Vélemény blog

A gondolat szabad.....

A gondolat szabad.....

Úton 12

2018. december 31. - Imre L Oláh

2018. június 4., hétfő

Apró örömeinket add meg ......

.....nekünk ma,
És bocsásd meg vétkeinket,
Miképpen mi soha nem bocsájtunk meg az ellenfeleinknek...
Amen.
(fideszes fohász)


Igazából semmi értelme sincs semminek április 8 után a parlamenti politizálás bűzös mocsarában. És nem is lesz még jó ideig. Hogy ez konkrétan időben mit takar? Orbán 2030-ig tervez. Ugyan, megéljük e a végét? Nagyon , de nagyon bizonytalan vagyok. Különösen annak nincs értelme, amivel a ki tudja milyen indíttatásból gerjesztett civil megmozdulások próbálkoztak a választásokat követően. Nem részletezem, írtam róla. Póriasan jellemezve az ottani történéseket: lófasz esti fénnyel. Ennyi volt és nem több. Hogy miért is?
Kérnémszépen.... pl. a Stop Sorosnak elkeresztelt törvényjavaslat mellékhatásai alapján bekövetkező jogfosztások, sőt az elnyomó hatalom egyik eszközének (ügyészség) drasztikus jogkiterjesztése , az igazságszolgáltatás eltérítése, vagy a gyülekezési jog korlátozása  nem érte el a néhány héttel ezelőtti főszervezők ingerküszöbét. Ugyan , miért nem? Egy príma összeesküvés elméletem van erről. Is. Na, de majd ősszel lesz itt ne mulass... Legalábbis ezt lehet újabban hallani.

A választásokat illetően rögzítsük: a nép döntött. Most hagyjuk azt, hogy az ellenzék béna, meg médiatúlsúly, meg választási visszaélések, stb, blabla. Semmi értelme. Megtörtént.
Inkább jöjjön egy szocializmus szerű valami, a maga egypártrendszerével, puha diktatúrájával. Talán annyi különbséggel, hogy ha az 56-ot követő borzalommal telített három évet kivesszük a képből, akkor Kádár nem lopott és nem engedte a lopást. Mondhatnánk, a konszolidáció okán már nem volt de facto ....bűnöző. Orbán és bandája az, és semmi kétség, lesz is mindig.
De azért csak nyugi. Jó lesz ez. Nekik. Mi meg megtanulunk együtt élni. Az én korosztályom zöme is a létező szocializmust úgy élte túl, hogy akkor azt sem tudtuk, hogy mi most túlélünk. Eszünkbe sem jutott az, hogy netán van más is. És főleg az nem, hogy ki kéne talán azt is próbálni. Ha a Reagan nem húzza csőbe Gorbacsovot, itt Kelet Európában még ma is tuti, hogy szocializmus van. És a mai fidesz uralta közviszonyokat tekintve, nem biztos, hogy rosszabb lenne az nekünk. Az is egypárt rendszer volt, ez is az. Az annyival volt relatíve előnyösebb, hogy a határ egyértelmű volt. Itt nem az. Könnyebben eltévedhetsz, és azt hiszed, hogy neked is lehet.... Mire rájössz, hogy nem, már rég kirúgtak a munkahelyedről, nyakadon az adóhatóság, visznek a rendőrök, stb.
Tehát bízzunk a nem túl rózsás jövőbe, hátha történik valami megint a nagy világba. Mert az ember tömeg(ek), pontosabban a tömeg ember(ek) választások előtt és az azon tanúsított viselkedéséből következtethetően helyből itt nem fog történni semmi. A brutális elszegényedés - a Policy Agenda felmérése szerint 30 % népesség a létminimum alatt - sújtotta tömegek némán, mozdulatlanul állnak. Elég a hatalom megőrzéséhez az, hogy nem annyira sokaknak relatíve jobban megy. Igaz, az elnyomó hatalomban lévő néhányaknak nagyon jól.
Persze, ne tagadjuk, itt Abádszalókon is van néhány nagyon biztató és lelkesítő eredmény. Például a három éve elkezdett tanuszoda kivitelezése láthatóan a végéhez közeledik. Kb. úgy fél év még és OPEN.... Jöhet a szenátor Kovisanyi, esetleg valamelyik államtitkár beszéddel, plusz ökörsütéssel, hozzá persze helyi asszonykórus desszertnek. És Erzsi is ennek apropóján betaníthat egy Szalóki csűrdöngölőt, vagy egy Rétsági rottyantót, stb,stb. Örömünnep lesz. Ami elfedi azt a szomorú és tragikus tényt, hogy itt nem 30 %  él a létminimum alatt. Jóval több. De kit érdekel ez? Senkit. Még azokat sem, akik a páriák közzé tartoznak.
Amúgy átlagban egy ilyen uszoda cucc cakkba vágása egy nem is annyira izmos építő cégnek is  legfeljebb úgy 8-10 hónap, de max egy év. Jobb helyen.
Na meg - el ne felejtsük - összejött néhány utca aszfaltozása is. Bizony ez külön nagy öröm. Főleg, ha azt nézzük, hogy az új polgármester házához így elől - hátul vadiúj aszfaltcsík vezet. Ez egy fideszes polgármester esetében teljesen rendben van. A Füzes útiak és Vásártéralj útiak le vannak szarva. Ez is teljesen rendben van. De ez mellékes is, amikor a gáton vezető kerékpárút felújítása is haladt. Újabb 150 méterrel. Igaz, még van úgy szintén 150 méter, ami kirázza a lelket a turistából, de ne legyünk negatívak. Örüljünk. És ne felejtsük azt a vidéki (helyi) axiómát, hogy .... mihezképest? Ahhoz képest, hogy a Füredi úton hajnal háromtól senki sem alszik a kátyúktól dübörgő teherautóktól ? Naná...hogy.
És ha még mindehhez hozzávesszük a Tisza-híd és a helyi strandfelújítását, na akkor ugrálunk csak igazán a "boldogságtól". Főleg az idegenforgalomban érdekeltek. Akiken a helyi idegenforgalmi Kft. jóvoltából amúgy is enyhe gyomorideg kezd mutatkozni. Nix programfüzet. Kutatok az emlékeimben ezerrel, de amióta Abádszalókon idegenforgalomról beszélünk, ilyenre még nem emlékszem. Bravó! De akkor mi van a marketinggel? Amikor Brumit leselejtezték, az hallatszott mindenünnen, hogy olyan menedzsmentet keresnek, amelyik nagyon ott van szakmailag. Sikerült.
A Kiskörei Tisza-híd felújítása, tehát nem fejlesztése (!!) is azt jelzi, oda figyelnek a térségre valakik. Nem kicsit, nagyon. Nehogy fejlődjön itt valami. Az a múltszázad elejei kényszer műszaki megoldás, hogy közös vasúti-közúti híd, bizony konzerválja a környék elmaradottságát. További száz évre. Megint csak bravó!

Néhány nappal a választásokat követően egyik haverom (éppen csak létező, de fidesz fan kisvállalkozó) úgy gondolta, hogy a kocsmai sörözés alkalmával kissé beszólogat, szekál a baloldaliságom miatt. Amikor az oda-vissza tromfolásban eljutottunk odáig, hogy ....... én amúgy a vidéki átlagban relatíve jó fizetésemből köszi, de ballibesként elvagyok, a fideszre szavazó, agyon adóztatott kisvállalkozó, meg az éhbérért melózó közmunkás - ha neki ez a jó -  felőlem éhen is dögölhet. ....... Na, itt nagy lett a sértődés.
Ebből is látható, hogy a fidesz mennyire bevásárolta magát a lelkekbe. Egyenként megvett kilóra kb. úgy egy, uszkve másfél millió lelket. Ország-világ tudhatta, ha akarta, hogy voltak, akiket cash-ben (készpénz) és voltak a hülyébbek, akiknek még ígérni sem kellett.
És persze megint a szerencse. A 400 forintot meghaladó üzemanyag adótartalma helyre teszi a költségvetést a választás előtti osztogatása után. Plusz az év elején nekilendülő reálbér emelkedést a romló forint mellékzajmentesen elinflálja. A jegybank dehogy is avatkozik be. Semmiféle közgazdasági zsenialitás nem kell ennek értéséhez.
Ez megy odafenn, miközben az ellenzék a maga pitiáner hülyeségeivel bíbelődik. Egyedül a Párbeszédes Burány nyafogott kissé, hogy jövedéki adó csökkentés az árnövekménnyel arányosan. De az is elhalt csendben. Passzolták az ügyet.
És ezen kívül még gazdagon színezhetném a közismerté vált LMP-s verekedéssel és a módfelett szégyenletes MSZP-Liberálisok bizniszezéssel, Jobbikos veszekedéssel a  helyzetet, de felesleges. Az egész bagázs egyszerűen undorító. És mielőtt bárki túlságosan elragadtatná magát, és csak a pártokban keresné a hibát,..... bizony, ez a nép megérdemli, hogy ilyen zsigerien primitív kormánypártja, és főleg, hogy ilyen primitív ellenzéke legyen. Naná. Egy egyre primitívebb népnek köszönhető mindkettő. Hát ez sértő, mondhatja bárki, de.....
Tessék mondani... ! Mi lenne, ha valamelyik ellenzéki párt utcára szólítaná az embereket a legújabb, égbekiáltó fideszes ocsmányságok okán? Mondjuk a gyülekezési joggal kapcsolatos szigorítások miatt? Semmi kockázatot nem vállalok azzal a jóslattal, hogy leégés lenne. Max néhány száz elvetemül szimpatizáns merészkedne elő az odvából. Ennyit erről.
Eszembe jut az érettségin húzott egykori vizsgatételem. Őszintén szólva közömbösen konstatálom, hogy a mai magyar közállapot elérte a Megy a juhász a szamáron c. Petőfi vers, képi és hangulati világát. Ja, és amúgy mondanivalójának szintjét is.

Én meg inkább járok horgászni e hiábavaló, néha már-már parttalanná is váló, kétségtelenül amatőr "blogpolitizálás" helyett. Jöjjenek a pontyos, süllős, keszeges, kárászos képek, sztorik. Már, ha lesznek. Esetleg néha-néha, ha már nem bírom a szörnyűségeket, hódolok ismét a szenvedélyemnek, és hagyom elsülni az agyamat. Szóval jöjjön a pihentető horgászat. Annál is inkább, mivel a mai magyar egészségügy színvonalát illetően potenciálisan a hatvan és a halál közötti korosztály tagja vagyok immár.
Ebből a kontextusból következően is, ...... apró örömeinket add meg nekünk ma ..... Én már egy kb. 5-6 kg-os süllővel megelégednék.... Jó, legyen kettő. Ó Uram, esetleg lehetne három?

2018. június 23., szombat

Tisza-tavi horgász sors....

A rémhírekkel ellentétben, hal az van bőven. Ezt nem másoktól,
okoskodó pecás tótumfaktumoktól, nagyot mondó kocsmahorgászoktól hallottam. Én magam láttam. Minden kétkedőnek mondom, mindig is volt hal elég. Biztos sokan emlékeznek anno a nemzetközi hírvilágban is megjelent Tisza, cián szennyeződése okozta pusztulás irtózatos haltetem mennyiségére. Majd két évtized telt el azóta. Egy ismerős halászati szakember szerint már több éve helyre állt az élővilág.
Aztán néhányszor segítettem, ezért emlékszem az egyik akkori halász haverom által a téli lehalászások alkalmával kifogott 35-40 mázsás halmennyiségre, amit a Kunsági csatorna kb. úgy mindössze 3-4 km-es szakaszának hálóval történő meghúzásakor láttam. A fajta sokszínűségről nem is beszélve. Nem egyszer segítettem neki a Tisza, erőmű alatti szakaszán varsát szedni, kecét húzni nyaranta. Szemet gyönyörködtető volt a zsákmány. Kecsege, ponty, csuka, süllő, harcsa. Volt ott minden bőséggel.
De akár most is, csak tessék leülni a Tisza-tó partjára a sulyommal, hínárral benőtt részeken és próbáljunk meg fülelni és figyelni. Eszméletlen élményben lesz részünk. A hatalmas pontyok, méretes kárászok, keszegek a növény indákkal, levelekkel benőtt felszínen csörögnek, zörögnek. Dúrnak, ahogy errefelé mondják. Fényes nappal.
Szóval, hal az van bőven.  Lenne a szákunkban is, ha ki tudnánk fogni. Mert az nem úgy van, mint a balatonnál, vagy általában a horgásztavaknál, hogy kiváltjuk a napijegyet, kiülünk a partra,  vagy beülünk a csónakba, bedobunk és kapkodjuk a botot. Áh, dehogy.
A gyanútlan engedélyvásárlót már az meglepheti, hogy 3 külön területre van osztva az egyébként egymásból táplálkozó Tisza folyó, Tisza-tó, Nagykunsági és Jászsági öntöző csatorna vízfelülete. Ami persze a terület nagysága miatt nem baj. De, hogy miért is pont így van megosztva? Senki nem tudja annak ésszerű okát. Az érdekesség azzal kezdődik, hogy a Kunsági csatorna két felé van osztva. Az egyik terület mindössze a Tisza tavi torkolattól a Tiszaburai közúti hídig tartó 5-6 km-es szakasz. És van a másik terület, az onnan Mezőtúrig tartó, kb 60-70 km-es szakasz, amihez hozzá tartozik Tisza folyó, Kiskörei erőműtől kezdődő alvízi szakasza, ..... Atyavilág!
Bármilyen hihetetlen, erre az egyébként összefüggő, azaz az 5-6 km-es, és a kb. majd kétszáz kilométeres vízfelületre külön-külön engedélyt kell váltani. A két engedély árának arányáról ne beszéljünk. Mert az főleg nagyon vicces.
És harmadik terület a megint csak külön engedéllyel horgászható Tisza-tó, Kiskörétől - Tiszabábolnáig,  a maga 127 km2-ével szintén hatalmas terület.
Ugye, milyen érdekes dolgok ezek?  Az is, hogy tavaly még 4 kilométerrel hosszabbra terjedt ki a Kunsági csatorna torkolatától kezdődő - Abádszalók-Kisgyócs mezőgazdasági hídig - egyes terület. Erre az évre viszont már lecsökkentették a Tiszaburai hídig. Na, igen....A kunhegyesi lobbi belehúzott. Egyszerűen lenyúlták a helyeket az Abádszalókiak elől. Nekünk meg maradt a zsúfoltság. Van úgy, hogy nincs is jól horgászható hely, és ami még ennél is rosszabb, az immár rövid szakasz brutálisan túl van horgászva. Ami paradox módon nem azt jelenti, hogy nincs ott hal, hanem azt, hogy a rengeteg beszórt etető anyag okán a halak egyszerűen nem kapnak. Persze, erre a horgász mit csinál?  Titkos, rejtett helyeket alakít ki a sűrű náddal benőtt parton, ahová még több etető anyagot szór be. Röhej.
Eldugott stégeken, gondosan álcázott csapások, ösvények vízparti végén lopva etetget napokon át, majd ott kuporog a "találékony" peca őrült hosszú órákig. Döntő többségében feleslegesen.
A Tisza-tó déli, Abádszalóki részén teljesen más a helyzet. Persze, ott is van hal bőven. És ott is nehéz ügy fogni. A partról horgászó számára - ha talál olyan helyet, ahol a kövezésen kívülre nem jött ki a víz és le tud telepedni és be tud zavartalanul dobni - júniusig van sikerélmény. De aztán szinte semmi remény. Ekkorra feljön a sulyom és a hínár és kb. úgy 40-50 méterig a parttól kezdve befele, egybefüggő, sűrűn benőtt felületet alkot. Ha ott találsz véletlenül egy néhány négyzetméteres súlyom mentes területet, és oda bedobod a szereléket, mert csalogat, hív a hely és persze hogy nem tudsz ellenállni, biztosan lesz kapásod. De annak annyi. Leakadsz, beakadsz, elszakadsz.
Szerintem már komoly környezet károsító hatással bírhat a sok beszakadt ólom. Kíváncsi lennék, hogy a környékbeli horgászboltok által eladott ólom mennyisége hol tarthat? Mert az mind itt, a vízben van.
Legutóbb már 35-ös (18 kg terhelő) zsinórral próbálkoztam, 20-as fonott előkén 4 -es, 3-as méretű horoggal. Azt meg a bot nem bírta. Választhattam, megkockáztatom, hogy oda a bot spicc, vagy nem kockáztatok és oda a kb. 10-es ponty. Szívás.
A helyi horgászegyesület ez évben kialakított az Abádi részen 6-7  nagyon mutatós horgász helyet.


Szuperül néznek ki, mindenki örült, a horgászok egymást váltották rajtuk.


Aztán,....többségénél ez lett belőle.

Nagyobb baj, hogy a hínár és súlyom ha nincs a víz felszínéig még felnőve, akkor óvatlanul odatelepülsz és oda a végszereléked.
Persze, ha van csónakod, akkor mindjárt más a helyzet. És rengeteg csónak  el is van dugva az Abádi részen a nádasba. A horgász 3-4 napon át délutánonként kimegy, beül, elcsónakázik a sulyom, hínársáv széléhez, beetet majd az 5-ik napon nagy reményekkel bepakolja a cuccot, elindul......és ülnek az általa etetett helyen. Semmit nem tehet. Ez is szívás.
A boylisokat hagyjuk. Általában nem helyi horgászok. Talán annyit róluk, hogy az egy külön állatfaj itt az általuk beszórt, mázsákban, vagy inkább tonnákban mérhető kukoricával.
Ja, amúgy a vízügy jól szórakozik. A szakaszmérnökség vezetőjéről stabilan tartja magát az a hír, hogy legendásan utálja a horgászokat. Tavaly a halőrök - elmondásuk szerint - pl. nem kaptak a gátkapukhoz kulcsot. Gondolom a rapsicolók nagy-nagy örömére.
Köztudott, hogy ahol megjelenik a vízinövény, ott felgyorsul a hordalék lerakódás, sekélyesedik a víz, intenzíven töltődik felfele a tó. Ennek végkifejletére várnának, erre játszanának, ezt várnák a vízügyisek? Nem tudom, de.... A Tisza-tó a vésztározók megépítésével ( Vásárhelyi Terv) elveszítette az árvízvédelemmel kapcsolatos kiemelt szerepét. Az idegenforgalom maradt csak. Azzal meg sok a baj. Itt kavarnak a kerékpáros turisták, jönnek-mennek a csónakok, a horgászok átrendezik, elszedik a partvédelmül szolgáló köveket, sok a szemét, hulladék, stb, stb. Persze, egy kultúrközegben, egy normális viszonyrendszer között mindenre lenne megoldás.
És ez a Tisza-tó méltó lehet - a sajtóban megjelent hírek szerint , mint egyedülálló képződmény - a világörökség címre. Teljesen indokoltan.
Magam sem tudom, hogy miért is, de tartok én ettől valahogy.
Sok a rendezetlen, ellentmondásos dolog. Amiken persze úrrá lehetne lenni, de valahogy nem megy. Mintha valaki direkt csinálná, kavarná az áldatlan körülményeket. Kíváncsi vagyok, mikor jelenik meg a környéken valamelyik fideszes oligarcha, nagy ember, Orbán rokon. Amivel egyidejűleg elkezd minden rendeződni. Egy irányba, egy érdeknek megfelelve.
Pedig nem lenne nagy ügy rendezni a viszonyokat.
A Nagykunsági csatornán ki kellene alakítani horgászstégeket. Nem kellene a halak élőhelyére, rejtőzködésére szolgáló part menti nádsávot a most amatőr módon megcsinált, vagy a rejtve kialakított helyekkel megbontani. Az Abádszalóki egyesület hatáskörébe tartozó szakaszt újra a Gyócsi hídig ki kellene terjeszteni, amivel megszűnne a túlhorgászás.
A Tisza-tó, az rázósabb ügy, de ott is lenne megoldás. Az autóforgalom korlátozására kialakított kapuk mind egy baromság.  Nem mellesleg a vízügy hozzáállására az egyik legszemléltetőbb kép. Mintha nem is a XXI-k századba lennénk. A munkahelyemen oda tartom a chipkártyámat, felemelkedik a sorompó és kuplung ki, gázt adok. Hm.... minő szerencsés véletlen lehetne az, hogy pont 2019-től plasztik horgászkártya jön. (igaz, még csak QR kóddal)
Az áldatlan állapotokat eredményező súlyom és hínár helyzet kezelésére a vízügynek vannak eszközei. Hogy szándéka van e, azt nem tudom. Mindenesetre e látvány nem azt tükrözi.                  
A horgászcsónakok biztonságos és a partvédelmet, valamint a környezetet nem károsító tárolása régi-régi probléma.
Megoldásához vezető hosszú és nehéz út első milliméterén először is rögzítsük: ..... A jelenleg működő kikötők e kontextusban történő felemlegetése cinikus faszság. És nem azért, mert egy helyi horgász esetében megfizethetetlen. Hanem mert a kedvtelési és sporthajózás 10-20-30 milliós csónak csodái nem férnek meg a tömeges, nem éppen dizájnos horgász ladikokkal. Esetenként lélekvesztőkkel.
Szóval, azt is valahogy meg kellene oldani kulturáltan. Meg is lehetne. De hát.....ez már innen a helyi politika ügyévé válik. Mert az, hogy városi kikötő? Itt? Abádszalókon? Ugyan már....
Valamit nagyon, de nagyon őszintén tisztázni kellene. Képesek vagyunk e szembenézni Abádszalók turisztikai helyzetével, általános perspektívájával, abból következő lehetőségeivel. Látva és ismerve a település vezetésnek mozgását, a döntések - közöttük személyi - irányvonalait, ennek semmi jele. Inkább a, ..... majd csak lesz valahogy ...... szemlélet uralkodik.
Immár láttam a nyári programkínálatot is. És hát, igen...... Ide jutottunk.
Látható lényeg, koncepció mindössze az, hogy...... érkezzen a számlánkra a fizetés. Néha áskálódunk egy kicsit, néha elejtünk egy-egy hírmorzsát a másikról, ( pl.: ....nahát , mi ez a Művház Travel? Munkaidőben?) de amúgy elvagyunk itt, együtt a brancson belül. Barátok vagyunk, ezért nyilvánosan, pl. facebokk komentben sem illik bírálni, stb, stb.
Na meg ezentúl nem az ő, hanem az én érdekeltségembe, vagy baráti körbe tartozó szálláshelyen legyen mindig vendég. ( Írtam már máshol, hogy a stratégiai pont a Tourinform kézben tartása.) Ennyi.
Viszont az én (mi) szemszög(ünk)emből, mármint a kicsinyes, egyszerű mezei pecás érdekből és az ahhoz tartozó kényelmi szempontokból nézve, igazából......csak így tovább.
Ugyanis néhány évvel ezelőtt volt ideg a horgászokban, amikor egy csoport (Kovrigék) kibulizta a Kunsági torkolat környékét a vízügytől. Szerencsére elhalt a történet. Nem hiányzik egy újabb ilyen, vagy ehhez hasonló fidesz csókos trükközés.
Összességében ezen írásommal csak pusztán arra akarom felhívni itt a figyelmet, hogy van a helyi idegenforgalomnak egy olyan szegmense, ami inkább láthatatlan, csendes, de igencsak jelentős. Ami a már-már rétestésztaként nyúló strand felújítás ide, Lucaszék tanuszoda építés oda, kft turisztikai dilettantizmus amoda, tetszik, nem tetszik, egyre jelentősebb. Ez utóbbi mondat értésére talán valahogy, valahonnan le kellene kérdezni a helyben kiváltott horgászengedélyek, napijegyek számának,  a vízterület kódokhoz sorolt fogási naplótartalmak mennyiségének adatait, elemezni tendenciáit valakiknek. Mondjuk azoknak, akik Abádszalók turisztikai jövőképét lennének hivatottak tervezni. Már, ha vannak ilyen valakik.
Persze, hogy vannak. Mindig is voltak. Most például egyikük egy egyszerű mozdulattal - a téma (bejegyzés) törlésével - lenullázta az Abádszalók Város hivatalos facebook oldalán kibontakozó,  helyi idegenforgalommal kapcsolatos őszinte vitát. Ezt természetesen meg lehet tenni. De nem árt tudni, hogy ennek ellenére, .... vagy pont az ilyen helyzetek miatt érdekes hírként terjedhet a faluban az, hogy az önkormányzati szálláshelyek hasznosítására egy külön Kft. alakul. Aminek már egyesek szerint meg van a vezetője is.
Hát 'gen....Egy régebbi bejegyzésemben a jóslat így szól:
(Fixa idea. 2016 május)
........a helyi termelő ágazatban (mezőgazdaság) a lényeges lapok leosztásra kerültek. Ott már labdába rúgni nem lehet. Amúgy is egy farkasverem. Mindenki figyel mindenkit, és ha alkalom adódik, torokra mennek. ( lásd: vadásztársaság élethalálharca)
Mi maradt még? Az önkormányzat csatolt része, az idegenforgalom.
Ott kell és lehet is még valamit megpróbálni. Nem valami húsos cupák, de  azért lehet róla szopogatni rendesen. Csak helyzetbe kell kerülni......


Végre megérkezett a lehűlés. És pont négy napja etetek, persze csak szolidan, két helyre.  A horgász álmoskönyv szerint, ha lehűlés van, beindul a ponty. Beindul vagy nem indul: ...... az itt a kérdés.
A többi nem érdekes.

2018. július 11., szerda

Unalmas.....

(Vélemény)
A blogom bejegyzéseiben minden leírt véleményemben szilárd, megingathatatlan vagyok.
És nem túl széles körben, de azért megérdemelten és méltán népszerűtlen kis falumban. Hurrá.
Szerencsére a Google+ blogoldala az más. Le is vettem az olvasottságot mutató modult. Minek bosszantsam vele az engem amúgy is utáló helyi atyafiakat. A számsor láttán nyilván az un-szimpátia reakciója csak az lehetne, hogy ... blööeee. Egyrészt.
Másrészt pedig egyre inkább untam (vagy unatkoztam ?) a helyi politika, homokozóba illő történéseinek komolytalanságát és rászoktam az általánosan aktuális, országos politikai helyzettel kapcsolatos véleményírásra. Ami valljuk be őszintén, nem egy nehéz műfaj mostanában. Bár és na ja, nem éppen a helyi "intellektuális" közegérdeklődésnek a középpontja. Nekem meg nyugodtabb víz a magyaron kívül, Hollandiától,  Írországon át az USA-ig  tartó olvasói közeg. Na meg, nem kell az éppen közzé tett bejegyzésem miatt az engem kerülő tekintetekbe kajánul belevigyorognom. Ami amúgy már nem is nagyon szórakoztatott. Meg is untam. 
Szóval, ..... Abádszalókon a helyzet elég szar, tehát épp ezért tökéletes, sőt egyenesen szuper jó.
Miért is lenne más a helyzet mint az országban máshol, mindenütt. Mondok egy közhelyet: virágzik a korrupció az országban. És most ellentmondok magamnak....Nyugi,  a kis falumban nem. Mert itt még az sincs, amit egy tisztességes, valamire való korrupcióval meglehetne cirkumveniálni, szuszmákolni, umbuldázni. Ahogy tetszik. Ne is álmodozzunk olyasmiről hogy itt majd milliárdok vándorolnak ide-oda a hatalmi kapcsolatok, láncolatok mentén. Áh, dehogy. Itt nem lehet nagyban gondolkodni. Itt jó ha egy kis önkormányzati cégnél, intézménynél lenyúlható egy nem is túl izmos pozíció, idegenforgalomban érvényesíthető helyzeti előny, vagy egy alig-alig észrevehető, de jól kifundált önkormányzati bérlakás mutyi, esetleg ha sikerül leaszfaltozni a polgármester utcáját. Amelyek, ha megtörténnek, a helyi közönség számára hamar felejtőssé, unalmas történeté válnak. Vagy csupán bájos, megmosolyogtató kósza hírré szelídülnek. 
Valljuk be, unalmas kis porfészekké váltunk.
Persze, azért néha magam is - mint Bordás Imre alatt edződött önkormányzati képviselő, aki .... nota bene, PÜB (pénzügyi, ügyrendi és idegenforgalmi bizottság) elnökségig vitte - meglepődöm egy-egy sztorin.
Nemrég például azon, hogy milyen hamar, mondhatni postafordultával cenzúra áldozatává vált egy általam ártatlan szándékkal közzétett mém. Ezek szerint már humorérzék sincs a polgármesteri hivatalban. Vagy már szólni sem kell, a szervilizmus anélkül is csúcsra jár? Meglehet.
Ha belegondolok, hogy az a Bordással fémjelzett vezetés milyen hosszú időn át, és milyen állhatatosan viselte utóvégre ingyen a Kovács-Kasza tandem szócsöveként funkcionáló  www. szalok.hu brutalitását, ahol egy Arni nick a személyemet is gyakran szutyongatta, hát nem is tudom....
Na igen, apropó Arni.... Mert ha jól emlékszem, talán tavalyelőtt a csavar itt odáig tekeredett, hogy volt aki - mint reménybeli kegyenc - igyekezett immár e régi történetet átkölteni a nick mögött lévő személyt leleplezni hívatott ügyészségi nyomozás megállapításai ellenére. De, .... ez is unalmas.
És meglepődtem azon is, amikor egy, a helyi idegenforgalom utóbbi években gyakran változó  irányításából régebben levált, egykoron ott vezetőként bennfentes ismerőshöz eljutott az a több hónapja közismert, agyon csámcsogott hír, hogy az "Abádszalóki Nyár" mondhatni védjegye, a csúszda az idén nem nyit ki. És szegény ismerősöm a Facebookon közzétette döbbenetét.
Néhányan nem is tudtuk hirtelen, hogy sírjunk, vagy nevessünk ezen a rá vagy felébredésen. De aztán mégis csak udvariasan, disztingválva próbáltam figyelmeztetni. Amin meg mintha megsértődött volna......
De ettől még én mondjuk azon is csodálkoztam, hogy ez a csúszdabezárás még csak most, és már nem évekkel ezelőtt következett be. Valljuk be őszintén,.... az egykor méltán nagy sikerű és kihasználtságú part menti látványműtárgyat kínos volt látni, ahogy egykedvűen elhaladva mellette, figyelemre sem méltatta az egyre gyengébb színvonalú programok miatt erősen megfogyatkozó számú turistanépség.
De azért az érdeklődők azóta is jól elvannak a Facebookon a téma csócsálásával. Remek zabhegyezés, borsó falra hányás, vízgereblyézés, stb.
És tökéletesen bele illik ezen unalmas tájba, miliőbe, ahogy az Eldorádó Holding, majd Vakáció Kft, később a AF ZRT- Termál projekt és Pajta Pláza után megérkezett a legújabb remény. Igaz, egyenlőre még halkan, de annál kitartóbban zümmögi újfent a kórus, hogy.... négyszázmillióóóó..... És a karnagy szól,.... crescendo(erősödve): Négyszázmillió, négyszázmillió.... És ismét szól,... most kánonba: Még százmillió, négyszázmillió, ....... még százmillió, négyszázmillió.....
Itt tartunk ma. Dögunalom.

A Tisza-tó felőli horizonton távoli, sötét felhő sejlik.  A fidesz most a főváros két kerületében lezajlott önkormányzati választáson nyerte agyon magát. Nyugodjunk meg, agyon fogja nyerni jövőre is. Mindenütt. Itt is. Megint csak a Bordás érára tudok visszautalni,.... volt helyi ellenzék, kritika, vita.
Persze, akkoriba az egész országban mindenütt, minden szinten volt.
És mára eltűnt. Innen is. Ami teljességgel logikus és természetes itt a Kárpát-medencében, benne Abádszalókon. Elvégre magyarok vagyunk.
Muhi, Mohács, Majtény, Világos, Trianon, 56,..... Ferenc Jóska, Kun Béla, Horthy, Szálasi, Rákosi,....Orbán. Nekünk ez dukál. Mit nem lehet ezen érteni? Már unalmas ismételni. Ezt is.

2018. július 28., szombat

...még minden a régi....

Vélemény.
( TGM is ezzel szokta kezdeni újabban. Biztos lehet valami oka rá.)
Sajnos , be kell látnom, igaza van annak a nyájas olvasónak, aki szerint illő biztosítanom ama lehetőséget a helyiek számára, hogy egyszerűbb hozzáféréssel (facebook) is elolvashassák a tartalmat, amennyiben az, az Abádszalókiak viselt dolgait is taglalja. Csapda. A politikai korrektséget (piszi) a fidesz, mint tudjuk keményen tagadja, helyteleníti. Mint az sejthető, nem vagyok egy orbán-fan. És már csak ezért is korrektnek kell lennem. Nem örülök ennek és nem is biztos, hogy mindig megteszem. Sőt....
Szóval....
Régi - irtózatosan nagyon régi - cimbim, Tibi hogy, hogy nem, de felébredt. Megint. Nagyon kíváncsi vagyok, meddig lesz látható, olvasható, hallható ez az újabb ébredés.   A tapasztalataim azt súgják, nála az a legjobb nyugtató, ha tele van  az apartmanja. De ha foghíjas a nyári foglalás, akkor nyugtalan, rémálmai vannak, folyton felsír. Bizony volt már az is, hogy olyankor ellenállhatatlan késztetés érzett az iránt, hogy akár még ingyen, bérmentve is, de melózzon az önkormányzati kft-ben. Most immár másodjára az idegenforgalomra koncentráló szájkaratéba kezdett a facebookon néhány másokkal karöltve.
De azon kívül viszont semmi más. Se az idevezető utak állapota, se a településkép, se a helyi élet és közéleti viszonyok. És se a választások előtt a helyi lapban nagy dérrel-dúrral parasztvakításként beharangozott sétálóutcák, sétányok, parkolók megvalósulásának homályba veszése.  Amit egyébként jó Gyulánk ez évre ígért akkor. Igaz, még  öt hónap hátra van, de valahogy gyanúsan nagy a csend körülötte. A 400+ 100 milliót is inkább most hagyjuk, ne idegesítsük magunkat vele.
Szóval semmi objektivitás, csak az, hogy ..... én tele, vs. üres vagyok augusztus végéig. És van aki a telt "házát" büszkén - másokat idegesítendő - még a facebookra is kiírja.
De ettől bizony Abádszalókon még minden a régi.  Na, nem a 80-as, 90-es, 2000-es eleji évek régije. A tespedtség, az egyhangúság, a leszállóág hangulata a 70-es éveket idézi fel bennem. Jól emlékszem, mivel épp akkor kerültem ide Szalókra. Mint akkortájt is, jó ideje már, hogy semmi biztató esemény, semmi fejlődés nincs. Semmi ötlet. ( Innováció, mondaná egy politikusabb arc.) Csak nehogy valaki azzal a kis itt-ott hangulatjavítóként elkövetett aszfaltozással jöjjön. Ugy'an már.
Nem mond ennek ellent, sőt ráerősít az, ahogy a  tanuszoda torzó mozdulatlanul dacol az idő múlásával, a július hó közepi vasárnap délelőtti strandkép a kihaltsággal. Na és, ...... a Tisza tó és Kunsági csatornapart a horgászok csalódott arcával. Pedig az országban a hírek szerint gazdasági szárnyalás van sokfelé. Azon túl az idegenforgalomban is.
Itt miért nincs? Tehetjük, pontosabban tehetnénk fel a kérdést. Ha lenne kinek.
Persze , ha Kisköréhez, Tiszaderzshez, Szőllőshöz, Burához mérjük magunkat, akkor rendben vagyunk. És miért is ne hozzájuk mérnénk magunkat? Miért kellene mondjuk nekünk Füredhez, Kunhegyeshez állítani a mércét? És aki így gondolkozik, annak teljesen igaza is van. Jól láthatóan kb. úgy 8 éve jó ez így, itt.
Hogy pl. sehol egy komolyan vehető helyi munkalehetőség? Kit érdekel? De van helyette vészesen csökkenő gyermeklétszám az iskolában? Az se.
A lakosság etnikai összetétele is mintha már nem is inkább lappangva, hanem egyre láthatóbban kezdene változni. Nem akarok vészmadárkodni, de ha ez így van, akkor szerintem ennek hamarosan a közbiztonsági hatásait érezni is fogjuk. Erre érdekes, és tetten érhető példa a Kunsági csatorna partján horgászó - hogy is fogalmazzak csak (szerencsésebb lenne, ha sehogy) - népesség "rassz" összetételének megváltozása. A minap már szóváltásba is keveredtem. És a hírek szerint nem csak velem eset meg ilyen történet mostanában.
- Aztán semmi vamzerkodás...! Kiabál oda nekem egyikőjük, meglengetve öklét felém, mint egy nyomatékosítva a fenyegetést azt követően, hogy nagy hangon eldicsekedik az előző napi fogás mennyiségével a pecaszomszédjának. Amikor nyugalomra intem és viselkedésre, odajön és most már az orrom előtt ismétli meg a hadonászást. Ismerve az etnikum jellemzőit, nem mutatok idegességet és nyugalmam láttán vissza is vesz a tempóból. Ettől még ellenállhatatlan vágyat érzek arra, hogy a kukoricabedobóval pofán verjem. Persze ebből semmi sem lehet, hisz jól tudom, a rend őrei az ilyenkor megszokott protokoll szerint, ..... csak is engem vegzálnának. Így marad a magamra erőltetett nyugi.
Mindenesetre ugyan, milyen következtetést vonhat le egy ilyen, vagy ehhez hasonló élményből az a távolról ide csöppen horgászturista, aki esetleg egy nyugis, kikapcsolós hetet akart itt eltölteni valamelyik zimmerbe?
A horgászat a csendes őrültek sportja. Egy facebokk oldal szerint. Nem mindig. Szerintem.
Még bő három év van - ha megélem - a nyugdíjazásomig. Na igen. Egy hatvanöt éves tűzoltó. Köszönöm fidesz. Nagy szerencse, hogy nekem csak a vállalat területén kel vonulnom balesethez, vagy tűzet oltani. Mert nem is tudom mi lenne, ha én húznám ki valamelyik fideszes tótumfaktumot egy égő roncsból majd már úgy hatvanöt körül. Biztos oda súgnám a fülébe, hogy......
- .... köszi. Esetleg megfognád a görbebotomat, amíg kimentelek? 
Gondolom, köszönik a rendőrök is a túlórapénz megvonását. Röhej. Pontosabban kin vigyor az arcunkon, mivel a mi kafetériánkat meg "törzs-béresítik" majd. Oh, viszont a képviselő urak, hölgyek megszavazták az amúgy saját, szokatlan mértékű fizetésemelésüket.
- Meg azt a hernyótalpas jó anyjukat, azt is meg... szavazhatnák. Ezt már én mondom. De minek.
Semmi szükség ilyesmire. Mert láthatóan mindenki elvan.
Sőt, a bulvármédia különösen jól elvan. Olyanokkal, hogy...... az ellenzék unalmában egymást nyírja már saját pártján belül is. A gazdaság annyira beröffent, hogy 40 000 üres állás van az országban. (Persze nem lenne, ha azokon a betöltetlen munkahelyeken normális béreket adnának. Nem európait, csak normálisat.)
És szalagcím ha a Havas Henriket ivartalanító Baukó Éva ismét meztelenre vetkőzik. Az is egy rövid ideig, hogy a Jobbik Varga-Dam Andreájának hány és milyen bundája van. A fideszre szavazó magyar köznép röfögve-böfögve csámcsogja , habzsolja e moslékszerű híreket. Helyben a légérdekfeszítőbb hír az, hogy az idén nix csúszda és az egyik ismert, kb. 80-as hölgy sztreccsnadrágban vásárolt tököt a piacon, Zsolti a Körei strandját a HTv által készített filmmel reklámozza a You-tube-on, a konkurenciánál meg dolgozik.
Nagy a megrökönyödés, amikor azt válaszolom erre, hogy..... a f.xomat se érdekli.
Engem az érdekel, hogy a mi strandunkat a Szolnok Tv által készített filmmel miért nem reklámozza ugyanott Kinguska, Dórika, netán Gyuluka.
Itt tartunk.
Visszatérve a nyugdíjazásra, ....... régóta érlelődik a családomon belül azon terv, miszerint már hamarabb kirakjuk a házunkra az ELADÓ táblát. Ha tudunk, elmenekülünk innen, amint csak lehet. Mondom, .... ha tudunk, mert ahogy az ingatlan árak állnak itt Szalókon, abból Pest környékén max. valamelyik híd alá futja.
De ettől még reménykedünk, hátha.... Vagy marad a tespedt, egyhangú, a már rég szétmállott faluközösségben megélt szomorú, bezárt kapuk mögötti öregedés, majd az állomás felé a kereszteződésnél jobbra valamelyik parcella, amelynek keresztjén, mint egyre többnél, szint úgy nem fog égni gyertya a hideg, ködös novemberek második napjának estéjén.
Nyugi, nem vagyok szar hangulatban. Nincs semmi baj, az élet szép. Legalább is szebb mint Orbán a rogyós szárú nadrágjában, kupeckalappal a fején, vietnami csüngős hasú malacként poroszkálva Lévai Anikó mellett a Siratófalnál.

2018. augusztus 9., csütörtök

De mi legyen a diktátorral....?

(Vélemény)
Visszazuhantunk az egypártrendszerbe.
Én, mint egykori MSZMP tag, soha nem gondoltam volna ezt. Újból autokrácia/diktatúra van. És kultúrharc. Bravó. Jó nagy kört mentünk, mire ugyanoda értünk vissza.
Apropó kultúrharc... A jobboldali sajtó és  kultúra világában - pl. Hír Tv, PIM - bekövetkezett tisztogatások arra engednek következtetni, hogy ...... az elvtársak éppen kinyírják egymást... ( Tanú c. film, egyik börtön jelenet szövege) Csintalan kisnyugdíjas, Puzsér a Szabadfogás és Szamizdat csapattal együtt munkanélküli. Ez szívás. Egyből nem a baloldal, a Gyurcsány az ördög, a fő gonosz. És ha nem ciki nagyon, lehet visszasírni a 2010 előtti, a mostanihoz viszonyítottan számukra is boldog és békeidőket.
Nyugi, majd kisimulnak a dolgok. Gondolhatnánk még ezt is akár naivan. Ami nagy hiba. Mert bizony a jobboldalon most zajlik az, ami a baloldalon az ötvenes években, és az jön át, hogy .... inkább vesszen száz ártatlan, mint egy ellenség megmaradjon.
(És ezek a sebek ugyanúgy nem múlnak el majd nyomtalanul, mint a baloldalon. Szerencsére.)
És bármilyen hihetetlen, de össze cseng ez azzal, amit a Magyar Idők névre hallgató fideszes propaganda kiadványban  Szakács Árpád és Orbán János Dénes nevű egyének írnak immár folytatólagosan, illetve a Gajdics, Bencsik, Huth, Bayer nyomat az Echo Tv-n. Velük kapcsolatosan tessék megnyugodni, diktatúrák idején szokás olyasmiket írni, mondani mint ők. A dolgok természetéből adódóan, abban semmi kivetni való nincs. Sőt, örüljünk. Egyenlőre. Bár lehet, hogy akkor már kissé késő lesz aggódni, amikor e néhány úriember a Figyelőben megjelentetett listát jegyző kollégájukkal együtt frekvenciát és működési engedélyt kérnek a Kárpátmedence, ....... „Ezer Domb Szabad Rádiója és Televíziója” nevű médiára. Az idézőjelbe foglalt, dőlt betűkkel írt elnevezésre tessék csak bátran ráguglizni.....
Már ha és amennyiben tudni akarják, kb. mivel, és milyen típusú "média munkásokkal" is állunk szembe.

A liberális média Orbán, Tusványosi össze-vissza hadoválásáról, kalótyálásáról értekezik szorgosan és mérték nélkül még a mai napig is. És ha valahol a világban valaki az elhangzottakkal kapcsolatban megnyikkan -  pl. akár egy legjelentéktelenebb svéd néppárti politikus is - máris rácuppan és tovább turbózza azt. Ahelyett, hogy önálló vizióval próbálna kiállni, vagy legalább az ellenzéki oldal pártjait sarkalná ilyesmire némi faggatással.
Teljes a tanácstalanság, semmi innováció arra vonatkozóan sem, hogy hogyan szabadulhatnánk meg a diktátor sleppjének, kitartottjainak egy részétől, akik polgármesteri, EP és önkormányzati képviselői székekben ücsörögnek lojalitásuk jutalmául. Miközben vészesen közelednek e választások, aközben az ellenzék teljes keresztmetszetében béna és mozdulatlan. Bár nem fűzött senki sem nagy reményeket az MSZP tisztújításához, de még ahhoz képest is alul teljesített az eltelt idő alatt Tóth Bertalan a megválasztott elnökséggel együtt. Nincs közöttük egyetlen egy figyelemre méltó arc, karakter sem. És ami ennél tragikusabb, semmi ötlet, gondolat, kiállás. Ránézésre szimpla házaló ügynök, vagy gázdíjbeszedő fizimiskák, közte egy-két olyan leharcolt őskövület arc, mint Szanyi, vagy Gurmai Zita. Botrány.
Hogy fogják ezek a vidéket járni, kampányolni, mozgósítani?
És ráadásul az istennek se hagy nyugodni az a gondolat, hogy ennek a Tóth Bercinek a halszerűen "vehemens gesztusaiból" mintha az jönne át, hogy tudják a számlaszámát a fideszben.
A Jobbik, LMP, Momentum vonulat még erőtlenebb. A soraikban megbúvó fidesz ügynökök minden előre mutató, sikerrel kecsegtető elképzelést, ötletet azonnal lejáratnak, megtorpedóznak, elgáncsolnak már belülről. Ha ez nem sikerül, akkor külső segítséget kérnek a jobboldali médiahadtól. Akik aztán szőnyeg-bombáznak is azonnal. ( Pl. lásd, Toroczkai, Dúró Dóra szerepeltetése)

Orbán hosszútávra tervez. Mit hosszútávra? Végtelenre ! Tudja jól, az elkövetett gazságok évtizedek múlva is arra fogják sarkalni a veszteseket, hogy az őket ért sérelmek, kirablások, szörnyűségek okán  ( egykori földbérlők, trafiktulajdonosok, devizahitelesek) igazságtétel legyen. Ezért a lehető legtöbbeket be kell kényszerítenie a táborába és vazallussá, lekötelezetté, kurzusfüggővé kell tennie. Cégvezetők, polgármesterek, nagybirtokosok sorjáznak a fideszes nagygyűléseken, szeánszokon. Ha beledet húzod, akkor is ott kell lenned, hitet kell tenni a lojalitásodról a megjelenéseddel. Ha nem teszed, nincs megrendelés a cégednek, pályázat az önkormányzati bölcsőde felújítására, támogatás a traktor, munkagép vásárláshoz, vagy bármilyen fejlesztéshez. Figyelnek minden rezdülésedre.
Különösen most fontos az egység belül. Mert az illiberális demokrácia hangoztatására az európai jobboldali liberálisok (kereszténydemokraták) felkapták a fejüket és megkongatták a vészharangot. Itt-ott elhintették, hogy kizárhatják a néppárt frakcióból a fideszt is akár. Na meg ezen már a mindig nyugis Merkel is kiakadt és Orbánt egyből lábhoz rendelte, mondván .....  Öcsi, itt a határ, ne tovább! Értve?!( Ellenkező esetben nix BMW, gyártói volument csökkent az amerikai vámok miatt az Audi, Merci, Bosch, stb.) 
Viktorunk csendben haza kullogott és váltott. Kereszténydemokráciára. ( Gyors és hangzatos bejelentés Szíjjártótól: A BMW jönni fog!)
A mindig is minden hatalmi konstellációval kollaboráló történelmi egyház méltóságok ökumenikus és szorgalmasan helyeslő, üdvözlő rezonálása közepette. Ezen felbuzdulva a KDNP egyből elkezdett ficánkolni, ami okozhat némi turbulenciát, de nem nehéz megjósolni a végét. Esetleg ha nagyon tolják, akkor a magyar időkben megjelenhet egy-két cikk a papi pedofíliáról, némi "békepapozás", stb, és már is csendben lesznek megint.
Ugyan érzi e Orbán a belső "kultúr/médiaharc" kimenetelének veszélyét? Hát persze. Azt is, hogy ez nem csak az. A háttérben több, azonos táborba tartozó ellenfél áll mosolygó, barátságos arccal egymással szembe. A kezeik mélyen zsebben mintha ökölbe szorulnának, izmok feszülnének. A francba. Kicsi lenne ez az ország több, nagyobb oligarchának? Lesz néhány kisebb? Vagy,  csak egy maradhat?
Mint a Hegylakóban? De mi van, ha ez nem az a film?
Csányiról tudjuk, hogy nagyon dörzsölt, óvatos, okos. Mi van, ha Mészáros sem olyan ostoba, mint amilyennek látszik? (A stróman szerep nálam nem nyerő, azt meghagyom másoknak. Túl egyszerű lenne.) A rejtőzködő Garancsiról még inkább feltételezhető, hogy nem buta ember.

Amíg Orbán a vezér, addig harc van. Ő cápa. Úsznia kell. Ha nem mozog, harcol, halott.  A magyar
politika küzdőterén viszont mára már egyedül maradt. Az általa kitalált sajátosan torz, csak neki kedvező szabályrendszerben mindenkit legyőzött, nincs ellenfele. Ott ahol lenne, a nyilvános, egyenlő viszonyok közötti face to face helyzetekbe, oda nem merészkedik. Ahhoz gyáva, pszichésen alkalmatlan, a konkrét "szakmában" (pl. gazdaság, közpolitika) zavarba hozható. Tudja jól, egy nyílt vitában csúfos vereséget szenvedne. Megjegyezte, pontosabban agyába égett örökre a Medgyessytől, Gyurcsánytól elszenvedett megalázó vereség. Meggyőződésem, szorongva gondol arra is, hogy mi lesz, ha ősztől a DK frakcióvezetőjének kedve szottyan a parlamenti egy az egyekre vele.
Az Eu. konferenciák emelvényein -szó szerint- támolygó aggastyán Juncker láthatóan a végét járja. Csak nem a helyére pályázna? Ha nem sikerül kijutnia az európai "hadszíntérre", nem marad más, mint a belső harc. De az Eu. elnöki pozíció megszerzése szinte kizárt, hogy sikerülhetne. Viszont neki bármi más ott a lejtőre kerülést jelentené, rangon aluli. Nem is hangoztatja, nem is ambicionálja nyíltan a pozíciót.
Tuti itthon fog maradni. Itt fog maradni nekünk.
És nem marad más számára, mint a jobboldalon kibontakozott kicsinyes kultúr(és média)harcokat és a kívülállók számára alig látható, érezhető, erősen lefojtott, de annál nagyobb feszültségeket okozó gazdasági kiszorítósdikat, kegyencharcokat manipulálni. Ahol folyamatosan deklarálhatja a dominanciáját.
De ugyan akarnak e harcolni a kijelölt oligarchák egymással? Mi van, ha nem? Keres, felépít másokat? De mi lesz a mostaniakkal? 
Mi van, ha nekik van elegük a manipulálásból? Mi van, ha rájönnek, hogy inkább jó a béke és elég annyi, amennyijük van már.  (Ne feledjük, már közel ezermilliárdos vagyonok keletkeztek többeknél.) És kezdenek azon agyalogni, hogy inkább más vezér kellene.
De mi lesz a mostanival?

A bejegyzés trackback címe:

https://cyberlabnyomok.blog.hu/api/trackback/id/tr5714525564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása