Vélemény blog

A gondolat szabad.....

A gondolat szabad.....

Úton 9

2018. december 31. - Imre L Oláh

2017. szeptember 20., szerda

Még egyszer az idegenforgalomról....

......... és egyéb csacsiságokról, aztán spongyát rá.

Azért a víz az úr. Pontosabban a tó. A Tisza-tó. Nyáron itt minden azzal kezdődik és végződik. Mint a ponty a mézes kukoricára, úgy jön rá a turista. Szó szerint. Hol van kapás, hol nincs. Ráadásul egyre többektől hallani, hogy nyaralása közben a vendége inkább elcsalinkázik össze-vissza a környékre, elkölteni a pénzét. Csak nehogy a végén még annak is örüljünk, ha néhány órára kilátogat  majdan a 400 milláért kivikszelt, strandnak nevezett pocsolya partunkra. Arról nem is beszélve, hogy az az ember érzése, mintha egy-két szálláskiadó már-már az ingyenes strandbelépés biztosító csuklószalagot lázkúpnak ajánlná a település vezetésének....
Egyébként, csak nem elszállt a szufla? (Ezúttal is.) Vagy  nagyon kifogyhatott a téma, hogy cikk lett közölve  az idegenforgalom tapasztalatairól, mintegy után lövésként a múltkori facebook félzúdulásnak? Nem tudom. Mindenesetre kár, hogy csak két oldalon.
Tudja itt valaki, hogy a helyi gazdaság ( jövedelemszerzési forrás) mekkora szeletét fedi le az idegenforgalom? Nem hiszem.
Ezért én azt gondolom, talán ezzel kellett volna kezdeni. De nem. Ide ez is jó. A média alsó c-je. Helyi újság, amiben megnyilvánul a helyi nép. Ez beszokott jönni és nincs kockázat.
Csak semmi szerkesztői vélemény, elemzés, elég ha olvassuk az utca egyszerű szálláskiadóit.....emígyen...
Telt ház volt. Neki is, neki is, ...... ő sem panaszkodik, stb. Kicsit baj van a renddel, tisztasággal a strandon, gáz a vezetés, szervezés, kellene diszkó, nem kell a diszkó. A családdal érkező a célközönség. Jöjjenek a fiatalok, baj van a fiatalokkal, kellenek a nagy rendezvények, nem kellenek a 30 évvel ezelőtti megabulik...... Stb. stb. És hát,... össze kéne jönni, dumcsizni az ügyről. Már akit érint. A többinek coki.
Már az első nyilatkozónál felrévedt előttem  egy karcolatnak szánt blogbejegyzésem facebook megosztása alá biggyesztett,  tökönrugásnak szánt mondat...:

" Engem sem érdekel hogy az éppen utjába eső kocsmában mi a téma."

Elárulom, nagyon gyakran az idegenforgalom. Amúgy meg szerintem miért is kérdezné. Nincs rá szüksége. Tudja. Ugyanis, mielőtt egy, a baráti társaságommal együtt ért kellemetlen élményt követően nem döntöttem úgy, hogy én biza , többet be nem teszem a lábam a Pedró nevű kocsmába, addig bizony gyakran találkoztunk vele és társaságával ott.  Ami egyáltalán nem baj. Sőt a tőlünk nyugatabbra lévő kultúrákban, mikroközösségekben teljesen elfogadott, ha felkerekedik a haveri, baráti kör és beül egy pubba. Biliárdoznak, dartsoznak, piálnak, dumálnak, stb. Az ilyesmi csak a mi rendkívül prűd, állerkölcsös, fennhéjázó falusi kulturálatlanságunkban rosszallott. Az otthoni zugpiálás másnapján a szatyor mélyén csörömpölő üres üvegekkel óvatosan besunnyogni az ábc-be, ... az nem.
Természetesen az utóbbi néhány mondatnak az égvilágon semmi értelme és hülyeség is, de mint helyi érdekességet, megemlítettem. Így élünk mi itt, falun. Kedvesen évődve egymással.

De folytassuk tovább az idegenforgalommal.
Van abban valami, amikor azt mondjuk,.... ha bezáródik egy ajtó, valahol egy másik kinyílik. Most is ez tapasztalható.
Lényegesen csökkent a tavon a motoros vízi járműforgalom, csendesebb a vízpart is az elmaradó turisták miatt. Nosza, kezdtek is ide szokni a horgászok. Hoppá,....de...
De, ..... ezt nem lehet, ez baj. Valahol, valakiknek. Léptek is gyorsan egyet.
A hivatalosságok elkezdték cseszegetni a népet a kunsági csatornán kialakított horgászhelyek miatt. Már-már sorbaállás, várakozás van egy - egy jobb helyre. Főleg amikor híre megy, hogy megy a ponty. A tó vízszintje pedig, hogy-hogy nem, valahogy feljebb jött, aminek hatásaként a parti kövezésen kívüli négy - öt méter az Attila öböltől Köréig eltocsogósodott. Na, nehogy már kényelmesen tudjon a horgász letelepedni. A part menti hínárról már ne is beszéljünk.
A kerékpárosok érdekében telepített kapu is egy igazi szívatós, múltszázadi ötlet. A munkahelyemen kártyás beléptetőrendszer van. Odatartom a kártyámat a leolvasóhoz és mehetek. Ha nincs rendben a kártya, a sorompó, vagy kapu nem enged.
Miért nem lehet, hogy itt is lehetne az a komfortos megoldás, hogy az autós horgász kap egy kártyát, amit minden évben x összegért érvényesíthet. Ennyi. Ja, hogy az már a XXI-ik század?
Itt meg az Abádszalók felől induló horgász, ha  autóval van, a Kunságin túli helyeket a közúton Körére átmenve, onnan visszafele tudja megközelíteni.
Megint egy kérdés...
Tudja itt valaki, hogy hány engedélyt váltanak ki a helyi horgászegyesületeknél, hány napijegyet adnak el a tóra, kunságira, hány közlekedési engedélyt a gátra? Nem, nem tudja azt itt senki. És nem is érdekel senkit. Főleg, miért pont egy helyi újság foglalkozna ilyenekkel. Ne is várjuk. Mondom, hogy média alsó c ....  Persze, hogy nem véletlenül. Próbálna szegény Abádi Szabó másról, másképp írni. Legyünk korrektek.
És tegyük hozzá, fidesz uralom van. Az előbb valahol azt olvastam, hogy a nagy Szovjetuniónak köszönhetően Magyarországon a fasiszta állam kontinuitása 1945-ben megszakadt. Oroszországnak köszönhetően a közelmúltig, teszem én hozzá.
Fasizmus és idegenforgalom. Atyavilág! Hát hogy jön ez ide? Jó, nem az. De akkor minek nevezzem az országban tomboló Orbáni tébolyt és annak mindenhová, mindenben, közvetve, közvetlenül legyűrűző alhatásait? Lehet, hogy nekem is a debil közviszonyokat erdélyi, prágai kirándulásokkal kellene ellensúlyozni a lelki nyugalmam megőrzendő ? Meggondolandó. Nem tagadom, nekem is laza, frankó melóhelyem van. Talán bele is férne..... Azt sem tagadom, hogy azt én is egy haveromnak köszönhetem..... (De....)
Bár tartok tőle, a túlságosan nagy kontraszt miatt rosszabbul érezném magam. Vagy inkább a hírnökben reklámozott roncsderbin, ....... akarom mondani retro buliban próbáljam meg nosztalgiázással kikapcsolni a helyi helyzetet néha túlzó élességgel megvilágító, belső jupiterlámpáimat? Azt hiszem, inkább.
Ugyan hányszor hallom majd ezt a párbeszédet egy-egy 60-as (csak nem helyi, közismert művészek interpretációjában?) sláger hallgatása, netán tánc közben:

- Á, szia! Te vagy az .....?
- Én!
- Hogy vagy?
- Hogy lennék... Te látod, én meg érzem.

Megkockáztatom, ..... a gátoldali fű zöldje a buli szüneteiben, esetleg a vége után ezúttal nem fog beletörni a farmerekbe ....
Áhhh....Hol van már a régi gát? Hol van már a régi farmer? Hol van már a ... a francba....

2017. október 2., hétfő

Kolbászhamburger....

Az meg milyen? ... Teszem fel a kérdést a Pecás közönségének.
Egy ideig teljes a tanácstalanság az arcokon. Na, olyat még nem ettem,...... dünnyögi Bandi haverom is, miközben láthatóan erősen kutat az emlékei között. Aztán jönnek az ötletek az extra fűszerezett, fokhagymás, paprikás marhahústól kezdve, egészen a kapros, majoránnás nutria húsig. De végül kibukik a kérdés szinte mindenkiből....
- Miért kérded?
- Hát mert jegyet osztanak rá. Válaszolom ártatlan képpel, amikor már tetőpontra hág az érdeklődés. Először csend. Aztán kirobban a röhögés. 
- Te vakegér, tedd már fel a szemüveged.....! Kiabálja túl a zsibongást Lajos, miközben koncentrálva igyekszik letenni a kávés poharát, nehogy  a röhögéstől kilötyögjön. Az a választható, hogy ingyen kolbász vagy ingyen hamburger,...érted már Kicsi? Vaskos tenyerével törölve a habot a harcsabajszáról.
- Ja,... kolbász / hamburger,.. ahhaaaa, ... Ismerem be kajánul az áltévedésemet. Mindegy, szoliba leszek, úgyhogy felejtős mindenhogy...... Békítem meg ezzel őket.

Van abban valami megfoghatatlanul mulatságos, amikor egy  falu, városnapot rendez. Rosszul fogalmazok, bocsi... Szóval azt akartam mondani, hogy amikor egy város , ....  falunapot rendez. Most az mindegy, hogy akár XII-ik esetben. De jólesik. Hízelgő. Nagyon. És tetszik is a helyi "B" középnek a háttérben a lassan, de biztosan épülő tanuszodával. Kicsit lehangoló a miliő a zűrzavaros építési terület és a táblán olvashatók miatt, de ne vesszünk el a részletekben. Különben is, ki is gondolna arra a fidesz furmányra, hogy időzíteni tudni kell. A választások előtt legyen a nagy bumm, az átadás.
De ettől még ... kolbász, vagy hamburger. Ugyan miért is döbbenne rá a helyi nép, hogy micsoda mélységesen megalázó, lenéző ez. Le akarnák kenyerezni, ... pontosabban hamburgerezni/kolbászozni őket? Nahát, micsoda aljas gyanúsítás.  Dehogy, dehogy. Csak egyszerűen erre is telik a büdzséből.... Olyan jól megy itt kérem.

Hú, de telik az idő. Valósággal repül. Emlékszem a várossá avatásra. Szili Katalin szoci házelnök a pódiumon, településünk nagy szülöttei, büszkeségei elől a jó székeken, a köznép hátrébb a kisiskolás székeken. Okirat, városkulcs átadás-átvétel, zászló, címer, felszentelés vs. megáldás, stb,stb, rongyrázás.
A seggünk meg épp akkor kezdett kivillanni először itt-ott a költségvetési gatyából. De kit is érdekelt volna azoknak a hangja, akik akkor is már a váltó átállításáról zümmögtek, mert szerintü(n)k az a vágány mintha a szakadék irányába tartana. Bizony nem volt már akkor sem az népszerű, aki arról beszélt, hogy fogy a nép, csökken a belső kohézió (összetartás), tűnnek el a kisközösségek. Most immár odaértünk, hogy az utolsók között, vagy az egyik utolsóként (?) az egykoron veretes sportélet - köztük a foci - haldoklik. Itt, ahol olyan NB-s csapatok izzadtak vért, mint a Szolnoki MÁV, Mezőtúri Honvéd, Olefin.
Emlékszem, volt úgy, hogy amikor a meccs kezdetkor a közönség köszöntéséhez felsorakoztunk a pálya középén, körbenézve a korlát irányába, azt láttam, hogy az első sor ült, és mögöttük két sorral álltak az emberek. Még ma is fülembe cseng Vincze Imre bátyám öblös hangja a gát felőli alapvonal irányából, ha leült kissé néha egy-egy bajnoki meccs, hogy,.... gyerünk a másodikkal (ha sikerült , harmadikkal,negyedikkel) gyerekek!
Mára odaértünk, hogy Abádszalóknak nincs felnőtt korosztályú focicsapata.
A település legrégebbi civil szervezete, az immár lassan 130 éves tűzoltó közösség fölött is gyülekeznek a viharfelhők. Évek óta, írd és mond,....: 400 000 ezer forinttal vannak támogatva Abádszalók "város" által. Bizonyára ennyit érnek a településnek. Megjegyzendő, hogy a lélekszámban majdnem azonos, ide nem messze lévő Egyek  - nagyközség !! - ..... önkormányzata 16 milliót szánt az ottani tűzoltókra. Ez jó. Nekik.
Nekünk meg mindössze annyi a bajunk ezzel, hogy egy kormányrendelet szerint minden tűzoltóság ugyanannyi kiegészítő támogatást kap, mint amennyi a helyi, önkormányzati támogatás. Képzeljük el, az egyeki tűzoltók, így már 32 millióját az abádszalóki 0,8 millióhoz viszonyítva.
Nem baj ez, ünnepeljük a városiasságunkat. Valahol már mintha írtam volna a polgárosodásról, lokálpatriotizmusról. Is.
Persze, mint mindig, most is vannak ünneprontók. Jól tudom, én is az vagyok mindig a hevenyészve összerakott, eszkábált soraimmal, keszekusza gondolataimmal. És egyáltalán nem vagyok boldog azért, mert egyre többen követik a rendszerkritikus hangvitelemet.
Hmm....Na, ne már. Még a végén egy leszek az elégedetlenkedők közül. Belesimulok az átlagba....
A facebook helyi népe is zúgolódik mostanában. Bár igaz, a helyben foglakoztatás, munkahely mint igény, már feladott pozíció a fiatalság részéről. Már nem lázadnak miatta. Egyszerűen elhúznak innen. Viszont újabban a helyhez kötött, mozdulni már nem képes réteg kezdett el elégedetlenkedni, ébredezni. Hol a jegyzőnek mennek neki, hol az idegenforgalom szervezésére hívatott helyi tótumfaktumnak. Hol egy faültetési szándék letörése veri ki a biztosítékot, hol pedig a polgármesteri hivatal udvarára biggyesztett gyepmesteri telep és az onnan szétszéledő patkányok. De,.... Ne legyen kétségünk, lesz egy a felgyülemlett feszültséget levezető, vagy  gőz leeresztő rendezvény, közmeghallgatás.
Felvezetőként itt volt most a "városnap". Ahol kaja, pia, ...... szimfónia. És kolbászhamburger. Bocsi, .... kolbász/hamburger.
A Gyula ebben nagyon jó. Őt erre találták ki. Róla régebben azt írtam, hogy jó srác. Módosítok. Egy srác. Nem jobb ő és nem rosszabb itt senki másnál. Ezzel együtt nagy szerencsénk, hogy sikerült őt a polgármesteri székbe ültetni az előző, förmedvény után. Képzeljük el, ha néhány korábbi aspiráns közül bármelyik került volna oda. Rémisztő. Ki is ráz a hideg.

A tavaszi parlamenti választásokra még az ennél kisebb fideszes településen sem engedhető meg az elégedetlenség, feszültség.  (Kivétel az Őcsényi, Esztergályhorváti mintára hajazó elállatiasodás.)
Főleg úgy, hogy épp most tettek rendet az abádszalóki fideszben is. Ami a hírek szerint, egy nagyon mulatságos történet.
Ugyanis történt, hogy az immár most már csak volt alapszervezeti titkár (elnök?) a nyílt, kézfeltartásos, de nem éppen demokratikus szavazáson egyöntetű, teljes bizalmat kapott. Amit az ott megjelenő körzeti felettes fidesz-főkigyófej megreklamált azzal, hogy titkos szavazás kellene, szavazó lapon. Úgy is lett. De ott meg már az öt perccel előbb még kézfeltartással megválasztott illető a kiszivárgott hírek szerint, ...... egy árva X-et sem kapott a neve mellé. Ez szívás. Ez bizony az álmoskönyv szerint nem túl jó jel egy ügyvezető-igazgatói kinevezés lejárta és remény szerinti meghosszabbítása előtt.
Elcseszte. Lehet, hogy kellett volna ott is a kolbászhamburger. Pontosabban, kolbász/hamburger.

2017. október 13., péntek

✔....(pipa)

Nyugisan tekerem a bicajt a Deák Ferenc úton. Tíz óra van.
Reggel óta a piacon bóklászó emberek többsége ilyenkor szokott haza indulni az Újportákra, Szelesbe, Abádra. Nem tagadom, némi érdeklődéssel figyelem őket. Ugyan felnéznek e a betonoszlopokon lengedező "elefántfül" tartalmára? Meglepődöm, hogy  az égvilágon semmi érdeklődés. Láthatóan észre sem veszik. Mintha ott sem lenne. Többségükkel ismerős lévén, egykedvűen köszönünk egymásnak. Szívesen megkérdezném őket, felbökve a plakát irányába, hogy.... na, mit szólsz hozzá? De nem teszem. Nem provokálok. Inkább pipa.
Elégedetten pipálom ki magamban az egyszerű emberek reflexszerű elhajlását a hatalmi gonoszság ezen aljas testet öltődése elől. Azt gondolom, hogy itt az emberek többségét alapból nem érdekli ez az egész Sorosozós baromság. Azért ott motoszkál bennem a kérdés.... Ugyan mit lépne a helyi népesség, ha én, vagy valamelyik panziós, szálláskiadó akarna az Őcsényi vállalkozó mintájára vendégül látni egy menekültcsaládot ? Na persze, amíg  a hatalom tevőlegesen, már-már kényszerítve nem gerjeszti őket, addig nyugi van. A tömeg, a tömeghangulat már csak ilyen. Ha rámutatnak, ha ráuszítják valamire, valakikre, valakire, akkor előbb-utóbb felhergelődik, ugrik. Tud utálni, szeretni, megvetni, imádni bármit, bárkit.  Észre sem veszi , kollaborál.
Ne gondoljuk, hogy ez másképp lenne Abádszalókon is. Azt se, hogy amikor a helyi hatalom által kegyelt intézményvezető kötelesség és hála érzetéből következően - a helyi jobb és baloldali mainstream összhangjától nem is szokatlan "eggyüttszívdobbanásától" övezve -  egy látszólag semleges, apolitikus, ugyanakkor csúsztatásoktól hemzsegő, dehonesztáló bejegyzést közzétesz, az nem kollaboráció. Amit úgy mellesleg, illően, na meg tévesen a vidéki szlengben gyakran mondanak jótékonyan és megbocsájtóan ...minőségi seggnyalásnak. Ám tegye. Gusztus és gerinc kérdése. A világ legtermészetesebb dolga az ilyesmi.
Nem is érdemes ezzel tovább foglalkozni, mert még a végén akaratlanul is azt a látszatot keltem, mintha a helyi "ökumenikus mainstream"  szimpátiája , unszimpátiája bármiben is befolyásolna, ne adj isten, érdekelne. De,.....
Legyünk korrektek. Előző bejegyzéseimben  többek között szóvá tettem az Attila öbölhöz vezető út melletti tájékoztató tábla romos állapotát.
Pipa. Rendeződött. Minden elismerésem. Örüljünk együtt. Klikk ide. ⬇

 

Nektek is jó? Nyugi, nekem se annyira. De, ...
Az viszont teljességgel elfogadható, hogy nem azonnal, hanem egy-két hónap kivárással történt meg. Már csak azért is, mert na nehogy azt gondoljam már, hogy az én kukorékolásomra hajnalodik.
Sőt, és láss csodát.... Mivel azt is szóvá tettem, hogy jó ideje nem kerülnek fel a testületi jegyzőkönyvek a honlapra, ..... pipa az is. Ott vannak. Hurrá. Haladunk.
Jut eszembe,.....és most mondja valaki, hogy nem szoktam elismerő, pozitív  gondolatokat "papírra vetni" itt.
Na, persze hogy nem tudom megállni, hogy kajánul meg ne kérdezzem,.... szóval, tetszenek olvasni e blogot ott fenn is? Aha. Helyes.
Annyira meg már én se lehetek szőrszálhasogató, hogy hiányoljam a két ülés között az önkormányzatnál, netán a hivatalban történt jelentősebb eseményekről - mint mondjuk pl. olyant, hogy pénzügyi vizsgálat, revízió - a polgármesteri tájékoztatót a közzétett jegyzőkönyvekből.
Viszont qrvára érdekelne, hogy mi a tököm az a Pro Tomajmonostor Kft? Eszik, vagy isszák? És össz-vissz mennyibe kerül alles suzammen Abádszalóknak, ha csak a BM- től kért 23 millás életmentő infúzióból (rendkívüli támogatás) több mint kétmillát kapásból leszív. Csak nem Szabolcs haverom  trükkös áttételekkel  (rokon, hozzátartozó, haver) működő pénzszivattyúja lehet a cég? Véletlenül sem állítom ezt, de ha az lenne, akkor mélységes gratulációm és egy nagy jeee(t) .... neki. Valaki igazán vehetné a fáradságot és utána nézhetne a tulajdonosi háttérnek a cégjegyzékben. Bevallom őszintén, én lusta vagyok hozzá. Ezek szerint mégse annyira qrvára érdekel? Lehet. Nem csoda. Nincs benne semmi eredetiség, netán kuriózum.
De ettől még kínoz és furdal a kíváncsiság, hogy  .... ugyan, mi a francnak vagyunk mi közös önkormányzat egy tanya szintű településsel úgy, hogy annak tanyagazdája az, ... aki.
Na, ha majd tőle megszabadulna e rezeda szagúnak akkor sem mondható kis falu, amikor Gyócs felől fúj a szél, ... na, az lenne csak az igazi nagy és megérdemelt pipa.

2017. október 26., csütörtök

Ünnepi hangulat...

Bevallom őszintén, ..... én inkább egy homo brüsszelikusz szeretnék lenni. Ezt annak a homo miniszterelnökusznak tűnő  homo f@szkalapusznak üzenném, aki a mostani
október 23-át sem kímélte meg a szokásos habisztiskedő baromságaitól.

Általában utálom a nemzetinek mondott ünnepeket. Nem tudok mit kezdeni velük. A felületes szemlélődő számára némi emelkedettségnek tűnő ostoba hablaty a hősiességről, a nemzeti egységről, világnak mutatott példáról, történelmi és jelenkori nagyszerűségről, stb, leöntve a szokásos, cukormázszerű napi politikai mocsokkal, egyáltalán nem érdekel. Ami ezúttal  is mintegy mellékesen, fideszmódra blanchirozott (kéretik megnézni egy szakácskönyvet !!!) szimpla elő kampánnyá aljasult. Hányinger. Ami természetes reakcióvá vált immár sokaktól. Na ja, nem igazán sikerülget a blanchirozás.
Szerintem sejthették Gulyás Marciék is, hogy mások is így vannak ezzel mint én, és még időben lemondták az ellenzéki nagygyűlést. Megelőzve ezzel a beégést. Hogy rossz volt az idő és azért? Na ne komolytalankodjunk. A fentebb említett f@szkalapusz is, biztos ami biztos alapon, inkább  buszokkal hozatott magának a Kossuth térre pár ezer bértapsoló vidéki surmót.
Szegény Gyulánknak nem volt meg ez a sansza. Őszintén sajnálom. Bizony, ráfért volna a helyi megemlékezésre is egy kis valahonnan ideszervezett, buszoztatott tömeg. Mondjuk a kistesó településről, Tomajmonostorról. Esetleg.
Jut eszembe,.... egyszer itt Szalókon a polgármesteri hivatal előtt lévő kopjafát koszorúztuk meg orvul október 23-a alkalmából. Bordás ötletére én az akkor már jó ideje nem létező helyi MSZP részéről, míg Terike a helyi fidesz részéről, egymás mellett bandukoltunk mélabús képpel a koszorú után. A rizsát mintha Andor celebrálta volna. Már nem emlékszem pontosan, de mintha így rémlene. De arra metsző élességgel igen, hogy a bágyad őszi napsütés ellenére a hideg időben való ácsorgás érzékelhetően nagy élmény volt a kb. úgy 10-12 fős tömegnek. Mivel délelőtt volt, az éppen ott elbicikliző, jövő-menő emberek láthatóan rácsodálkoztak a jelenetre. Szalai szomszédom meg is kérdezte másnap, hogy...
- Hát maguk  meg mi jót csináltak ott tegnap a hivatal előtt szomszéd?
- Koszorúztunk Pista bátyám... Koszorúztunk. Válaszoltam illendően
- Koszorúztak?... Hát hu' van még november hetedike? Jött a kérdően a válasz.

Na, igen.... azok a régi november hetedikék. Azokon nem ültek az emberek ilyen savanyú képpel... mint most nálunk a nagyteremben
Hanem álltak. Röhögve.
Már azzal jól kezdődött, hogy az öreg Tacskó busszal végigjárta a tsz. kerületeket és behozott bennünket a munkahelyekről délben. Akárhol leszállt valaki, mindenhogy útba eset egy kocsma. Akinek nem, az útba ejtette.
És ha november, akkor hideg van, fűteni kellett a szervezetet. Persze, hogy bementünk 2-3 felesre. Majd csak aztán haza, átöltözni. Útban visszafele az ünnepségre,... megint tettünk a kazánra. Úgy negyed négyre mindenki odaért a tsz iroda elé a gyülekezési helyre és várta az elindulást a templom kert sarkában lévő emlékműhöz. A bevitt fűtőanyag mellékhatásaként, .... jó hangulatban, természetesen.
Oda jóval előtte - általában egy órával - már ki voltak állítva Török Bandi bá'-ék, mint díszelgő munkásőrök, talpig géppisztolyba. Említettem, hogy hidegek voltak akkoriba még novemberben. És Kovács Pali bácsi, a munkásőrparancsnok, nagyon-nagyon gondoskodó, beosztottaival mindig lelkiismeretesen bánó ember volt. Vitte nekik a védőitalt rendesen. Először teát. Fáztak. Aztán a teába némi konyakot öntött Pali bá', hátha..... De csak fáztak tovább. Cseréltek. Konyakba némi teát. Na, a harmadik kétdecis pohár után már nem fáztak. Viszont mocskosul imbolyogtak végig a beszédek alatt. A tömeg meg hullámzott a röhögéstől.
Az egyik beszédet mondó, Kunmadarasi reptérről érkezett sokcsillagos valaki meg kérdően nézett a tolmácsoló Ica nénire, hogy most mi vicceset mondhatott.
Amikor vége lett, mindenki indult haza. Persze hogy kocsmákat dél óta nem telepítette odébb senki, ezért megint csak útba estek. A Szelesbe, Puszónál nem akart elfogyni a sor a pultnál. Az öreg Cipófarú, mint ahogyan mindig a negyedik-ötödik feles után, ezúttal is elkezdett száj trombitálni. Ha hiszi valaki , ha nem, az internacionálétól, a szovjet himnuszig, vagy az ismertebb mozgalmi dalokat tisztábban játszotta, mint a lemezjátszó a kihangosított templomkertbe.
Miközben Csimpi bá' meg folyamatosan noszogatta, hogy.... Hekistestvérem,....most azt hogy sejhaj Rozika te....
Nincs Rozi!...... Most .....  (itt elkurjantotta magát az öreg) fel vörösök, proletárok.....pra prapa....
És kirobban a röhögés. Igen, tagadhatatlant ünnepi hangulat volt a kocsmába, ....  "ünnep" nélkül. Is.

2017. november 4., szombat

♀ ... Weinstein ?

...Minden változik. A lényeg nem                
Ez a jó az elmúló években

(Anibal C.)

Minden csoda három napig tart. Mondták régen.
Igen, régen ....., de azóta felgyorsult a világ. Mondják most.
És ez nem igaz. Mert vannak dolgok, amelyek egy örökkévalóságnak tűnő ideig tartják magukat.
Ilyen pl. a fidesz hatalom,  Palácsik Timea hitvesi hűsége, és a derékfájásom.
Na meg a Weinstein  ügy hullámverései.
Amikor már azt hinnénk, hogy vége, vagy ..... na, most aztán tényleg leketyegett, elmúlt,..... kiderül, hogy mégsem. Újból látjuk, olvassuk, érzem.
Képzeletben magam előtt látom Orbán Viktort, amint évek múlva is az immár karikírozott védjegyévé váló, pampula szájjal szónokol az emelvényeken. Ugyanígy  Timike muff villantó dekoltázsát, reumatológusom tehetetlen arcát, ... és Marton László himbálózó fütyijét. Közben hallgatom Karafiáth Orsolyát és a hozzáhasonló, a szenvedéstan összes megtestesülését közreadó feminista, álfeminista, és a többi spontán keletkező megmondó pillanatemberkéket.
Elborzadok. Mi jöhet még?
Ezeréves fidesz uralom? Timea apácának áll? Gerinc műtét? Minden férfi nyakán PetSafe elektronikus póráz,  nők kezében a távirányító? Kitenyésztenek, klónoznak egy érzelem mentes, női bájakra fittyet hányó férfi típust? Aki oda se néz majd a neki csaliként odakészített, "villantós szoknyákra", dekoltázsokból kivillanó mellbimbókra.
Minden változik ...... (de) a lényeg nem.
Jól el vagyunk a Weinsteinekkel. Naponta jelentenek be a híradásokban újabb és újabb borzalmas ügyeket.
És nincs hivatalos kormányálláspont. Pedig a liberális média erősen próbálkozik színvallásra kényszeríteni őket. Naná, majd hülyék is lennének megtenni ezt a szivességet. Egy magát nemzetinek valló kormány nehogy ne legyen már trendin bunkó macsó.
Imádtam a Kis nagy ember, Kramer kontra Kramer, Esőember c. filmeket. Most mit kezdjek Dustin Hoffmannal?
Könnyű annak is, aki nem látta a Kártyavár c, sorozatot. Kristálytiszta aktualitású, kimagasló színészi alakításokkal, tanítani való párbeszédekkel teletűzdelt film. És erre  kiderült, hogy Kevin Spacey egy szimpla zaklatós buzi.
Viszont át se jön jóformán, hogy  egy Budapesti hospisházból ki fogják hamarosan raknia az utcára a haldoklókat. Az se, hogy a szakállas Szájer eu-s képviselő holtak seregével riogatott valahol. Az utcai reklámtáblák ellenzéki használatának betiltása áttételes hatású törvénnyel minimális figyelmet sem gerjeszt.
Miközben az egyre turbózódó Weinstein ügy felidézi bennem, hogy húsz évig dolgoztam egy majdnem 100 %-ban nőket fogalakoztató cégnél. Hát nem is tudom. Ha én azt a klubban elmesélném....
Na meg az a munkahelyem is felidéződik, ahol az éppen csak "kolleganő" frappáns válasza az volt, amikor - én balga - elismerően "érdekesnek" minősítettem az elágazásig felhasított, rózsaszín miniszoknyáját, hogy.....
- Aha..... Mit szólsz hozzá? Picsavillantó, mi? ( mellé fölényes, kacér mosoly)

Minden változik ...... (de) a lényeg nem.
El vagyunk a témával. Már félek, hogy egyszer csak egy éjszaka Ónodi Molnár Dórával fogok álmodni. Egyik kezében korbács, másikban sokkoló és arra kényszerít, hogy a YouTube megosztón mostanában felbukkant felvételen Sárosdi Lilla meztelen, "megereszkedett" bájait nézzem.  Ha elfordítom a fejem, jön a sokkoló és korbács, de valahogy nekem mégis makacsul csak az a kép vetítődik a szemem elé, hogy egy nagy-nagy színpadon Orbán épp istentől elrendeltetettnek minősíti az általa hitvallónak mondott kormány hatalmát, miközben egy  Gyurcsány nevű jótétlélek a háttérben az utolsó szöget veri egy fekete koporsóba, amire arany betűkkel ez van írva:

                                   Ellenzéki Együttműködés 
                                              Élt 0 évet

 A szokásos abádszalóki történetekkel való párhuzamba állítástól, aktualizálástól már el is tekinthetek. Csak el ne jusson valaki oda, hogy nekünk meg hitvalló önkormányzatunk van.
(Úgy mellesleg nem ártana talán utána nézni, hogy tulajdonképpen kik is azok a hitvallók.)

Ne is hergeljük magunkat, inkább jöjjön egy kis nyugtató zene.

2017. november 25., szombat

Fapados mítoszok .....

A szavak elveszítették a jelentésüket, és ami ennél tragikusabb,
jelentőségüket is az emberek számára. Csak a hit a fontos. A vak hit.
Egyre nehezebb rációt, logikát, értelmet találni a magatartás, a megnyilvánulás, vagy akár a passzivitás mögött.
Erre a legújabb példa az, amikor immár a parlament hoz folyamatban lévő büntető ügyben döntést, vagy a fideszes képviselőként NAV főnök, egy Mezőkövesdi benzinkútnál intézkedik árcsökkentésügyileg. A foci klubok világa adókedvezményeket kap a vérlázító teljesítmény ellenére, miközben a vállalkozások nyögnek az adóprés alatt.
Az önkormányzatok a polgármesterekkel az élükön mindenütt az országban szimpla fidesz hűbéri rendszerben működnek. Ha van valakinek a korabeli feudális viszonyokról némi ismerete, egyértelműen ráismer a hűbéres(földes)urak, helyi kiskirályok szörnyű, rémséges kiváltságaira, a helyi polgárok velük szembeni kiszolgáltatottságára. Ez bizony középkor a javából. Az emberek intellektuális színvonalával együtt. Stb,stb. Mert a döntő hányad oda sem figyel ezekre a borzalmas körülményekre. Mintha beépített szűrő lenne az agyakban. 
Kis falunkban a helyi ügyekben is teljes a közöny. Most felejtsük el azt, hogy milyen érdekes személyi változások, hirtelen kelt távozások történtek az óvodapedagógus munkaközösségben, vagy a múltkori habverést a Tomajmonostori polgármester  vigyázó szemeként idevezényelt jegyző viselt dolgai miatt. E történeteken köszörüljék csak tovább nyugodtan a nyelvüket a helyi, pletykákra kiéhezett helyi matrónák.
Számomra inkább az a visszatetsző, hogy az őszi kezdéssel beharangozott 400 millás strandfelújítás projektnek híre-hamva sincs a terepen. Mély csend. Kit is érdekel az, hogy mi van, ha az építkezés kiüti a jövőnyári szezont. Max. néhányan őrjöngenek kissé a facebookon megint .......  akképpen, hogy a falugyűlésen (közmeghallgatás) biliborítás lesz. 
Az észrevétlenül, Lucaszéke ütemben épülő tanuszodára sem vet ügyet se a nép. A csigalassúságú építkezés folyamatában fel sem tűnik senkinek, hogy a faszerkezetet hol a tűző nyári nap süti hétszámra, hol az őszi eső veri, vagy mostanában a párás ködben szívja a hajnali fagy. A jövő tavaszi parlamenti választásokra kell elkészülnie. Persze hogy nyugi, csak semmi kapkodás, van idő még bőven.  Amúgy meg mi közünk hozzá? Semmi. Nem a miénk.
Az utolsó szemétszállítási csekk áprilisban landolt a postaládákba. A helyi jó népnek csak az a pozitív érzés jön át, hogy milyen jó, hogy ezt sem kell fizetni. Persze hogy előbb-utóbb meg jön a három negyedév fizetnivaló  egyben, ..... de majd akkor arról is a Soros tehet.
A helyi Hubertusos vadászok történetét már restellem is felhozni, annyit rugóztam rajta. Az őket szutyongató, új földesurak által gründolt vadásztársaság büszkén pufogtat a lazán lenyúlt egykori vadászterületükön. Na és? 
A Start közmunkaprogram miatt kifizetett majd ötvenmilliót szintén. Az ügyet vizsgáló  ügyészséghez kéthavonta küldött közérdekű adatigénylésre gátlástalanul érkezik a cinikus válasz:
- A vizsgálat folyik, a nyomozás lezárásának határideje (újabb és újabb !) egy hónappal meghosszabbítva.
Reménykedjünk a jövő áprilisi kormányváltásba, ha pontot akarunk tenni az ügy végére.
Az is a világ legtermészetesebb dolga, amikor a Kasza, az egykori alpolgármester szégyentelenül bámul a képünkbe a terepjáróból.  Naná hogy...... Egy jól menő trafikkal szállt ki a buliból. És igaza van. Példaként ott volt előtte a többi, helyi újgazdag. Ugyan ki a fene emlékszik már  a vagyonfelhalmozások módszereire most, amikor szinte kivétel nélkül mind nagy tiszteletnek örvendő polgárai a falunknak. Sőt, .....  mi az, hogy nagytiszteletű,...? Irigyelt!
Van aki New York maratont fut, van aki nyolcadik x-en túl - mint immár élő mítosz - egy harmincassal kavar. Tiszta Amerika...... Persze, elismerés illeti e teljesítményt. Persze, hogy bennem is van irigység és eltudnám képzelni magamat a ....... maratonon.... Bár, nem értem őket. Ha valóban férfiúi próbatételt szeretnének véghezvinni, van rá helyben is akár lehetőség. Például javasolnám az önkéntes tűzoltói megmérettetést esetleg.

- Képzeld, nem lehet megnézni egy istenverte filmet a HBO megosztón, annyira lassú az internet mostanában. Panaszkodtam minap emígy egyik haveromnak.
- Én nem foglalkozok az internettel. Onnan csak a hülyeség jön. Jött a megdöbbentő válasz.
- És akkor hogyan tájékozódsz a világról?
- Én? Sehogy. A franc se idegesíti magát.
Na kérem, 2017-et írunk, Abádszalókon. És ő 2018-ban és 19-ben is választani fog a többi hasonlóval együtt.
A még nem egészen tíz éves kisdiák arról érdeklődik a tanítónénijétől, hogy hogyan lehetne majd ő politikus, mert meg kell védeni Orbán Viktort, ....... a migránsoktól és Soros Györgytől. A történet diszkrét bája mindössze annyi csak, hogy az egyik szülő határon túli,... de jure született külföldi, tehát .... de facto, migráns.
E sztoriról és magáról a "vezérről" eszembe jut megboldogult testvérbátyám, István, gyermekkorára való visszaemlékezése. Aki bizony soha nem felejtette el, hogy Rákosi Mátyásnak március 9-én van a születésnapja. Ez azért volt, mert alsó tagozatos iskolásként belevertek egy mondókát, amit  -  mivel a legkisebb növésűek közzé tartozott - stílszerűen vele szavaltattak el három évben is a diktátor szülinapján rendezett megemlékezésen, ekképpen:  
Kicsi vagyok, székre állok,
Onnan egy jó nagyot kiáltok, 
Hogy mindnyájan meghalljátok 
Rákosi elvtársnak boldog születésnapot kívánok!

- Hogy roha't vóna meg, ott ahu' vót... Tette hozzá mindig, ha felböffent benne ez az emlék..

Nem egy, egyébként tisztességes emberrel az ismerőseim közül igazából már nem is köszönünk. Nagyon megsértődtek. Betalált náluk a fideszeseket lezombizó ( És csak mennek tovább c. ) bejegyzésem. Persze, vannak még többen is akik találva érezték magukat, de azok nem akarják, hogy úgy tűnjön,  olvassák a blogomat, ezért kényszeredetten bólintanak  a találkozásainkkor. Nem értik, hogy az asszociációval nem megsérteni, hanem felébreszteni, elgondolkodtatni akartam őket.
Nagy kár, hogy a ballib oldal zombijairól facebook híján  anno a 80-as éveben nem tudtam írni. Aminek akkor lett ismét apropója, amikor az említettek a legutóbbi polgármester választás során lelkesen besoroltak a fidesz jelölt mögé valami olyan ködös, elvtelen zagyvaságokat felhozva indokként, mint a kollegialitás, politikai taktika, de a legröhejesebb, ... "a falu érdeke" volt. És emlékeimben felidéződnek, mint a helyi MSZMP választott tisztségviselői, pártbizottsági tagok, inkvizítorok (párt fegyelmi bizottság tagjai), stb. Igen, igen emlékszem. Mert ott ültek mellettem. Megírtam, lett is harag. Nem baj. Sőt.
Valahol, egy velem szemben megfogalmazott kritikában azt olvastam, hogy nem járok rendezvényekre, nyilvánosan nem mutatkozok és mégis dumálok (véleményt írok).... Így van.
Ez azért alakult így, mert valahogyan az idők folyamán kialakult bennem egy hülye szokás. Ha valahova elmentem, néztem az embereket és felelevenítettem a hozzájuk kapcsolódó emlékeimet. Ki mi volt, honnan indult, mit tett, és mi lett mára. Bizony, qrvára kicsi város ez a falu. Szinte mindenkiről van egy sztorim. Nem egy, időközben  "fapados mítosszá"  emelt helyi büszkeségről is. Nem akarok unos-untalan szembesülni e történetekkel. Elég nekem a saját gyarlóságaimra emlékezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://cyberlabnyomok.blog.hu/api/trackback/id/tr8214525492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása