Vélemény blog

A gondolat szabad.....

A gondolat szabad.....

Úton 8

2018. december 31. - Imre L Oláh

2017. július 11., kedd

Megint elérkezett ...

...... a politikai uborkaszezon. Gondolhatnánk joggal. De nem, nem. A felkent magyar nép illiberalizmussal megfertőzött része egy  jellemében torzszülött ember által
uralt parlament nyári szünetelése előtti utolsó döntését ugyan úgy érdektelenül veszi tudomásul, mint a többit korábban. Ezen túl csak a fidesz (kormány) plakátolhatja tele a köztereket. Pont.
Most éppen egy zsidó ember arcképével, mint gyűlölendővel, elutasítandóval.
A nagyérdemű népfenség fentebb említett részének érdektelensége, nemtörődömsége nem új keletű. És persze hogy lehet rá tromfolni azzal, hogy.....ugyan má' ... hát hol van ez attól, amikor közönytől övezve vitték a haláltáborokba egykoron 400 ezer honfitársunkat. Nana! Nem is olyan túl messze.
Büdös zsidó. Volt hallható az akkori nemzeti együttműködés rendszerében tobzódó nyilas halálosztó gépezet prominenseitől.
BÜDÖS ZSIDÓ..... olvasható Soros György homlokán a fidesz mindent alulmúló cinizmussal közszemlére tett plakátjain. Csak azt ne gondoljuk, hogy nem tudták, hogy az lesz odaírva. Azt se, hogy nem reménykedtek ettől még ordenárébba is. A 49-es villamoson utazók arcizma sem rebben azon, amikor Soros arcára taposnak. Mi jöhet még?
Túl sok remény nincs arra, hogy jobb idők. Történelmünkben van rá példa.
Bizony a vidék szelíd népessége is a hatalommal együtt aljasult le anno. Sőt, itt-ott még túl is tett rajta. És ma is azt teszi a liberális demokrácia iránt elkötelezett helyi kevesek előtt.
Na igen.......Azt ne gondoljuk, hogy a helyi fideszesek nem ugyan úgy gondolkodnak, nem olyan "srófra " jár az agyuk, mint a hatalomnak.
De miért is rugózok ilyeneken, amikor mód felett érdekes volt olvasni, látni az izraeli főrabbi, sőt az izraeli kormány Orbán, Horthyzó és a Soros plakátok megjelenését követő megnyilvánulását? Na, ezt sem tudom.
Mintha nem is lett volna numerus clausus, kristály éjszaka, Auschwitz, Bori tábor, Pesti gettó. A helyi jobboldali mainstream legfeljebb ennyit reagál, hogy... na álljunk már meg azért... mert.... Kérem,... az rég volt. (Hhhja, de szép is volt.... Teszik hozzá magukban. Csak ne ismernénk.......)

2017. július 18., kedd

Nahát,....

....micsoda őrület!
A minap "kisfalunkban" néhányan kifejezni merészelték elégedetlenségüket a Tourinform iroda nyitvatartását illetően. Ez, skandalum. Hát mit képzelnek itt néhányan magukról? Azért álljunk már meg egy pillanatra. Legyünk már tisztába azzal, hogy a kft élére egy "tökig szakmai" vezetés lett kinevezve,..... politikai alapon. Annál jobb ajánló levél nem lehet a helyi idegenforgalom vezetésére, mint hogy valaki korábban egy tehenészetet vezetett. Felügyelő bizottság alles suzammen. És mint olyan, e lángoktól ölelt kis országban megkérdőjelezhetetlen, mivel a miniszteri szimpátia mellet a közbizalom emelte oda őket. Igen, mint nagyérdemű népfenség, meg is tetszetek választani őket. Na persze, nem ügyvezető igazgatónak, fb tagoknak. ( Oda kellet a miniszteri szimpátia.) De képviselőnek igen. Akkor? Mi itt a baj? Kérném szépen,...ki milyen virágot szakít, olyat szagol. Hogy esetleg nem azok választották meg, akik most háborognak? Na és ? Részletkérdés. Ilyen a demokrácia.
Mivel a nemrég kelt , ... Lehetetlen címmel jegyzett  bejegyzésemben is érintettem már a kft működését, inkább hagyjuk is.
És ezt sem először írom le hogy,

.... nincs remény rá, de egyszer mégis csak kellene egy összejövetelt rendezni a helyi, demokráciára igent mondó emberek között, egy beszélgetés erejéig.

Természetes, hogy a helyi jobb és baloldalon hülyeségnek tartják az ötletemet. Nem baj.
Megnyugtatok mindenkit, ugyanúgy én sem szimpatizálok a lapító "kibekkelőkel” mint ők velem.
De ez most mellékes.
Tudom, idegesítő számukra, hogy cseszegetem őket. Engem is zavar amikor ilyeneket hallok tőlük mint, ...  igaz hogy fideszes, de ő nem olyan, ... Áh, ő rendes,....stb. És ami ettől még aranyosabb : Elfogadta a fidesz támogatását, de ő nem fideszes.....Ő normális...
A kollaborálás már minta lett. Itt is. Ez is mellékes.
Mindenkit a tettei szerint lehet megítélni. És ők azt tették, amit tettek. Vagy nem tették, amit tehettek volna. Spongyát rá.
Miért is? Na nem csak azért is.
A faluban terjedő hírek szerint nemrég újból tort ült a fidesz helyi, sunyi bosszúja azzal, hogy a Hír Tv-nek nyilatkozó Simon Palit épp a tv felvétel bizonyítékként felhasználásával bírságolták meg. Olyan csacskaság miatt,  hogy a riport készítése közben nem volt bekapcsolva a biztonsági öve. Persze ez még nem is lenne oly nagy aljasság a hatalomtól, hisz mi az a 15 ezer forint.  Mondhatnánk. Sőt a Hubertus vadásztársaság számítógépeinek koholt vádak alapján történő lefoglalása sem lenne elvileg szokatlan ügy a civilszervezetekkel történtek fényében. Nincs ebben semmi rendkívüli..... Ha nem tudnánk, hogy ez bizony vastagon félelemkeltés, fegyelmezés, elhallgattatás. Demonstratívan. Értsen belőle mindenki Abádszalókon és Tomajmonostoron.
Ami  egyértelműen bizonyítja azt is, hogy a térség fideszes gauleitere nem  pihen. Minden labdát lecsap, vagy ráúszik. És természetes, hogy az egyszerű szemlélődőben felmerül a kérdés.... : Mi jöhet még?

A válasz,: ..... Ha abból indulunk ki, hogy immár a fideszes hatalom működési jellemzőiben egyértelműen felismerhető a maffia jelleg, akkor bizony ideje elgondolkodni a 70-es, 80-as évek olasz bűnügyi filmjeinek sablon cselekményein.

És akkor már csak azt kell türelmesen kivárnunk, hogy a lázadók közül elsőként melyikőnket lövik le, tüntetik el, betonozzák be a Tisza mederbe, esetleg ássák el agyonverve egy kukoricatábla közepén.

E vízió elborzasztó és hihetetlen. Nektek.
És misem természetesebb, hogy az egyszerű halandóba e sorok olvasása során felötlik ama kérdés, hogy: ...... Kissé nem "költői" túlzás ez? Nem inkább egy szimpla drámai hatást végletekig fokozó agymenés? De. Igen az.
Viszont vissza kérdezek: Tudja itt valaki, hogy mekkora  a tét? Bizony, nem hinném, hogy sokan tudják.

A diktatúra élethalál harcát vívja. (Itt helyben is....és hadlegyek nagyképű, ..... mindössze néhányunkkal.) Városról, városra, utcáról utcára, házról házra, lépésről lépésre, reklámtáblától reklámtábláig ..... Minden talpalatnyi területért, újságért, televízióért a legaljasabb brutalitással küzd.
A média világa gyakorlatilag elesett.
(Csak nézzük figyelmesen az ATV lappangó arculatváltását. Most épp egy kiváló műsorszerkesztőjét cseréli le egy konzum hölgyeményre.)
A politikai befolyással megszerzett milliárdok, vagyonok, földterületek megtartásáért bármi megtörténhet. Csak gondoljon bele bárki, hogy mit tenne, ha neki lenne megszerzett milliárdja (akár több is) és annak tulajdonlását valakik  veszélyeztetnék? Őszintén!

A tulajdonok megszerzésének folyamata még keményebben, még kíméletlenebbül a tömegbefolyás megszerzésére fog átváltani. Itt, helyben is. Nem fogok meglepődni, ha hamarosan nem csak egy "Patakitibkószerű" verbális verőlegény ront rám és nem csak a facebookon. Már várom.

Természetesen a fidesz párt egyszerű tagjait, a szimpatizánsait, vagy egyszerűen az oda betévedőket nem tartom mind patás ördögnek. Vannak közöttük derék, jóra való emberek. Akik jóravalóságukban nem akarnak hitehagyottak, dezertálók, akolból eltévelyedők lenni. Kitartanak a borzalmas hatalom mellett, történjen bármi is. De a hangadók, a helyi vezénylők, azok teljesen más. Egy kistelepülésen egy rámenős fidesz aktivista nem csak plakátot ragaszt. Hanem keményen sakkban, függőségi viszonyban, vagy csak egyszerűen hatás alatt tud tartani jó néhány embert, akiknek hova állása befolyásolhatja a többséget is. Magam is látom sokszor a "hatás alatt" tartás módszereit. Látja ezt más is, hiszen nem kel még különösebben figyelni sem. Hol, milyen gyakran kinek a kocsija áll egy-egy üzlet,  kapu előtt. A helyi hitélet mellékjelenségeiről ne is beszéljünk.

A google statisztika szerint nem ritka, hogy egy hónap alatt ezren felül nyitják meg, olvassák a blogomat. Nem lep meg, hogy csak 13-an merik névvel vállalni, hogy rendszeresen követik bejegyzéseimet ( a görgetett látogató számláló jobboldalt, alul)
Ez itt a részletező oldal:




Mivel a Google + egy nyilvános oldal, bizonyára nem csak helyiek olvassák. És mivel időnként megjegyzéseket fűzök a facebook "Tiszafüredi Bosszankodók" rovatba és más, környékbeli pártokhoz köthető oldalakon megjelentekhez, feltételezem, nem kevesen abból a körből is rám-rám néznek. (Általában kritizálom őket rendesen, de egy-két kivételtől eltekintve meg se mernek nyikkanni válaszként.)
Nem akarok provokálni, de a "címlapképen"  az LMP kitelepülése látható Abádszalókra. És a többi?
Nem nehéz kimondani ,  teljes az impotencia, tombol  az ötlettelenség.
Ha nem így lenne, felvállalnának helyi ügyeket, problémákat. Főleg Tiszafüreden vannak témák bőven. De nem kell ezen meglepődni.  Mint az országban annyi más helyen, itt is rég leomlott a morális gát. Magukat demokratának valló közismert emberek kvaterkáznak nyilvánosan a maffiakormányszimpatizáns-szekértoló  helyi potentátokkal.
Itt lent nem ronthatja meg az emberi kapcsolatokat a nagypolitika....... Na meg,.....élni kell... mondják. És itt az újabb önfelmentésre az ok,.... mindenki olvashatta, hogy most már ide is.... jön pénz. Fejlődik, szépül a falu, akkor nem is olyan borzasztóak ezek, ..... nem?

Hogy e EU-s pályázati pénzekhez a fidesz kormánynak mindössze annyi köze van, hogy spanjai, kegyeltjei, strómanjai  a jelentős részét a projektmegvalósulás folyamán ellopják, ... az már nem is érdekel senkit. 

Na igen ....Talán olvassuk el néhány Stockholm szindrómás, híradásokban megjelent vallomását. Kivétel nélkül hálát éreztek megerőszakolójuk, kínzóik, rabtartóik iránt, ha néha enyhítést, figyelmet,  előforduló felületes kedvességet tapasztaltak azok részéről.  Ennek eklatáns példája az is, amikor nem egy helyi fideszes tótumfaktum a bizonytalan sorsú emberek, főleg a közmunkások között bizony-bizony népszerű. Ne legyen kétségünk az iránt, hogy 2019-ben is sokan e körből rájuk szavaznak.
Na és a fentebb említett "kibekkelők" ? Külön érdemes figyelni közülük is az "establishment" mentegetőzését. ..... Az értelmesebbekre szavaztam. A hülyékre kellet volna? ... Mondták 14-ben. 2015-öt meg inkább hagyjuk is.... .
Mi sem természetesebb, hogy elutasítják azon véleményt, hogy az egyetlen etikus és racionális magatartás a rendszer és a rendszer helyi embereinek teljes tagadása volna. De erre nem látszik esély.
Igen, mi magunk hagyjuk hol jóindulatú naivitásból, hol gyávaságból, hogy a rezsim a meghosszabbított karként funkcionáló helyi embereken keresztül éljen túl.  Lám és íme, nekünk a helyi önkormányzatban. Nem mellesleg erre ragyogó példa a lassan már-már emberöltő óta képviselő Tóth Tibor is. (Akit egyes körökben Abádszalókon humorosan már csak Tóth Ottóként emlegetnek az egykori bombasztikus - Én, a Gyula, meg az Ottó, a Tóth Ottó - Rádiókabaré szám után.)
Amivel természetesen nincs semmi baj. A közbizalom, az közbizalom. Tudomásul kell venni. Azt is, hogy itt tartunk.
De hol is tartunk?

2017. július 21., péntek

Sanyi, a ló.....

Az európai kultúra két szimbolikus alapítóját
– Szókratészt és Jézust – kivégezték,...... (TGM)

Nem csoda. Kicsit túl sokat képzeltek magukról.
Az egyik azt hirdette, hogy ...... a rossz törvényt is meg kell tartani. És ehhez tartotta magát. Ki is itatták vele a méreg(bürök)poharat.
A másik szerint meg .......Boldogok a szelídek, mert övék lesz a föld. Tévedett. Nem az övék. Mint az látjuk. Viszont őt is kinyírták.

Mi ebből a tanulság? Az, hogy..... aki hülye, haljon meg. ( Mondta az aranyhal és kifeküdt a partra napozni)
Bocsi, ennyi. Nem akarok további idézetekkel próbára tenni senkit. Amúgy is elég most a globális felmelegedés, mint világvége élmény. Mert ez, az. Qrva meleg volt néhány napig. Amit a fidesz által generált-vezényelt hideg polgárháború sem tudott lehűteni. A brutalitás lassan már mindennapivá válik. Most épp a Tusványosi összeröffenésen hajánál fogva padlóztak le, majd hátracsavart kézzel vonszoltak ki a bátor fideszesek egy,  úgy kb. 45-50 kilós nőt.
Szóval végre megérkezett a hideg front. A falon a hőmérő épphogy csak 19 fokot mutatott amikor elindultam úgy fél tíz tájban. Nyomom a bringát a gáton szokás szerint.  Amikor meglátom, hirtelen az is eszembe jut, hogy jó ideje már a helyi idegenforgalom esszenciája az alábbi látvány.

Nyugodjunk meg, ismerve a helyi véleménymérvadók gondolkodását, reakciósebességét, marad is még egy darabig.
Hazaérve, némi nosztalgikus képzelgés hatására és a bennem kibontakozó elkeseredést ellensúlyozandó, rácuppanok az fb-ra. De az se nyújt nagy élményt. Tömény unalom. Semmi érdekes azon kívül, hogy a helyi online sajtó dörgedelmesen tesz helyre egy valahol talált, vagy csak képzelt (fóbikus) kritikát azzal, hogy .......... 400 millióért fel fogják újítani a  strandot.
Valaki szólhatna már ennek az Abádi Szabónak, hogy..... b.szki, hányszor nyomod még ezt?   És?

Van az a fogalom, hogy PR ( Public Relations). A helyzetet ráadásul bonyolítja, hogy mint sok máshol, az idegenforgalomban, vendéglátásban is van külső és belső PR.
Khmmm......... most képzeljük a helyi idegenforgalmi kft belső PR-ét. Brumi módra.
A külsőt PR-t meg a szezonban időszakosan működő Tourinform irodával és 0-hoz tendáló médiareklámmal. Íme a közönségkapcsolat, vagyis PR, abádszalóki módra.
A marketinghez szükséges primer és szekunder információk beszerzéséről már ne is beszéljünk. Mert ilyen itt nincs kérnémszépen. De ettől még vidám elszántsággal idegenforgalomról és turisztikáról csacsognak a falunk nagyjai. Pontosabban, az "eszei". Sőt! Minő csoda, újdonság és trendiség,.... ökoturizmusról!
Na, ehhez képzeljük el azt a reklámot, amit  a volt Süllőfészekben mért 400 forintos hosszúlépés és az életveszélyt jelentő Kisköre-Abádszalók közötti gáton biciklizés jelentett a bejáratás időszakában. Az mindegy, hogy szerencsére ez megváltozott mára már. A Süllőfészek bezárt, és helyette semmi.  A biciklitúrázókat meg védi az ideiglenes sorompó. De láthatóan a korábbi áldatlan állapotok megtették a hatásukat. A napi bringázásaim igencsak magányosak. Erről biztosíthatok mindenkit. Az előbb említett falu eszeit naponta kiállítanám számolni az elhaladókat, hogy legyenek erre az élő tanuk. De nem hiszem, hogy rátudnám beszélni őket.
Arról már ne is beszéljünk, hogy időnként csak kerül egy-egy vadbarom, aki most is 120-al végig csörtet a sorompóig. Majd ott kiszáll, komótosan előveszi a speciális kulcsát és  saját magának büszkén nyitja az ipari kamera "szeme láttára".
A természetjáró, csónakázós programokat viszont hagyjuk. Inkább sétáljunk le szépen az Abádi kikötőhöz. És csodáljuk a sulyommal, hínárral benőtt vízfelületet.
De nem akarok itt "idegenforgalomszakmázni". Meghagyom azoknak, akik ugyan úgy nem értenek hozzá mint én, de dumálni többet tudnak róla. És el is vannak fogadva széleskörűen.

Szóval idegenforgalmi szezon és dög meleg volt. Egyszerre. És ez jó. Az egymást követő "ütős szezonok" miatt Karcsi tavaly bedobta a törölközőt. Oda van írva, hogy a büféje kiadó és eladó. Mit tehetek ? Csak azt, hogy újabban az Aranyszarvasba kortyolom a bringázást követő, levezető hűsítő fröccsömet.  Egyedül. Sehol egy vendég. Ez már nem annyira jó. Elvileg már be kellet volna durranni az idegenforgalomnak hét közben is. Mi van itt? Mi van ezekkel? Hol vannak a nyaralók?
A soron is csak a tulajok, eladók álldogálnak az üzlet előtt. A - ha jól számoltam a nyitva tartókat - négy, azaz 4 üzlet előtt. Szemmel látható az euforikus remény az arcukon a 400 millás strandfelújítás hírére.....
De van ennél még pozitívabb hír is......
Például az abádszalóki választó oda sem figyel arra a sajtóban itt-ott mostanában szivárogtatott hírre, hogy 2019-től a 2000 fő alatti településeken nem lesz választott helyhatóság. Nem nehéz kitalálni, tesztelik az érintettek "közvéleményét". Odáig már főleg nem gondolja el senki a szitut hogy, ..... ha ez bekövetkezne, akko'.... mij'a farnc lesz Tomajmonostorral? A közös önkormányzatban, mint családban a családi asztalnál mellettünk ciberelevest kanalazó "tesó" településsel. (Azért nem baráti,  hanem tesó, mert, mint olyat ....... ideb.szták mellénk.) Ugyan mi lesz kis falunk nagy barátjával, Szabolccsal és bandájával? Na ?! Mégis, úgy mit lehetne sejteni erről? Bevallom, aggódom is miattuk.....
Ha lehet hinni a híreknek, bizony, mára már jelentős ingatlanokhoz jutott Szabi "komám" a településünk belterületén és földtulajdonhoz a külterületeken. Gondoljuk, hogy ő is ugyanúgy  bölcsen távol fogja tartani magát a település irányításától, mint teszi azt Réti Jóska és Nagy Jancsi , Cs Nagy Jóska?  Nem hiszem. Nem olyan családból származik,....... mondaná Bendegúz az Indul a bakterházba..... De a regényből nekem inkább róla a Patás, a lókupec jut az eszembe. 

Magunkról, a falu lakóiról meg Sanyi, ..... a ló.
Ami - ha jól emlékszem szegényre - mire célhoz értek volna vele, kinyiffant. Ráadásul nem tudták megnyúzni sem, mert a Patásnál nem volt bicska.

Szerintem ez a hiba nem követődik el az esetünkben. 

2017. augusztus 14., hétfő

Rémséges rémhíreink ....



Mielőtt elfelejteném, gyorsan megköszönöm mindazoknak,
akik időnként szólnak a slendrián helyesírásom miatt. Szóval,.....KÖSZÖNÖM! Az éberségüket. Tudom, hogy ez égő és minden bejegyzésemet követően egy ilyen hálálkodást közzé kellenen tennem, de ez van.
Csak a tartalomra koncentrálok. Naná, hogy azzal is van baj, de az is,.... ez van. Amúgy meg imádok híreket terjeszteni. Főleg, ha az a hír rém és ál. Egyébként ezzel nem vagyok egyedül. Tudom meg az (AH) Abádszalóki Hírnök legújabb számából. Persze, jó lenne tudni azt, hogy ki, melyik rémhírt terjesztette és hol, nehogy idegen tollakkal ékeskedjen bárki is, de ne legyünk ennyire igényesek. Azt viszont nem tudom, hogy mi a franc van akkor, ha valaki, vagy valakik azt a rém és álhírt terjesztik, hogy valakik, vagy valaki ál, és rémhírt terjeszt? Na? Erre nem gondoltunk?
Kellene.
És akkor, ha már idáig eljutottam, had legyek pofátlanul profán.... Mi van, ha egy program füzetben meghirdetett programról, esetleg szálláshelyhirdetésről kiderül, hogy nem az történik, nem úgy van, stb.? Vagyis rém és álhír terjesztés forog fenn. Semmi. Akkor?
Akkor lehetne egy rémhírrel több? Íme, tessék elolvasni (rá-klikk a tartalomra):

Mármint ez úgy  rémhír, hogy mint hír, ....... rémisztő.  Én azt hittem, amikor neki kezdtem az ügy után kutakodni, hogy ez egy egyszerű történet. Valaki, akit a "Startmunka" mintaprogram levezénylésére kijelölt, megbízott az akkori képviselő-testület, szabálytalanságot követett el. (Ami miatt megbüntették az önkormányzatot és vissza kellett fizetni a cirka 50 milliót.) Mi lehet a háttérben? Miért van az, hogy már másodjára lett meghosszabbítva a nyomozás? Csak nem valami nagy "vad", fideszes "kutyaütő" is belegabalyodott a szálakba? Csak nem időhúzás van? Csak nem valami szálelvarrásos kibekkelés folyik az elévülésig? Persze, ne várjuk el azt az AH  udvari kérdésfeltevőjétől, hogy erre vonatkozóan is - udvari(as) - kérdést merjen feltenni. Nem illik. Pontosabban , nem szabad. Neki.
Mindenesetre mi  SRB-vel neki ugrunk még egyszer - három a magyar igazság - Polt Péternek, mielőtt a Hír Tv-t ráuszítjuk a témára újfent. Persze, tudva azt, hogy itt helyben közmegegyezés van abban a leghülyébbtől a falu bölcséig, hogy le van sz@rva az egész. Mondván, minek azt bolygatni, hogy a befizetett adóforintjainkat mire pazarolta el jó Gyulánk. Mivel ugye 49 millió forint mellényzsebből kivágva, Miska ránk hagyott szemetét eltakarítandó.
De,...... és ha már erre jár az a Tibkó által lazán lecigányozott riporter és benne vagyunk a tévébe, akkor csak kérdezzék már meg Szabi haveromat is, hogy indult e az idén - és ha igen, mizu - a járási döglött tehén elásó bajnokságban, na meg, ....... hogy áll a vadászok sztorival? Akiknek lassan mégiscsak a nyakukra tekeredik a köldökzsinór azzal, hogy a fácánokat kiirtatta a hatóság, de a kártérítést valami ismeretlenül is ismerős gonosz erő közbenjárására az istennek se akarják kifizetni. Ami, bevallom őszintén, rendkívül szórakoztatónak tűnik azzal a jegyzői szolgálatkészséggel, módfeletti udvariassággal, ügyfél barátsággal együtt, amit az ügyes-bajos dolgait intézni akaró állampolgárok tapasztalnak meg újfent Abádszalókon. Ne feledjük, ha ez a jegyző, az a jegyző, ........ akkor ők biz' nem esnek messze egymás fájától. Meg a fidesztől. Ja, hogy ez egy echte fideszes falu? Na és? Azt ne higgyük má', hogy fideszes a fideszesnek ne vájná ki a szemét......
Mert micsoda kaján örömködés volt az egyik szomszéd - tanyának éppen csak mondható - "világvárosban", amikor a Misi által rövid ideig kormányzott előző képviselő-testület beszopta azt, hogy Brumit kell a kft élére állítani. És ezen nem kell csodálkozni. Mert ekkora kolonccal - ami egyre inkább időzített bombának tűnik -  nincs az az önkormányzat, amelyik ugrálni tudna. Irtózatos tehertétel, tehetetlenségi nyomaték, fék a Gyulánk által vonszolt, önkormányzatnak tűnő szamárkordén.
És senkinek sem illik elgondolkodni azon, hogy valakinek a lepukkant szálláshelyei elsütéséhez kell e uralnia a "spedíciós" hátteret. Azon sem, hogy normál piaci viszonyok között az udvarközepén kondérban főzés több száz főre , az most HCCP komfort, vagy sem. (Röhej, ahogy ismétli magát a történelem.)

Bizony, látva a településen történteket nemegyszer eszembe jut, hogy......nem az a baj, ha egy polgi cimbi fordítva ül a lovon. Az egy megszokott jelenség, mondhatni szimpla hatalmi attitűd lett mára már kis hazánkban. Sajnos itt - a megnyilatkozások alapján - nagyobb baj, hogy úgy látszik, mintha már fejjel is lefele lenne. Még nagyobb, hogy nem veszi észre. Másképp nem mondana olyat, hogy...... mindenki előtt nyitva van az ajtóm. 
Még hogy nyitva. Tényleg? Ez most komoly ?
Na ne má'...! Ez olyan idejét múlt, snassz duma. Nem azért mondom, de eltudnék képzelni olyat, mint innováció, hogy ..... mindenkihez házhoz megyek.... (sőt),..... viszek sört is!
Egyébként elmondanám, hogy ezt az "ajtós" szöveget én már jó néhányszor hallottam az egykori tanácselnökünktől, szegény megboldogult Fábián Gabitól is a szocializmusba. És Szekrényes Pisti élt is a lehetőséggel. Szinte minden reggel az ajtajának a küszöbén dekkolt. És ismerve Pistát, nem csoda, hogy Gabi erős dohányos lett.
Jut eszembe, Pesti Tibi községi párttitkár dettó. Neki is ez volt a vezérszlogenje. És bizony az ilyesmiből könnyen baj lehet,..... mint ahogyan lett is ....
Ugyanis történt egyszer, hogy az öreg Viola Pista bátyám eltévedt az emeleten, keresve a klotyót egyik kézzel a sliccén benyúlva már szorította a lompost az erősen kritikus határon lévő nyomás kitörésének megakadályozására és berontott Tiborchoz, akinek az irodájába épp valami szeánszon voltunk. Kis híján tragédia lett.....
Szerencsére Pista bátyám, ha erősen pirosodó fejjel is, de összeszorított fogakkal még meg tudta kérdezni, hogy ........ Pesti elvtárs! Hun lehet itt hugyozni? .....  Túloldalt, balra az első ajtó!.... Kiáltottuk kórusba ijedten.....  Később, a kitörő nevetés elcsitultával Jutka, az adminisztrátor halkan rá is kérdezett, hogy ... ezt a kérdést is beleírjam a jegyzőkönyvbe Pesti elvtárs?....
Persze a sztori nem állt meg bennem. Az külön szórakoztató volt, hogy nem egyszer módosított szereposztással, vagy  színesített változatban vissza-visszajutott hozzám még évek múlva is.
Mint rémhír. Na, igen. Akkoriban ilyen rémhírek keringtek. Most meg.....?

2017. augusztus 23., szerda

Statiszta lázadás...

Nem igaz, hogy a médiában megjelent dolgok, elhangzott gondolatok nincsenek hatással ránk. Bizony, bizony, de, de... Sőt szerintem annyira, hogy én például gondosan vigyázok arra, nehogy  bejegyzést írjak a blogomba egy-egy Puzsér Róbert, Gulyás Marci, Fekete-Győr András, Németh Szilárd, Schiffer András megnyilatkozás után. Ugyanis félek. Magamtól. De most komolyan. Mi van, ha észrevétlenül is hatással vannak rám, és én is elkezdek őrültségeket írni, beszélni? Na nem ezen a szinten mint általában szoktam, hanem azon a szinten mint ők.
Az lenne csak megbotránkoztató a most  írásaimon megbotránkozók számára, ha abban a stílusban, azzal a hévvel, abból a kontextusból kiindulva írogatnék a helyi helyzetről, történésekről, mérvadó hangadókról, balliberális mainstreamról, polgármesterről, stb. Reflexszerűen bennem van, hogy ........
úgy parancsolok magamnak, maradjak, megmaradjak ( Bikini)

Örüljünk és éljenezzünk. Mindegy mi van, akkor is. Örüljünk, hogy közép Európa egyik legnagyobb mocsarává váló víztározó tavunk  partján egy 400 milliós beruházás indul hamarosan. Erre szólít fel , ösztönöz minket az is, hogy immár naponta osztja meg valaki a facebookon ezt a hírt.
Teljesen mellékes, hogy az elmocsarasodás logikusan, törvényszerűen következik be a hidrológia tudománya szerint. Tetszik, nem tetszik, elhisszük e, vagy sem, ez van.
De egyenlőre örüljünk ennek a kétségtelenül pozitív hírnek. Némileg rontja az összképet az, hogy ugyanott  egy más néven közismertté vált, régóta szálláshely kiadásában utazó toborozza gyújtóhangon a mezei hadakat "éhséglázadásra", egy majdani közmeghallgatáson. Miért is jutna eszébe az a közhely, hogy .... minden dolog okkal történik.
És hogy mi lehet az az ok? Talán mintha egyesek kezdenék kapiskálni. Legalábbis erre enged következtetni az, hogy egy füzes kempingben történt, egyébként nem új keletű probléma kiposztolása  komoly mértékű vitát váltott ki. Aminek a színvonalát azt inkább hagyjuk, de lehet hogy annak is köszönhetően a közzétevő később nem kis disszonanciát keltve ijedten így próbált tompítani:
(átemelés)
Nem kell itt senkit se kritizálni szerintem mindenki tegye a dolgát csak egy kicsit jobban oda kellene figyelni a vendégekre is persze ez nem a polgármester dolga ugy tudom hanem másoké!!!

Majd máshol így folytatja:
Már irtam egy ket helyen hogy nem ez volt a tema kár volt elkezdenem ugy érzem!

Láthatóan megijedt szegény. E két átemelésből is látható a vidéki ember kiszolgáltatottságból eredő iszonyatos, végletekig felfokozott, önmaga előtt is eltitkolt, tehát tudatalatti félelme a hatalomtól. Ami úgy egyébként teljesen felesleges. Mert akik rácsatlakoztak kommentelőként a témára, hogy is mondjam csak, hogy ne legyek tiszteletlen.... szóval nem a legfigyelemreméltóbb polgárai a településünknek. E helyi hatalom számára ők statiszták, arctalan tömeg, stb. Velem együtt. Akiknek  a véleménye alapvetően nem oszt, nem szoroz, de azért néha  látványosan úgy tesz, mintha egy- egy zajosabb megnyilvánulást követően odafigyelne rájuk. Ne is csodálkozzunk azon, ha esetleg egyes tagjai, bennfentesei a lázongáshoz csatlakozva, élére állva, ügyes retorikával, szófacsarással, mondatfűzéssel megpróbál hasznot  húzni akár ezen ügyből. Is.  De felülkerekedve rossz szokásomon, ezúttal nem személyeskednék. Egyrészt.
Másrészt a felzúdulás inkább megmosolyogtató. Sőt itt-ott a poszt alatt kibontakozó spontán párbeszédek  már-már viccesek, kabaréba illőek. Az meg hogy valaki kb. azt ajánlja hogy, .....elő a papírt és ceruzát és jegyezzétek le az ötleteiteket, vagy egy másik kommentelő ahogy nyilvánosan, bár sejtelmesen megvallja "szakemberségét"....az egyenesen abszurd, vagy inkább már groteszk.
Na, de majd a közmeghallgatáson...
Mert? Mi lesz ott?
Talán ünnepélyes keretek között, esetleg zászlófelvonás és himnuszt követően felpofozzák a mostanában pellengérre állított jegyzőt? Kirúgják Brumit, a felkent községi párttitkárt, a teljesen elhanyagolható momentumkén említhető, idegenforgalmat szervező kft igazgatói pozícióból? Vagy Gyulát közfelkiáltással megszavazzák a jelenlévők siratófalnak és minden elégedetlenkedő szorgos hajbókolás közepette, egy cetlire felírt kívánságot elhelyezhet valamelyik.......... (fal)résébe (testnyílásába)?

Ugyan már. Nincs itt semmi baj. A működő önkormányzati kereskedelmi szálláshelyek fullon voltak a nyáron.  Állítja a kft vezetése. A magánszálláshelyek is szintén ugyan így. (Hallható, olvasható innen-onnan) Csupa-csupa siker, fény, pompa, ragyogás. Akkor?
Béke van. Nem kéne egy vendégkönyv mizérián , vagy egy otthon felejtett hosszabbító miatt észrevett éjjeliőr hiányon ekkorát rugózni.
Azt most hagyjuk, hogy a több napra itt "kvártélyozó" turisták többsége a térségben - kb. 100 km-en belül  - más idegenforgalmi látványosságokat keres fel. A fene se tudja miért, de ez a víz  inkább nem igazán érdekli őket.
Ha színvonalasabb éttermi vendéglátást akar közülük valaki, az idelátogatók száma alapján mintha úgy tűnne, bőven elég kínálat a Lilaakác és a Czifra Csárda.  Nem hiszem, hogy az idei nyár vendégforgalma megoldhatatlan feladatok elé állította volna őket.(A többit no comment. Azokat nem ismerem.) A boltokban ( COOP, Fehérszekér) időnként  - inkább péntek, szombat- volt egy kis tömeg, de amúgy meg a helyiek is jó ideje Kunhegyesre, Tiszafüredre járnak nagy bevásárolni.
Szóval, ....
....megint elment a nyár 
Ahogy mindíg szokott.
Nem túl sok van már,
amit még itt hagyott.
Ami félig van kész, az már félig marad.
Engedd, hogy a dolgok
megint nélküled változzanak.
(na persze hogy, bocsi Balázs Fecótól)

...... és végül, képzelt jegyzőkönyv részlet egy évadzáró társulati közmeghallgatásról....

Tisztelt jelenlévők!.....A közmeghallgatási évadzáró társulati gyűlést megnyitom. Köszöntök mindenkit.
Aki leírta a problémákat egy kockás füzetlapra, az itt az asztal végére tegye le.  Iktatjuk.
Előre is köszönjük a benne lévő észrevételeket, ötleteket..... Utána nézünk, átemeljük, megvalósítjuk. Minden álmot. Amit nem, azt sem azért mert egyébként egy irtózatos nagy baromság, hanem mert.... csak. Olyat mi nem mondunk. A választások előtt.  
Azt előre megígérjük, hogy ezután kicsit jobban figyel majd a kellékes a díszletre, a hangosító a hangosításra, az ügyelő a színre lépésekre, világításra, függönyre.
A felesleges továbbhergelődéseket megelőzendő, vagyis a statiszták között tapasztalható lázongás  miatt bejelentjük, hogy beszerzésre került és a Tourinform irodában elhelyezésre került egy komplett statiszta simogató berendezés, ami a statiszták fejét igény szerint megfogja simogatni.  Bármikor, akárhányszor. A kedves statiszta, (szálláskiadó, helyi állampolgár) ha beírja a jelszót (éljenafidesz), bónuszként választhat egy nyugtató mesét Bayer Zsolt műveiből, pl:   Viktor és a gonosz migránsok. Viktor és a Vasorrú Soros,stb.
Mielőtt bárkinek átadnám a szót, mindenkit megnyugtatunk, a műsor nem változhat, az előadások mennek tovább! Vagyis a rendező marad.  Decemberig mindenképpen. Vele a stílus is.
Önöké a szó.....Tessék.

2017. szeptember 5., kedd

System error ...

Már az is érdekes, hogy az angol külön
írja, mi meg egybe. Na de lássuk csak, hogy miről is van szó.
Szóval kérem arról, hogy valami nem klappol. A fidesznek kb. másfél , uszkve kétmillió szavazója van. Akik viszont ú'tálják mint azt a bizonyost, kb. háromszor annyian. (A többi sem szereti, de az ingerküszöb a sztratoszféra) És misem természetesebb és magyarabb annál, hogy a háromszor annyiból a fele sem akar és tud összefogni azért, hogy nemzetünk új, és még újabb történelmének legaljasabb, legkorruptabb, ocsmányabb politikai alakulatát a kormányukkal, miniszterelnökükkel együtt végre lehúzzuk a wc-n.
Ez rendszerhiba. A sorsukban bár elégedetlen, mindennapi életükben mégis a passzivitásig, belső  száműzetésig megkeseredett emberek értékrendszerének - aminek merev keretei, határai mögül nem akarnak kilépni - hibája.
És nincs ez másként itt, Abádszalókon sem. Ez egy echte fideszes falu. Ezt úgy kell érteni, hogy fidesz fanok lepték el a közhatalom, a közélet, plusz a társadalmi szervezetek látható felületeit. Ami nem jelent többséget. De dominanciát igen.
A tömeg pedig távol tartja magát. Szinte minden rendezvénytől. Nem vesz részt, nem megy oda, nem érdekli. Otthon marad. Csendben.
A most hétvégi lecsófesztiválon  az odatévedő néhány turista is kb. úgy száz, zömében Brumi rajongó helyi lakos között vegyülhetett el. Pedig igencsak fajsúlyos egyének is be lettek vetve. Természetesen nem gondolnám, hogy Nagy Jancsiék a fidesz, netán Fazekas Szabolcs utasítására vonultak volna ki. Bár,... ki tudja? A mai világban? Bármi megtörténhet. Még az is, hogy egy napon maga Szabi kománk is meg fog jelenni.
És ezen nem is kell meglepődnünk azok után, hogy önzetlenül átadja a falu közepén lévő tulajdonát, a volt gamesz épületét, egy vadász panzió létesítésére. Legalábbis más, egyéb borzalmakkal együtt erről tudósít egy facebokra kiposztolt újságcikk, aminek a mellékelt képén egy első látásra a határban felállított félkarú madárijesztő, figyelmesebb nézelődés után egy ismerős arc ad nyomatékot.
A posztot elolvasván, okot, összefüggést keresve, szorgalmasan bolyongok a genetika, a dezoxiribonukleinsav, az átöröklődés, .... és az emberi egyedfejlődés és individum bűvös fogalomkáoszának útvesztőiben a Wikipédián. Amikor már összefolynak előttem a betűk, becsukott szemmel felidézem magamba egykori, rajongásig tisztelt ütegparancsnokom,  Jeges István kérdését, amit nekem, mint akkor már öreg katonának tett fel az újoncok első napi felsorakozásán, ekképpen:
- Oláh szakaszvezető !
- Parancs !
- Ismertesse a tiszti rendfokozatokat !
- Parancs, értettem! Alkoholista, koholista, főkoholista.....
- Csak voltál szakaszvezető baz'eg .......

Hét hónap múlva honvédként szereltem le.

De ettől még hozsanna neked Szabikám!
Igazán remekbe szabott trójai faló lehet egy tetszetős panzió. Ugyan mikor énekli meg, foglalja versbe, önti prózába  e falovacska történetét egy helyi krónikás?
És hogy majd beszopjuk simán a történetet!? Az is a rendszerhiba lesz. Értékrendszerünk hibája.
Ki is emlékezne arra, hogy a közelmúltban jó néhány híradás tudósított olyan, pályázaton nyert pénzekből épített vadászházakról, amelyek később magánlakóházakká konvertálódtak.
De térjünk vissza a "lecsófesztre".
A kissé gyér, viszont nem túl színes forgatag hangulatát egy meglepő aktualitás, bár vélhetően a maga konkrétumában és értelmezhetőségében megtagadott "performansz" dobta fel, íme:


A facebokon találtam a helyszíni tudósítások között a képet. És nagyon jó ..... Talán a  Rober Capa sem tudta volna jobban elkapni.
Jó ideig agyalogtam a képkészítő koncepcióján. Ne feledjük, a fotográfia, mint a vizuális művészet egyik ága, a pillanat koncepción alapuló megragadásának művészete.
Lehet, hogy a kép a fotós euforikus lényegmeglátását (és a rendezvény helyi-értéken való kezelését) hívatott tükrözni ? Nem tudom. Mindenesetre, bravó. Minden elismerésem. Bevallom, én sem tudnám a mai, helyi közállapotokat ennél találóbban summázni, és e summázatot képileg megjeleníteni.
Bár a naiv, fotóművészetben járatlan szemlélődő számára nem ártott volna a mű (kép) eszmei mondanivalójáról valami elemzőt, vagy legalább az aritmetikai megközelítés ( pl: érzékszervi észlelés, alak, szín, forma, .....íz, stb) irányáról valami útbaigazítást közzé tenni. De, ne legyek e pőre tárgyi valóság megjelenítése okán, ..... szőrszálhasogató.
És ha valaki most azt gondolná, hogy ez egy bornírt, már -már sértő,  esetleg belemagyarázó bejegyzés, ..... na, az is rendszerhiba.
Szóval, van itt rendszerhiba bőven. Főleg, ha van valóságalapja annak a kósza hírnek, hogy az elmúlt év végén kipengetett, közel ötven millás bünti után most meg egy harminc millás önkormányzati pénzügyi helyzet van kialakulóban. Szerettem volna ennek utánanézni, de a honlapon található jegyzőkönyveket március óta nem frissítették. Csak szólok, szeptember van.
Szegény Gyula. Kellett ez neki?
Rendszerhiba, rendszerhiba hátán. 

A bejegyzés trackback címe:

https://cyberlabnyomok.blog.hu/api/trackback/id/tr6814525480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása