Vélemény blog

A gondolat szabad.....

A gondolat szabad.....

Úton 6

2018. december 31. - Imre L Oláh

2017. február 24., péntek

Mert ha nem ....?

Egy napon majd mindenkinek szembe kell néznie azzal, hogy megtett-e mindent az  Orbán-rendszer megdöntése érdekében. Itt, Abádszalókon is.  Senki nem mentheti fel magát és nyafoghat kívülállóként akkor, amikor majd a fidesz iszonyat örvénye őt sodorja át a szívóágra.
Szívóág, oldal:  Tűzoltó szakkifejezés. A folyadékáramlás belépő pontjától a szivattyúig tartó szakasz. (de újabban egy társadalmi csoport, sőt az egyén kontextusában is értelmezhető)  
Hm... Micsoda baromság. Még hogy megdöntés, meg iszonyat és szívóág.... Amikor siker van. Jön a pénz a strand medence gépészetére, fejlődik a falu, épül a tanuszoda, nyit a rég bezárt művház, indulnak a kiscsoportok, stb, stb.
Irtózatos az érdeklődés is. Felpörgött a közélet. Naná. Amikor a polgármester közmeghallgatás címén két órán kertészetül nyomta a lebilincselő, ezért lélegzet visszatartva és áhítattal figyelt.... rizsát. Kb. úgy 15-20 ember előtt. Amit követett néhány irtózatosan érdekfeszítő, vitának tűnő hozzászólás. Hogy miről? A fene se tudja. Valami be, vagy odatévedők, valamiről dumáltak. Láthatóan jól elvoltak. Ez a demokrácia. Időnk van, tejünk van, ...... miért ne szoptassunk ? Akár este kilenckor is. Na és?
Valamikor rég, a téli estéken meg csigacsinálóba, kukorica fosztóba, szomszédolni jártak a népek. Ha nem tartották sokra a házigazdát, ott is összejöttek ennyien. 
Hogy a többi, helyi, általában úgy 40-45 % -ban szavazni is hajlandó választópolgár hol a jó francba volt? Én például itthon.  Lehet, hogy egyszer elfogok menni, de egy ideig úgy gondolom, mi a fenének menjek. Ezért?
Egyébként is mióta "Szolibácsi" inspirálására a Petőfi út, Szabinával az élen bemutatta, hogy milyen az irányított demokrácia, benne a szabad véleménynyilvánítás Abádszalókon, azóta valahogy nincs kedvem az ilyen rendezvények látogatásához. Tökéletesen megelégszem azzal az álközéletiséggel, hogy blogot írok.  Az meg külön jó, hogy senki sem vitatkozik. Tehát biztosan igazam van, jókat írok,.....
mindenki egyetért velem....stb, stb. A legmurisabb az, amikor valaki eskü alatt vallja, hogy ő aztán bele nem olvas, olvasna a blogomba, de valahogy más alkalommal mégis pontosan idézi itt-ott egy-egy mondatomat.
Semmi gond. A legutóbbi választások eredménye után engem abádszalóki ember meglepni már nem tud, jöhet bármi. Azt a pontot, eseményt alulmúlni morálisan nem lehet.

Mert micsoda lealacsonyultság kell ahoz, hogy a fidesz jelöltjével szemben egy függetlent pajzsra emelni,  hogy aztán néhány hónap múlva meghasonulva, egy fidesz  jelöltet tartsanak a fejük fölé.

- Szerinted mit kellet volna tenni? Kérdi tőlem  az egyik - már itt korábban említett - haver.
- Na ez a baj. Válaszolok rá.
- Mi?
- Az, hogy megkérdezed, mert ezt belső értékrend szerint a többségnek tudnia kellene.
- Jó, de mit kellene tudni. Erősködik.
- Azt baz'eg, hogy nem veszel részt ilyen lealjasító játszmákban!... Kelek ki magamból.
Ugyan mi a fő szempont, mi motiválja, foglalkoztatja az ama fentebb említett egyszerű abádszalóki választó polgárt. A szólásszabadság? Ugyan már. Azt mond amit akar az utcán, a kocsmába, otthon. A szabadság? Áh, dehogy. Oda megy, ahová akar. A biztonság? Na, ... ez már mindjárt más. Mert neki az a biztonság, hogy minden alakalommal bekerül a helyi közmunka programba. Minden hónapba megérkezik a számlájára az a nyomorúságosan nevetséges, bérnek ugyan nem mondható összeg, amiből elvegetál. Persze, oda már nem fejlődik az igény szint, hogy valami emberhez méltó munkahely után nézzen. Kielégíti a közmunkás munkakultúra. Támaszkodni a lapát, gereblye nyelén, állni a füstölve meleget adó nád, gallycsomó mellett. (Néha rádobni egy darab gumit, amitől a helyi tűzoltók meg aggódva sasolják az eget.)
Most itt azt ne gondoljuk, hogy az a néhány fiatal, akik a tűz-épnél , posta előtt, stb, várja a hajnalba, délbe, délután négykor induló munkásjáratot,  azok - bár ők már átléptek egy színvonalasabb munkakultúrába - már biztonságba vannak. Nem, nem. És ezt tudják ők is. Bármikor megszűnhet a foglakoztatásuk a munkaerőkölcsönzőnél és akkor irány vissza a közmunkába. E bizonytalanság tudatalatti következménye az, hogy eszükben sincs elégedetlenkedni a rendszerrel. Örülnek, hogy nekik most éppenséggel kicsit naposabb az élet.
És hogyan is lenne elvárható a közmunkástól, vagy az ingázótól, hogy érdeklődjön a helyi, esetleg az országos ügyek iránt, netán nyisson a politika irányába. Legfeljebb, ha egy szórakozóhelyen belekötnek a romák, szimpatizálni kezd a jobbikkal. Egyébként arra szavaz, akinek a leghangosabb, legszembetűnőbb a reklámja. A tartalommal nem törődik, nem értelmezi. Csak elfogadja közömbösen.
Mielőtt még valaki elítélne azért, mert ilyen lesújtó a véleményem a helyi ifjúságról, hát azt mondom,.... akkor nem tudják, hogy hogyan vélekedek a helyi értelmiségről.....Pedig néha célzok rá itt.

Időnként privát üzenetben szoktam vitatkozni egy-egy facebook ismerőssel. Néha egyszerre többel is. Legutóbb azon, hogy az egykori, helyi politizálásban aktív emberek teljesen leálltak, és ugyan miért. Én ismert neveket sorolva fejeztem ki értetetlenségemet. A vitapartnerek közül hárman nagyjából egybehangzóan azt állították, hogy nagy a félelem, mert a fidesztől félni kell itt helyben is. Ketten különböző egyéni motivációkról írtak az adott, egykor aktív személytől függően. Ezek között szerepelt a sértettség, a nyugdíjazás előtti problémakerülés, a behódolás bárkinek csak megkapja az intézményvezetői fizetést, a saját vállalkozásra koncentrálás, és ..... a letargia.

Szerintem.... az első és az utolsó a leginkább igazi ok. Félelem és letargia. Még jó, hogy nem .... félelem és reszketés .... (Las Vegasban.... Mert az Johnny Depp és kábítószer és dráma)
Dráma? Ahogy elnézem, ebből kinézhet akár még az is.
Dráma? Akkor ez színház, és mi nézők vagyunk? Én bevallom nézem, tehát az vagyok. Igaz, próbálom a műkritikus szerepét betölteni, tagadhatatlanul nem mindig közmegelégedésre. Sőt, egyeseket kifejezetten irritál. Különösen azokat, akik igyekeznek úgy feltüntetni magukat, mint  a falu megmentője,önzetlen robotosa, miközben óvatos, de határozott  mozdulatokkal igencsak szorgalmasan tömögetik saját zsebüket. Minő érdekesség, hogy most újfent ( és ismét) megjelent egy önzetlen robotos. A rossz nyelvek szerint, ahonnan jött, ott nem engedték a húsos fazékhoz. ( valami horgászkikötőhöz,vagy mihez) Na de majd itt, hátha.
És a nép, az isten adta nép....szintén néző. Csak. És semmi más.
Pedig, ha mi nem teszünk semmit, senki nem fog értünk tenni semmit. Ami egyébként helyes is így. Ez az abádszalóki emberek ügye. S  ha a helyi társadalom nem képes meglátni a visszafejlődés, a leépülés igazi okát és megoldást keresni rá, azt  senki nem fogja  helyette megtenni.
És hogy ez mennyire így van?
A legutóbbi bejegyzésemben képi illusztrációval is szemléltettem Tiszafüred azon törekvését, hogy ne csak az idegenforgalom területén legyen boldogulási lehetőség az ottaniak számára. Többen figyelmeztettek (volt aki ledegradáló gúnnyal, .... na ugye hülye, lesre futottál), hogy az egy 2014-es, idejét múlt cikk, amit beillesztettem. Nyugi, igen, az. Ők már akkor ezen gondolkodtak, és léptek is. Meglehet, nem tudni, mikor hozza meg az eredményt. Ez legyen az ő gondjuk.
De mi még most sem gondolkodunk ilyesmin. Pedig mennél később, annál reménytelenebb.
Jut eszembe, jó néhányszor kiakartam már fejteni, de mindig elfelejtettem, hogy miért is faluzom le .....a településünket. Megbotránkoztatva ezzel jó-néhány helyi sznobot.
Hát tisztelt nagyérdemű közönség. Talán tessék elgondolkodni azon, hogy hogyan kellene kinéznie egy város társadalmi szerkezetének. Így, mint  a mi településünkön? Tessék mondani, hol itt a klasszikus polgárság? Az előbb említeni merészeltem az értelmiséget.....
Most meg kérdezem,....

Tudja valaki, hogy hány pedagógus ingázik ide 25,50, sőt még több kilométerről? Nem hiszem.
Na, és hol van a műszaki és agrárértelmiség? Mert az is volt itt ám valaha.

Emlékszem, minden nap, amikor lejárt a munkaidő, úgy fél öt körül megjelentek az Étteremben ( ma Rózsakert) és igen komoly forgalmat generáltak ott. Burai Bálint és népi zenekara nagy-nagy örömére. Is. Mert a nagy többség aktívan részt vett a faluközösség életében. A kritikus, mindenben véleményt mondó, időnként már-már kötekedő magatartásuk megfertőzte a környezetüket is. Ha visszagondolok az akkori fiatal  agrármérnökökre, akik - igaz a maguk stílusában - precíz, pontos és vitathatatlan társadalomkritikákat mondtak időnként a szocializmusról egy egyszerű munkahelyi beszélgetésen, akkor érthető a fidesz családi gazdaság programja. Ami, mint olyan, nem igazán kedvez az agrárértelmiségi réteg szélesedésének. Olyan e programban nem is kell. Minek. A petúnia palánta termelő családi gazdát, mint hű Orbán alattvalót tökéletesen kielégíti az, hogy minden évben a palántjai egy részének biztos piaca van a fideszes önkormányzatnál. A falu belső torzsalkodásaitól független nagy gazdálkodók meg örülnek, ha Szabolcs és a fidesz figyelme nem terelődik rájuk, békén hagyják őket. Nem gyanakodnak a szocis múltjuk miatt és elhiszik a testbeszédük által sugallt permanens hűségesküjüket, mely szerint immár Orbán hű alattvalói ők is. Azt hiszem, valahol írtam már az agrárium e veretes feudális viszonyairól. ( Na meg a pályázatok, támogatások, bizony fontos dolgok.) Már nem is igényük az ország, esetleg a falu közösségének helyzetéről gondolkodni, abba beleszólni, véleményt mondani. Kinevelték belőlük az elmúlt hat évben.
Egyáltalán, a polgár szó fogalmi kereteivel tisztában van itt valaki ? Tartok tőle, nem nagyon. Ja, így könnyű azt hinni, város vagyunk.
És tessék mondani, tisztába vagyunk azzal, hogy hogyan alakulnak a helyi népességnyilvántartás számai?
Tudjuk, hogy Abádszalók nagyközség lakosságszáma az 1970-es, 80-as években mennyi volt? És ma? Gondolom a tendencia a legtájékozatlanabb számára sem ismeretlen. De kérdem én, az időfüggvényébeni intenzitás változás is? Aha, megint az a qrva eseményhorizont. ( Ez lenne nálam a rögeszme ? Ajjaj! )
Na, inkább ne is idegesítsük magunkat. És hogy miért is piszkálom az értelmiséget? Azért, mert tőlük jobban elvárható, hogy átlássanak a szitán. Hogy műveltségük, iskolázottságuk okán mégiscsak nagyobb valószínűséggel vegyék észre a félrevezetést, ismerjék fel a zsarnokságot, a hazugságot. A közmunkás rétegtől ez nem várható. Ott a kiszolgáltatottság irtózatos, szinte rabszolgaság szintű. Ami megdöbbentő  éntudat nélküliséggel párosul. A harmadik sörig a kocsmába. Azután kiegyenesedik a lélek, az ön és én tudat,... és, és a negyedik üvegre már nincs pénze.
Ha valaki odafigyel a köztük dívó diskurzusok minőségére, színvonalára, érzékelheti az  elfojtott indulatot, feszültséget, agressziót. De az általános  műveltségi és, intellektus deficit tehetetlenségi nyomatéka elfojtja az egységes és tudatos fellépést. Már, ha képesek lennének felismerni érdekeiket. Igy inkább egymással durvulnak, beszólnak, stb.
És nem várható attól a néhány tíz, talán száz egynéhány béres (Wikipédia!!) szerű  alkalmazottól sem, akik a helyi nagygazdáknál gyarapítják a vagyont. Ha hiszi valaki, ha nem, nem is akármilyen mértékben. Mármint a gazdáét. 
De,.... és van a helyi nyugdíjas réteg, ami komoly tényező. Lehetne. De?
Ugyan már.
Gondosan vigyáznak arra néhányan, nehogy a bulik alkalmával valami politizálásféle felüsse a fejét. A Corega adta stabilitással önfeledten majszolható a babgulyás, és "szép az élet őszirózsák, ihaj, csuhaj, sose halunk meg" arccal nem gondolni a mindennapok valóságára. Közömbös részvétlenséggel oda se figyelni a következő generációk kilátástalanságára. A bedauerezett, lakkozott frizurák ha kezdik elveszíteni a tartást, óvatosabban táncikálni még egy kicsit a bántó hamissággal szóló presszórockra, és utána irány hazafele.

"Másnap el ne felejtsem felhívni a fiamat, lányomat, hogy milyen jó volt a buli. Ja, és megkérdezni, hogy az unoka mikor volt itthon Londonból, németből, stb."

És persze, adunk a kultúrának is, megy a hülyítés. Mert, .... micsoda konferencia lett ide rittyentve a megyei tudományos egyesület által? Az valami fenomenális. Ugyan  megtudná e mondani valaki, hogy mi a fészkes fene volt annak a teteje? Nem hiszem.
Azt már nem is várom el, hogy az ott megjelent helyiek észrevették volna a rendezvény kiagyalóinak magalázó cinizmusát. Vagyis, .... a tehénen a gatyát.
Arról már ne is beszéljünk, hogy a jövő helyi kötődésű értelmisége hol tart. Mert eléggé sötétnek tűnik a kép. A hírek szerint mindössze 5-6 fiatal jelent meg az október 2-i "Városnapi" ünnepségen. Le se merem írni, hogy mennyiből.  Tessék megszámolni a téglákat. Annyiból.
Aztán kezdjünk el gondolkozni. Hogy min is?
Talán azon, hogy egy kampány gyűlésen elég e az, ha az alázatosságot jelző "szorgalmazom" megfogalmazást használja valaki a határozottabb,  ..... " mert ha nem....." helyett.
Mert ha nem?
Na, ez az. Mi van akkor, ha nem? Semmi. A buli megy tovább. Mert a buli,... az jó. Nagyon jó.  Már akinek...

2017. március 6., hétfő

Barlangrajzok

Hogy mire nem képes az ember? Botrány.
Én például oda vetemedtem, hogy influenzás lábadozásom  időszakában azzal múlattam az időmet, hogy Abádszalók hivatalos honlapján a testületi jegyzőkönyveket  nézegettem. Tragédia, hogy így lezüllöttem. Mentségemre szolgáljon, hogy a  környezetemben ható körülmények kényszerítő hatása igencsak erős volt. Hogy ezt konkrétan hogyan is kell érteni? Nem kell érteni. Ez történt és kész.
Szóval nézegettem a barlangrajzokat .....
Például ilyeneket, hogy....Tisza-tó strand Nonprofit Kft  beszámoló a 2016 évi melóról...  bővebben a munka szervezet tevékenységéről és gazdasági eredményességéről... És mivel háttal nem kezdünk mondatot, mert még belém köt megint a helyi lingvisztikai, szemantikai, helyesírástani főfelügyelet, ezért most itt a mondat közben írom, hogy... hát, elolvasva  a kft munkaszervezet tevékenységéről a beszámolót, nagyon lehangoló tartalmilag. És sajnos tovább kell mennem ettől is, mert bizony amatőr, mondhatni a megfogalmazásokban is dilettáns iromány a beszámoló. Na nem azért mert "kis traki" néven emlegeti azt a munkagépet, amelyet szaladgálni láttunk a strandon és a faluban, hanem azért, mert bizony erősen össze van keverve itt-ott a méter a literrel, a dátum a raggal, a szezon a ...fazonnal. Bizony, bizony, erre mondtam, .... volna anno, testületi tagként, ha ilyennel találkozott volna az akkori grémium, hogy ez.... tisztelt képviselők .... nem ehető.

Igen, akkoriban is voltak érdekességek, de azért a stílusra  odafigyeltek a beszámolók készítői. És arra, hogy legalább a tartalom slendriánságával ne nézzék hülyének a képviselőtestületet.

Apropó kft.
Hm... Emlékszem, Somodi Karcsi is dobott egy hátast a testületi ülésen, amikor kimondtam, hogy évi 30 millió....! Mármint amit a kft-nek be kell fizetnie az önkormányzat kasszájába a bevételből. Hogy volt e ezen kijelentésemnek realitása? Tessék mondani, Zoli elcsukló hangon mit is üvöltött azon a bizonyos közmeghallgatáson Bordás felé? Azt hogy ő azért kattant be anno , mert le  kellet adni az önkormányzat kasszájába a bevételből pont akkor, amikor erre nem számoltak, nem gondoltak,....iksz összeget. Nem vagyok annyira sportszerűtlen, hogy a konkrét számot ide írjam. Maradjunk annyiba, hogy X. Nahátakkor?
Rég volt, szép volt... Ezer bocsánat, de talán még annyit had idézzek az egyik jegyzőkönyvből (barlangrajz),  a második (2009) üzleti terv elfogadásakor: Oláh Imre bizottsági elnök: .......Nehezményezi, hogy az üzleti terv nem tartalmazza a személyi állomány összetételét, annak bérköltségeit. Kifogásolja, hogy az üzleti terv nem tér ki a kft által végzett szolgáltatások díjtételeire.... stb, stb.
De mit lehetne most elvárni a kft-től, hogy befizessen? Szerintem most is annyit, mint amennyit Zolink üvöltözött. Legalább. Kérném szépen, gondolkozzunk. Akkor a kft-nél jelentős mértékű foglakoztatás és bérkifizetés volt. A bevételből. Persze, vele a mostaninál jóval komolyabb idegenforgalmi tevékenység folyt. Most meg? Inkább hagyjuk.
Folytassuk... is inkább az előzőekkel.
Bizony, egy ilyen beszámoló után érthető, ha valaki elbizonytalanodik saját képességeiben. És miután hagyta mardosni egy ideig a lelkiismeretet , bemegy  megkérdezni,  ..... Te figyuzzatok? Kellek még? Mondjátok ha nem?
Bizony, kellet volna mondani. Hogy, nem.
De ez itt Abádszalók.
Újabb barlangrajzok... most a költségvetés számadatai sejlenek fel a késő jégkorszak idejéből a falon ( kb. Kr.u. 2016-ból)
Látva a homályos számokat, az adatigénylésre küldött válasz helyt állóságának kérdése néhány komoly megállapításra sarkall. Ebből az egyik legkomolyabb az, hogy ..... komolytalan. Na nem azért, mert a visszafizetés forrásaként a céltartalék (is) megvan nevezve, ami indult a költségvetési rendeletben foglalt 49, 9 millióról és pont augusztusra, írd és mond ... 9,8 millióra csökkent. Hanem mert a közhatalmi bevételek tételes felsorolásánál található számadatokból - amit a költségvetés végrehajtásának adataiból lehet, nem könnyen kibányászni - bizony erősen kétségesnek tűnik az információt adó szakmai hozzáértése, és bizony a szavahihetősége. És most döntse el mindenki, hogy ezt kire is kellene vonatkoztatni. Balogh Gyula polgármesterre? Dr. Szabó István jegyzőre?
Az önkormányzat költségvetése, pénzügyi tervezése, gazdálkodása területén a mai polgármesterektől nem várható tudományos alapokon nyugvó szakmai hozzáértés. És ezt nem szabad hibaként, netán fogyatékosságnak felróni. Azért van a jegyző, és a pénzügyi irodavezető, hogy minden rendben legyen, történjen. És itt egy megjegyzés teszek, mint egykori pénzügyi bizottság elnök. Bizony az önkormányzati költségvetés az tág fogalom. Mint a gatyám szára. Kis túlzással egy laikusnak azt lehet bele magyarázni, és kimagyarázni onnan, amit a készítője akar. Ebbe beleszaladtam anno egy párszor. Ezért óvatos vagyok.
Komolyság? Ugyan már, ismerjük Gyulát mindnyájan. Nem egyszer leírtam, nagyon jó csóka. Jó pofa, meg minden. Négy évig egymás mellett ültünk a testületi üléseken. Laza volt mindég, mint a Berva lánc.
Viszont valahogy van egy olyan érzésem, hogy a szembehugyozás tényállása forog fenn. Mégpedig Gyula által.  Önmagát.
Mert a kérdéses Startmunka mintaprogramban elkövetett szabálytalanságok az akkor hatalmas arccal járó-kelő Kovács-Kasza tandem áldásos tevékenykedésének időszakában történtek. És ha senki, de senki emberfiának az égadta világon e faluban nincs oka e tandem dolgaiban tisztán látni és igazságot követelni, nekünk, kettőnknek Gyulával akkor is van. ( talán még Abádi Szabó követelhet ebben helyet magának) És ezt tudja ő is.
De valamiért úgy tesz, mintha nem tudná. Én sejtem, ( írhatnám akár azt is , hogy tudom, de nem teszem) hogy miért. Lelke rajta. De én nem hagyom. Írtam már valahol korábban, hogy tartozom ennyivel az egykor falu eszeként számontartott, de szerencsére már lebukott két muksónak. És itt most lehet gondolkodni azon is az egyikőjüknek, hogy miért is nem lesz böllérverseny Tiszafüreden márciusban. Pedig akkor lett volna ütős a történet elsőre. Így kissé nyúlóssá vált. Persze nem kell félteni a füredi fideszeseket. Módosították a taktikát. Ami így most arról szól, hogy fondorlatos módon ártani a Szalóki rendezvénynek minél többet. Az annyi minden másban már oly régóta tapasztalt füredi árnyék a böllérversenynél is megteszi a sorvasztó hatását előbb-utóbb.
És most álljunk meg egy pillanatra. Sokan túlzónak, hatásvadász karcolatnak tartották a témához kapcsolódó,  Na, lenyúlták ezt is .... c. bejegyzésemet.  Én mindössze az "irományt" a huszadik századvégi és huszonegyedik századeleji, vidéki Magyarországának tipikus látleletének szántam. A politika által lesajnált, mindenben magára hagyott Abádszalók magányos küzdelme azért a még nyomokban fellelhető értékeinek megtartásáért, amelyeket egy-egy ötletes, némileg tehetséges polgára megálmodott, meghonosított, elültetett. Ez igaz a helyi idegenforgalom védjegyeként országosan ismertté vált  "Abádszalóki Nyár" rendezvénysorozatra is, ami , mint tudjuk, bizony a múlt ködébe veszett. Pontosabban, ... kimúlt. Béke poraira.
Ami van helyette, az teljesen más valami.
Halkan jegyzem meg, sokan bábáskodtak a kimúlása felett a fidesz környékbeli ( Tiszafüredi, Tiszaszőllősi, Tomajmonostorai, Kunhegyesi, stb.) tótumfaktumai közül. Kimondom, Fazekas Sándor miniszter hol elvi támogatása, hol közömbös félrenézése által kísérve, bátorítva. Persze, kellet hozzá a Kovács-Kasza és az őket követő Brumbauer vonulat is. Nélkülük nem sikerülhetett volna mindez, amit ma idegenforgalom gyanánt látunk itt helyben.
Mindenesetre az is érdekes, mondhatni pikáns mellékjelenség, hogy a helyi idegenforgalom egy-két tényezőjének a Kiskörei  - ha tetszik, hanem konkurens- idegenforgalomban is komoly érdekeltsége van. Akkor? Hogy lesz hát?
Tehetnénk fel a kérdést. De ne tegyük. Nem szabad. Ezt sem, mint annyi minden más kérdést. Nagyon megsértenénk vele azokat, akik érinthetetlenek, sérthetetlenek, csak a tiszteletet érdemlik , ect, stb, stb. Különösen most, az új időszámítás kezdetekor. Mert ne is tagadjuk, immár az van. Ez az év már teljesen Gyuláé. Misi és Kasza, már a múlt. Kimúlt. Éjen!
(Kórus: Meghalt a cselszövő, nem dúl a rút viszály....)
Hogy aztán a müvház mint intézmény újraélesztése, vele együtt egy igazgató funkcióba helyezése idejében történt e? És még, avagy már és főleg mihez képest, na, azt nem tudom. Ki fog derülni hamarosan. Mindenesetre mintha lassan igazolódni látszana azon véleményem, hogy a kft által működtetett egyes területeket jól láthatóan el kell különíteni. Nagy hiba - reménykedjünk, hogy még nem végzetes - a böllér verseny szervezésének kft-nél hagyása. Egyszerűen nem odavaló, nem profilba vágó feladat. Hülyeség ott tartani. 

De, térjünk vissza a barlangrajzokhoz ....Jól láthatóan őshonos szürke marhákra jellemző külsejű egyedek cammognak lefele egy kamionrámpán...tarkára festve... Csak azt tudnám, hogy melyik volt az a kannás bortól zsibbadt agyú aki, szürkének látta a tarkát? Munkaidőbe.
Természetesen a Startmunka mintaprogram ügyben én csak a törvény és a jog eszközét használom az igazság kiderítésére. És nyilvánosan teszem mindezt. Lehet olvasgatni, lépésről, lépésre.
Most éppen azt akarom megtudni Sallai R. Benedek segítségével közérdekű adatigénylésként a helyi polgármestertől, hogy mikor döntött, milyen határozatszámmal a képviselőtestület a költségvetés módosításáról.

Mert módosítani kellet volna, ha már a költségvetés (bármelyik) tételét érintette a 49 millió kiperkálása. Most az mindegy, hogy négy részletben, akkor is. Egyenlőre erre utaló döntést nem találtam a jegyzőkönyvek között.

Mármint amit az influenzás agonizálásom közepette volt lelki erőm áttanulmányozni.
Gondolom Gyulának igencsak kellemetlen, hogy állandóan buzerálom ezzel az üggyel. Üzenem - aki tudja, adja át - fogom is még egy darabig.
Mondják többen azt is, hogy - mármint akiknek valós rálátásuk van az ügyre, de félnek- miniszteri szintű ígéreten nyugszik Misi védelme. És ehhez Gyulának is alkalmazkodnia kell. Nem érdekel, legyen úgy. De ha erre konkrétum sejlik fel valahol, máris itt a Célpont. De ezen kívül is van még egy-két ötletem. Még nincs az asztalon minden lap. Még nem beszéltünk például a Szabolcstól bérelt földterületen fúrt kutak költségének az elszámolásáról sem többek között. Hány kút is volt? Mennyiért fúrta a Füredi kútfúrómester darabját? És amikor visszakerült a bérelt földterület az eredeti tulajdonoshoz, hogyan lett az értéknövekedés elszámolva? Csak azt ne gondoljuk, hogy elévült az ügy. Igen-igen, bizony-bizony a kib.szás is páros játék... Én mondtam ezt Misinek, de láttam rajta, hogy elengedi a füle mellett. Hiba volt.
És közben kedélyesen várjuk Polt Péter legfőbb ügyész válaszát a nyomozás állásáról.
Jut eszembe.....Nahát, milyen érdekes, hogy a barlangrajzokon is gyakran ugyanúgy szarvasmarhák körvonalai bontakoznak ki, mint az egyes  tanúvallomásokban.

2017. március 16., csütörtök

Médiageg

Tölgyessy Péter mondta: Magyarország egy csalódott, frusztrált, gyűlölettel teli ország".... Sőt, tovább spilázta a dolgot emígy: „Magyarország kis ország, itt elég, ha egy okos ember van.” Nahát, ki gondolta volna?
Én.
És itt Abádszalókon? Szerintem itt még egy okos ember is sok. Minek ide több? Amikor olyan simán mennek a dolgok a helyes kerékvágásban. Szinte maguktól. Csak néha zavar be a képbe, ha valaki eltéved. És becsámborog a susnyásba. Ráadásul pont a böllérversenyt követő éjszaka. Na persze, hogy az országos média nem a fesztivállal foglakozik, hanem inkább rögtön rácuppanva kiemelt hírt generál abból, hogy valaki túlkóstolta a fogópálinkát. Amúgy lehetőséget biztosítva egy "véletlenül pont" arra kószáló - a képernyőn megjelentek szerint - Brummer nevű egyénnek, hogy ismét megcsodálhassuk fotogén profilját, már-már öreg celeb szintű médiaérettségét....

Nézve a tudósítást, tényleg egy okos ember is sok ide. Főleg ha jól láthatóan, az az egy is nem ....... az.
Az persze külön fájó pont lehetne nekünk, hogy az országos média még azt sem volt hajlandó bemondani, ......  böllérfesztivál. Csak röviden azt, hogy..... egy fesztivál. Ahonnan elkószált valaki. Így, a' la natúr. A szemetek. Milyen jó kis reklám lehetett volna, ha ki, és bemondják legalább apropóból. És főleg, hogy ingyér. Ha esetleg nagyon igényesek vagyunk, beleférhetett volna egy forralt bor is, mint gázsi. A statisztának. Mégiscsak hideg volt, vizes lett. Megérdemelte volna szegény. Lehet azért volt, hogy zavartan viselkedett.
Na igen... Cselesen, de jó szándékkal próbálkozol egy kis hírveréssel, és tessék, még a végén a detoxban, vagy a pszichiátrián kötsz ki.
A francba. Ez sem sikerült. Pedig a böllérverseny megérdemelt volna - akár utólag is - egy kis országos médiafelhajtást azzal, hogy olyan ihaj-csuhaj volt kérem itt, hogy a végén volt aki azt se tudta, hogy merre van az arra.
Nézegetem az fb-n közzétett képeket, video összefoglalót. Hát nem is tudom.......
Valahogy az jön át, hogy valami nem klappol. Elsőként valahogy nem látszik a....tömeg, tömegnek. Aztán meg nincs a Miskától megszokott kacagány, népviseletbe öltöztetett, unott képű feleséggel karöltve. Hja kérem, akkoriba adtak a folklórnak. A régi öregek szerint is, egy valamire való hízóvágás  póchurkával együtt volt az igazi.
Azért az fb-n megjelenteknél bővebb információ is kiszivároghatott volna forró (friss) hírként napközben. Bizony, nagy hiányossága volt ez a kommunikációnak, amikor tudjuk, hogy a falu népe visszafojtott lélegzettel várja a tudósításokat a csapatokról , zsűriről, megnyitóról, nyertes pálinkáról, győztes pogácsáról. Vagy az első, bevizelésig bemaxolóról, kitaccsolóról, stb.
Szóval nézegettem a képeket, a videoválogatást, és ....  megvan az, hogy ....  Ismerős Arcok? Ha nincs, akkor elmondom, ez egy rok együttes neve. (Trianoni séta, Erdély 1914, Honvédő katona, vesztett háborúba, stb)  Mondjuk, meg lehetett volna hívni őket is fellépőként. Legalább lettek volna ismerős arcok. Mert ha őszinte akarok lenni, nem sokat láttam a képeken. Hogy miért is, az bizony egy megfejtésre váró talány is lehetne, ha nem olvashatnánk a helyi hírnökben az éppen aktuális lakónépességről megjelent számokat. Ami persze valótlan úgy, ahogy van.
Nem akarok másokat kellemetlen helyzetbe hozni, ezért csak a magam nevében nyilatkozom. Jelenleg a mi lakcímünkre hatan vagyunk bejelentkezve. És ketten élünk életvitelszerűen. Nem untatok senkit azzal, hogy még hány olyan ismerősöm van, ahol ugyanez a helyzet.

Visszatérve a rendezvényre, nem zárom ki, hogy ..... visszahúzódás az új irány. Nem villognak. Lehet, hogy szerénység van. Mint Virág elvtársnál. (Tudjuk,  ha van valami, amit szeretnek magukban a fideszesek, hát ez, az. És, .... is.)

2017. április 6., csütörtök

Hontalanság....

Pedig valahová tartozni kell. Közösséghez, csapathoz, klubhoz, csoporthoz ...... bandához. Meggyőződés, elvi értékrend, érdeklődés vagy,...... érdek mentén. E nélkül cudarul magányos vagy. És baj van, ha azt érzed, hogy elveszíted a kapaszkodót, kapcsolatot, érzelmi szálat oda, ahová tartozónak érezted magadat. Csak tengsz, lengsz bele a világba.
Nehéz az elfordulás, az újraépítkezés, irányváltás. És persze bevallani önmagad előtt, hogy milyen hülye voltál, hogy hittél....

 Újabban azt hallom egyre sűrűbben  a fideszes ismerőseimtől, hogy... nem foglalkozom politikával. Aha. Szóval nem.
Most, hogy szinte mindenütt a kormányzati korrupciót, a hatalom gyakorlók gátlástalan visszaéléseit, gusztustalan, undorítóan botrányos fölényeskedéseit hallja, látja, tapasztalja mindenki, most már nem érdekli őket a politika. Bezzeg a ma már szimpla városi legendává vált Nokiás doboz idején...... A Pedróba a hátamon vágta a fát a baloldaliságom miatt még a legjobbnak vélt haverom is.
Egyszer írtam már arról, hogy anno csináltunk Létai Janival, Szabó Sanyival egy  - ha jól emlékszem - közel húsz taggal működő MSZP-s alapszervezetet. Amiről úgy mellesleg a feloszlás után derült ki, hogy...... kvázi nem is létezett. Nekem gyanús is volt, hogy nem kellett tagdíjat fizetni, nem akart megérkezni a tagkönyvünk, nem voltak akciók, stb. Amit egy darabig egy Lévai nevű ember ellenszervezkedése miatti bejegyzés halasztással, majd  János betegségével magyaráztunk. De János betegségének súlyosbodása miatti kiesésével világossá váltak a dolgok. A feloszlás mellesleg nem ezen intermezzók miatt történt. Az MSZP megyei, országos vezetése nem nagyon foglakozott a helyi szervezetekkel. Amit Vadai Ágnes által hamar tapasztalhattunk is, aki már a kezdetekkor kijelentette, de facto, nem fog pénzt hozni a falunak bőröndben. Mondván, mert ő nem erre szegődött, stb.  Ezzel némileg ellent mond az, hogy a helyi önkormányzatot Lampert belügyminiszter kétszer is kisegítette 10-10 millió forinttal. Ez nem egy nagy pénz volt egy milliárdos költségvetési főösszegnél, de higgyük el, bizony az akkori feszült pénzügyi helyzetben ez a szalmaszál szerű összeg is nagy segítséget jelentett a tartozásokban fuldokló önkormányzatnak. ( És milyen jól jönne a mostani önkormányzati költségvetésnek is, ha Fazekas miniszter megdobná időnként ennyivel, csak úgy haverilag)
De Ágnes kijelentése azt is jelezte,  ne számítsunk rá, ne szaladgáljunk hozzá problémáinkkal, ne zaklassuk, stb. Szóval lógtunk a levegőbe, miközben a helyi társadalmi viszonyok, a munkanélküliség mértéke, jövedelemszerzési lehetőségek egy jottányit sem változtak, és abban mi sem tudtunk semmit tenni. A sikeres pályázatoknál - falu központ járdafelújítás, polgármesteri hivatal külső renoválása, tetőtérépítés - bele sem tudtunk szagolni a tendereztetésbe, kivitelező kiválasztásába.
Így az a néhány helyi vállalkozó - aki épp hogy tengődött - csak nézte a posta és iskola előtt térkövet rakó, vagy a hivatal épületének tetején dolgozó idegen munkásokat. És szidta a baloldali kormányt.
Hiába próbáltunk mozgolódni néhányan az ügyben, tehetetlenek voltunk. Nem kis kockázatot vállalva, a tűzoltóság felújítását és az új szerállás építését ( 18 millió ft beruházási érték) saját hatáskörben, helyi vállalkozónak adtam.

De... mielőtt bárki megkérdezné, hogy mi a francnak foglalkozok e már jó régen elfeledett, tizenegy - néhány évvel ezelőtti dolgokkal, hát előbb én kérdezem meg.... És most, ...... mi van? Az éppen épülő tanuszodánál hány helyi ember kapott munkát? A választ tudjuk.
És hogy szidják e a helyi építési vállalkozók most a jobboldali kormányt? Nem hinném. Ugyanis már nincsenek helyi építési vállalkozók. Sem. Szép lassan elfogytak.
A helyi vadásztársaság élet-halálharcáról a múltban írtam egy párszor. Most nem teszem. Az ügy a nyilvánosság kizárásával erjed a maga módján. Mint a cefre a kunyhóban. Ha közelebb megyünk, akkor érzik a szaga. Hogy aztán mi lesz belőle, ha kifőzik? Egyszer ki fog derülni. Az is, hogy érdemes volt e csendben, taktikázva intézni a dolgokat.
Persze a kérdés attól még marad. Mi lesz velük?  Ők is elfogynak? És akkor Szabolcsék taktikája válik be? Nem lenne nagy meglepetés számomra.

Jut eszembe....Milyen jó lenne tudni, hogy jut e valamennyi a falunak a Lázár miniszter által bejelentett nyolcezer milliárdos uniós forrásból. És ha jut, mire jut?
Apropó uniós forrás.... Ha Kádár beléptette volna az országot az unióba, Abádszalókon még ma is Pesti Tibi lenne a községi párttitkár. Az tuti. Mert ennyi ingyen pénzt, mint amit ez az ország kap, a hülye is át tudna konvertálni hatalma megőrzésére, bebetonozására. Főleg akkor, ha ugyan úgy osztogathatnák szét a hatalmon lévő politikusok a haverok között, mint az ma kis hazánkban látható. De a népnek ez kell.
Röhejes, ahogy az ellenzéki politikusok teljes egésze megrökönyödve, a helyzettel semmit kezdeni nem tudván, bénultan áll. Szinte nem akarnak hinni a szemüknek, amikor azt látják, hogy bármilyen égbe kiáltó aljasság, akár adóemelés, lopás, gazemberség, egyetembezárás, stb bármi, de bármi történik, történhet a fidesz jóvoltából, az istenadta nép néhány ezer tagján kívül a lőtéri kóbor kutyát sem érdekli. Egykedvű bambasággal fogadja életének sanyargatását, jövőjének felélését. Bármilyen helyzettel találkozik az egészségügyben, oktatásban, államhatalmi szolgáltatásban, nem háborodik fel, nem lázad, nem emeli fel a hangját.  Sőt, ha időnként kap valami alamizsnát, közmunkát, segélyt, 1,6%-os nyugdíjemelést , boldog és hálás.
Így pedig nem lehet.
Jó néhány emberrel vesztem már össze azon, hogy a szocializmust kis hazánkban  Antall József-Orbán- Tölgyessy, stb izgatta, vezette tömegek nyomása rombolta le. Lófaszt. Ha az oroszoknál nem változik meg a belpolitikai helyzet, ha seregeik nem mennek ki, itt ma is a szocializmus dübörög ezerrel. És Orbán, Kövér, Áder, stb nevű emberekkel találkoznánk a napi belpolitikai híradásokban, és a szocialista haza nomenklatúrájának veretes, elvhű tagjai között. És a nép? Na igen, az istenadta nép...... Én láttam Pacsai Norcit piros nyakkendőben pompázni. És messziről jött ember azt mond amit akar, .... de, nekem soha nem volt olyanom. (  Tudom, ez utóbbi egy volt községi KISZ titkártól meglepő.)
A kezdő mondatokban említett (volt?) fideszes  ismerőseim politikai hontalanná válása számomra nem meglepő, és teljesen érthető. Mint ahogyan érthető Muhi, Mohács, Szatmár, Világos, Trianon, 1956. És bár nem össze vethető nagyságrendjében, de a CEU bezárása is.  Valahogy mindezek összetartoznak, valami közös pontból eredeztethetők, összefüggenek, egymásból következők.
Balsors akit régen tép.....

2017. április 19., szerda

Megint benne vagyunk...

Pontosabban, voltunk a tévében. És persze senkinek sem tűnik fel a mélyen tisztelt helyi népességből, hogy hitelesen így tájékozódhatunk a falu, mostanság legrázósabb közügyéről. Mármint a helyi vadásztársaság és egy környékbeli, háttérből irányító fideszes aljadék, ránézésre inkább  Döbrögi klónszerű  törphatalmasság egyenlőtlen küzdelméről. Akivel szégyenszemre, helyi illetőségű egyének is nem átallanak  együtt mutatkozni, szövetkezni. Nota bene, láthatóan élvezve a ....nyalni csak úgy lehet, ha élvezzük az ízeket ...  elvet. Érthető a motiváció.  De ettől még a kiszolgáltatottság  miatt rohadt egy élet az, amikor csak egy - őszintén szólva  tanyasi - földesúr előtt hajlongva, hozzá dörgölőzve, simulva lehet boldogulást remélni.
Óh, megint azok a múltkor emlegetett borzalmas, kit így, kit úgy szánalmassá tevő  neofeudális viszonyok. De, lehet ez még lejjebb is..... Mert jöhet újabb fideszes négy év.
Visszatérve a tévéműsorhoz, előző este többen felhívtak, hogy nem kívánnék e esetleg hozzájárulni a riportok tényszerűségéhez információimmal. Sajnos nemet kellett mondanom. Ugyanis néhány ismerősömmel  dolgozunk ezen az igencsak szerteágazó témán és nem szeretném a már rendelkezésre álló információkat másokkal megosztani úgy, ........ "hogy a nyilvánosságra kerülés felelőssége nem az enyém, miénk". Annál is inkább, mivel az ügyészség a nyomozás lezárását április 18-ra ígérte, és ebből a szempontból még az is meglehet, nem volt szerencsés a riport közreadása.

De így is ütős volt. Képet kaphattunk egy újgazdag-uraság által tulajdonolt falu, benne gazdaságának belső mindennapjairól, ahol a közmunkás az kiszolgáltatott, össze-vissza dobált cseléd. A "gondos gazda" szemléletet pedig hűen ábrázolta az a képsor, amikor az elpusztult állatok egy elhanyagolt tanya méteres gazzal borított udvarán oszlásnak indulva rohadnak szét, bűzzel elárasztva a környéket. És hol premier plánban, hol a távoli háttérben végig kísér egy ízléstelen, látványában sötét erők lakta várkén (Mordor) ható, kihaltnak tűnő kastély. Nincs muskátlis ablak, virágba borult fa, kutyus, netán egy kapufélfához dörgölőző cica.  Íme a mai vidék Magyarországa,  fideszuraság módra tálalva.

Nem tagadom, kíváncsi vagyok arra, hogy az abádszalóki intellektuális réteget mennyire érintette meg a riport. Mert kellene, hogy megérintse. Már a vadászok miatt is. Őszintén sajnálom Simon Palit és Száraz Lacit, hogy nekik -  két közkatonának - kellet kiállni (vagy bennük volt meg csak a bátorság ?) nyilatkozni.
Természetesen eszembe sem jutna azoktól a - e történet alapján is bizonyítottan - teljesen indokolatlanul  köztiszteletben álló egy-két idős , régóta tagként vadász embertől várni a kiállást, akik ebben az ügyben (is) puhatestű, gerinctelen haszonélvezőként bújnak el az egyetemes moralitás diktálta vélemény kimondása elől. Lelkiismeretfurdalás nélkül álltak át, árulták el egykori vadásztársaikat. A kontraszt akkor az igazán nagy, amikor eszünkbe jut, hogy komoly tisztségekre választotta meg a helyi vadászok közössége és falu népe is őket anno.
A Hubertus sorsa hajszálon függ. Ezt lehet belátni vagy nem, akkor is így van. Szinte élve boncolásuk folyik.
A különböző aljas gáncsoskodások, feljelentések közepette kilátástalannak tűnő küzdelemben nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy megszerezzék a szükséges nagyságrendű földterületen a vadászati jogot. Ezzel is erősödve, megőrizzék az ott foglakoztatott Abádszalóki emberek munkahelyét, segítsék családjuk megélhetését. Az óvatos várakozások, remények ellenére azt gondolom, igencsak kétséges sikerrel. Sajnos, ebben már az említett földesúr helyi csicskái, kiszolgálói is be-beszálnak szemérmetlenül, és sokszor sunyin. ( Nem méltatom őket arra sem, hogy soroljam, de tudjuk kik ők.)
Számomra kissé érdekes is volt, amikor  a helyi, új hatalmi ( önkormányzati) struktúrába frissen beépült felelős szerkesztő sajtó-nyilvánosan tette fel a kérdését Erdei Petinek a vadásztársaság jövőjét illetően. És Peti megállta, hogy ne ....... ( most itt mit írjak?) röhögje el magát kínjában. Egy háttérben futó szál okán gondolom ő is meglepődött, hogy nem szakadt le a plafon, égbolt.
E futó szál miatt ígéretet tettem, hogy egyenlőre ennél közelebb nem megyek az ügyhöz. De....
.... az élet megy tovább. És mondhatjuk, a téma ( egy másik) a földön hever.... Megint.
Ugyanis láss csodát, rezeda szagú kis falunkban lejár a KLIK által kinevezett iskola igazgató mandátuma. Na bumm. Még ez is ....
.....eljött végre. (Vagy,... basszus. Hamarosan állíthatom megint az "új szélnek" megfelelően a vitorlákat.) 
Ó, bár ne lenne igazam, de szerintem meglehet, késő a személyi változás. Ne kerteljünk, az egykoron méltán megyei hírű általános iskolánk keményen megsínylette a Kovács-Kasza kreálmány áldásos munkájának hatását. Az elmúlt néhány év szinte etalonja volt annak, hogy hogyan kell tönkre tenni egy kiváló szakmai színvonalon alkotó, jó hangulatú közösséget.
Hogy mit jelent e néhány év az Abádszalókon felcseperedett ifjúság esélyeit illetően, arra csak a jövő adhatja meg a választ. Már ha törődne valaki ilyen csip-csup dologgal. De áh, ugyan már. A lakosság túlnyomó többségének nincsenek várakozásai nem hogy ilyesmiben, hanem jóformán semmiben sem. Én sem szólhatok semmit sem.
Mert én is úgy vagyok a gondolataim közzétételével, hogy  nincs várakozásom az utóéletüket illetően. Az sem zavar, ha a régi ismerősök közül néhányan úgy tesznek, mintha nem láttak volna meg, vagy átnéznek rajtam. Fel is vettem egy szokást. Most már előre nagyon keveseknek köszönök, inkább kivárok. Ezt már a koromnál fogva is megengedhetem magamnak még hölgyek esetén is.
Bizony a mai, média és közösségi oldalak által uralt világban az a legnagyobb tévedés, hogy sokan mindenre pozitív reakciót várnak, az alapján mérik, értékelik magukat.

Én ezen már rég túl vagyok.
Megmosolyogtató, amikor valaki feltesz az fb-ra garmadával képeket, megoszt tartalmat, közlést és várja a reakciókat. Sikerélményként éli meg, ha befut minimum 1-2 lájk, dicsérő, elismerő vélemény, esetleg megosztás. Ez aztán kívülálló számára is jól érzékelhetően később komoly problémát, önértékelési zavart okoz. Ugyanis a továbbiakban már minden helyzetben várja a megerősítést, a pozitív véleményt, a szimpátiát. Ha nem jön, azt kudarckén éli meg, és kivonul a nyilvánosságból, vagy legfeljebb kukkolóvá válik. Persze, van aki soha nem adja fel, és - pl. az egyik falubeli, közismert fiatal hölgy - szinte naponta tesz fel magáról általa bájosnak, vonzónak vélt képeket. Bőséges smink, bedogozott haj, hangsúlyos szájkontúr, szemöldök, szempillák, stb. Besöpörve néhány nyálcsorgással vegyes, Csini vagy, Jaj de édi vagy, stb. kommentet egy-két kiéhezett sráctól. Vagy egy másik, aki ( szintén közismert és fiatal) ismerőseit arról tudósítja, hogy előző éjszaka milyen fenomenális (szex) élményben részesítette a Karcsi.
És vélhetően ők meg szimpla baromságnak tartanak minden politikával, közélettel foglakozó megnyilvánulást. Ez van.
De nem kell feltétlenül, hogy ezt szeressük. Azt se kellene, hogy egy oknyomozó tévéműsorban találkozzunk falunk ügyes bajos dolgaival. Talán megelőzhetnénk ezt azzal esetleg, ha mind többen mondanának véleményt nyilvánosan olyan dolgokról, amelyek helyben emberi élethelyzeteket, családok megélhetését, a falu jövő generációinak sorsát érinthetik.  Arra hiába várunk, hogy esetleg teret engednének a helyi érdekű politizálás megjelenésének a helyi sajtóban, uram bocsá', beengednének (per grátisz, invitálnának) politizáló csoportokat a művházba.
Félreértés  ne  essék, nem remélem, hogy az említett aljadékot ezek az esetleges változások visszatartanák, kiűznék Abádszalókról. ...... De, hátha. Vagy talán legalább a helyi csicskái kicsit visszább húzódnának szégyenükben és nem szemérmetlenül páváskodnának kocsmaszelfiken, pöffeszkednének politikai kinevezett kft vezetőként, civil szervezetek, egyesületek élén, sőt, akár a képviselő testületben.
Szó sincs róla, hogy a művházat akarnám cseszegetni. Sőt,.... minden elismerésem, végre van közművelődés, kultúra.  A minap egy Moliere darab volt beharangozva, és a facebookon megjelentek szerint a mozielőadások is beindultak. Hátha a helyi, valós demokrácia felélesztésének szándéka, ha óvatosan is, de gyökeret ver ott. 
 A Budapesti események, megmozdulások hatására is talán merhetem azt sugallni, van remény.  A minap TGM tollából megjelent, Gyűlölet c. írásból idézek,  és amit ajánlok is mindenki figyelmébe:
.......lélegezzünk föl: erkölcsi és pszichológiai értelemben a gyűlölt Orbán-rezsimnek vége.
Vége, vége, vége.
 
Értsük jól! Erkölcsi és politikai szempontból van vége. A gyakorlatban?  Na ez az, ami a vidéki, közte az abádszalóki választón is múlik. A városokban már erjed valami.
Tudom, hogy sokan látták az oknyomozó riportot. Mégis nagy a csend, ami szerintem még mindig fortélyos félelemre utalhat. Legalább is ez következtethető például abból, hogy a facebookon mindössze egy helyi reagálás volt. Az is komment nélkül. (Velem együtt két lájk.) Ez nem döbbenetes.  Hanem szégyenletes.
Jó, tudom, ugyan hogyan is csatlakozhatnának rá egy ilyen témára azok, akik Balogh Gyula, mint fideszes polgármesterként jelölése mellet korteskedtek, magukat előzőekben baloldalinak, liberálisnak láttatva.  De akik látták, gondolom közülük is a jóérzésűekben talán  keletkezett némi felháborodással vegyes szégyenérzet. Mert mégiscsak abádszalókiak vagyunk.  
Én ellenállhatatlan kíváncsiságot érezve, néhány fidesz szimpatizáns ismerősömnek, közte a helyi klerikális (vallásos) életben résztvevőnek  tettem fel a kérdést : Láttad? A válasz majdnem minden esetben alig érthető , szégyenlős dünnyögés volt. És?..... Mi a véleményed?..... Erősködtem tovább. Nem politizálok... jött szintén többször a bizonytalan válasz.
Nem baj. Jó ez így. A lényeg az, hogy benne voltunk a tévében. Szerintem benne is vagyunk. De nem a tévébe.
Sőt, benne is maradunk, ha továbbra is félünk még a saját árnyékunktól is. Netán egy környékbeli, háttérből irányító fideszes aljadék, ránézésre inkább  Döbrögi klónszerű  törphatalmasságtól.

A bejegyzés trackback címe:

https://cyberlabnyomok.blog.hu/api/trackback/id/tr4814525446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása