Vélemény blog

A gondolat szabad.....

A gondolat szabad.....

Úton 10

2018. december 31. - Imre L Oláh

2017. december 14., csütörtök

Lajos a pentitó.....

Zajlik a történelem. A jövő történelme. Azt hiszem, egyszer még komoly fejtörést fognak okozni a jövő politológusainak a mostani történések megfejtése. Már ami Simicska Lajossal összefüggésbe hozható. És már ha feltételezzük azt is, hogy Orbán fejezetet kap a magyar történelemben. Gyorsan szögezzük le, Simicska említése nélkül a fejezet elveszítené teljességét.
És hogy valóban pentintó? Az is, meg nem is. Bűnének egy részét nyilvánosan megvallotta az RTL riporterének. A másik részéről elszántan hallgat.
Reménykedjünk abban, hogy gyűlöli annyira Orbánt, hogy hajlandó lesz egyszer a vádalkura. Abban is , hogy még a mi időnkben megfog történni ez, vagyis hatalomváltás lesz, bukik a fidesz. Anélkül felejtős az egész.
Azt azért mindenképpen gondoljuk végig, hogy mi lett volna, ha nem szakít a Viktorral. Ha még mindig haverok. Ha meghunyászkodik, elfogadja, hogy nem ő a falkavezér és behódol az erősebb kutyának. Nem élezi ki a helyzetet és elfogadja azt, hogy ő is csak egy a többi rabló, parazita, kegyenc, hűbéres haszonélvező közül. Ha megelégszik azzal, hogy osztozni kell a koncon másokkal. Jut neki , ami marad.
Na, akkor hol tartanánk?  Mi lenne a Jobbikkal? Mi lenne  a Hír Tv-vel? Főleg annak figyelembevételével hogy, ...... TGM-et idézve: Tucatnyi regionális és helyi lap jelenik meg azonos címlappal és „központilag szerkesztett” beltartalommal minden áldott nap. Ugyanazokat az álhíreket mondja be több száz helyi, pop- és sportrádió, bulvárrádió, időjárásra, közlekedésre és sztárpletykákra szakosodott „néprádió” több százezer személygépkocsiban minden reggel.
Milyen lenne a politikai környezet, ha Lajos médiumai sem lennének?
Az ATV az engesztelhetetlenül fidesz gyűlölő, de attól még időnként színvonalas,  egyébként számomra is unszimpatikus  Havas Henriket most tette taccsra. Most hagyjuk az előzményeket, ami úgy mellesleg persze hogy indokolttá teszi a döntést, de.... mintha már alig várták volna a lehetőséget. Ne legyen bennünk kétség,  a "tanár úrnak" annyi, reszeltek.
Bizony, Lajos pálfordulása nélkül szinte reménytelennek tűnne a demokráciának álcázott, elnyomó maffia állam elleni küzdelem. Hálaistennek nem így történt, van némi remény. Köszönhető ez pont annak, aki a maffia állam alapjait lerakta. Méretes paradoxon.
És jutalmul kiüldöztetett a paradicsomból.
Szörnyű dolog a hiúság. És ez a Lajos hiú ember. Nem tudott veszíteni. Nem tudta elfogadni, hogy a falkában nem ő a falkavezér, társfalkavezér. Hogy nem ő lophat, rabolhat a legtöbbet. Hogy nem ő lakmározhat először a zsákmányból, és csak az ő jóllakása után férhet hozzá más is a tetemhez. Hogy azért lépet volna mert Roszatom, meg orosz befolyás? Ugyan már.
Ettől függetlenül valljuk be őszintén, szerencsénk van, hogy így történt. Hogy kiközösítették, elüldözték a falkából. És hogy nem vált hontalanná, remetévé, nem vonult ki a társadalomból. Pedig megtehette volna. Inkább keresett, és talált egy másik falkát. Ahol diktálhat. Persze, most is szigorúan a háttérből. 
Tetszik e vagy sem, örülnünk kell, mert így legalább az ellenzéki sajtó, média neki köszönhetően mégiscsak vastagabb, termetesebb, láthatóbb. Az általa, vagy strómanjai által tulajdonolt, működtetett elektronikus média mindennap órákon át , az írott sajtó pedig oldalakon keresztül tudósíthat olyan ügyekről, amelyekből leszűrhető az ügyészség, a rendőrség, a különböző hatalmi ágak, ellenőrző, felügyeleti szervek ( ügyészség, AB, Számvevőszék) fidesz/maffia kormány iránti  bűnös részrehajlása. A napi híradásokban így jelentős terjedelemben azért mégiscsak megjelenhetnek a kormány politikai/törvényalkotási rémtörténetei, a fidesz hűbéresek, kiskirályok, martalócok napi rablásai, csalásai, törvénytelenségei. És olvashatja az a szűk réteg, amely, lázadni, tenni egyre inkább ha nem is, de legalább még olvasni mer. Azt is csak, ki tudja meddig. Mert a kép igencsak riasztó. Szinte minden közvélemény-kutató által a fidesz népszerűsége érthetetlen és megdöbbentő szívóssággal őrzi pozícióit, sőt növekedést is mutat időnként.
Hogy miért is? Ezt igazából csak azok érthetik meg, akik éltek a szocializmusban. Emlékszem, anno 86-ig minden azt mutatta, hogy az bizony soha el nem múlik. És lett, ami történt 89-ben.
Reménykedjünk. Igazából nincs miben, de akkor is. Akkor is, ha szörnyű és borzalmas az ellenzéki oldal pártjainak viselkedése, vezetőik mélységes ostobaságairól nem is beszélve. Ha szinte már nem is található azon az oldalon más, mint esendő, vergődő, csapongó piszkos kis provokátor pártok ( egyik sem éri el a komolyan vehető 20 %-ot) amorf, látens tömegű, kohéziómentes képződménye.


Igen, szörnyű dolog a hiúság. Nem titkolom, jó érzés volt, amikor a blogom havi átlagos olvasói száma elérte, sőt meghaladta az ezret. Viszont most, hogy a bejegyzéseket nem osztom meg a facebookon, hat-hétszáz között mozog a havi statisztikai mutató, furcsa módon még sincs bennem hiányérzet. Sőt, mintha nyugodtabb lennék.
Hogy miért is? Egyrészt valahogy nem volt kellemes látni a bejegyzéseimet egy-egy ostoba facebookos megosztás alatt, fölött. Másrészt pedig gyakran érkezett privát üzenetben kérdés, hogy egy-egy adott helyi üggyel kapcsolatban tett megállapítás, vélemény közlésével mit és hogyan értettem, vagy mi van mögötte, honnan vannak az információim. Fárasztó, és méltatlan volt az egész. És idegesítő. Na meg az eredeti célom is az volt, hogy csak közlöm a gondolataimat, és semmi vitagerjesztési szándék. Csak az utókornak írni.
Nem mellesleg, ha valaki veszi a fáradságot az érdemi olvasóim közül, és "szörföl" a Google+ oldalain, tartalmasabb, minőségibb, igényesebb világgal találkozik mint a facebookon. Persze, nem azért e negatív kontextus az fb-ról, mert ott ki lett posztolva a falugyűlésre szóló meghívó, majd az ott készült képek. Áh, dehogy.
Sőt végre, hogy megvolt a falugyűlés. Bocsi,.... közmeghallgatás. Még egyszer bocsi,.... Közmeghallgatás.
Igencsak élvezetes momentum lehetett, amikor - mint azt az egyik derék és igencsak harcias matróna az fb.-n kilátásba helyezte - elkapták a jegyző mogyoróit.
A francba. De sajnálom, hogy szolgálatban voltam és nem lehettem ott. Igaz, ha nem lettem volna, akkor sem mentem volna oda, de ez mellékes. Viszont arról nem hallottam, hogy a jegyző kanosszát járt e? Megtépte e ruháját, hamut szórt e a fejére bűnbánatot gyakorolva? Szerintem biztos. Vagy nem. Azt sem látom a közzé tett képeken, nem hallom a közzé nem tett hangfelvételen sem, hogy ugyan volt e valakiben annyi értelem, hogy megköszönje jó Gyulánknak a  tüzelő adományt, és a lakhatási 11 ezer forintot?
Mert micsoda nagy dolog ez? Ilyen itt még nem volt kérem! Nem tagadom, bepárásodott a szemem az igénylő (kérvény) lap kézhezvételkor és elrebegtem egy hála imát. Írd , és mond, 11 ezer forint alanyi jogon! Csak kérjed, ha elmúltál 60, és megkapod. Csak úgy a zsebbe , adómentesen! Az kérem, akárhogy számolom,...... pontosan 98 hosszúlépés  a Pecásba, vagy 64 X 2 dl Cserszegi fűszeres!
Kösz Gyulám! Annyira megtisztelő, hogy inkább nem is válnék meg a becses nyomtatványtól. Megőrzöm. És egyszer, mint értékes relikviát, büszkén mutogatni fogom unokáimnak.
Bizony, ebből is látható, hogy most a polgármesterek, már nem csak polgármesterek. Hanem kisistenek.
Kegyet osztogatnak lakhatási támogatás, tüzelő, karácsonyfa, segélycsomag formájába. És a nép, az istenadta nép véletlenül sem gondolkodik el azon, hogy milyen társadalmi berendezkedés, viszony, közállapot, élethelyzet az, ahol immár megszokott az, hogy a lakosság egy jelentős része, rétege ilyen adományokra van rászorulva rendszeresen. Miért is gondolná, hogy ez szörnyű, rémséges, és elfogadhatatlan.
Persze hogy van ennek egy másik, számító, dermesztő, de annál inkább logikus olvasata is. Ha az a kisisten azt sugallja jövő áprilisba majd , hogy hová kell húzni az X-et, akkor biztos oda lesz húzva. És ami ennél megdöbbentőbb, ha nem sugallja, akkor is tudja majd a jó nép. Jól nevelt (jól szoktatott) már itt mindenki.  Mint az öreg  Száraz birkái voltak. Reggel maguktól ki a legelőre, este be. Hozzá nem nyúltak volna a máséhoz. Az öreg csak ki és beengedte őket a nagykapun.

A közzétett képeket nézegetve, számomra egyáltalán nem meglepő, hogy annyi, amennyi a megjelentek száma. Inkább az a konklúzió ébred bennem, hogy mégis csak-csak virágzik a demokrácia itt. Látható, hogy a nép akadálytalanul gyakorolhatja a jogait. Joga van otthon maradni.  Élt is vele.
Amúgy meg, ....... minek menne oda? Minek kérdezné meg, hogy mi van a 400 millás strand felújítással? A válasz már régóta kóvályog a faluban, ezért közismert, íme : Még ha márciusban kezdik, akkor is nyugi van. Pikk-pakk meglesz, mire eljön a nyitás. A lényeg az, hogy a kampány és választás időszakában itt építkezések, átadások , ünneplések legyenek.
Amúgy is, ha őszinték vagyunk, ....... 400 milla az egy p.csafüst összeg. Mi azt elkölteni egy fidesz hűbéres vállalkozónak? A mai korrupciós transzferárak idején?
És ezen sem kell nekünk háborognunk. És máson sem. Nincs rá szükség. Megteszi ezt helyettünk a Lajos tévéjében egy Savanarola-szerű  média pszichopata minden vasárnap este  a Sznobjektív című műsorban. Már-már néha transzba esve, kimeredt szemekkel hörög, őrjöng, üvölt, visít. Teheti. A gyakran érthetetlen és értelmetlen, idegenszavakkal teletűzdelt, verbális korbácsolásnak szánt zagyva monológjait minden beintésre a "nézőként" funkcionáló bértapsolók érezhető kényszeredettséggel nevetik meg. Igazi pótcselekvés.
Na nem Puzsér részéről, ő csak provokáló mediátor. Hanem a képernyő előtt ülő részéről. Aki azt hiszi, hogy ha nézi, és azonosul, akkor azzal már ellenszegül, lázad is. És kész. Be van kapálva.
Nem kell kimenni az utcára, nem kell molinót, táblát cipelni, hangosan ordibálni, elégedetlenkedni, polgári engedetlenkedni, sztrájkolni, utat lezárni, rendőrt rugdosni, fidesz politikust kifütyülni, leköpködni.
A bűnbánó pentitótól kapatunk erre egy tévécsatornát, ahol majd levezeti e feszültséget, indulatot belőlünk Puzsér Róbert. Plusz sokak örömére, egy Kálmán Olga nevű politikai műsorvezető esténként csak úgy mellesleg elhitelteleníti, összeugrasztja, egymás ellen hergeli, majd végleg le és megalázva, farkuknál fogva feje felett megpörgeti és az asztalhoz veri a gyanútlan, naiv, és valljuk be őszintén, gyakran felkészületlen baloldali riportalanyokat. Akik, ha néha mégis megpróbálnának beszélni a programokról, tervekről, azonnal le vannak torkolva azzal, hogy a néző nem arra kíváncsi.
Az ATV dettó, talán annyi különbséggel, hogy ott Rónai Egon teszi mindezt. Jó, tagadhatatlanul szelídebben, empatikusabban. Ahol szinte észrevétlenül, de mégis módszeresen az elbulvárosodás lassan hídfőállást foglal, teret nyer. Ma még csak heti egy alkalommal van a képernyőn olyan műsor, ahol a Mr Pénzeszsák, a Ribanc, a kivarrt Mr Drogalkohol, és a Celeb szórakoztatja a homályosodó agyú népet. Ne legyen kétségünk, lesznek ettől lejjebbről jövő színvonalú műsorok ott még. Talán még emlékszünk, nem rég Andy és Árpi leültek beszélgetni a Sanyival. Gondolom, nem a vasárnap déli műsoridő tartalmáról.
Ezért még egyszer mondom, örüljünk a mi kis pentitónknak. Gondoljunk arra, hogy hol lennénk nélküle.

2017. december 28., csütörtök

Varangykirály

Ti még a Sátánnak is túl gecik vagytok,
Még ő is megvet titeket,
Mert a Sátán bátran vállalja magát,
De ti hívőként lettetek hitetlenek.

              (Kiss Tibor: Varangykirály)
Hmm...  A költő Simicskát gondolná Sátánnak ? Biztosan.
Mert ezt nem lehet másként értelmezni. Na mindegy.
Menjünk tovább.
A vers legütősebb mondat e-képp hangzik: ...
Mocsár e táj és a Varangykirály
Ünnepli, amit alkothatott.

Remélem  nem így lesz, de bőven benne van az esély,  jövő áprilisban bizony, valóban ünnepelni fog.
Kár, hogy az Echo Tv nincs benne a földi sugárzású Mindig Tv alap csomagjába. Pedig nagyon kellene, hogy lássák az emberek azt a pökhendi, fölényeskedő ordenáréságot, amit e csatornán a Bayer, Kocsis, Huth, Bencsik quartet a Sajtóklub c. műsorban megenged magának. Lelkük rajta. Őszintén szólva, már csak ezért is szeretném a fidesz bukását, hogy megnézzem, e négy szimpla média csótány ugyan hová tud menekülni, merre talál egérutat. A Hír Tv-hez vissza már nemigen. De ez legyen az ő bajuk, hagyjuk is.
Inkább foglalkozzunk az Orbán iránt feléledő, egyre intenzívebb népi gyűlölet megjelenésének érdekes vonulataival, ami időnként a közeli hozzátartozóit is eléri. Ez utóbbit én mélységesen helyteleníteném is, ha a látottak alapján nem ébredne az emberfiában olyan érzés, hogy ők is tudatosan, tervezetten részei az "Orbáni" brand építésének. 
Kezdjük azzal, hogy nemrég Nagy Bandó András, egykori szilárd fidesz szavazó bukott ki az ATV stúdiójába olyan szinten, hogy a rutinos Rónai Egon se köpni se nyelni nem tudott. Csak annyit sikerült hirtelen kinyögni a humorista, Orbán asszonyt összeverős sztorijára, hogy.... ilyen hírek felröppennek időnként ....  (az idézés nem pontos, sajnos a beszélgetés eltűnt az ATV weboldaláról)
A néha túlpromótált műsorvezető a sokkhatás miatt csak másnap "tért" annyira magához a csatornával együtt, hogy elhatárolódjon. Ami úgy mellesleg jelzi az új keletű irányultságot is. Ami konkrétan,...... vér ciki.
Mindenesetre, én nem hiszem azt, hogy az Orbán verné az asszonyt.( Természetesen, ha tenné, az sem lepne meg.) Viszont tény, időnként látszik szegény nőn, hogy nem lehet egyszerű a sorsa, és bár  nagy erőfeszítésekkel, de tartja magát. Nem mellesleg, az arcán mindig valami mély, titkot sejtető szomorúság érződik. Ne feledjük, Orbán vallott arról, hogy a gyermekkori szülői házban bizony ott volt az erőszak. ( Az interneten kering egy videofelvétel, ahol maga is apai meg-megrugdosásról beszél) Ez bizony nyomot hagyhat a személyiségben és lehet hatása a későbbi viselkedésre már családos emberként is akár......
Egy demokráciában gondolkodó ember számára, aki naponta olvasott nemrég még szabad, független sajtót, némileg érthetetlen ami Nagy Bandóval történt a balul sikerült, nem bizonyított állítás idézése után. Ne feledjük, legalább ilyen fajsúlyú, bár más tartalmú híresztelések keltek szárnyra Gyurcsányról is a jobboldali médiákban még nem is oly rég. A tehetetlen népi düh sokszor, sok mindenre képes. Az igazi baj akkor jön el, ha nem csak szélsőséges tartalmú szóbeszéd, városi folklór, mendemonda formájában éli ki magát, hanem tevőlegessé válik.
Most hagyjuk a mindig is a magyar újságírás kloákanyílásaként funkcionáló Bayer Zsolt reakcióját, aki mellesleg így szólott:..... Egy vidéki városban járva azt hallottam, hogy Nagy Bandó András ott szokta baszni az anyját... Na igen. Vagyunk akik vagyunk. Bár ő a konzervatív nemzeti kultúrkör kitüntetett, ünnepelt újságírója, de mint mondtam, hagyjuk....
Az igazán borzongató érzés a humorista már-már saját életéért könyörgő, bocsánatért esedező írásának olvasásakor fogja el az embert.
Az írás bizony már igazi diktatúrát sejtet az ellen oldalon, amelynek csúcsán a megsérthetetlen, kétségbevonhatatlanan, hatalmában kiteljesedett és korlátlan vezér áll. Aki országában élet és halál ura, és akivel a humorista most szembe került.
El ne feledjük, a szocializmus idején Nagy Bandó közreadott poénjait habzsoltuk, társadalom és nomenklatúra bíráló megnyilvánulásain nagyokat röhögtünk. Amit a hatalom tehetetlenül szemlélt.
Most ez az ember azért könyörög, hogy engedjék felneveli gyermekét. Vagyis, élni. Nem attól fél, hogy a törvény elé kell állnia, majd megszégyenülten a nyilvánosság előtt megkel követnie azt, akit megsértett. Nem, nem attól, mástól.
Erre mondhatjuk azt, hogy ez iszonyatos, drámai, stb,stb. De ezek a szavak nem fejezik ki a történet valódi tartalmát. Erre bizony már nincs szó.
Tudja jól, kikkel áll szemben. Ismeri őket, hiszen ahoz az oldalhoz tartozott, rájuk szavazott, bennük bízott. És most számára összeomlott a világ, mert ő végérvényesen kiűzetett a rendszert kiszolgáló művelődési házakból, a szervilis médiákból, könyvtárak polcairól. Nyilván, hagyják élni tovább. De létezni nem. Ő belőle nem lehet  felcsúti polgármester jelölt, vagy Velsz Tamás. Belőle élő példa lesz. Elrettentő.

Szintén érdekes sztorik, anekdoták övezik a fiú, Gáspár lepattanását a foci világából és a családi fészekből, majd egy Ghánai kitérő után, mint "prédikátor" feltűnését/megtérését egy zuggyülekezetben.  Egy riportban elhangzottak szerint, egyszer csak úgy három srác véletlenül összetalálkozott, majd találkozgattak, és, mint ahogyan ilyenkor lenni szokott, .......egyik hétről a másikra élő hitre jutottak (és alapítottak egy vallási gyülekezetet, Felházat).  Vagyis többedmagával együtt, mintegy beintésre, ő is megvilágosult. Huszonkét évesen. Nincs ebben semmi különös, sőt a biblia szerint történt már ilyen mással is.
A legérdekesebb, sokat sejtető megnyilatkozás a fiú részéről viszont az, amikor arra a kérdésre, hogy.... ezt a nagy változást hogyan fogadta a család? .... a válasza az volt, hogy....: Rémülten.
Óh, milyen emberi történet. Hát nem?
Mert e rémültség érthető és logikus is lehetne akár  egy gyanútlan, naiv szemlélődő számára. Mondván,....... ne adj isten, mi van ha ez a Gazsi az isteni igazságot keresve-megtalálva, rádöbben apja torzult, betegesen hatalommániás személyiségére. Másrészt, követve Jézus tanításait, szembesül az apja itthoni hazugságaival, külföldön tanúsított gyarlóságaival és választania kell.  Meghasonul, vagy lázad? A történet itt már bizony íróért, vagy legalább minimum forgatókönyvíróért kiált. De....
De,.... mi van, ha az egész csak egy sunyi sztori.
Legalábbis erre lehet következtetni akkor, amikor az igehirdetések előtti felkészülésekről e-képp nyilatkozik...: ........ folyamatosan felügyelve, és intve egymást figyelünk arra, hogy ne tévedjünk olyan területre, ahová nincs hívásunk. Többször mondtunk olyat egymásnak, hogy „erről szerintem ne beszélj, mert nem a mi dolgunk”. Tehát, csak semmi igazság keresés. Gondolom, a pápa menekültekkel kapcsolatos beszédei sem nagyon kerülnek be a prédikációkba.
Bevallom őszintén, első olvasásra tanácstalan voltam én is, hogy melyiket gondoljam igaznak.
Talán következtetni lehet a valóság egyszerűségére, ha beleolvasunk az Orbán Récsöl (Rákhel) viselt dolgait taglaló riportokba, írásokban, esszékbe, stb. Van bőven.
Ne legyenek kétségeink, rá is komoly szerep hárul az Orbánbrand felépítésében. Nem csak most. Hanem később, a hatalom utáni időkben is.
Récsöl férje, Tiborcz István  mára a rendszer elismert főideológusa által a Financial Timesnak adott nyilatkozata szerint - az após engedélyével - oligarcha lett. Nem kérdés, miért és meddig.

Az ország értelmesebb része felháborodva, undorral tekint erre az egészre. Még a jobboldalon is. Sokan, mint amikor egy természetfilmet néznek a varangyos békák életéről,  rövid idő múlva megborzonganak és elkapcsolnak. Az undoruk legyőzte érdeklődésüket, és inkább nem nézik. Sajnos sokan, nagyon sokan vannak így.
De a film attól még megy tovább.
A varangykirály az általa uralt mocsár lakóit rettegésbe, függőségben tartva, pöffeszkedve élvezi hatalmának minden egyes pillanatát, kihasználja annak minden lehetőségét törvényeken belül és azon kívül. Strómanokon keresztül harácsol vagyont, hizlalja svájci bankszámláját, szolgalelkű képviselőkkel terjeszteti be, szavaztatja meg a hatalmát bebetonozni hivatott törvényeket.
Teheti.
Udvaroncok, hívő-alattvalók, himpellér-bértollnokok hada lesi minden kimondott és ki nem mondott szavát. Elvtelen hűbéresek csettintésre ugranak bárki torkának és tartják félelemben, egzisztenciális kiszolgáltatottságban az alig-alig lázadó, elfásult, apatikus mocsárlakókat.

És a varangykirály köszöni, jól van. Néha itt-ott megjelenik róla egy-egy klip, ahol igaz varangyosan jókat mulat.
És talán otthon a képernyő előtt ülve, mint aki jól végezte dolgát, elnyerve a megérdemelt jutalmat, vele mulat Baukó Éva és Molnár Anikó is, nagy átéléssel együtt énekelve az obszcén szövegrészt ......

2018. január 14., vasárnap

Gnómok háborúja.....

Tisztázzuk. Nem illendő mások külső megjelenésével, fogyatékosságával foglalkozni nyilvánosan.
Egy értelmes, érző, kulturált ember ezt igyekszik is betartani, ha lehet, minden körülmény ellenére. Ám ez a nemes gesztus elillanhat, amikor valakik(k) visszaélnek nemeslelkűségünkkel, sőt, jól láthatóan kihasználják azt.
Szóval .....
Nem kétséges, mostanában a fidesz illetve a kormány szellemi hátterét, valamint  öklét egy-egy érdekes külsejű ember jeleníti meg. Eszméletlenül tökéletes, ahogy rájuk talált a fidesz HR-es csapata. Mindkettő esetén minden vitapartner jól láthatóan azon döbben le, hogy hogyan néz ki a vele szemben álló ember. Amikor nagy nehezen ezen túl vannak, akkor a stílussal nem tudnak mit kezdeni. Ami ráadásul részükről erőszakos, agresszív, kulturálatlan, sértően és felháborítóan fölényeskedő.( ...idézek: Felőlem jöhet akár Gobbi Hilda is)
Ezeken általában a magasabb intellektusú emberek lefagynak, kizökkennek. Jól tudják, aljasnak, kíméletlennek kellene lenniük nekik is, de nem megy. A vita témájára már nem is tudnak koncentrálni, ezért rendszerint nem is tudják azt irányítani. Nehéz ügy.
Talán rá kellene jönni, hogy direkt vannak ők a reflektorok elé küldve a fidesz részéről. Jól láthatóan a fajsúlyosabb emberek, vagy  politikai tényezők nem merészkednek elő a kormányzati lövészárkokból, párt bunkerekből. Közérthetőbben, a közszolgálati média biztonságos stúdióiból, szóvivői pulpitusok mögül. Nem mernek egy az egyben ütközetbe menni, vitába bocsátkozni.
A kormánypárti politikusok alig-alig lépnek még semleges (ATV) területre is. Félnek. Jól tudják, nem vállalhatnak fel egy bizonytalan kimenetelű ütközetet az ellenzék frontembereivel szemben.
Nagyon ügyes. És nincs benne semmi kockázat. Egyrészt egy hátrányos megjelenésű - mondjuk úgy - "fantasy" figura,  külsejéből  eredően mindig bizonyítani akar a felette álló gazdájának. Feltétel nélkül hűséges és nagyon motivált tud lenni.
Bárhol, bármire bevethető bárki ellen, bármikor. Másrészt, nem kell attól félni, hogy a megbízó fölé nő, túlzott igénye lenne. Tudja, hol húzódik számára a határ. Van énképe, önértékelése. Ki kell mondani elismerően, nem buta, nem ostoba. Pl: Egy G. Fodor nem gondolkozik kormányzati szerepkörben, egy Német Szilárd miniszteri bársonyszékben. Megelégednek (kifizethetők) "némi aprópénzzel". Tudják, mit kérhetnek. A gazdáik is tudják.
És ha elesnének, leszerepelnének az ütközetben? Semmi sem történik. Leírható, átléphető veszteségek. Tuti az üzlet.
De mi van az átlagos külsejű fidesz kommunikátor frontharcosokkal?  Nekik nem a külsejük, hanem a belső tulajdonságuk torzult. Rájuk más szerep hárul. Ők kifejezetten provokálják, keresik az ütközeteket, konfrontációkat. A hatalmat maguk mögött érezve fenyegetőek, megfélemlítők.  Csak figyeljük pl. a Bayer, vagy a Bencsik közönséges, durva, obszcén megszólalásait. 
Ne legyünk annyira naivak, hogy ne lássuk be, ez bizony az ellenzék gyengesége is. Nem tudja kikényszeríteni a nyilvános " face to face" ütközeteket a fidesz intellektuálisan színvonalasabb személyiségeivel, politikusaival. Ráadásul nem képes megtalálni azokat az embereket, akik ki tudnák iktatni, vagy legalább le tudnák foglalni a politikum "alvilágából" a "felvilág"-ba betörő szörnyetegeket. E területen is szinte már bántóan nincs politikai - divatos szóval mondva - innováció az ellenzék részéről.
A megfélemlített, rettegésben tartott média döntő hányadát , kollaboránsokkal, hitványabbnál hitványabb figurákkal tömte tele hatalmon lévő kormány. A hír és politikai tartalmú műsorokat szinte teljes mértékben ezen "alvilági" lények, sötét erők uralják.

Megismétlem, nem tolerálható, elítélendő, ha valaki kigúnyolja, leszólja, belerúg azon embertársába, akit valamilyen hátrányos külsővel megvert a sors. Az sem, ha címkézzük, démonízáljuk elvi ellenfeleinket. Nem ez volt a szándékom, de mivel az eddig leírtakból úgy tűnhet, hogy én ezt tettem, ezért szívem szerint megkövetném őket. De nem teszem. Mert abszolút tisztán látják helyzetüket, és az abból következően nekik leosztott szerepüket. Nemhogy tudatában vannak a vitaellenfeleikben megjelenésük keltette érzéssel, bátran állítom, rájátszanak arra. Sőt provokálnak azzal is. ( pl. lásd: G.Fodor-Tóth vita,  Republikon színpad)
Ez az írás pusztán csak az egyre élesebbé váló politikai küzdelem egy, az ellenzék számára nem túl sikeres szegmensére akarta felhívni a figyelmet. Tény, a jobboldalon megjelenő, említett fantasy figurákat 2014-ig nem volt szokás komolyan venni. Hiba volt. Döntően ez okozta azt, hogy így kinőtték magukat és hogy ma jól működő stratégiát tud rájuk építeni a jobboldal. És sajnos most sem látszik az, hogy lenne ellenük valami stratégia. Általában rém egyszerű módszerrel mészárolja le G.Fodor is és Németh Szilárd is a vele vitázót. ( pl nem is oly rég a Republikonos Tóth Csaba és Molnár Zsolt személyében)
Pedig vannak eszközök a megállításukra, amelyeket logikus gondolkodással meg lehetne találni.

2018. január 23., kedd

Még lejjebb....

Mindig azt hiszed, hogy nincs lejjebb és aztán kiderül, hogy de igen, van.
Ebben az istenverte, hazánknak mondott valamiben már ott tartunk a kormány-fidesz politika hitelességének sülyedésében, hogy zuhanva lefele, egyszer majd a lendülettől kiesünk a föld túlsó oldalán és elrepülünk a világűrbe.
....... Soha senkinek ilyet nem mondtam. Aki, ilyet állít álljon ki és mondja a szemembe ! .....
Vágja a képünkbe Szijjártó a külgazdi miniszter. Már itt tartunk. Ez hülye.
Na mármost,.... bárkinek , bármit is mondott,  a mai viszonyok között ki az az életunt ostoba, aki megmerné kockáztatni, hogy szembesítse azon kijelentésével, amit tett? És amit arcátlanul tagad.
Az a tény, hogy a kormány a lassan már százmilliárdos ellenpropaganda, Sorosozás,  migránsozás közepette, titokban, orvul saját maga telepít be menekülteket az országba, az a jobboldalon immár megszokott módon nem kelt semmiféle hullámokat, megrökönyödést. Sőt, a hívők megkönnyebbülten fogadják az imádott vezérük, Orbán magyarázkodását.
Hát persze. Pinochetnek is, Frankónak is volt több milliós szimpatizáns tábora. Sztálin temetésén milliók zokogtak. Mindent elhittek a saját, hőn szeretett diktátoruknak. Higgyük el, a párhuzam nem túlzó egyáltalán. Mert jó pár olyan közeli ismerőssel megáldott az ég, akik fidesz hívők. Gyermekkoruk óta ismerve őket, bizony azt kell mondanom, bár jó emberek, de az értelmet szűken mérte a sors számukra. Vegyes a kép, van közöttük pedagógus, vállalkozó, szakmunkás, és közmunkás. Makacsul, mantraként ismételgetik hogy,.... a szocik is loptak.
Viszont nincs válaszuk arra a kérdésre, hogy .... na és akkor ezután már minden hatalomra kerülő politikai alakzat addig tömheti a zsebét, és olyan arcátlanul, amíg csak meg nem unja, és saját döntéséből nem lép le a politika színpadáról? 
Egyszerűen nem képesek befogadni a tényeket. Nem fogékonyak az igazság, a valóság iránt. A minap az egyik, talán a legcsökkentebb (értelmi) üzemmódban leledzők közzé tartozó ismerős azt találta mondani, hogy .... lehet, hogy lopnak, de a fidesz legalább ad a szegényeknek is.  Hűha és atyaisten. Reménytelen.
Mindig oda térek vissza, hogy a fidesz hívő köznép viselkedése arra figyelmeztet, hogy a zombis horror filmek valós emberi magatartás,  ne adjisten, bekövetkezhető tömeg jelenségek alapján készültek. A közvélemény kutatások adataira sincs más magyarázat. A társadalom többsége annyira fél e borzalmas tömegtől, hogy bezárkózik, nem nyilatkozik, nem bízik senkiben sem. Ez szörnyű. És igen, én azt gondolom, hogy a fidesz imádat (hívőség) az, ...... egy olyan betegség, ami beszűkült tudatállapottal jár együtt. És a beteg cselekvését, gondolkodását e kóros elmeállapot határozza meg.
Ere nincs más logikus magyarázat. Az  e tudatállapotba, vagy is a betegségtől szenvedő egyre jobban elveszíti az objektív valóság iránti fogékonyságát, csökken a felfogóképessége, teljes függőségbe kerül az őt befolyásoló hatalomtól. Végletekig elszakad a realitásoktól. Egyre távolabb kerül az általános erkölcsiség, az általánosan elfogadott társadalmi normáktól. Csak a hatalom által hirdetett normákat fogadja el. Viszont, gyakran, főleg vele hasonlókkal alkotott tömegben indulatosan, agresszívan lép fel a legjámborabb ellenvéleménnyel szemben is. (vö. zombi szindróma) Nincs szabadság vágya, nem kételkedik, nincs kritikus szemlélete.  Ha a hatalom kinyilatkozza azt, hogy csak egyesek, a kiválasztottak ( Mészáros, Garancsi, Tiborcz és még néhány ) gazdagodhatnak, pl.: nyerhetnek pályázatokon, indulhatnak választásokon, akkor kétség nélkül elfogadja e felsőbb döntést.

A minap egy kereskedelmi hírműsor a pártatlanságát és objektivitást demonstrálandó, megszólaltatta azokat is, akik megvannak elégedve az egészségügyben lévő helyzettel. Ők mondták, hogy a nővérek figyelmesek, odaadóak, szorgalmasak, az orvosok udvariasak, alaposak, stb. Megvannak teljesen elégedve. Majd óvatlanul az egyik alany elszólta magát, hogy hat órát volt a sürgősségin, amire rákerült a sor. Ledobta az agyam az ékszíjat. Ez agyrém.
Na de,.....ez mind semmi.
Képzeljük el,  a Tiszafüredi Kuthy Elek körzeti szakrendelő urológiáján a betegek egy héten egyszer, pénteken, 12 és 14 óra között kaphatnak előjegyzési időpontot vizsgálatra. Ez már önmagában őrület.
De ha valaki valamilyen oknál fogva elmulasztja ezt az időpontot, vagy nem kapcsolják, foglalt, mert ez is előfordulhat, stb. kicsúszik az időkorlátból, akkor még egy hét amikor,........ valamikorra időpontot kap! Természetesen semmi szélsőséges, vagy kuriózum szerű tünet, legyen mondjuk csak egy élményszerű, hullámzó intenzitású vesefájdalom. Na, az a nehezen múló napokon remek közérzetet tud varázsolni. Hát igen. Ez nemhogy egyszerűen méltatlan a XXI-ik századhoz, ez szimpla, hétköznapi ...... embertelenség.
A Kátai Gábor kórház szakrendelésének ( Karcag) beteginformációja (előjegyzés) az interneten- honlapon megadott telefonszámon gyakran órákig elérhetetlen.
Az Abádszalóki egészségügyet hagyjuk is. Ne foglalkozzunk a gyógyszertári egy légköbméterre jutó állampolgár/kórokozó optimális mérőszámával influenza idején, vagy Halas doki kivonulása óta hánykolódó egykori körzetének kálváriájával. De.....Mi kell még?
És a híradásban megszólaltatott fidesz hívők szerint minden oké. A jó qrva anyjuk, az az oké. Mondhatnánk, ha nem tudnánk, hogy kóros elmeállapotban nyilatkoznak a mikrofonba. Ezért ne mondjuk.

A Szaúdi rendőrök is soha sem fogják elfelejteni az újabban szokásos magyar vendégszeretetet. Hát ne is.
Én meg türelmesen kivárom, mert ebből a ceglédi "migránsinváziós" ügyből is úgy tűnik, immár csak idő kérdése, hogy kis falunk nagy szülöttét - Cs. Ignácot - egy lelkes hon és nemzetvédő helyi zombi mikor fogja migránsnak nézni, hív rá rendőrt, amikor közmunkásként szemetes zsákkal a hátán, szöges bottal a kezében gyűjti a szemetet a Füredi út mellett.
Szóltam  is neki, hogy...
- He, te Náci!  Mielőtt még valami baj lesz, ...... nem kéne felírni a hátadra azt, hogy .....Roma közmunkás vagyok, nem migráns.....?
- B@szná meg az anny'át, aki kitalálta ezt az egísz migrá'csozást... jött  a lakonikus válasz.
Apropó....
Jut eszembe..... Az országhatáron fagyoskodó nő, gyermek, idős korú háborús övezetből menekülő az nem kaphat az országba bebocsátást, mert érte civil szervezetek szólaltak meg, ők segítették sanyarú sorsában. De ha a hatalom mondja, és dönti el, hogy az az arab, kínai, orosz, ukrán,  (aki több százezer eurót Rogán, Habony, stb közeli offshore cégeknek fizetett) vagy akit egyéb kénye és kedve szerint titokban - de ha kiderül, akkor pofátlan arcátlansággal Genfi egyezményre hivatkozva - ő enged be, az nem migráns, hanem befogadásra méltó oltalmazott, akkor a fidesz hívő szerint az ügy teljesen rendben van.
A józan szemlélődőben joggal és teljesen érthetően vetődik fel az a kérdés, hogy épp elmével, egészséges lelkülettel ellehet e fogadni ennyire a fideszben dívó lenézettség, elnyomás, semmibe vevés,  kihasználtság, feltétlen hűbéres függőség rendszerét ?
Mi sem érzékelteti, szemlélteti jobban, hogy a kóros elmeállapotából eredően egy fidesz hívő személyisége, emberiessége az általánosan elfogadott társadalmi normákkal az őt befolyás alatt tartó hatalommal együtt egyre lejjebb süllyed. Nincs határ a lealjasulásban.
Mindig még lejjebb, még lejjebb......
Miközben egy semmirekellők gyülevészhadából szerveződő, ezerfelé húzó, fidesz-szatelit pártokkal tűzdelt ellenzék vabankot játszik a kétharmad megakadályozására. Esélytelenül. Na, ez is agyrém.
És ez is .... nincs határ,  még lejjebb, még lejjebb .......

2018. február 7., szerda

Cérna...

A magyar választók tudatlansága létező probléma....(Krekó Péter, Political Capital)
Egy Gödre nevű település ( ir.szám:7386) migráns mentes rendezvényt hirdet. Itt tartunk itthon.

A cseh elnökválasztást követő bulin egy láthatóan küzdősportban járatos fickó kiütött egy újságírót. Akinek a bűne az volt, hogy lefényképezte az egyik, magát seggrészegre leivó szimpatizánst.
A történet diszkrét bája még az is, hogy az éppen csak tizedmilliméterrel győztes Zeman, hírhedett Putyin barát, migrációellenes, antibrüsszelista, fogyatékkal élő ellenes,  alapjáraton is alkoholista botrányhős. Csak nem ez is egy cseh szatíra? Ha az lenne, elég szar.
Oroszországban nemes egyszerűséggel az ellenzék Navalníj nevű vezérét nem engedi indulni Putyin a következő választáson.
De persze, ez még mindig jobb , mintha lelövette volna. Mert arrafelé az a szokás járja. Van akit demonstratívan a Kreml előtt. Az a volt KGB-s rókaképű muksó nem cicózik. Pikk-pakk elteszi láb alól az ellenfeleket. Nagyon hatékony, kreatív, stb.
Na és akkor a Trump. A világ legerősebb hadseregét birtokló ország vezetője, akinél az atomarzenál indítógombja a farrzsebbe van, ...... az egy félművelt, de nyilatkozatai alapján már-már félkegyelműnek is tűnő röhejes figura, aki igencsak gyanús körülmények között ( orosz beavatkozásra utaló nyomok) jutott hatalomra.
Kínában az ötévenként szokásos pártdzsembori mellékeseményeként tartott választáson főtitkár maradt egy Hszi Csin-ping nevű emberke. Mellesleg ő a "köztársasági" elnök (államfő) és a központi katonai bizottság vezetője. Ez olyan, mint amikor az ultiba terített durchmarsom van. Királyság.
Hát mélyen tisztelt publikum, e bevezető után örüljünk, hogy nálunk csak azt akarja egyenlőre megakadályozni Orbán egy nemzeti választási bizottságnak nevezett gittegylet által hozott rendelettel , hogy az áprilisi választásokon össze tudjon fogni az ellenzék. Sőt, kifejezetten ugrándozzunk térdünket csapkodva, hogy a Hír Tv tök ellenzéki lehet, az ATV úgy tesz mintha az lenne, az RTL Klub pedig általában minden este a híradóban 5-10 percig "szalonekézheti" a kormányt.
Az meg hogy a szinte semmiből előbukkan egy Rékasi Zsigmond, vagy Márki-Zay Péter, mint újsütetű forradalmárok és romlatlan, naiv, angyali arccal vetik magukat bele a szabadságharcunkba, nem mindennapi reményre adhat okot. Mondjuk ki bátran, halált megvető bátorsággal teszik, amit tesznek. És ez egyáltalán nem túlzás. Csak gondoljunk Welsz Tamásra, vagy a Felcsúti juhászra, aki polgármester akart lenni.
Szóval örvendjünk, hogy az idén még senki nem akarta politikus ismerősének megvádolása után furcsa módon leöngyyilkolni magát, senki nem lépett egy pont véletlenül arra bóklászó osztrák nyugger autója elé. Bár.....,  még igencsak messze van április. Csak a jó ég tudja, hogy mi lesz, ha a fidesz eddigiekben normál kampány sebességnek mondott tempója a turbó fokozatba kapcsol.
Nem hiszem, hogy a magyar állampolgár látott volna eddig bármikor olyan totális média lerohanást, kampánybrutalitást, mint amit most fog. A fidesz részéről irtózatos mennyiségű pénzt fognak bedobni.  Megkockáztatom, kemény milliárdokat, sőt nem lehet meglepő ha a tízmilliárdot is el fogja érni. Nyugi, alle zusammen ( ezt gondoljuk át) és van nekik. Persze nem legálisan, látható, bizonyítható módon tolják majd be.
Hatalmas a tét számukra. Ha ezt nézzük, szinte esélytelen az ellenzék helyzete. Mert ott bizony ....... erősen nyista lóvé.
És ezen kívül, csak gondoljunk e bejegyzés kezdő mondatára. Igen, a tudatlanság létező probléma.
És akkor mi  várható? Nem tudom.
A feszültség lassan, de biztosan emelkedik. És tovább fog. Már érezhető az ideges remegés a szónokok hangjában. Már kezd szélsőségessé válni a hangsúly is itt-ott.
Igen, hatalmas a tét. Ezermilliárdokban mérhető a különböző csalásokkal , trükközésekkel, visszaélésekkel összerabolt, lopott vagyon, gazdaság. A kormány közeli haszonélvezőknek végük lesz-e, vesznek-e a tíz, száz milliárdok, vagy folytathatják, minden mehet tovább? Újra győztesként szabadon lophatnak, rabolhatnak április után is? Folytatódhat a már-már feudális anarchia.
Az ellenzékben lévők - kb. úgy egyharmad - érzik, az utolsó esélyük nyílik e harácsoló slepptől, hűbéresektől és a gyűlölt diktátor Orbántól megszabadulni.
Természetesen a másik - kormánypárti - harmada a népességnek mindennel megvan elégedve, ha jó neki, ha nem. Nem egy helyen írtam már, ők a zombi szindrómában szenvedők. Jó része e harmadnak épp olyan ágrólszakadt, szegény, kiszolgáltatott, mint annak a harmadnak a nagyobb része, amelyik a pokolba kívánja a fideszt. De tántoríthatatlan hívők. Politológusok garmadája agyal azon, mitől e sziklaszilárd, agyhalott elvakultság. Egyenlőre halványlila gőzük sincs. Nincs rá logikus magyarázat.
És lássuk be, bizony a népesség fennmaradó egy harmadát abszolút nem érdekli semmi. Nem megy el szavazni, apatikus, apolitikus. Utál mindent és mindenkit  a sorsának ilyen cudar alakulásáért. A fidesznek nem hisz, a  szocikat megutálta, a jobbikban nem bízik, a 2010 után színre lépő új pártokat észre sem veszi. El fog e jutni oda most, hogy helyzete jobbrafordulásáért maga is tehet, ha akar? Csak az ostoba nem látja, hogy ezen múlik minden. Értük folyik a küzdelem, a harc. Vagy legalábbis értük kellene folynia az ellenzéki oldalon. Nem pedig egymás ellen. De ez már egy másik történet.
Ismételgessük magunkban: Irtózatosan nagy a tét. Ha megértjük, átérezzük e rövid  mondat lényegét, drámaiságát, akkor a kérdés már magától adódik: E harc folyamán elszabadulnak e az indulatok? Elszakad e a cérna? És ha elfog, melyik harmadba tartozóknál először?
A fidesznek hatalmas gyakorlata van a provokációk előállításában. Emlékezzünk csak a 98-as robbantásokra, vagy különösen a 2006-os őszi eseményekre, ahol már akkor titkosszolgálati adatok merültek fel erre vonatkozóan. De ez nem is érdekes. A bűnügyi nyomozások általánosságban mindig azzal indulnak: Kinek állt érdekében ? Na? Kinek?
Ráadásul, 2010-ben és 14-ben is találtak olyan témát, történetet, amelynek sulykolásával megtudták kaparintani a győzelmet. Hiába vált semmivé később a "nokiás doboz ügy", akkor betalált. Ezelőtt négy évvel pedig Simon Gábor MSZP-s funkcionárius ügye jött be a fidesznek. Ami csak úgy mellesleg, minden habverés nélkül, jogilag épp most vált semmivé. Hányszor lehet eljátszani az ilyen sztorikat, hányszor veszi be a nép? Na, persze hogy ezeken kívül kellett más is a vereséghez, de .... Most mi következik? Ceglédi ügy? Vagy van más, csak még várnak a megfelelő időre?
Az ellenzéknek most annyi az előnye, hogy tagoltabb, fajsúlyosan többszereplős mint négy éve. Persze a fidesznél van bőven energia. Vonát már keményen meg is találták.
 Allah szakállára felesküdött és titokban szürke farkasokat tart otthon. Nahát és irgum-burgum.
De ez az ütés bizony , komolyra fordítva a szót, keményen a behorpasztotta a lengőbordát. Láthatóan ki is szaladt a levegő.
Sor kerül e Karácsony Gergelyre? Nagyon-nagyon tolakszik sokakban a kérdés: Most ő azért van, mert Molnár Gyula nem állhat ringbe azzal a múlttal, ami neki van? Mert őt egyből megfognák? Ott motoszkál az agyakban, hogy mintha ezért engedte volna el a fidesz a sittről, hogy pont ez legyen, ami az MSZP-vel történik mostanában. Több mint érdekes e felvetés.Hallatszik innen-onnan.
Folytassuk....
Nagyon snassz lenne, ha a Gyurcsány nem kerülne a közmédia orvvadászainak a célkeresztjébe. Ott is van. Igaz, ő már rutinos, felkészült. Egyből ki tette a sztorit a facebookra, mondván, na erre varrjon gombot a fidesz karakter orgyilkolászásra kiképzett kampánykommandója.
És végül.....
Az LMP, Együtt, Momentum láthatóan minden erőlködés ellenére sincs játékban. A frontvonalba igyekvő frontembereik hangoskodását meg sem hallja a fidesz. Max laza, fölényes lepöckölés, ha nagyon zümmögnek. Akarva, akaratlanul gyakorlatilag az ő szatellitjei.
És.... legyünk reálisak, szálljunk le a földre. Na és ott mit látunk? A magyar választó tudatlanságából következően bizony a botrányokra figyel, és nem arra, hogy megint nincs miniszterelnök-jelölti vita, nincs program ütköztetés, stb, stb. 
Ez van. Plusz krimianalizálás.
És kényszerítés. A fidesz polgármesterekkel írat alá különböző tartalmú kinyilatkozásokat. Mernék nem aláírni. A félelem nagy úr. Hozzá jön még hangulatjavítóként az autokráciákban megszokott  hatalmi aljasság.
Nem csoda, hogy a feszültség most már nőttön nő. Mindkét oldalon. Képzeljük el annak a polgármesternek a lelki állapotát, aki aláírt. Mi lesz, ha nem nyer a fidesz? És azét, aki nem. Mi lesz, ha kétharmad lesz megint?
Az én polgármesterem (Abádszalók) épp most írt alá egy ilyen nyilatkozatot az egészségügy szuper és magas, problémamentes színvonaláról a térségben. Ami persze ugyanúgy szar, mint a nagy általánosságban. Őrület.
Valamikor jó viszonyban voltunk, egymás mellett ültünk  önkormányzati képviselőként, gyakran hülyéskedve, viccelődve. A fiam esküvőjén ő volt a vőfély. Ma már nem is beszélünk. Jó ideje gyáva nyúlnak, puha pöcsnek tartom. Mindent elkövettem, hogy tudja is, mi a véleményem róla.
Szóval nő a feszültség. Itt is a G+-on. A "Viccek" rovatban gyakran osztok meg haveroktól, ismerősöktől hallott politikai vicceket. Van, aki veszi a fáradságot és beazonosíthatatlanul betámad  azzal, hogy ő 120 kiló és ne emberkedjek. Ebből azt is gondolom, az agya viszont 10 dkg-nál nem lehet több.  Nem érti, hogy a vicc..... ,csak vicc. Ez is egy igazi tudatlanság. Nem fogja fel, hogy ha nem tetszik neki, akkor nem röhög. Ennyi.
És közben feszül a cérna. Kinél szakad el előbb? Ki üt, szúr, lő először. Emlékszünk arra, hogy anno a korábbi választásokon a szoci kampány helyszínén (2002, 06 , 10) mindig megjelentek sípoló, fújoló, tojásdobáló öreglányok, nemzeti honfik? Semmi bántódásuk nem történt. ( Könyörgöm, csak nehogy valaki 2006 őszével jöjjön, mert ott a hatalom rendfenntartó erői a szeptember 17-i megverésük után, október 23-án visszavágtak. Ennyi.)
És emlékszünk 2016 október 23-ra?  A közismert, egyébként jobboldali történészt néhány  fideszes zombi véresre verte. 2017 március 15-én immár már megszokott módon e fideszes öreglányok, öregfiúk, nemzetieskedő honfik őrjöngve estek neki az ellentüntetőknek.
Az ellenzéki oldal egyes polgárai is kezdik elveszíteni a józanságukat itt-ott. A minap egy helyi (Pécs)  szoci funkcinak sült el az agya, most pedig egy facebookos kommentben találtam egy gyöngyszemet, amit ki tettem nyitóképnek.
Mi jöhet még? Kibírja a cérna? Elszakad?
Kicsit félek. A fidesz által kitalált választótörvény módosítás a választókörzetek átrajzolásával, a plakáthelyek lefoglalásával, média túlsúllyal az ellenzék egy részénél nem csoda, ha elkeseredést, frusztrációt okoz. A napnál világosabb, hogy a parlamenti választások - bármilyen eredmény is szülessen - már előre elvannak csalva a fidesz javára. Az ellenzék győzelmének lehetősége a csoda kategóriájába tartozik. Szinte kizárt.
E körülmény könnyen csábítja a gondolatot a szélsőség irányába.
Ne feledkezzünk el a hatalmon lévők között az utóbbi időben megjelent erózióról sem. Még az is megtörténhet, hogy egyesekben ott fent felidéződhet egy nagyon-nagyon régi, klasszikussá vált - János , esztergomi érseknek tulajdonított - és elhíresült, direkt írásjelek nélküli mondat:
 „A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem.”
A hatalomért folytatott harc egy ponton túl elveszíti kifinomultságát, tisztességességét. Átvált kíméletlenségbe, aljassá és kegyetlenné válik.
Nemrég megnéztem a Kártyavár c. filmsorozatot. Basszus. Nem is kicsit félek.

A bejegyzés trackback címe:

https://cyberlabnyomok.blog.hu/api/trackback/id/tr5714525696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása