Vélemény blog

A gondolat szabad.....

A gondolat szabad.....

13 : 8 ....

2019. április 30. - Imre L Oláh
Ez  így első ránézésre akár egy vízilabda
eredmény is lehetne. Nem az. Baseball ? Lehetne az is. De az se. Akkor mik ezek a számok, és minek az arányait jelzi, jelezheti?
Nyugi. A végére ki fog derülni.
 A tragikusan csapadékmentes időjárást kihasználva, kinn a  strandon, benn a faluban megfeszített erővel dolgoznak a kivitelezők az építkezéseken. És mi sem természetesebb, hogy senkinek sem tűnik - de miért is tűnne - fel, hogy az elmúlt nyolc évben szinte semmi, most meg zu, neki. Természetesen ez nem baj. Mondhatni, jobb későn, mint soha. A helyi, "kékvérű" (fideszes) lokálpatrióták arcára is egyre erőteljesebben ül ki a hurrá elégedettség. És jól érzékelhető ugyanott a "gazda" híresen hírhedt fészbukos (.... Na ugye,...  2016-os foci Eb-re kijutás) posztjának magabiztosságát idéző látvány. Persze gondolhatnánk akár azt is, hogy a térség  politikai vezetői rádöbbentek a fejlesztések Karcag centrikusságának veszélyeire és átirányítottak egy kis pénzt Tiszafüred és Szalók felé is.
A helyi újság is egy teljes száma e fejlesztések bemutatását taglalja. Igaz, hogy a bekerülési összegekről sehol egy mondat se, de legalább most a célegyenesben tudjuk, hogy konkrétan mi épül, merre és minek. A világ legtermészetesebb dolga, ha ettől a falu apraja-nagyja elalél. Én sem tudom ki vonni magam az ott olvasottak hatása alól. El vagyok ájulva. Amíg nem az utolsó oldalra érek....
Mert ott a fejlesztések okozta elaléltságból nem éppen lágyan ébreszt az irtózatos valóság.
De ébred bennem a szörnyű gyanú is. Itt valami nem kerek, nem stimmel. Ez nem lehet más, mint árulás, aknamunka. Itt bizony a liberálbolsi ellenség keze betette a lábát..... a NER naiv, mi több, közismerten ...... romlatlan világába. Mert hogy lehet az, hogy a valóságbili tartalmával csak úgy - ukmukfukk - nyakon zúdítja valaki a gyanútlan, sikerre éhező helyi közönséget, illetve az annak elő vizében lebegő, ringatózó önkormányzati vezetést ?
Amikor elhinnénk magunkról, hogy milyen irtózatosan sikeresek vagyunk, milyen jól pályázunk, akkor jön egy felelős szerkesztő és, ...... loccs.
A látvány kegyetlenül csapódik a retinánkba , majd onnan folytatja az útját az ideghártyánkon tovább, egyenesen be az agyunkba. Ha van.
Fel tudja fogni a kedves és mélyen tisztelt olvasó, hogy nem egészen két hónap alatt Abádszalókon tizenhárman hunytak el és mindössze nyolcan születtek ?
Az emberiség döntő hányada közömbösen szemléli a kihalófélben lévő állatfajok sorsát. Emberiség? Az állatfajokét? Na, ne menjünk ilyen messzire, ne fellengzősködjek. Van ettől egyszerűbb, közelebbi példa is. Például az Abádszalóki Hírnök 2019 áprilisi számának utolsó oldalán.
Na igen.
Kérném szépen. Ha csak úgy lazán, nem túl rákoncentrálva figyeljük a helyi történéseket, bizony  az abádszalóki népesség is közömbösen nézi saját kihalásának immár feltartóztathatatlannak tűnő, monoton folyamatát.
13 : 8 ...... az arány. Arra én már nem is sarkalok senkit, hogy képzeljen el egy olyan denormált koordináta rendszert  a szokásos x és y tengellyel, ahol ez egyik tetszőleges tengely az idő (év), a másik lakosságcsökkenés ( max 10-es lépték) két havonta. És vigye fel az adatokat.
Már csak azért sem, mert nem hiszem, hogy bárkinek is erre lenne gusztusa. Pedig a metszéspontokra rajzolt egyenes szemléltetné csak igazán a szörnyűséges tendenciát.
Inkább hagyom, hogy méla ellenszenvvel szemléljék jó néhányan itt, ha ilyenekről írok néha. Miért is gondolnának inkább a miértekre.
 
De cikcakkos a járda, a leendő padokkal. Sétányként eladva. Tan az uszoda. Termál strandként eladva. Mindegy, ez akkor is fejlődés, ha tetszik, ha nem. Legyünk tárgyilagosak. Na meg ugye, bekerültünk a falusi CSOK-ba is. Megint van álmunk. Rózsaszín.
Az kell nekünk.
Halkan kérdezném.....Mikor is indul a melós járatod Jászfényszaruba, Hatvanba, Szolnokra?  Hajnal 04 óra, ha délelőttös vagy. Déli 12, ha délutános. Mikor is érsz haza? Du.16 órára. Éjfélre. Napi 12 óra távol az otthontól. Ez aztán az élet. Vagy csak létezés?
Na és, mennyi is a nettód? 120-140, max. ha túlórázol orrba-szájba, ....180.
És ez fejlődés ezerrel. Neked. De, hogy oda se figyelj, és ne is törődj vele,  Juliska és Andika azt harsogja a fészbukon, hogy hatalmas ívű a fejlődés ott kint. Itt van már a kertek alatt a Kánaán panoráma teraszos koktélbárral. Szinte naponta közelebb, közelebb. És már van  is álmod ettől. Nyugi, lesz is sokáig. De csak az lesz. Rózsaszín.
Az kell neked. A fejlődés.
Fejlődés?
Tessék mondani. Ez nem inkább fejlövés?

A bejegyzés trackback címe:

https://cyberlabnyomok.blog.hu/api/trackback/id/tr4714794870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása