerre. Akkor sunyin ütni, ma sunyin híreket terjeszteni.

Október vége felé járunk. Egyre taknyosabb az idő.  Előbb-utóbb fagyni fog. Ideje felszereltetnem a téli gumit. Irány Darmos Józsi. Persze, vannak előttem a sorban. Megbeszéljük, hogy otthagyom az autót, majd szól ha kész lesz. Már a  piaci üzletsor sarkánál bandukolok, amikor ismerős hang kiált utánam az ABC felől.....
- Hé, komám, állj csak meg...!
- Mi van?
- Várj , mondok valamit....
-  Na....?
Odaér.
- Figyelj öcsém.....! Vigyázz magadra.... (Ezt már alig hallhatóan.)
- Na, .... Nem mondod? Miért?
- Az a hír járja, hogy te feljelentgető vagy....
-  Aha. Szerinted? Amúgy most erre mit mondjak? 
- Nem is érdekel, hogy ki terjeszti...?
- Nem igazán. Már hallottam. Aki ismer, az tudja, hogy hülyeség.
- Mondtam is a köcsögnek, hogy az kizárt. Mert veled régi komák vagyunk, ismerlek.
- Kösz, hogy szóltál, de nem igazán érdekel. Mondom, hogy hülyeség.
- Csak azért szóltam, mert úgy tudtam, hogy haverok vagytok vele.
- Voltunk valamennyire.... De hallottam, hogy miket mond újabban. Fideszes,...... ott ez a szokás. Én 
  meg baloldali vagyok. Nyíltan leírom és bárki elolvashatja, amit gondolok. De terjesszenek  
  akármit, akkor se nézem tétlenül, hogy a 2014- es önkormányzati közmunka jószágtartás 
  szabálytalansága miatt a falu  fizessen.
- Hú, bazz'eg, ( Irtózatos nagyot köp) ....tényleg mocsok dolgok történtek akkor ....... 
  Elköszönünk.

A kora délutáni felhős szürkületben egykedvűen bandukolok tovább. Felötlenek bennem az egykori kajakszakosztály edzései, majd már a közös focimúlt, a meccsek, edzések utáni a sörözések, viccelődések, zrikálások. Rég volt..... Talán igaz sem volt?
Hogy hova képesek lealjasulni az emberek.....? És ugyan, mi lesz még itt?
És felötlenek bennem a 2009-10-es évi, országos sajtóban megjelent híradások is. Ugyanez a módszer. Nem lenne ezzel sem bajom, ha valami nyilvános fórumon, blogban, esetleg a facebookkon történne a dolog. Sőt, talán még örülnék is neki. Végre valaki, aki látható, szembe áll velem.
De ez olyan snassz. Nem ?

Kezdetben elég meggyanúsítani, suttogó módszerrel bedobni a köztudatba valami ocsmányságot. Aztán majd alakul. A falu információs hálózata (rozinetvörk) hátha csodákra képes. 

Jut eszembe.....Óh, uram ! Minő szerencse volt részemről végighallgatnom tőle, többek között a tiszaeszlári vérvád igaz voltáról szóló abnormális tévelygést, vagy Vadai Ágnes szocis országgyűlési képviselő és Medgyessy Péter, Fehér Hollóban (Karcag) feltételezett légyottjainak apró, de annál zaftosabb részleteit taglaló baromságokat. És volt még néhány ilyen ....
Komoly intellektuális teljesítmény ez egy olyan embertől, aki istenfélőként az egyik helyi gyülekezet oszlopos tagja. Had ne mondjam...., egyben minősíti is azt. Mert kizártnak tartom, hogy ne osztotta volna meg pont közülük is jó néhányakkal ezen agymenéseit.

Még jó, hogy sokan ismernek. Őt is. Meglehet, ezért van az, hogy többen aggódóan már szóltak. (Akiket én nyugtatgattam szelíden azzal, hogy valóban megtehetnék egy feljelentést, hogy becsületsértés, jó hírnévhez való jog megsértése, stb. De ugyan minek?)
Mint ahogy kezdtem, már vártam ezt.  És teljesen rendben is van a dolog. Hiszen a közelmúltban megjelentetett bejegyzéseim tartalma jó pár embert kellemetlenül érint a fideszben. És nem csak helyben. Persze hogy érzékenyen reagálnak.
Még szerencse, hogy a magam részéről közzétettem a hivatalos levelezéseket, dokumentációkat. Tehát nem híresztelek, pletykálok, hanem hivatalos, közérdekű adatokat bocsájtok közre. És természetesen, ahoz kapcsolódóan kérdéseket fogalmazok meg.
Titkon reméltem, hogy lesz valami vita, netán érkezik cáfolat nyilvánosan. Szomorúan konstatálom, hogy nem történt ilyen. Még  haverom, a Faszabi sem hívott fel. Minden szinten teljesen leállt a csóka. Ugyan miért? Csak nem szóltak neki, hogy jobb ha lapul csendben, mert gáz van ? És inkább rám uszítja a .... Na, most mit írjak, hogy mit ?
A fidesznél nincs új a nap alatt. Még ilyen felhős időkben sem. Egy baj van mindössze az ilyen híreszteléssel. Kicsi ez a falu. (Mármint a ..... város...) Minden hírforrás kitudódik. Ha valaki valamit híresztelni akar, jobb, ha  közzéteszi az fb oldalán.
Hú, az előbb azt írtam, hogy város.Város?  Na, erről majd egyszer még beszélünk ....

2016. november 14., hétfő

Irányváltás


Aha! Értem már! Szóval irányt váltott az idegenforgalmunk főcsapása. Nagyszerű!
Komolyan mondom. Végre egy kolosszális ötlet a helyi idegenforgalmat irányító nagyjainktól.
Átállunk a konferenciaturizmusra. Bravó!
Hogy ez hogy nem jutott eszébe hamarabb  senkinek se itt, azt nem tudom. Pedig kézenfekvő az ötlet. Egy ekkora tartalék-szürkeállomány potenciállal? Már rég bele kellett volna vágni.  Vagy szürkeállománytartalék potenciállal......... Vagy (im)potenciát mutató szürkeállomány tartalékkal.
És hogy el lett találva egyből a legérdekfeszítőbb, autentikusabb és azonkívül is a leg-legaktuálisabban fontos téma. A kutúra. Nagyon cool.
És annak értékei Jásznagykunszolnokmegyénkben. (Rövidítve : JNSZM-ben. Jéeneszemben.) Eszem, nem eszem, veszem be, ez ...... nagyszerű.
Nosza neki is álltam a rendezvényről képeket előbányászni a fb-n. Mert ami ott nem jelenik meg, az nem is létezik, létezett, volt.  Gondolhatná a modern, a korszellemének megfelelő szellemiségű, falusi pletykálkodástól elszokott, cyber térben létező, tájékozódni akaró ember.
De, sehol semmi. Hogy a fenébe van ez?  Mi van Judittal, Erzsivel, Aszival? Kifogyott a film a Szmena 8, vagy a  Pajtásból? Esetleg bojkottálták a bulit? Ők is? Mint Tóth Tibi, aki a megnyitót mondta volna? Mint Gyula polgi, aki inkább Lali átnevelő-továbbképző meetingjét (míting) választotta ?  Én ezekből már kezdem azt gyanítani, hogy Brumi is ezért menekült el. Amerikáig. Még hogy kultúra ..... Brrrrr. Na neeeeee! Inkább Florida.
Szerintem  kiverte őket egyből a víz, amikor meghallották, hogy ide el kéne menni.


Szóval semmi képi dokumentáció erről a magas ívű, egyben mélyenszántó gondoltok jegyében fogant konferenciáról. Még a szoljon.hu-n se találtam semmit.

Na mindegy. Én akkor is örülök a dolognak. Akárki, akármit is mond.  Mert azt gondolom, kezdetnek nem rossz. És szerintem mindenképpen folytatandó. Haladni kell a korral.
Mondjuk mint víz melletti településlakójának, mindjárt eszembe is jut - mint egykori műkedvelő ( és ha minden igaz jövőre újra aktív) horgásznak - egy idevágó ötlet. Meg kellene keresni valamelyik oceanográfiai, vagy halbiológiai intézetet és rábeszélni őket egy világkonferencia abádszalóki megrendezésére.
Téma lehetne mondjuk a naphalfélék (Lepomis gibbosus) szexuális rendellenességeinek hatása a közép-tiszai halpopuláció olyan alapegyedeinek, mint például a reményhal (Spes pisco), életkilátásaira. Ugyanis mintha egyre többeket foglalkoztatna itt a környéken az, hogy miért az a bizonyos remény hal meg(y) utoljára.
Első napirendként. 
Fellehetne kérni valamelyik unatkozó környékbeli, e  tudomány területén doktorandusz adjunktust, esetleg emiratust, netán PhD-t, esetleg habil-t egy értekezésre. De ha nem találnának, megtenné egy tapasztaltabb helyi rapsic is.
Aztán második napirendként a Faszabi, vagy a Sanya miniszter tarthatna előadást olyan fideszes trükkök meghonosításának lehetőségiről, mint például a zavaros vizek (le)halászási módszerei.
Ezt követően fakultáció.
Ajánlott témák:
-  Közmunka programokat követő visszafizetési kötelezettségek áthárításának módszerei a helyi népességre úgy, hogy azok - ha egyáltalán felérnék ésszel, hogy mi is történik - pozitív élményként éljék meg azt.
- Bukott polgármesterek több millió forintos szabadságjárandóságának kifizetésére pénzadomány gyűjtés menyasszonytánc (népi)módszerével.
(A nyitótáncot lehetőleg egy el és közismert helyi vőfély kezdje, egy szintén el és közismert helyi kurtizánnal.)
És még lenne néhány ötletem. Például olyan, bár az előbbiektől sokkal lényegtelenebb, komolytalanabb témákban, mint a foglakoztatás, oktatás, egészségügy helyzete, lakónépesség alakulása .... legyek stílszerű, ......... Jásznagykunszolnokmegyénkben. (Rövidítve : JNSZM-ben.)

Namármost. Egy halk kérdésem azért lenne. Ugyan elérte e a helyiek szélesebb körének ingerküszöbét, tudatát, tudatalattiját, esetleg felettijét  e november 4-én a kora délutáni órákban megrendezett "grandiózus rendezvény"?
Mondjuk ki nyugodtan, nem. Tévedés ne essék, igenis , fontosnak tartom a kultúránk értékeit, legyen az helyi, vagy más térséghez köthető. És ha egy országos, vagy  megyei rendezvénysorozat egyik elemeként Abádszalókon kerül lebonyolításra egy, a témához kapcsolódó konferencia, akkor az nagyszerű és valamiféle  elismerést jelent. De egy ukmukfukk idecsöppent, minden előzménynélküliséggel idedobott tanácskozás számomra enyhén szólva  gyanús......Mintha valakik direkt el akarták volna dugni e rendezvényt. Nem akarok kellemetlenkedni, de aki ott volt helyi résztvevő, bizony egy nem fontos rendezvény fontos  résztvevője volt. Magyarul.... biodíszlet. Hallom is a durranást. (Megint kivertem néhány fejben azt a bizonyos biztosítékot.)


Nem tudom megállni, hogy ne adjak hangot ama elkeseredésemnek, hogy  kissé sötéten látom a helyi politizálás jövőjét ennek fényében.


És főleg az előző, .... Nincs új a nap alatt .... c. bejegyzésemben leírtak fényében. De ez legyen az én bajom.
Előre is bocsi, de lenne még egy kérdésem.
Akkor mire volt ez jó? Hát ez az. Semmire.
Esetleg, ha nagyon megengedőek vagyunk, talán arra, hogy..... egyrészt valaki - feltételezem (tehát nem állítom) - valahol ki ikszelt egy pályázati feladatot, amire szintén valaki felvett  egy valag pénzt.
Másrészt, ennek apropóján néhány helyi, valamint szintén néhány környékbeli, magát "tudományos" arcnak vélő ember elővehette a naftalintól megcsömörlött nadrág/kiskosztümjét, kiszellőztethette a beavasodott öltönyét, nyakkendőjét és átszellemülten magára öltve, fontoskodó, értelmesnek tűnő arcot vágva előadhatott, meghallgathatott jó sok olyan mondatot, amely - már bocsánat - de az európai unió e, bátran mondjuk ki, legelmaradottabb térségében enyhén szólva sem környezetkomfortosak. És más , égetőbb gondokhoz viszonyítva sajnos bizony lényegtelenek.  És megint durrannak el a biztosítékok. (Talán velem kapcsolatban az utolsók.)


Van az a fogalom, hogy pályázati költségoptimalizáció. És szívesség. Világos? Nem? Nem baj.
Viszont lett az ott megjelentekben egy kollektív pozitív élmény. Dagadhat a kebel, mivel Abádszalók adott helyet egy tudományos rendezvénynek. Meggyőződésem, a helyből megjelentek úgy érezték ott és akkor, hogy valakik vagyunk, lettünk ettől. Felkerültünk egy térképre. Ott a nevünk most már valahol egy nagykönyvben, stb.  Idáig töprengtem azon, lemerjem e írni, hogy ...... egy sehol sem jegyzett pillanatra. Sem. Ha valamire ráillik a .... nesze semmi, fogd meg jól ....mondás, na az ez volt.

2016. november 21., hétfő

Szabadits meg .....


..... a gonosztól. És a politikai korrektségtől. Tudom, most illene határozottan ide leírnom, hogy mit is, kit is értek a gonosz alatt. (Na , rugaszkodjunk neki.)
 Néha irigylem a mélyen vallásos embereket. Hisznek abban, ha elég gyakran fohászkodnak így, akkor előbb-utóbb csak történik valami. Sajnos nekem nem adatott meg az a képesség, hogy teljes odaadással higgyek egy természetfeletti lényben, egy felsőbbrendű teremtőben, a dolgok nagy-nagy elrendezőjében. De azt elfogadom én is, hogy ....zuhanó repülőn nincs ateista .... Jobb híján marad a materializmus, esetleg a megmagyarázhatatlan esetekre vonatkozóan a  szerencsére, illetve a balszerencsére hivatkozás. Hol jól, hol rosszuk irányítom sorsomat, és hol van szerencsém, hol nincs.
Meggyőződésem, a  jelenleg hatalmat birtokló fidesz felső vezetése és persze az alvezérek, na meg az egyre arcátlanabbul harácsoló holdudvar is mind-mind materialisták. ( Na persze, hazudhatnak, kép-mutathatnak vallásos buzgalmat, de az lényegtelen most.) És bíznak abban, hogy még egy jó darabig kitart a szerencséjük. Az a határtalan szerencse, ami azzal kezdődött, hogy  a baloldali kormányzás 2006-2008 közötti időszaka és a világgazdaság összeomlása egymás útját keresztezte. Ráadásul igen ostoba módszerekkel menedzselték a tett intézkedéseiket, és az akkorra már szélsőjobbos párttá vált fidesz kényelmesen besétálhatott a hatalomba a borzalmas nemzeti populizmusra hajlamos, de mérhetetlenül igénytelen tömegek segítségével. Természetesen én baloldaliként (hangsúlyozom, nem mszp-s, dk-s, vagy főleg nem munkáspártiként !!) abban bízom, hogy hamarosan kiesnek Fortuna kegyeiből és eljön az igazság pillanata. Végre realitás lehet az, hogy ott állnak a mostani, hatalmukkal visszaélő hitvány gazemberek a bíróság előtt, legyen az politikus, vagy a politika segítségével vagyont felhalmozó fideszes vállalkozó. Jól tudom, megkerülhetetlen tény, hogy ehhez a mai ellenzéknek kormányképes, és ami ezzel paralel, tömegeket megnyerni képes erővé kellene válnia. Ami a mai buta rivalizálások miatt, már-már szinte lehetetlennek tűnik 2018-ban. Aggasztóan idegesítő a látvány. A környezetemben található szimpatizánsokkal együtt. Néha fel is bosszantom magamat és olyankor kikelve magamból, ilyen mondatokat írok le például mint, ...... Nem lehet a fidesz színekben induló polgármestert támogatni és közben a fideszt elutasítani. Aki ezt mondja, az nem tudja mit beszél.
Teljesen feleslegesen. Ugyanis akiknek szólna, azok mind-mind intellektuálisan felettem állónak tartják magukat. Tehát ne dumáljak bele a dolgukba. Öröm látni, hogy ennek köszönhetően (is ! ) hogyan fogy, tűnik el a falunkban élő emberekből az a kis tartás is, ami még itt-ott érezhető volt nem is oly rég. És sajnos újból bocsánatáért esedezve minden olvasómnak, ismét Tooqueville-t kell hogy idézzem: A demokrácia hibája az, hogy az értelmiség egy része megtudja nyerni, téveszteni a tájékozatlan, egyszerű embereket, akik újból és újból hatalomhoz, hatalomba segítik az elnyomót.
Namármost... ez alatt mindenki értsen azt, amit akar. E gondolataim lejegyzése közben pihentetőül beleolvasgatok néha a 168 óra legújabb számába. Röhej, hogy abban Ungváry Rudolf éppen ugyanezt idézi a filozófustól.

A világ tele van döbbenetes fejleményekkel. Irtózatos háborúk, exodusok, szenvedés ömlik minden híradásból. A nyugati kultúrkörhöz tartozó országokban futóbolondokat,  silánynál silányabb alakokat, diktátor hajlamú embereket emelnek hatalomba a népek. Ez bizony nem igazán ad okot optimizmusra.  Nehéz bevallani, de köztük mi magyarok is jól beleválasztottunk.
 A környezetünkben élő, általunk tisztes honpolgároknak vélt jobboldali emberek, köztük egy-két helyi bölcselkedőnk is félrenézve kerüli a tekintetünket, vagy ami még rosszabb, cinikusan mosolyognak a képünkbe akkor, amikor magyarázatot remélünk tőlük a közismertté vált, cáfolhatatlan országos gazságokra. Most éppen a tervezett titkosításokon háborog a demokratikus oldal. Vagyis a fidesz törvényesíteni akarja a lopások nyomainak eltüntetését. Vérlázító, ördögi aljasság. Pedig jó ideje edződünk olyanokon mint a trafikmutyi, földrablások, országos médiák (elektronikus,írott) pártsajtóvá züllesztése, bezárása, Orbán család, Rogán , Mészáros, stb. ügyek. Ráadásul a fidesz, legalábbis egyenlőre úgy tűnik, jól lett felület kezelve teflonnal. Nem tapad rá, visszapattan, leválik róla minden leleplezés.


A ti "elvtársaitok" vannak hatalmon. Nem kéne üzennetek, netán  tiltakoznotok azért, ami az országban történik ?

Tettem fel már nem egy fideszes ismerősömnek e kérdésemet. És a legértelmesebb válasz az volt, ha volt egyáltalán, hogy .........Nokiás doboz, és a Gyurcsány meg szemet lövetett ki. Mintha az bármiben igazolná a mostani százmilliárdos lopásokat, demokrácia korlátozást, visszaéléseket, csalásokat. Na meg,..... ne higgyél a kereskedelmi médiában , az interneten megjelent híreknek. Mintha baloldali médiatúlsúly lenne az országban. Na igen. Az ATV-n ugyanaz a fizetett kormányreklám dübörög,  mint a királyi tévén.
Döbbenetes és lehangoló az is, amikor rájössz egy-egy ismerős, általad korábban tisztel egyén üres, silány jellemére. Történjen bármi is, nem mondhat kritikát arról a politikai "felekezetről" ahová tartozott, tartozik. Az egykoron éleslátású, szabatosan fogalmazó falu bölcse most nem érzékeli a vezér személyiségtorzulását abból a mondatból, hogy....."Ha valakinek nem tetszik a kisvasút, akkor meghosszabbítjuk Bicskéig és ha még akkor is bírálják, meghosszabbítjuk Lovasberényig!"  Ez félelmetes. Nem a mondat, hanem az, ahogy értelmes emberek egy ilyen vezetőt imádni képesek. Nem nehéz észrevenni, hogy egykoron ilyen imádat lehetett Horthy, Szálasi és notabene Rákosi iránt is. Ugyanúgy dörgött a taps, szegeződtek a vezérre az áhítattal telt tekintetek akkoriban is, mint ahogyan ma az a parlamenti közvetítésben látszik. Szörnyű látvány. És szörnyű érzés azt olvasni a híradásokban, hogy egy diákot félbe szakítottak a Diák Parlament, Somogy megyei ülésén a felszólalásakor, mert az bírálni merte az oktatási kormányzatot. Ugyan mire gondolhat a falunk ama jobboldali nyugdíjas pedagógusa,  egyben nagy bölcselkedője e hírt olvasván, aki anno, mint önkormányzati képviselő, gyakran hosszasan ostorozta a szoci kormányt. Bizony, olyankor csak néztünk mint Rozi a moziba, hogy  hát ez meg hogy jön ide. De udvariasan végig hallgattuk.
Nyugodjunk meg, ő aztán nem gondol semmire. Mert ő nem olvas ilyeneket. Csak lojális médiát néz, olvas saját megvallása szerint. Na igen. Így könnyű elvakult hithűnek lenni.
Általában érdeklődéssel figyelem az országos politikát és gyakran próbálom keresni a helyi, abádszalóki hatásait, összefüggéseit.  Ilyen összefüggésnek vélem azt, amikor az látszik, hogy Fazekas miniszter szinte teljesen impotensé vált térségünkben. Mint egy bágyadt őszi légy, úgy bóklászol a választókörzetben. Jól érzékelhető, hogy Lázár kancellária miniszter egyszerű hülye gyerekként kezeli. Ideje belátni, bizony a Tisza-tó déli térségének elmaradottságán semmit nem tudott változtatni. És ami ennél rosszabb, semmi érdemleges, termelő, vagy idegenforgalmi vonzást jentő beruházás, fejlesztés még elképzelés szintjén sincs.  Persze az is jól látható, hogy a térség településeinek sincs saját, gondosan kimunkált, világos, érdemi koncepciója a jövőt illetően.Teljes a lefagyás.

Abszulut nem értem azt a néhány helyi embert sem - közöttük van egykor baloldali, általam anno zsinórmértékjellemként  számontartott - akik ott lefetyelnek e semmi hasznot nem hajtó miniszter hátsója körül, egy-egy megjelenésekor.

Mondom ezt annak tudatában, hogy az Abádszalókra (láz)álmodott tanuszoda kivitelezése elkezdődött. Mellesleg tessék arra járni és megnézni. A medence helyét sejtető gödör méretéből már lehet következtetni az objektum méretére. Nem vitatom azt, hogy a térség (járás) népességfogyása okozta csökkenő gyermekszám által támasztott igényeknek meg fog felelni.  De az idegenforgalomra gondolva, azért igazán álmodhattak volna nagyobbat is. Ha már egyszer nem nekünk kell fizetni. Egy ideig. Legalább is azt mondják. De ez mindegy is. Mert a helyi nép örülni fog neki mindenképpen. Mert ők már bárminek örülni tudnak ebben a nagy nincstelenségben. Még annak is, amit úgy kapnak, hogy közben elveszik tőlük. Főleg, hogy Gyula, a helyi teflonember (róla is lepereg minden) elhiteti velük, hogy nekik örülniük kell. És el fogja hitetni. Erre találták ki (meg) őt. És ahogy jósoltam, a 25 -öt követően további uszodák épülnek országszerte más járásokban is. Egy Balogh nevű miniszterszerűség már be is lengette a dolgot a híradások szerint. A hála hátha 2018-as választásokon hasznot hoz a fidesznek. A munkálatok gondos ütemezettséggel zajlanak. Mint az országban több helyen. Ki lehet sakkozni, hogy mikor lesznek az átadások. Most mondjam azt, hogy ez is ördögi. Nem mondom. Inkább azt, hogy ..... szabadíts meg a gonosztól.....
Vagy a gonoszságtól? Szerintem a gonosztól és a gonoszságtól is. Mert gonoszság az, ahogy az országos és  - ne tagadjuk, bizony a helyi - politika haszonlesői gyarapodnak, gazdagodnak miközben a népesség élethelyzete jottányit sem javul. Gonoszság az, hogy a médiából ömlik az az ordenáré hazugság, hogy munkaerő hiánnyal küzd az ország. Egy frászt. Mert már hogy menne el a kelet magyarországi ember a nyugati megyékbe dolgozni 130- 140 ezer nettóért? Mi maradna ebből a családnak, mire az ingázásból adódó minden megélhetési járulékos költség ki volna fizetve?
És most jön a gonosz újabb gonoszsága. Már megjelent a híradásokban, hogy különböző szabályok életbeléptetésével megkezdődik a helyi közmunka lehetőségek szűkítése. Na most gondoljuk el azoknak a fiatal, esetleg egy-két gyermeket nevelő családoknak a helyzetét, akiket arra akarnak kényszeríteni, hogy ingázzanak több száz kilométerre hetente, vagy a jászságba, Szolnokra naponta. Vagy képzeljünk el egy fiatal embert, aki naponta szál fel a hajnali munkásbuszra  és ér haza az esti órákban. Milyen sors az? Haza érsz, eszel, bedőlsz az ágyba, és hajnalba ismét kelsz, mert menni kell.
Szabadíts meg a gonosztól....... Jó rendben. Szabadítson. De ki ? Nem hiszem, hogy ezt a kérést ma bárki felé érdemi eredmény reményében meg tudnánk fogalmazni. Magunkon kívül.
Mert bár unalmas közhely, de magunkon kívül itt senkire nem számíthatunk semmiben. Erre már rég rájöttek az országban azok, akiknek jól menő, pályázatok által bebiztosított tíz, százmilliárdos jövedelmet adó építőipari, szerencsejáték és még ki tudja milyen érdekeltségeik vannak. Itt helyben az a néhány is rájött, akinek csárdája, motelje, idegenforgalomra ráépült biznisze, Gyöngyösi autószalonba érdekeltsége, stb. van. Nem is lenne ezzel semmi baj, csak ne akarnák a közhatalmat, azzal együtt a gondolatainkat, lelkünket is uralni.
Bizony a helyzet nem túl rózsás az ember számára akkor, amikor Arturo Ui hasonmásokat lát mindennap a képernyőn, vagy egy Cipolla klón vigyorog rá a kampány plakátról, óriás kivetítőről. A magabiztosnak látszó arc miatt önkéntelenül is szánalmas Marionak érzi magát.  A tévelygő, egymást eláruló, elveket feladó ellenzék láttán erősödik benne az az érzés, félelem, hogy.... 2018-ban sem szabadul meg a gonosztól.
Még gondolni is rossz arra, hogy a sok, magát Marionak érző ember közül valaki, ..... Mariová is válhat egyszer....

2017. február 7., kedd

Kedveljük, csatlakozzunk ...

Jó, rendben. Kedveljük Abádi Benedeket. Mint művelődési házat. Ha valakiben van egy szikrányi lokálpatriotizmus, ez nem lehet számára kérdés. Már csak azért is, hogy a továbbiakban nem kell a helyi politikai csoportosulásszerűségeknek füstös kis kocsmákba, magánlakásokon tömeggyűléseket ( 1-15 fő), lakossági fórumokat  lebonyolítani, hanem lesz egy intézmény, amely erre lehetőséget biztosít hivatalosan.
Vagy korán örülnék? Hiú remény lenne az részemről, hogy újra lehetőség nyílik a helyi demokrácia, a politika mikró, netán makró közösségeinek  újragerjesztésére ? Remélem nem. Mert nagy álmom az, hogy egyszer a demokratikus oldal által helyben szervezett lakossági fórumra elmenjek és beolvassak nekik a hülyeségük miatt. És ahol alkalom nyílhat arra, hogy érdemben meg lehet pendíteni élőszóban a helyi ügyeket. Is. Egyrészt.

Másrészt tudom, hogy nem egyszerű ez ám. Mert azt ne képzeljük el, hogy nem lesz ott a helyi kormánypárti network. És aztán először, mint ahogyan szokott lenni, csak apró jelekkel lesz figyelmeztetve a helyi és országos viszonyokkal elégedetlenkedő. Finoman, kulturáltan. Van benne tapasztalatom. Korábbról.
De ha valaki továbbra sem érti, hogy pofát befogni, akkor jön a degradálós, karaktergyilkolászós, arcletépős,vesén szúrogató pusmogás. Van benne tapasztalatom.Újabban. És aztán jön a végsőnek szánt adu....a fenyegetés. Azzal, hogy ellesz terjesztve,...... te vagy az Arni.
Összhangzattanilag eléggé snassz ahogy a pillanatnyilag szövetséges papagájkommandó ráerősít olyanokkal, hogy ...... közmunkás feljelentgető, örök békétlenkedő, kommunista, stb, stb. Hú, de félelmetes. Lenne, de inkább röhejes. A feljelentgető, békétlenkedő kommunistát hagyjuk is. Azt már máshol elemeztem.
De...mintha mára már valaki emlékezne is, hogy kiről van szó, amikor  az egykori www. szalok.hu vélemény tálib, klaviatúra terrorista "főmunkatársának" nickje felemlítődik. Persze, az a néhány, aki tudja, vagy emlékszik, abból a nagyobbik hányad emlékeim szerint inkább élvezkedve csámcsogott az agymenésein, másrészt arról is tud, hogy az ügyészségi nyomozás az IP cím ( számítógép azonosító) pontos abádszalóki helyét de facto, megállapította. Ugyan ki tudja miért, a személyt azt nem. Mindenkire rábízom az ok megfejtését. Szerintem nem nehéz kitalálni.  Ami, mint később kiderült, ugyan úgy nem volt nagy kunszt, mint ahogyan Kovács Miskáék pontosan beazonosították az általános iskola feletti tetőtér egyik helységében lévő számítógépet, amelyről egy másik nick nyomult időnként. Volt is cirkusz. Misi nem csak tehetséges informatikus, de jó cyber szakember is volt. Véleményem szerint pontosan tudta a fórumozgató gépek helyét, azonosítóját. A dunaweb rendszere igencsak egyszerű, kezdetleges volt.
És most meg ne kérdezze valaki, hogy milyen cég, nonprofit vállalkozás üzemelt ott a tetőtérben anno. Fedje azt a feledés homálya, mint annyi sok-minden mást. Jótékonyan.
Ami persze számomra jár egy elszánt konklúzióval.... ami legyen az én mélységes titkom egyenlőre. Egyszer talán majd....
De.
Ott, ahol az emberek, polgármestertől az utolsó közmunkásig kiszolgáltatott, meghasonlott,
üveggyönggyel etetettként tengetik napi megalkuvásoktól telt nyomorúságos életüket, ott egyenes gerincű kiállás, ne  adj isten még egy halk feljajdulás sem várható.

És ezen utolsó mondatot helyezzük azon kontextusba, hogy a minap a Facebookon a miniszter bájos mosolyától kísérve öles betűkkel volt harsogva, hogy Tiszafüred ismét a nehézipari központja lesz a vidéknek.


És Abádszalók? A Tisza-tó fővárosa? Vagy már nem az? Miért nem az? Ha nem az, ki tette ezt velünk?
- Baz'eg... ne legyél már ennyire negatív, mint ahogy olvaslak.... Szól rám egy egykori munkatársam, amikor összetalálkozunk az egyik műintézménybe.
- Majd megoldódik. Az okosak megoldják. Fűzi hozzá, mielőtt belekortyol a sopronijába, látható szomjúsággal.
- Én negatív? Te hülye vagy? Válaszolok a kérdéseimmel.
- Olyan pozitív vagyok, mintegy menoteszt baz'ki. Fűzöm hozzá most én.
 És röhögünk egy jó nagyot.

Más....
A minap egy húsz-egynéhány éves forma srác kiabált be a kapumon. Illedelmesen köszön, majd bele vág....
- Imre bá'. Megengedné, hogy kiszedjem a földje végén, a mezsgyében növő gallyakat?
Eszembe jutott rögtön, hogy ott soha sem tudott igazából megnőni az  akáctuskók hajtása, mert mire elérte volna a karvastagságot, vagyis úgy két-három évente mindig valakik kiszedték. Legutoljára tavaly télen. És most ezeknek a még vékonyka vesszőszerűségeknek a kiszedésére is rá vannak kényszerülve az emberek. Persze tudom, hogy amiért megkeresett, annak a hátterében újabban a törvény szigora is ott van, de ez mellékes. És maga a történet sem érdekes, hogy hogyan végződött ( A földet már eladtuk.)
De ugyan kinek is jutna eszébe, hogy ez bizony társadalmi látlelet. És helyi látlelet. Mint ahogy az is, hogy van vendéglátó helység Abádszalókon, amelyik a periférián heti egy-két napos,  sőt időszakos ( inkább nyári) nyitvatartással, vagy egy másik állandó délutáni, esti nyitvatartással is megél. Mit megél? Láthatóan, ....jól! megél. Csak tudnám, miből? Na, az is látlelet. Nem csak társadalmi, hanem politika is. És paradox módon nem helyi. Pontosabban, nem csak.
De ilyenekről itt Abádszalókon nem lehet írni. Pontosabban lehet, de nem szabad, nem illik, stb.
Igen, csak a pozitív dolgokról lehet írni kérem. Pl.: Indul a melegített vizű strand, mert Isten és a pártunk és kormányunk kegyes volt hozzánk. Adott rá pénzt, hogy megjavíttassuk a gépészetet. Hogy ez mekkora siker!  Mint egykori pénzügyi bizottság elnöke, jó ideje keményen kutatok az emlékeim között, de nem találok olyan írásos dokumentumot, amelyben olyan, hogy melegített vizű strand, és annak üzemelése, költségvetése, ráfordítás , netán e megnevezés és mellette bármilyen számadatot. Nem és nem. Viszont arra emlékszem, hogy közhasznú munkás létszám igény, és műszaki ellátó szervezet ráfordítási költsége, majd kft. pénzügyi terv.  
Óhh... azok az idegenforgalomhoz kapcsolódó bevételek, kiadások....
Most ugyan kinek is jutna eszébe, hogy nemrég arról írtam, hogy a Tisza-tó nem került be a kiemelt idegenforgalmi térségek körébe.

Egyébként, hogy is van ez? Figyelünk? Mi az, hogy Tiszafüreden meg újjáéled a nehézipar, mint vidéki központ?
Csak nem tud valaki - pl. a miniszter - valami olyat, hogy ide a Tisza- tóra idegenforgalmi célzattal nagyobb volumenű támogatást már nem nagyon fognak feccolni, mert nincs benne perspektíva és ezért ideje irányt váltani?
Ajjaj!
Nálunk meg a mainstream és jó Gyulánk zsolozsmaként hajtja, hogy turizmus, idegenforgalom, meg attrakció, nyári programokkal újra jók leszünk, stb.
Az már csak hab a tortán, hogy a Tiszafüredi fideszes önkormányzat halk, alig észrevehető nemes egyszerűséggel rányomul a mi  büszkeségünkre, a böllérversenyre. És az külön röhej, hogy a Tiszafüredi Bosszankodók (facebook csoport) egyik kommentelője szerint nem is egyet, hanem egyből kettőt is szerveznek. Februárban egy zártkörű meghívásost a Balneumban, és egy grandiózusan nyitottat valahol a városban később. Nem ezt mondják túlkínálatnak? Hát ez a szívás.
Már csak meg kérdezem... Gyerekek, volt valami párton belüli egyeztetés? Mert nem igazán hallok a helyi fidesz tótumfaktumok  részéről tiltakozást.
Most ki is szóljon a maistreamnek és Gyulának, hogy.... Hé! Ébresztő!
Na, én ugyan nem. Nem akarok én itt megsérteni senkit. Még jobban. Tökéletesen megfelel az elvárásaimnak, ahogy eddig sikerült.

A bejegyzés trackback címe:

https://cyberlabnyomok.blog.hu/api/trackback/id/tr5214525438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása