Vélemény blog

A gondolat szabad.....

A gondolat szabad.....

Úton 4

2018. december 31. - Imre L Oláh

2016. augusztus 31., szerda

Szavazni, vagy nem szavazni.....


az itt a kérdés.....
Akkor nemesb-e a lélek, ha tűri. Balsorsa minden nyűgét s nyilait;......

A bejegyzésem kezdő mondata és a kép magyarázataként elmondom, hogy eszemben sincs a dán királyfi története és Abádszalók történései között bármilyen párhuzamot vonni. A Hamlet- monda alapján írt dráma egy szinte minden korban értelmezhető, világirodalmi remekmű.  Abádszalók nyitott könyv életében pedig sajnos egyre több a szánalmasnál szánalmasabb tucat pamflet,  (közmunka helyzet, egészségügy, általános iskola) vészjósló végkifejletekkel.

A következő  pamflet címe lehet majd esetleg az, hogy .....  Kvótanépszavazás !
Egy kis reményt adhat  talán az, hogy Abádszalók népét a kenyér még csak-csak,...... de a cirkusz  már nem nagyon érdekli.

De vágjunk is a közepébe.....
Én ugyan egyáltalán nem haragszom azért  Orbánra mert kitalálta, netán a kormányra mert megcsinálja a kvóta népszavazást. Sőt, azon túl is, még....bármit. Áh, ugyan már. Miért is ne tennék? Azon az oldalon ez a legtermészetesebb.
Egy trükkös és sunyi miniszterelnök a maffiabűnözés tipikus ismérveit produkáló kormányzása miatt hervadó táborának falajzására, kitalált egy értelmetlen, indokolatlan, lealjasító tárgyú népszavazást. Okkal bízva abban, hogy immár a  lábmosó, vagy ülepöblítő lavórjává lezüllesztett Kárpát medencében lesznek négymillióan, akik  eleget tesznek  szolgalelkűségük, vagy vezérszükségletük diktálta kényszernek, és elmennek szavazni. A nyájat, csordát, zombisereget ( asszem kb. ennyi jelzőt használtam eddig) össze kell terelni valamilyen magasztos indokkal..  És pont. Ennyi.
Meg ne lepődjünk azon, ha egyszer csak rájövünk magunktól, hogy a kontinensünkön élő, tőlünk zakkantabb népek ...... sem követik a magyar példát. Teljesen felesleges azon is vetyengeni, hogy lenne számtalan más, ésszerű, vagy logikus lépés a menekülthullám okozta  problémák  - már ha lesz olyan - kezelésére. Ráadásul az eredményből majdan következtetett, előre beharangozott Brüsszel elleni "népakarat" egy baromság.

E szavazás semmi mást nem fog megmutatni , minthogy hány uszítható, rosszabb esetben alantas ösztönből döntő 18 éven felüli ember él ma Magyarországon. És itt, a kis falunkban.

Azt viszont nem hiszem, hogy ilyen hamar benyújtaná a miniszter a számlát az 51 (80 ?) milliós visszafizetési kötelezettség elhalasztása, vagy elfelejtése miatt és számonkérné Abádszalók lakosságán a szavazáson való részvételt.
Azt hiszem, ezt az opciót inkább a parlamenti választások idejére tartogatja. Bár, kitudja.

Néha pozitívan írok Balogh Gyula polgármesterről. Mondom, néha. Néha pedig tárgyilagosan. Időnként jót derülök azon, hogy egyre többen vannak, akik így definiálják vezetői képességét, hogy .....  puha pöcs. Teszik ezt egyáltalán nem sértő szándékkal. Én sem azért írtam anno valami hasonlót. Bizony, jó Gyulánkat nem most, hanem 2010-ben kellet volna megválasztani polgármesterré. Több okból is. Had ne részletezzem. Beleuntam. Lényeg az, hogy meglehet, már késő.
Ezért a falu megérdemli mindazt, ami e mulasztás miatt bekövetkezett, és be fog következni ezután.

De térjünk vissza a szavazásra.....
Fehéren- feketén, pontosabban számszerűen ki fog derülni az intellektualitás színvonala is a szavazás statisztikai adataiból. Ugyanis most nem személyre, szomszédra, ismerősre fog szavazni a helyi jó nép. Hanem egy kérdésre. Amit az emberek jó része nem is ért, hiszen nem is találkozott a szavazás indokával. Sokak számára a bevándorló egy televízióban mutogatott valami, amit utálni kell.
Rég volt, hogy a motiváció ennyire döntő lett volna egy szavazás alkalmával ebben az országban. Igen , most az lesz a döntő, hogy kit, mi motivál.
Milliók lesznek akik nem aszerint fognak dönteni, hogy a háborús képeken milyen iszonytató emberi szenvedéseket láttak. Nem aszerint, hogy országunkba a legdurvább esetben is - kizárólagosan csak a parlament jóváhagyásával - néhány ezer menekült érkezhetne, komoly szűrést követően. Ez sokaknak már csak azért sem lehet szempont mert,..... nem tudják, sőt van, aki nem is akarja tudni ezt az igazságot.
A szempont egyedül a gyűlölet. Az, hogy végre gyűlölhetnek úgy, hogy együtt mozdulnak sokan. Van hová, kikhez tartozni.
Mint mondtam, nem a háború, a szenvedés, a menekülő ember látványa a döntő. Hanem amit ki-ki mögé lát az elutasításnak. Mert ott nem egy vérző fejű kisfiút, zokogó anyát, háborús áldozatot, lerombolt házakat lát a "nem"-re szavazni szándékozó. Nem, nem.
Legtöbben, miközben az ikszet húzzák a "nem" mellé, bevallatlanul is a gyűlölt és utált  utcabeli, vagy környékbeli romákra gondolnak majd. Ami nem csoda, hiszen vannak hasonlóságok a temperamentumban, külső jegyekben és ne is tagadjuk, van velük is probléma rendesen.
Vagy a szélsőjobb által kárhoztatott zsidó bankárra, aki a propaganda szerint okozója a kevés fizetésnek, a nyomornak. És ezt se tagadjuk, mert van spekulációs tőkebefektetés, aljas kizsákmányolás, éhbérért végzet közmunka. Ami legtöbbször nem is valami nemzetközi zsidó hátterű multi, hanem szimpla hazai érdekeltség. (akár lehet Széles Gábor, Csányi Sándor, Mészáros Lőrinc, CBA-s Lázár, helyi fideszes önkormányzat, stb is)
Szóval az biztos, hogy nem a menekültek okozta migrációs veszélyre gondol a szavazók többsége. Mert arra nem is gondolhat, hiszen mint fentebb erre céloztam, még nem is találkozott vele. Nincs személyes tapasztalata. A plakátok hosszú, bonyolult szlogenjeit el sem olvassa, nemhogy értelmezné. (Ugyan már.)
De legyek korrekt. Bizony a menekültekkel együtt megjelenő terrorizmus tagadhatatlanul valós veszély ott, ahol több százezres a bevándorlók nagyságrendje. Ezt felderíteni, megelőzni, ha kell, soha nem látott, elrettentő szigorral büntetni kell. Ez lenne az állam feladata. Nem pedig a gyűlöletkeltés. Ezért mondom azt, nem ez a szavazás valódi oka.
És az élet nagy rendező. Ráadásul néha döbbenetesen aktuális darabot tud a színpadra állítani. Íme tessék, arab terrorista szervezet helyett van nekünk sajátunk. Egy Budaházy György nevezetű förmedvény által vezetett, Magyarok Nyilai nevű mókus őrs. Hogy, hogy a fenébe van az, hogy a baloldal nem tud összehozni egy arab, vagy szélső balos terror csapatot, miközben a jobboldalon ez elsőre összejön, hát nem tudom....(Ja, tudom a Gyurcsány)

E szavazás oka nem más, mint a menekültek (mint bűnbakok) elutasításának, kiközösítésének közös élményén újraéleszteni a "fidesz hívő" birkaszellemiséget.
Ennyi, és nem több.
Számunkra pedig fehéren- feketén kiderül, hogy kis falunkban az emberiesség, vagy az embertelenség bír nagyobb motiváló erővel október 2-án. Amit jó tudni.

Esetleg elgondolkodhatunk majd azon, hogy ugyan lehet e összefüggés a szavazási végeredmény és a sajtóban megjelent azon kutatási eredmény között, hogy a mai magyar felnőtt lakosság 25%-a funkcionális analfabéta.

Ezért is van az, hogy nem először utalok a - sajnos egyre vékonyabb keresztmetszetű - helyi értelmiségi réteg felelősségére. Szívem szerint körbe is küldenék a település közismert, értelmes, tekintélyes polgárai között egy levelet azzal a szöveggel, hogy:
Amikor ezt elővezettem haveri körben, volt aki kapásból rávágta, ....
- Te hülye vagy. Na, majd jól meg fogsz lepődni.
-  Nem figyelsz...?! Nem csak közismert, és tekintélyes.... hanem értelmes ...
- Jaa...

Legújabb, rózsaszín ábrándjaim egyike az, hogy kb. úgy negyven-ötven név után fénymásolni és bedobni a postaládákba. Tessék, íme.... mi emberek maradunk. Európába.
És te?
(Jó, nyugi! Csak vicc volt az ötlet.)

2016. szeptember 8., csütörtök

 

Az igazság malmai ....

....  lassan őrölnek, de biztosan. Vagy szélmalomharc? Kitudja?
Mindenesetre  a polgármesterünkhöz hamarosan megfog érkezni ( vagy már megérkezett ) az a közérdekű információ kérés, amelynek  kérdései azt firtatják, hogy a BM vizsgálat által érintett (2013. és 2014. évi) mezőgazdasági startmunka programok keretében működtetett állattartó programokhoz az önkormányzat milyen hízóállatot, takarmányt, mely magánszemélytől, vagy cégtől, milyen áron vásárolta? És ezen túlmenően, mivel kiderült, hogy a program végrehajtása során súlyos szabálytalanságok történtek, mi a helyzet a 51 560 324 Ft visszafizetésével? Természetesen ezzel nincs vége, de egyenlőre ennyi.... A válaszából reméljük megtudjuk az igazat. Ha nem? Akkor megyünk tovább. És a fentieken kívül is van még néhány megválaszolásra váró kérdés. Bizony jó lenne tudni, hogy a területileg illetékes járási hivatal valamelyik tisztségviselője érintett e, vagy nem az ügyben? Ki írt alá , milyen szállítókat, bizonylatokat az átvételek során? ? Ki szervezte, felügyelete, ellenőrizte a projektet? A világért se állítom, hogy most is úgy van, de valahogy bennem felötlenek  a 90-es években  a falun végig söprő, biohumusz-giliszta ügy egyes momentumai. (Ott valami különleges földigilisztákat helyeztek ki azzal az ötlettel, hogy azok humuszt fognak majd előállítani, amit jó pénzért ellehet adni a végén. De a trükk az elején volt. Amikor is a giliszta kihelyezője, eladója felmarta a nagy zsozsót, a vége meg senkit nem érdekelt. Ott csak az adósság maradt. Tény, itt most nem az emberek vannak pácba, hanem az önkormányzat.) Nem öröm számomra, hogy ilyen eszközökhöz kell folyamodni, de hát mit lehet tenni akkor, ha nincs információ. Ha nem áll ki a település vezetéséből senki és nyilatkozik érdemben. Ha annyiba sem nézik a helyi lakosokat, mint választópolgárokat, hogy tájékoztatást adjanak a történtekről. Arról már ne is beszéljünk, hogy netán, valamiféle helyi vizsgálatot is lefolytathatnának már csak azért is, hogy mindenféle híresztelések szárnyra kelését meg akadályozzák, és a bűnösök kilétére is fény derüljön.
Hogy miért is foglalkozok én ezzel az üggyel? Ez jó kérdés. (Na, nem azért, hogy időm van, tejem van, akkor miért is ne ...) Mert....kösz, jól elvagyok tűzoltóként a mostani munkahelyemen. Mondjuk úgy,.... más kávéház, mint a régi.  Hm....az adrenalin szint karbantartására azért havonta vállalok néhány szolgálatot az itthoni tűzoltóságon is vegytiszta önkéntesként. ( van aki már ezért gyakran leszól ekképp : Ingyér? Há'tehülyevagy bazeg!)  Igazából hátradőlhetnék és kortyolgathatnám a Nosztalgiába, a Gondűzőbe, netán a Pecásba a fröccsömet, mint a többi  helyi "lumen". Lehet, egyszer majd így is lesz. De.... Nem szeretném ha a Kovács- Kasza, vagy az országos haverom a Faszabi úgy gondolnák, hogy csak úgy bepukiznak  a liftbe egy jó büdöset, majd a következő szinthez érve kiszállnak. Akik később szállnak be, had szagolják. Na, ez nem járja. Vagyis félreértés ne essék, nem Gyulát akarom buzerálni. Tudom, van elég baja szegénynek. De hát...., aki egy ősi mesterségre vált, az bizony ne csodálkozzon azon, ha néha b.....gatják. Ilyen ez. Persze, hogy nem ő a felelős e történet kezdő momentumaiért, ..... de ! Ha jól tudom ő is ott ült abban a testületben , amelynek regnálása idején ezek a hanyag, slendrián, disznó dolgok történtek. Megkérdezte akár egyszer is, hogy mi a helyzet a nagy dérrel-dúrral bevezetett programmal? Nem? Akkor? És már hallom is lelki füleimmel a kétkedőket.... Na és akkor mi van, ha kiderülnek a dolgok? Persze lehet így is gondolkodni. De az nem az én világom. Mint az írtam már,.... én nem értek abádszalókiul. Szóval, ha kiderülnek a dolgok, és igazolódnak a visszaélésekről , bűnös hanyagságokról, netán a fideszes hátterű lehúzásról szóló helyi hírek, akkor az igazságszolgáltatás a következő lépcső. Ha nem? Akkor legalább tudják a helyi zavarosban halászók, hogy az igazság malmai mindig készen állnak....

 

2016. szeptember 16., péntek

Jóga-szutra kampány idején...


Jógázik itt a faluba valaki? Nem?
V. Zitáról tudjuk például, hogy igen. Ja, hogy de ő meg nem abádszalóki? A francba.
Egyébként a jógában a pózok  nagyon fontosak. Meg van az, hogy jóga-szutra? És az, hogy annak egyik legfontosabb része az ásszana (testhelyzet)?  És az, hogy van olyan, hogy Kámaszútra?  Nem?
Mert műveletlenek vagytok.
És akkor már szerintem azt sem tudjátok, hogy a jóga-szutra és a Kámaszutra mennyire fontos a magyar monetáris politika alakulásban. Na meg így persze arról sincs halvány sejtésetek sem, hogy azon belül hogyan oszlik meg az inflációs célkövetés (árstabilitás), árfolyam rögzítés (devizakosár)  és az íróasztalon kefélés, mint fő monetáris szempontok.  Nem beszélve a pénzmennyiség (pénzaggregátum) célokról. Valamint a bambuszhasogatásról. (tessék ez utóbbit beütni a google-ba, ha érdekel valakit)
És ehhez még jön némi ezotéria a tízmilliószoros napokkal.
Gyerekek! Tényleg komolyan felemelő érzés számomra, hogy az én adóforintom is hozzájárulhatott az MNB elnökünk numeraterveinek megvalósulásához.
És valljuk be, ..... de őszintén,........ Azért ez nem semmi, ahogy a Kuszaszem  becserkészte a lompost a harminckét éves, full extrás jógacsajszinak. Úgy tűnik, ez a csávó bízik a jövőbe még hatvan után is. Őszintén bevallom, esz is a sárga irigység. De ....ugyan mennyit költhet ez Viagrára?
Tény, belekerül nem kis pénzünkbe ( az a fizetés azért nem éppen egy minimál bér) a jógamuff, de bizony akkor is megsüvegelendő, komoly teljesítmény. Kicsit irritáló, hogy a mi pénzünk, de hát akkor is nem semmi.
Na, igen..... Szeretők, kurvák , feleségek kaszálják a lóvét odafent, miközben itt lent a nép, közmunkások, nyugdíjasok, .... és még sorolhatnám, a villanykaróra biggyesztett szavazásra biztató plakátokat olvasgatják lelkesen.
És a facebookon üde színfoltként, végre elkezdődtek a helyi agymosottak kvóta népszavazást reklámozó megosztogatásai is. Már vártam. Ha úgy mélyen bele/vissza gondolok egynémely megosztogató közel és távoli időkre datálható egyéb magánügyeibe,.... hát, .... inkább a Matolcsi numeraügy lenne a profilba vágó számukra. De isten ments, hogy korlátozni akarnám bárki szólásszabadságát. Tessék, csak tessék. Bátran. Ennek most van itt az ideje.
Persze más lenne, ha nem csak kampány szöveg, molinó, újságcikk megosztások lennének, hanem saját séróból kipattant, minőségi mondatok sorjáznának előttünk a részvételi hajlandóság és a "nem" érdekébe. De azt úgy tűnik, nem bírja a szürkeállomány barázdáltsága, agysejt szám, stb.

Jut eszembe... nem is gondoltam, hogy ilyen hamar visszaköszön az egyik előző bejegyzésem (Szavazni, vagy nem szavazni...) azon mondata, hogy.... idézem:  Azt viszont nem hiszem, hogy ilyen hamar benyújtaná a miniszter a számlát az 51 (80 ?) milliós visszafizetési kötelezettség elhalasztása, vagy elfelejtése miatt és számonkérné Abádszalók lakosságán a szavazáson való részvételt.
Bizony, irtózatosan nagyot tévedtem. Mert a parlament őszi ülésszakának nyitányaként hallhattuk Viktor vezér(ürü) vérlázító, burkolt fenyegetését az önkormányzatok felé.

Aminek kikódolása után nem más a konklúzió mint az, hogy figyelni fogják településenként, hogy mennyire lesz sikeres a mozgósítás az október 2-i szavazásra.

Döbbenetes. És mérhetetlenül aljas.
Na Gyula, ez még engem is meglepett. Hát cimbi, ügyes legyél.
De ne gondoljuk azt, hogy a fidesz nem tud ennél lejjebb menni. Bizony tud. A segélyből élők megfenyegetése már teljesen kendőzetlenül, nyíltan hangzik el. Először a romák kerülnek szóba.  Kevesebb jut segélyekre..... hallatszik innen- onnan. Majd már a hivatalos kommunikáció is bekapcsolódik. Micsoda gonoszság kel egy ilyen fenyegetés közreadásához? Jól tudják, ért róla a létbizonytalanságba vergődő közmunkás tömeg is. Ördögi.

És minő véletlen, hogy kis falunkban idén a város  nap pont október 1-én lesz. A gyengébbek kedvéért... az mindjárt 2-a előtt van ugye. Bocs, ha tévedek , de én nem emlékszem, hogy bármikor ennyire a hónap elején lett volna.
Ne legyen kétségünk, csúcsra hergeli magát a hatalom. Bár még nincs kiplakátozva, meghirdetve a poragram, de azon se lepődnék meg, ha a Sanya miniszter vagy valami fidesz potentát véletlenül pont erre járna és lelkesítően brüsszelezne, migráncsozna egy jót. És a rendezvény fényét emelendő, netán előfordulhat némi füstölt csülkös babletyó, vagy marhapöri, koviubi, korsó sör. Persze hogy nem kampányként. Plusz esetleg a Füzes kempingben a képzeletbeli tanuszoda helyén felavatják ez alkalommal, ...... mondjuk az első kapavágást.
Apropó, a program kiplakátolás .... az fontos lenne. Mégiscsak jó lenne tudni, hogy mikor és hol lesznek az érdemi dolgok.
Ja, és ha esetleg még lehet, én javasolnék egy jóga bemutatót a hal-vad főző verseny mellé. Ismerek is egy mestert, aki biztos vállal ilyen bemutatót. Az illetőt Vajda Zitának hívják. Igaz, hogy mostanában nagyon felkapott, mint előadó, de hátha kitünteti Abádszalókot a megjelenésével. Inkább az ő bemutatóját nézném, mint a kampányt. És szerintem nem vagyok egyedül ezzel. 

2016. szeptember 29., csütörtök

 

Vigyázz!...Start!.... Munka!

Vagy.......... Vigyázz, mert startmunka mintaprogram.......?                                   Azt hiszem a helyzetem nem túl rózsás. Nem túl rózsás? Francokat. Őszinte leszek. Kilátástalan. De csinálom. Megint olyan ügybe keverem bele magamat, ami tudom, hogy nem lesz népszerű. Egyik haverom is ekképp örvendezett, amikor kb. úgy másfél-hónapja vázoltam neki a sztorit: Baz'zeg, te mindig helybe mégy a lóf.szért.......
A helyi nép bizonyára nem tudja, ( miért is pont majd tudná) hogy Sallai R. Benedek  országgyűlési képviselő  a 2013-14 -es abádszalóki Startmunka mintaprogram tárgyában  közérdekű adatkéréssel fordult Abádszalók polgármesteréhez. Egy korábbi bejegyzésemből talán sejthető volt, hogy az információkérés nem minden helyi ráhatás nélkül zajlott. Nem ködösítek. Derékig benne vagyok az ügyben. Na, nem véletlenül. Tartozom ennyivel Miska emlékének, ........ hogy a helyi nép lássa a kétszer is általa pajzsra emelt géniusz áldásos, fáradhatatlan, odaadó, lelkiismeretes munkájának beért gyümölcsét. Némi képzavarral élve, a maga pőreségében. És bárhogy is igyekeznénk elfelejteni, hogy a település jelentős többséggel polgármesterévé választott egy olyan embert, mint Kovács Mihály, képviselőjévé Kasza Gábort, jó ideig még nem tudjuk. Mindig lesz valami, ami miatt ők vissza-visszafognak böffenni. De amikor ez bekövetkezik, hát kis barátaim, mindenki, ........ aki rájuk szavazott, álljon oda egy tükör elé, nézzen bele és ha esetleg össze gyűlt volna a nyála, ..... fennhangon köszönje meg. Magának.  Ha tetszik, ha nem.
De térjünk vissza a közérdekű adatigényléshez. Mert a válaszul küldött levélből és annak mellékleteiből megdöbbentő dolgok derülnek ki.
Idézem:  
Nahát.......  Mint az köztudott, a témát a BM is vizsgálta, amelynek nyomán elsődleges szankcióként a programra kapott közel 49  millió forintot vissza kell fizetni. Nem nehéz kikövetkeztetni, hogy az elkövetett szabálytalanságok jelentős vagyoni hátrányt okoztak Abádszalóknak. A hűtlen kezelés tényállása borítékolható. És ennek bizony , úgy tűnik személyekre vonatkoztatott konzekvenciái lesznek. Nem szívesen lennék Kovács Miska, vagy esetleg a Kasza Gabi bőrébe És nem azért, mert nem passzolnának rám. A szállítási szerződéseken, már ami fellelhető, Miska aláírása látható. A program levezényléséért nem tudom ki felelt, de nem zárom ki, hogy valami furmány miatt - haverság ide, vagy oda - Kaszán is csattanhat az ostor. Ha jól emlékszem, Kovrigh Zoli nem volt hajlandó hurokba tenni a nyakát még azon az áron sem, hogy elveszíti a munkahelyét. Ő meglehet - e bölcs erőlelátásának köszönhetően -  megmenekült. De az ő helyében sem lennék nyugodt...... Repül a nehéz kő...... És bizony, nem kell különösebb jóstehetség ahhoz, hogy megmondjuk, itt valaki számára összejöhet  egy  - az ifjúkori szocializációval és szexuális orientációval nem éppen paralel - mozigépész szemeszter valamelyik rácsos akadémián.
Idézem a belügyminiszter válaszának vonatkozó részletét: Különösen akkor, ha a következő választáson bukik a fidesz. Mivel az atlatszo.hu-n a BM vizsgálat megállapításai megtalálhatóak, ezzel tovább foglalkoznom azt hiszem felesleges is. Na meg a hírek szerint, az ügy megbirizgálásának mellékhatásaként a nyomozás új lendületet vett, és többen idézést kaptak nyomozóhatóság részéről. Én inkább azzal foglalkozom, ami nincs benne Gyula válaszlevelében. Ugyanis a Sallai R. Benedek részére megküldött válasz nem tartalmazza a szarvasmarha tartást, mint a program egyik elemét.
Azt gondolom, hogy ez meglehetősen ostoba dolog volt. Mert ott található az egyik táblázatos dokumentumba.
Íme:

De ugyan miért is nincs ez benne  a Balogh Gyula polgármester által aláírt dokumentumban? Kérdezheti a naív nép. Hát ez az. Mindenesetre a híresztelések szerint a növendék szarvasmarhák szín összeállítása valahogy megváltozott a telephelyről történő útnak indítástól az abádszalóki átadás helyszínéig. Tarkáról, szürkére. Lehet hogy elkellet tűnnie a szállítást és átvételt igazoló dokumentumoknak? Nem tudom, de  azokon bizonyára ott van az ENAR azonosító, füljelző szám is. És ez szívás. Lenne.  Egyrészt. Másrészt pedig szintén a hírek  szerint nem akárkinek olvasható a gyöngybetűs aláírása átvevőként. Na meg érdekes híreket sodort tova 2014 nyarának estéin a Kócsújfalui puszta pásztortüzei mellől a fülledt esti szél. (Talán emlékszik még a nagyérdemű közönség az antraxos lépfene ügyre? Pont feszült, ideges idők voltak. Nem? Nem baj.) És az elhallgatás abból az aspektusból is érdekes mellesleg, hogy a válasz tartalmát nem a polgármester állította össze, hanem Szabó István (Dr.) jegyző. Innen már igazából akár sejthetjük is dolog ok-okozati összefüggését. (És akkor érthető is.) Igen, sejthetjük. De nem állíthatjuk. Kicsit elszomorító, hogy a hazugság, vagy legyünk pontosak, az eltitkolás itt folyik előttünk, a szemünk láttára. Arcátlanul és gátlástalanul. Mint eddig mindig. Nem változott semmi sem. De hát, ez van. Hülyének néznek bennünket. Nem engem. A falut. Jesszusom, csak nem gondolták, hogy egy ilyen közérdekű adatkérést csak úgy , hopsz..... befúj a polgármesteri hivatal ablakán a langymeleg őszi szél ? Hogy gondolhatták azt, hogy ez csak valami kósza, véletlen adatkérés lehet és nem kerül nyilvánosságra? A falu elé. És ami még rosszabb, az országos médiákba.
Tehát ezek szerint nem igaz az, hogy a jószágok ( szarvasmarhák ) egy ideig  F. Ferencnél dekkoltak a Pacsirta úton. És aztán bizonyára valaki úgy döntött hogy ezeket a marhákat  - mivel elkezdett csökkenni a tanulói létszám - beíratják a helyi általános iskolába. Erre abból következtethetünk, hogy egy jó ideig az iskola  "A" épületének udvarán voltak megtalálhatóak szegény jószágok. Természetesen az sem igaz, hogy e jószágok levágásából keletkezett marhahús jent meg az önkormányzati konyha nyersanyag készletébe akkoriba. Mondjuk ha netán a  hátszín és a felsál, az tényleg nem ott landolt, az érthető. Misem természetesebb, hogy az újabb közérdekű adatigénylés kérdései már konkrétabbak, célorientáltabbak lettek. Pusztán kíváncsiságból léptem meg azt, hogy ezúttal az adatkérést magam tettem meg. Kíváncsi vagyok arra is, hogy ezúttal Gyulával mit írat alá a jegyző. De.... azon se lepődnék meg, ha semmit. Ha nem lenne teljesítve az adatszolgáltatási kötelezettség. (Én nagyon, de nagyon nem ajánlanám.) Bizony, most elválik a  sz.r a víztől. Még nem is telt el mindössze néhány hónap a megválasztása óta, de máris komoly próbatétel következik Gyula számára. Nem tagadom, sajnálom őt. De az ilyen helyzet  benne van az ő általa vállalt buliban. És az ilyen helyzetek azok, amelyek mentén elválik az is, hogy a fidesz által generált körülmények tragikus fő és alhatásaként  a településünk átlép e az eseményhorizonton. És zuhanunk a kollektív agonizálásnak, vagy kollektív tudatleépülésnek nevezett fekete lyukba, menthetetlenül. (  kéretik legalább a Wikipédiát használni) Vagy,....  vagy hagyjuk, ne ábrándozzunk.
 A minap valahol azt olvastam TGM -től, hogy: - A választási rendszer nevetséges. - A „képviselő” a magyar köznyelvben szolgalelkű, korrupt hülyét jelent. - A „párt” fanatikus szektát és/vagy bűnszövetkezetet. - A „miniszter” bandavezért. Találó mondatok. Csak halkan mondom a félelmemet: Nehogy ezek döntően jellemzői legyenek hamarosan a vidék közállapotának is. Itt-ott még vannak üdítően tiszta helyek, térségek, de a helyzet Abádszalókon is aggasztó kezd lenni. Mert a helyi közéletre - ebbe igazából nem is tudom, hogy mai ésszel mit is kéne beleérteni - még azt sem lehet mondani, hogy romokban hever. És azt sem, hogy tetszhalott. Mert az azt jelentené, hogy a közelmúltban még valami építmény volt, valami életjelet produkált. Ne szépítsük. Kb. úgy 2008-9 táján omladozni, agonizálni kezdett, majd 2011 végére beomlott, szörnyethalt, és mára már a kihűlt tetemének is nyoma sincs. Volt , nincs. Eltűnt.
Sokan azt hitték, meglehet nosztalgiából, hogy Gyula megjelenésével, ha nem is a régi szinten, de valamiféle diskurzus újjáéled a helyi,  - némi malíciával mondván - népesség még írást tudó része és a falu vezetése között. Bizony, mára már világossá vált, hogy ez hiú ábránd, csalfa remény maradt.
És most mondok egy nagyot.... Nem baj ez. Az ember társas lény. Közlési vágya kielégítésére új formákat, lehetőségeket keres. Mintha itt-ott elkezdenének újból feléledni a mikróközösségek. Jobb híján ennek egyik jelensége a munkahelyi , kocsmai politizálás erősödése. Vagy újabban a  kerékpározó baráti körök megjelenése a faluban. Ez utóbbiakban, valljuk be őszintén, nem az országos, vagy helyi politizálásban megjelenő témák a mérvadóak. Sőt. E közösségek annak ellenére működnek, hogy az országban máshol a kvóta népszavazást megelőzően  bedurvult a kampány. Itt viszont a zöm azt sem tudja a mellette, mögötte, előtte tekerőről, hogy miként vélekedik a politika által felturbózott, vízcsapból is folyó  lózungokról. És ez nem is baj. Egyenlőre. Anno, nem tagadom, volt bennem némi remény az Összefogás Abádszalókért, majd később az Abádszalóki Városvédők színre lépésekor. Azt hittem, van a helyi politizáláson túlmutató belső programjuk, ami összetartja a közösségüket. Ami elengedhetetlenül szükséges egy magára valamit adó civil szerveződés  hosszútávú  működéshez is. Tévedtem. Kiderült, mindkét csoportosulás elsődleges belső gravitációs ereje mindössze - kimondva, kimondatlanul - csak (és kizárólag) a helyi hatalom megszerzésének "magasztos" céljából eredt. Az egyiknek sikerül(t  is).... a másiknak nem. Az Összefogás képes volt ki, pontosabban összetartani a hatalom megszerzéséig. De csak addig. Aztán el lett dobva, mint egy használt óvszer. Betöltötte funkcióját, mehetett is a letekert kocsiablakon ki a természetbe. A Városvédők a vetyengő, csapongó  belső viszonyok miatt a Gyula elcsábulását nem tudták kiheverni.  (Nem érzek elégedettséget.) És a történés világos, érthető. Ha kérdésessé, kétségessé válik a cél elérése, vagy megtartása, akkor nincs miért tovább összetartani. Pedig mindkét csoportosulás  jobb sorsra lett volna érdemes. De hát .... gyarló az ember. A kocsmaközösségekben is adott a közös érdeklődési pont. Az alkoholizálás. És ez hosszútávon képes célként funkcionálni. Igaz, a minőség kissé érdekes. Ha van valakinek hozzá idegrendszere, kitartása, talán még tud is valamit kezdeni ezzel a - teszik , nem tetszik - táguló körrel. Mondjuk inkább úgy, .... tömeggel. A minőségi, politizálásra is alkalmas mikroközösség legújabb színtere viszont úgy tűnik, mint anno a szocializmusban volt, a munkahelyi közösség lehet. Már ahol van intellektuális színvonal. Nem csoda és nem is véletlen, hogy például Tóth Tibi - a helyi lépviselő testület immár több mint egy évtizede funkcionáló és művészi tökéllyel mindent túlélő műmájere - oly szívesen időz a közösségi bulikon a tűzoltók között. Teheti. A választott elnökség tagja ....  Csak szólok.....  Aprólékosan visszanéztem az elmúlt három év képviselő testületi üléseinek jegyzőkönyveit. Különös figyelemmel az adott év költségvetésének tárgyalására, illetve a tűzoltóság éves beszámoltatásának napirendjére. Megtudhattam, hogy képviselő úr szerint a kapcsolatok jók és a vezetőváltás zökkenőmentes volt. És passz. Ennyi. A tűzoltóság támogatásának összegét az önkormányzat képviselő testülete 400.000 ft-ban állapította meg. Mondom négyszázezer forintban. Az említett képviselő úrtól nem olvastam módosító javaslatot. Csak egy hasonló nagyságrendű települést említek, Egyek nagyközség: 13,5 millió ft. Mondom, tizenhárommillió ötszázezer forint. Ennyi szerepel a költségvetésben az ottani tűzoltóság támogatásának fő összegeként. Ugyan mennyi lenne a támogatás, ha városnak álmodnák magukat, mint Abádszalók? És tudja a kedves olvasó, hogy mennyit a járási (megyei közig.) hivatal által a startmunka szabálytalansága miatt kirótt visszafizetési kötelezettség első részlete?  Nem tudja. Hát ide tessék figyelni........12,1 millió forint.
Idézem:

Mondom,..... első részlet, ami mint olvasható, 2016 szeptember 30-al esedékes. Lenne helye ezen összegnek akár a tűzoltóknál is. De ugyan még hány és hány helyen lenne helye.....?  És.... na igen. Ugyan miből lesz ez kifizetve? Ha valakinek van hozzá kedve, nézze meg  a képviselő testület által elfogadott 2016 évi költségvetés fő sarokszámait...
Nem hiszem, hogy erre az évre talál benne a két visszafizetési részlet megfizetésére 24,2 millió felesleges, vagy bármelyik fejezet rovására átcsoportosítható forintot.
A 2017 évi, szintén ugyanennyi kötelezettségről már ne is beszéljünk.
Ui: A 2013-14 évi Startmunka mintaprogram fellelhető dokumentumai megtalálhatóak a  "Nyilvános közérdekű adatok"című bejegyzésemben.  Ajánlom mindenkinek a szíves figyelmébe. Bárhogy is érezzük - szégyellhetjük - magunkat az elolvasás után, ne feledjük, ez akkor is....Abádszalóki ügy. A mi ügyünk.

2016. október 4., kedd

Kutyaélet avagy , komédia....

Emlékszik még itt arra valaki, hogy egykor volt meghirdetett, szervezett kutyaoltás a faluban? Az ősz közeledtével  sok gazdi már előre félt, hogy ugyan mit fog alakítani a kutyusuk végig az úton oda-vissza.
A kutyulik persze élvezték a dolgot. Többen közülük ismerősként köszöntötték egymást a szokásos kutya gesztusokkal, viselkedéssel. A szemlélődő számára persze egyszerre volt karnevál, dráma, (kutya)komédia, és főleg szociográfiai látlelet. Főleg annak, aki érti a kutyák nyelvét. 
( A nyelvet bárki megtanulhatja, ha elolvassa az elhunyt, ismert etológus, Csányi Vilmos : Marci, a beszélő kutya, valamint A kutyák szőrös gyerekek c. könyvét, amelyeket egyébként is őszintén ajánlok mindenkinek.) 


Két kölyökkutya viháncol egymás mellett:
– És képzeld – csaholt a puli kölyök– eljutottam a negyedik pályára, hú, hogy ott mi van! Képzeld, szét kell tépni egy egész kanapét, kárpitborítástól, rúgóstól.
– Hú, azta! És kapsz ezért valami bónuszt?
– Naná, végigkergetnek a lakáson egy seprűvel.
– Kúúúúl !! – visonganak nevetve a kölykök.
Mellettük finom, elegáns uszkárok beszélgetnek, látszik rajtuk, hogy nem falusi, csak eső alkalmával fürdött bolha taxik:
– …és képzeld el, drágám, megint ahhoz a szörnyű kozmetikushoz vitt el, aki a múltkor is olyan rövidre vágta a szőrömet, hogy az borzasztó! Ráadásul akkorára tupírozta a fülemet hozzá, hogy úgy néztem ki, mint egy sivatagi róka. Belenéztem a tükrömbe és három napig vonyítottam egyfolytában…
Egy fiatal rottweiler fordul oda hozzájuk:
– Helló, bébi – búgja macsós baritonnal az egyiknek – akarod látni a ...... kutya fáját?
Az a fölényes pillantás, amivel az uszkárok elhajtják a rotit, azt csak az arisztokratikus fajták tudják.
A sor elején egy tacskó visít teli torokból. A pórázt ráncigálja, szabadulni akar mindenáron:
– Nem, nem engedem, hogy beoltsanak! Ez a háttérhatalmak műve, az oltóanyag chipet tartalmaz, nem, nem…
Tőle nem messze egy idős snauzer kan ül, ( unott pofával értekezett) a körülötte lévő kutyák szájtátva hallgatják:
– Nos, kérem, az a feltevés, hogy a középkorban az előkelő kutyáknak első ugatás joguk lett volna, nos, a legújabb kutatások alapján most már – Lajka után, aki mint tudjuk keverék volt – kissé nevetségesnek hat.
Egy kölyökkutya közbekotyog:
– Anya, mi az az első ugatás joga?
– Csitt, ehhez te még kicsi vagy – mondja neki az anyja.
Az előbbi fiatal rottweiler most egy kecses vizslalánynál próbálkozik:
– Látod kislány, milyen izmos vagyok? Nem a szél hordta ide ezt a bicepszet ám szívi.... naponta gyúrok a hátsó udvaron. És ugye tudod, hogy mindig az erősebb kutya…
– De nem velem – mondja hidegen a vizslalány, erre a roti elsomfordál.
A két finom uszkár most egy harmadikra lesz figyelmes, aki most érkezett:
– Figyeld azt a ribit, abból a sötét BMW-ből szállt ki. Hogy oda ne rohanjak!
- Na őt ismerem.... Utálom. Őt is oda hordják fedeztetni, ahova engem.....
 - És, finom a pasi?
- Áh, dehogy... egy kőbunkó. Csak bevágja, és vihetnek is haza.... Semmi udvarlás, előjáték, kedvesség....Tudod mire gondolok...
Egy világosbarna keverék, akin egyértelműen látszik, hogy egy falucsavargó vagány, beszól nekik:
– Mi van csajok, irigykedtek? Úgy besárgultatok, mint malacfos a tehéntejtől.
A két uszkár úgy tesz, mintha nem is hallotta volna a megjegyzést. Eközben a tacskó egyre közelebb kerül a dokihoz:
– A macskák műve, akik összeköttetésben vannak a nagymacskákkal! Irányítani fognak minket a chipen keresztül! És az egész mögött a Nagy Testvér áll: a Nagy Fakó! Meg is van írva: „Eb ura Fakó!”
A sor végén két öreg kuvasz vitatkozik:
– Igen, igen, te öt évvel ezelőtt átszöktél az udvarunkra és kiástad, majd orvul megetted a csontomat! – mondja az egyik.
– Micsoda?! – kérdi süketen a másik.
– Mondom: megetted a csontomat!
– Melyik csontodat?
– Azt, amelyiket elástam az eperfa alá.
– Mit csináltál?
– Mondom: elástam az eperfa alá, te meg kikapartad és elvitted.
– Mit?!
– A csontot!!
– Nem tudom, miről ugatsz, viszont amikor te két éve kikapartad a kerítés alját és bebújtál alatta, majd szétrágtad a lábtörlőt, én kaptam miattad.
– Nem is volt lábtörlőtök.
– Tessék?!
– Mondom: nincs is lábtörlőtök!!
– Mert te szétrágtad, azért nincs.
Mellettük egy anya dorgálja a kölykét:
– …ha találkozol valakivel, tessék megszagolni a fenekét. Még a végén azt mondják, neveletlen vagy! Meg ne lássam még egyszer, hogy nem szaglászod meg a másikat, értve vagyok, fiatalúr?!
Az izmos rottweiler most egy dalmata lányt környékez:
– Helló bébi, megnézed a gumicsont gyűjteményemet? Képzeld, százegy darabos.
– Nagyon vicces. Próbálkozz inkább a kutyaguminőddel....
A két öreg kuvasz szomszéd még mindig feleselget:
– 2010-ben is megetted a csontomat, 2008-ban is megetted a csontomat, sőt 95-ben is…
–  Dehát,....95-ben még nem is éltünk!
– Nem?! Hány évesek vagyunk mi egyáltalán?
– Mit tudom én?! Azt se tudom, te ki vagy!
– Brúnó vagyok. Nem ismersz meg? Én az utca végén lakok a járdátlan oldalba. Akinek megetted a csontját…
– Á te vagy az?! Emlékszem már rád.  Tíz éve te izélted meg az én törékeny Buksi barátnőmet galád hirtelenséggel, amikor óvatlanul a sarkon a kútnál belefeledkezve ivott! Te pernahajder!
– Ööö… Nem, nem. Tiltakozom. Kikérem magamnak... Az az alomtestvérem volt a Heki, errébb vagy három házzal tőletek. Hasonlít rám, de az egyik első pracliján van egy barna folt.
– Nem igaz! Ott a Kovácsék laknak. Nekik macskájuk volt!
– Tessék? Nem hallom, mert nagy az ugatás…
– Mondom, Kovácséknak macskájuk volt!
– Velem ne kiabálj, nem vagyok süket! Nem is beszélek veled többet! Nahát, még hogy én erőszakoskodó voltam. Nekem arra akkor nem volt szükségem! Menő tenyészkan voltam! Hozzám helybe jártak a nők kérem! Sőt, néha még a kerítésen keresztül is beugrottak! – vakkantott sértődötten, majd arrébb ment és tovább nem is vett tudomást a másikról.
Tacskó most kerül sorra, és magából kikelve vicsorog a dokira:
– Nem akarok chipet!! Nem és nem!!
- Na, te kis méregzsák.... mindjárt megnyugszol.
A doki mosolyogva beadja neki is az oltást. A tacsekli  dühösen prüszköl egyet:
– A fenébe! Ez nem jött be. Jövőre mással próbálkozok. Azt a kétlábú, anyádat!!
A rottweiler következik, aki már egyáltalán nem az a macsó, aki a sor közepén volt. Két közmunkás a kaloda segítségével fogja csak le. Kapálózik, vinnyog, nyüszít, az oltás után pedig halkan hüppög a gazdája lába közzé menekülve, amíg az a papírra vár.
Ekkor megáll az oltástól nem messze egy, majd kisvártatva még egy  idősebb bácsi. Kerékpárjukat a lábuk között tartva, ők is az oltást figyelik, közben beszélgetésbe elegyednek. Egyszer csak az egyik felemeli a hangját:
– … hidd el, hogy átszántottál! – mondja hangosan.
– Mit csináltam?! – kérdi a másik süketen.
– Mondom: átszántottál a Bánomba, a középső dűlőbe. Előtte apám harmincnyócban is szólt apádnak, mer' az is átszántott.  Kint a Varjason !
– Tessék?!
– Mondom: harmincnyócban is …
– Akkor  még nem is éltünk!
– Nem? Hány évesek vagyunk?
– Hogyhogy hány évesek?! Azt se tudom, te ki vagy!
Dohogva csatolja fel a kerékpáros sisakját, megigazítja kesztyűjét, majd kissé ügyetlenül ült fel a modern  Hexagon X5-sére.
- Micsoda emberek laknak itt...? Dünnyögi maga elé, amikor elteker mellettem.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cyberlabnyomok.blog.hu/api/trackback/id/tr2614525380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása