Vélemény blog

A gondolat szabad.....

A gondolat szabad.....

Azért még BUÉK...

2019. január 01. - Imre L Oláh

Kihagytam a decembert. Egyrészt lustaságból. Másrészt,.....

(és így gondolom érthető is)
az azért mégsem lehet, hogy amikor bedörren a helyi fejlesztési cunami, én meg egy tőlem szokásos  kritikai szemléletű bejegyzést teszek közzé. Nem lehetek ünneprontó. Főleg nem, ha karácsonyról van szó. Inkább béke, szeretet, halászlé, töltött káposzta, bejgli, meg stb. De legfőképp akkor nem, amikor a helyi - NER kompatibilis - online és írott sajtó öles betűkkel és "művészi" fotókkal kürtöli világgá a felvezető faültetést. Amit épp a napi bringás penzumomat teljesítve minap, láttam is. Amiből következően következik az a közhely következtetés, hogy....... mindig tanul az ember. Én pl. a kenyerem javán túl, nem is tudtam, hogy a faültetés mindössze abból áll, hogy gödröket ásunk, abba beledobáljuk a fákat, földet rá és ..... gól. Na vazze, hogy ez milyen egyszerű. Hm... Mindenesetre én nem változtatok a bevált technológián.

Az életem során mindig a lázadásra és ellenállásra voltam, és vagyok ma is beállítva. Ami természetesen teljesen hiábavaló volt mindig is és inkább csak hátrányokat okozott nekem. Nyilván mindenki nem élhet így.  Az meg  legyen az én szórakozásom, hogy a ma látható, de sokak által fel sem fogott szabadsághiány, az ehhez párosuló beletörődés enyhe undort, némi dühöt, időnként gúnyt vált ki belőlem. És e szórakozás blog írására sarkall. Amivel igyekszem sokakat nem zavarni.
Persze tudom, hogy más mindenki boldog a földön és égen, és különösen így van ez az ország fideszes részén, sőt itt a faluban leginkább. Csak én szomorkodok magamban. (Ha épp nem valamelyik aktuális helyi politikai sztorin röhögünk a haverokkal a Pecásba.)
Na de persze nem is várom el a helyi egyszerű néptől, hogy átlátott volna anno a dörzsölt, gyárilag sunyin pofátlan Kovács Miska, vagy Kasza vérlázító húzásain. Esetleg mostanában  Gyula, vagy a műmájer Tibi rém egyszerű, szelídebb trükkjein.
A számszerűségében ma már teljesen összezsugorodott helyi értelmiségtől főleg nem.
Ez az egykoron szépreményű réteg amúgy is - néhány kivételtől eltekintve - mindig is behódoló szolgákból állt, mint mindenhol az aktuális rendszertől függők általában. Így ment ez a szocializmus idején és megy most is. Emlékszem, pl. egy Bercsényi nevű Tiszaderzsi (társközség anno) iskola igazgatóhelyettesre, aki a közös pártbizottság tagjaként a jegyzetfüzetében a tanácskozások alkalmával más színű tintával írta a felettes pártbizottság megjelent instruktorának,  mással Jakabné Edit helyi titkár, illetve megint mással a bizottság tagjainak mondatait. Piros, kék, fekete. Igy sorba megkülönböztetve. Amikor megkérdeztem, hogy mondja már Miklós bá', miért?
A válasza,......
- Fiam, ....csak nem gondolod, hogy ugyanaz a szint?
- Jaaaa,...értem má',.....
- Na, akkor a szín sem lehet ....
Akkor a helyi pártbizottság titkárának, tanácselnöknek hajbókoltak, ma Tibinek,  Gyulának. Egy kutya.
És a többiek? Na igen. Nézzük csak.....
A többieknek nevezett helyi embertömeg  nem túl jelentős hányada mostanság inkább önazonosság tudat nélküli, félős-majrés, bezárkózott, kiállás nélküli baloldali. Egy ettől nagyobb hányad komoly intellektuális ( olykor-olykor egzisztenciális) hiányosságokkal küszködő, érzelem vezérelte ( nacionalista, zsidó-cigány-migráns ellenes)  jobboldali. Élükön/közöttük néhány hangoskodóval.
És van egy igencsak jelentős, a már nem létező szociális hálón jó ideje ki-átzuhant, stabil politikai preferencia nélküli tömb. Ők helyi kisnyugdíjasok, kiszolgáltatott közmunkások, munkanélküliek.
Na, meg el ne feledkezzünk a lumpenekről. Mert vannak, igaz nem sokan. Viszont nem veszélytelenek, mert a helyi politizálás színterén manipulálhatóak, uszíthatók. Bűnözők, ügyeskedők, esetleg kitartott "barátként" ismert környékbeli, helyi új kényurakhoz, jobb módú, jelentősnek mondott emberekhez hízelegve oda-oda csapódók. Olykor-olykor szúrós szemekkel méregetnek, vagy  verbális verőlegényként beszólnak a fészbukon, ha a gazdájukat kritizálni merészelem. (Nemrég egy ilyet tiltottam le épp az fb oldalam látogatásától.)
Össz-vissz háromezernéhányszáz ember.
Emlékeim szerint anno 1984-ben egy tanácsülésen tartott beszámolóban az akkori tanácselnök arról beszélt, hogy 5200 fölötti a lakosságszám, azzal folytatva, hogy vannak új betelepülők, akik még nincsenek benne a statisztikában. Megemlítve azt is, hogy abban az évben 17 új lakóházra szóló építési engedélyt adtak ki.
Rég volt, szép volt. Most meg.....
Az újságban megjelent cikk (és a mikrofon állvány ) szerint terjed a hír a polgármester lemondásáról. Jesszusom! Na ne má'!
Hol terjed ? Mikor? Ennyire alul informált lennék? Sokan mondják, hogy amelyik hír nem fordul meg a Pecásba, azt nem is érdemes számon tartani, tovább adni. Márpedig ott ilyet soha nem lehetett hallani. Persze azt nem zárom ki, hogy meg lett kérve néhány span, hogy dobjanak már be ilyesmiket izgatásként itt-ott, mert ha lassan is , de csak közeleg az önkormányzati választás, és sehol semmi tömegideg, start előtti felajzottság. Na meg, azért csak nem árt óvatosságból szondázni a hangulatot, nehogy aztán Gyula pofára essen valami surranópályás sötét ló miatt. Mintha ebbe a gondolatmenetbe illene bele az is, ahogy beizzította - tőle szokásos rózsaszín kormozással - a kampányát a pedagógusok karácsonyi, új szokás/céges hami-flamiján. Naná, hogy hazai pályán kezdett a csávó, ahogy a nagyok szokják. Ami teljesen oké is.
Borítékolható, ne legyen kétség senkiben, nyerni fog. Egyrészt.
Másrészt, ki az a hígagyú amatőr amőba, aki arról ábrándozik, hogy egy fideszest megver egy választáson a mai világban lent, vidéken. Főleg itt, egy mostanra teljesen isten háta mögöttinek számító - az ide vezető útviszonyokból következően - zsákfaluban? A hírek szerint, még már Brumi is kigyógyult ebből a Zika szerű kórból.
Így élünk mi itt. És örüljünk, hogy így. Mert lehetnénk olyan zárvány mint Tiszaderzs, Tiszabura, Kisköre, és sorolhatnám. Ahol már nem a látszat, hanem a valóság is az. Abádszalók még nem látszik annak. Nálunk a külső, a felszín legalább még mást mutat. De csak az.
Hogy máshol - pl.:Tiszafüreden - miért is mennek jobban a dolgok? Talán tessék beleolvasgatni időnként a "Bosszankodó Tiszafüred" című fészbuk oldal tartalmába. A helyi kritikusok merészen helyi ügyeket dobnak fel, kommentelnek a világhálón. Ilyen itt nem lehet. Ha netán előfordul, azonnal ráront a helyi mainstream valamelyik lelkes tagja. (A minap így járt egy Czakó Andrea nevű úrhölgy is, aki óvatlanul enyhe nemtetszést mert hozzáfűzni egy fb-s Abádszalók Online tartalomhoz.)
Az fel sem merül senkiben, hogy szükséges egy kritikus oldal a helyi nyilvánosság egyébként lehangoló közegében, és inkább örülni kellene.
Bizony kedves felebarátaim, itt egy tiszafüredihez hasonlatos közösségi oldal ki lenne tagadva, el lenne átkozva. Egyesek által. A többi meg behódol az egyeseknek. Régóta így megy. Nem véletlen az irtózatos leépülés minden szinten. Foglalkoztatás, népesség, oktatás, egészségügy, stb, stb. Van utca, ahol majd minden ház eladó. A slusszpoén lehetne az, hogy kutya nem kérdezi meg, mennyiért. De ne poénkodjunk ezen inkább. Mert sokaknak bizony húsba vágó dolog ez.

Természetesen, mint mindenütt, az én rezedaszagú kis falumban is volt emelkedett hangulat az ünnepek alatt. Volt adományozás, ingyen karácsonyfa márkás autóval hazaszállítva, stb,stb.
És volt szomorúság is.
Mert bizony szomorú az, amikor valakinek épp az ünnepek közeledtével, ráadásul a "Karácsonyi Korzó" címmel meghirdetett dzsemborin lopják el a pénztálcáját, benne 27 ficcsel.
Azt nem mondanám, hogy én az ilyen veszélyekért nem veszek soha részt Abádi Szabó, önkormányzat épülete előtti buliján, de.... Valahogy bennem van, ha bármikor arra járok, hogy mindig többször megtapogassam a zsebemben a pénztálcámat. Bizony azon a környéken mindig is loptak. Még a szocializmus idején is. Pl. a községi tanács hivatali pénztárából ( lebukás, börtön lett a vége), vagy az előző ciklusban a közmunkaprogramban tartásra kiadott jószágokból, takarmányból, stb. loptak, és nem is akárkik. Amúgy ez az utóbbi ügy még nem zárult le. Lehet, nem is fog. Mert elévül lassan. A szálak a fidesz térségi kapcsolatrendszerében túlságosan sokfelé ágaznak el, egynémely ráadásul homályba veszően mintha magasra is vezetne. Jobb a békesség, gondolhatja bármelyik NAV nyomózó ilyenkor. És természetesen a helyi nép is teljesen érdektelenül vette tudomásul, hogy a közel 50 milliót az ő adóbefizetéseiből fizette vissza az önkormányzat. 
A 70-es évek elejétől jó tizenöt évig úgy látszott, a szocializmus soha nem dől meg. Most a fidesz rendszerről látszik ugyan ez. Eszméletlenül stabilnak tűnnek.
Ne zavarjon meg bennünket az a csalóka látvány, hogy Pesten néhány ezren, itt-ott a nagyvárosokban néhány százan hangoskodnak, inkább saját maguk szórakoztatására. Azt hiszik, hogy a "rabszolga törvény" volt a fidesz nagy dobása, amire rá kell cuppanni. Pedig egy lófaszt.
És ez az árnyékra vetődés sajnos jellemző az ellenzék minden zegzugában. Mintha a fidesz külön ezt rendelte volna meg tőlük, mintha ezért fizetné, tartaná őket.
A közigazgatási bíróságok felállításról szóló törvényt észre sem veszi senki. Pedig az az igazán veszélyes, a szúnyogok biológiai irtáshoz használatos vegyszer hatásmechanizmusához hasonlatos, nemzetrontó lépés.
És most ez utóbbi mondat "feladványát" hogyan értse meg az a tiszaburai, abádszalóki, tiszaderzsi, kiskörei humán genomból álló egyed, aki azzal az egyszerű dologgal sincs tisztába, hogy számára a végső kegyelemdöfést a Tisza-híd múlt század eleji műszaki megoldást konzerváló felújítása jelenteti. Hol a vonat mehet előbb rajta, hol.......  a szembejövő forgalom.  Amivel immár a ránk következő, minimum két-három generáció számára sem lesz rendes forgalmú híd, vele nem lesz a térség a tőke, a komoly volumenű befektetések számára  sem vonzó. Ami az ingatlan árakat természetesen a mélyponton tartja. Bravó helyi lobbi.
Akárhány száz milliós, netán milliárdos település vikszolás ide, strand ráncfelvarrás oda,.... elvégeztetett.
De mi kampány-ünnepelni fogunk most három évig folyamatosan. Minden át lesz adva, amit beharangoztak. Még a melegített vizű tanuszoda-strand is. Most hagyjuk a három év szöszmötölést,  a hozzátapadó néhány vállalkozói levonulást. Ja, és az ilyenkor várható minőség?...... Na ezt hagyjuk is inkább. Esetleg majd három-öt év múlva ...... beszélünk róla.
 Az is csak a minden csomón kákát kereső bajkeverők akadékoskodása, hogy ugyan milyen, főleg mekkora lehet az a tervezett strand felújítás, aminek kiviteli tervét soha közre nem adták, és pikk-pakk cirka négy, max. öt hónap alatt lezongorázzák.
De, ugyan nehogy má' elrontsák ezek az ügyek most a virágos jó kedvünket itt Abádszalókon. A közeljövőben bekövetkező nagy-nagy ívű fejlesztésekhez viszonyítva apró, lényegtelen dolgok mind.
Ettől még bőven BUÉK itt mindenkinek. Mert meg is érdemelnénk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cyberlabnyomok.blog.hu/api/trackback/id/tr4514525770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása