Vélemény blog

A gondolat szabad.....

A gondolat szabad.....

Úton... 14-1

2018. december 31. - Imre L Oláh

2018. augusztus 21., kedd

Talán majd...Majd talán...

A fülledt nyári estére békés, nyugodt, de nyomasztó csend telepedett.
Már napok óta tombolt a hőség. A honi turisztika csúcsra járt minden víz melletti talpalatnyi helyen az országban.
Igen, egy augusztus közepetáji szombaton történhetett. A kedvenc almafám alatti hintaágyon libegve, merengve vártam reménytelenül egy hűsítő szellőt épp,...... amikor is Abádszalók egykor nagyreményű idegenforgalmi nagyhatalmi álmai végképp kimúltak. Nem volt nagy összeomlás, hangos robaj, reccsenés, zuttyanás. Szimplán kihunyt, elült, elnémult.
Mint mondtam,  szombat este volt. És  a part felől semmi zörej, hang, netán zenefoszlány. Mi másra is következtethet egy magamfajta egykori vízimentő, majd néhány évig büfés, aki a pénzügyi, ügyrendi és idegenforgalmi bizottságban is ücsörgött több cikluson át, és aki így időnként ott volt a sűrűjében már az eleje óta?  Csak arra, hogy ez bizony, ..... kinyiffant. ( R.I.P.)
Mint minden kudarcot, persze ezt is nehéz lesz bevallani, belátni itt. Főleg a helyi, fidesz mákonnyal elbódított, vegetáló elvakultaknak, megrögzött Orbán-fidesz fanoknak, és velük a Gyula rajongóknak. Akik persze velünk együtt nem ehhez vannak hozzászokva, nem ebben szocializálódtak. De azt immár gondosan titkolják. Titkolniuk kell.
Az egykoron megtelt strandi parkoló, az oda közelítő utak mellet leállított autók tömege, a strand zsúfoltsága,  hétfő reggeleken az önkormányzati pénztárba beszállított több milliósra rúgó hétvégi bevételek, a közel negyven büfé nagy-nagy kaszálásai, a már-már mulatónegyedként funkcionáló büfésor utcabálszerű éjszakai hangulata, mind-mind a múlt homályába vesztek immár. Mármint a mákonnyal elbódítottak számára. Mert vagyunk egy néhányan, akik még élénken emlékszünk. Persze mi sem fennhangon, lázadva, netán számonkérően. Azt itt nem illik, nem lehet, nem szabad. Hivatásos és fizetett, titkos és önkéntes seggnyalók, élősködő és kurzusfüggő kegyencek hada rontana ránk, koncolna fel abban a minutumban. Na ja,.... még jó, hogy inkább csak verbálisan és többnyire zárt facebookos csoportokban. Notabene.... Én ugyan akkor sem lepődnék meg, ha  Haiti titkos őserdei táboraiban, vuduzásra ki és újabban továbbképzett helyi fideszes aktivisták szurkálnák a rólunk mintázott bábjaikat (wangáikat) a Bere sziget ősdzsumbujának közepén gyújtott tábortűz mellett, buzgón sikoltozó kiátkozások közepette. Rászolgáltam. (De azért, brrrr...)
Ezért inkább titkon, összekacsintva, halkan suttogjuk.....
- Voltál tekerni?
- Aha, voltam....
- Láttad, hogy a Füzesben...?
- Láttam.
- .....
- Emlékszel?
- Igen, emlékszem.
- Ugye hogy....?
- Aha , ja... De hát, ami volt,.....az elmúlt...
- Aha....De, talán...majd...
- Ja....majd talán....
És persze az egykoron (2010 előtt) oly kritikus tollforgatók is ma már inkább sunyi introvertsággal dekkolnak mozdulatlanul a számukra kijelölt (kegyként elnyert) polcokon. A néhány éve még mérvadó hangadók szorgalmasan lájkolják hol Varga Miska díszpolgári kitüntetését, hol Kovács Sanyi helyi, gyenge átlagban röhögőgörcsöt kiváltó haknijait. Bizony, az állatvilágra jellemző territóriummá vált a településünk is. Mintha a fidesz minden helység névtáblát, polgármestert megjelölt volna egy, ama jellemzően hátsó lábfelemelős, spriccelős rituálét követően az "illatanyagával" a környéken. Ide más ideológia mentén gondolkodó párt, irányzat, mozgalom képviselője be nem teszi, teheti a lábát.

Talán kifogyott a pennából a ténta.... és a lélekből a bátorság, testből a gerinc? Nem tudom. Örök és állandó, továbbá minden írásomból sugárzó perspektivikus optimizmusom mondatja velem, hogy .... hátha nem. Reménykedjünk.
Egykoron voltak akik rádiót, újságot gründoltak, hitet szórtak, bátorítottak, információt adtak, merész véleményeket adtak közre. És emlékszem, volt aki kritikai szemléletét demonstrálandó - mint  www.szalok.hu adminja, mellesleg később egészen a polgármesterkedésig vitte - remekbe szabott, profi minőségű fotókat terített e-mailen, amelyeken egy kb. tízezres tömeggel megáldott hétvégi éjszaka strandi vécé belsejének látványát élvezhettük a maga elborzasztó valóságában. Mondhatnánk, egészséges elméjű ember ilyet képet nem készít, küldözget,.... de hát. Miért is mondanánk? Tartok tőle, hogy erre is már csak én emlékezem.( Pontosabban, már csak én vallom be töredelmesen, hogy emlékezem)
Bizony, e tett  nagy hőstettként volt elkönyvelve akkoriban. E megítéltetés már-már eszelős hangoztatása volt számomra az a pont, amit egy ideig türelmesen hallgatva egyik helyi fodrászüzletbe, úgy döntöttem, én biz a lábam soha többet oda be nem teszem. De ettől a teljesen lényegtelen momentumtól még természetesnek és magától értetődőnek vettem, hogy a nép bizalmába fogadta hálából - ugyan mi másért - a haverjával együtt a weboldal admint.
Apropó nép,..... Óh, a nép, az istenadta nép tette ezt azért is, mert akik 2010 előtt voltak képviselők, ..... azok csődbe vitték a falut. És igaza volt ama népnek. Mert valóban ez történt!
Persze lehetett volna azt is tenni, hogy az akkori önkormányzat saját költségvetéséből - így mellékhatásként nem hiányt termelve és ezzel is az eladósodást tovább gerjesztve -  nem előfinanszírozza a drága,  de nagy tömegeket vonzó programokat, nívós koncerteket, vagy a pályázati támogatásokkal lebonyolítandó kulturális rendezvényeket, közvetve pénzt tömve az akkor még nagy számú szálláshelykiadó, illetve üzletet, boltot működtető helyi (és nem helyi) állampolgár zsebébe.
Igen, lehetett volna azt is tenni, amit az utána jövő és a mostani képviselő-testület tett, tesz.
De,....
Ugyan mit lépett volna erre a nép, az isten adta nép, amely most azon puffog, hogy......
- .....miért nincsenek színvonalasabb programok, rendezvények?
- Miért nem ad rá a polgármester pénzt?
- Miért kapnak és miért  pont annyi fizetést a kft dolgozók?
- Miért vannak annyian ott foglalkoztatva?
- Miért nem az ő bérük helyett a színvonalasabb, nagy tömegeket vonzó programokra fordítják a pénzt?

Ugye milyen jó kérdések? Ugye milyen jó lenne ugyanaz a szervezési, szervezeti módszer, mint az anno helyi idegenforgalmi őskorban? Amikor is egy-két inkább lelkes, mint hozzáértő muksó gürcölt, néhány önkéntessel az élen? Szervezték decembertől, bonyolították júniustól a nyári programokat. Ki-ki a saját érdeklődési, vagy éppen feladatkörében.
Csak példaként.......1986- tól tizennyolc évig működött egy helyi vízimentő csapat. Önkéntesen, szabad időben, sokszor saját hajóval, néha saját zsebből is finanszírozva. Ez idő alatt évi átlagban 4-6 életmentést hajtottak végre, nem beszélve a strandi sérültek ellátásáról. De e statisztika csak a rendőrség újságjában jelent meg. (Sőt, 92-ben az akkori polgármester egy Tisza folyó menti önkormányzatok részére szervezett térségi rendezvényen letagadta a csapatot, majd kiköltöztette őket bázisukról, azt kiadva egy havernak büféként.)  Esetleg Percze Miki írt róluk a megyei lapban, ha olyan kedve volt. Helyben a kutyát nem érdekelte az egész sztori. Max. amikor M. Imit vagy később, egy ismert helyi lakos kisfiát érte tragikus baleset, akkor pislákolt fel az érdeklődés némileg. Ami aztán gyorsan ki is hunyt.
De ha bővítjük a kört a sport irányában, akkor tudjuk, hogy bizony az egykoron jelentősnek mondható idegenforgalmi  potenciállal (Mérten kupa) is bíró focinak is kampec. A valamikor színvonalas, országos, sok nevezős vitorlás versenyeket inkább már hagyjuk is.
E történetekben közös az, hogy mindenütt ingyen, pusztán lelkesedésből güriző helyi önkéntesek voltak a rendezők, szervezők. A turisztikai forgalmat lefölöző vízparti vállalkozások, a jókor, időben (90-es évek közepén) kezdő büfések, a szobakiadózók persze tollasodtak rendesen.

Ugye , milyen jó lenne, ha így lehetne megint? Ugye, milyen jó lenne, ha az önkormányzat finanszírozná a bulikat, a lelkes önkéntesek meg a parton rohangálnának, rohadnának a melegben éjjel-nappal,....miközben a vállalkozók, szálláskiadók meg újból kaszálnának ezerrel.( Könyörgöm, az IFA-t azt hagyjuk, azt ne...)

Az esetleges gyanúsítgatások, sugalmazások okán leszögezném: A helyi, idegenforgalmi programokat tervező, szervező kft és a csatolt, közreműködő részeinek a teljesítménye igencsak gyenge véleményem szerint is. De az ok, és okozati összefüggések teljesen mások, mint azt egyes orákulumok hangoztatják, illetve azzal néhány helyi, amorf társaságban a közhangulatot stimulálják. Nem is oly nehéz felfedezni, hogy bizony annak egyre nagyobb hullámveréseit lovagolva ismét a hatalomba, vagy legalább annak közelébe szeretnének kerülni. Más szóval, ismét szeretnének a mézes bödön fölött zümmögni.
Ismerve a helyi népesség intellektuális és egyéb képességeit, van esély a tragikusan komikus fordulatra. (Mert az, az lenne.)
Viszont őszintén szólva, felőlem akár jöhet ez is. Közöm nincs hozzá azon kívül, hogy ...... szórakoztat, és most tessék röhögni,... ilyen bejegyzések írására inspirál tengernyi szabadidőmben.

2018. szeptember 5., szerda

Diktátortangó (Tango dictator)

( Vélemény)
A mi zsebdiktátorunk megint dobott egy a nemzetközi
politika számára figyelemfelkeltő, a belpolitika számára szokásos mértékben hergelő gumicsontot azzal, hogy a világ két legnagyobb hatalmú önkényuralkodójával, vagyis más, normális országvezetők számára kényelmetlen tárgyaló partnerré leminősített emberrel parolázik egyet-egyet az ősz folyamán. Putyinhoz megy, Erdogan jön. Tort ül a diktátori gátlástalanság. Lesz csinnadratta, bájvigyor, hátlapogatás, muszklimutogatás, stb, bőséggel. Mint az ilyenkor lenni szokott. (Most hagyjuk a türk nyelvű államok találkozóját, ahol autoriter vezetők dzsemboriján domborított egyet, és mondott egy ütős baromságot a nyelvi gyökereinkről) Villognak, divatos szóval pucsitanak egy extrát.
És ne legyen kétségünk afelől sem, hogy direkt történik minden. Egyrészt Orbán a ki tudja ma még,  milyen hatásokat is okozható, őszre beharangozott nagy-nagy történéseket ezzel az akár - közte a százezer , legújabb szivárogtatás szerint jóval több közalkalmazott kirúgása -  elterelési manőverként is szolgáló húzással akarja (fogja) tompítani. (Mellékhatásként, a már gyakorlatilag szétesett közigazgatás kap egy "humánus" kegyelemdöfést.)
Másrészt ezzel is kekeckedhet a nyugati, mérsékelt, de nem egységes, újabban nem is túlságosan kiegyensúlyozott liberális demokráciákkal.
A várható "testvéri" ölelkezéssekkel bunkón, fölényeskedve beint ellenfeleinek, kritikusainak. Nem nehéz kikódolni a mögöttes üzentet sem, ami  a személyiségjegyeiből következtethetően alpári stílusban ennyi :..... Na, mi va' kis köcsögök.....?
Arról sem lehet senkinek sem kétsége, hogy ez bizony a magyar nép nem csekély hányadának még imponál is. Szerencsére nem a többségnek. De a többség sajnos hallgat. Ami persze önmagában is szörnyű, de már lassan hozzá szokunk. Ezek vagyunk mi, ez az ország állapota, ide jutottunk.
A mélyen megosztott, kompromittált, provokátorokkal telített és meghasonlott ellenzéki pártok egyenlőre bénák és mozdulatlanok. És e látványtól a szimpatizáns tábor is egyre jobban elkedvtelenedik, letargiába süllyed, atomizálódik. Talán itt lenne az idő arra, hogy valaki felrázza őket. De ki?
A civil szférának mondott sőtétanyagszerű valami  a maga kiismerhetetlen reakció idejével és akciókészségével az egyes hordószónokok minden vágyakozása ellenére, láthatóan nem alkalmas leváltó politikai szervezetként működni. Tetszik nem tetszik, ez a többségi társadalmat is jelentő, elégedetlenkedő halmaz bár bevallatlanul, de tagadhatatlanul a messiást várja. Hiába.

Itt a G+-on is  az egyre fogyatkozó számú, valószínűen inkább az amatőr politizálás iránt érdeklődő olvasó max. Kollár Erzsébet magányos, senkire nem figyelő múltba révedéseit, a Fideszből kiebrudaltság fájdalmából fakadó, sokszor ütemtelen, egysíkú kesergését olvasgathatja.
És esetleg engem, aki Kollártól szabatos fogalmazásban, precizitásban, de akár intellektusban is messze van. (Le lehet szólni nyugodtan). De én legalább lemerem írni (dafke) a véleményemet nyíltan ide, egy ballibesnek nem éppen nevezhető,  nem is túl izmos méretű nyilvánosság számára. Igencsak elfogytunk.
Viszont a burjánzó kormányközeli kereskedelmi és a még közelebbi közmédiában van nemzetieskedő blabla rendesen. És hozzá körítésként kultúrharccal megspékelt neoetnicizmus. Jóformán fel sem tűnik senkinek a világos, jól érzékelhető mögöttes koncepció az osztályharc lenullázására, kioltása. Még egyes ellenzéki körökben is arról értekeznek a mérvadó gondolkodók, hogy jelenleg már meghaladott, értelmetlen a jobb és bal oldal tagozódás. Baromság.
Tisztázzuk, osztályharc márpedig van és lesz is, amíg lesz tulajdonos és alkalmazott. Függetlenül attól, hogy nemlétezőnek mondják valakik. Hogy tudatosan elvszerű és széleskörű, vagy csak úgy spontán és itt-ott, elszigetelten, .... az valóban valós kérdés lehet újabban.
Észrevétlenül kúszott be a hátsótraktusokon át a demokrácia helyett a lágy diktatúra, benne a modern, kulturált,tárgyalásos osztályharc helyett a tömény, mindenünnen kibuggyanó nacionalizmus. Szörnyű látni, ahogy a modern kori össztársadalmi cyber elhülyülés, zombisodás mellékhatásaként van az utóbbira kereslet, igény.
A Szászországi Chemnitzben szélsőjobbos kopasz, tetovált emberek menetelnek. Ha tudnák, hogy hozzánk képest sehol sincsenek, elsírnák magukat. Megelőztük őket fényévekkel a falusi cigány sorokon masírozó Magyar Gárdánkkal. Még hogy mi ne lennénk innovatívak? Ugya'már.....
A áttelepült gyárakban a nyugat európai bérek töredékéért a szalag mellet robotoló, kizsákmányolt melós  a környéken soha még nem látott migránst utálja, és nem azt a részvényest, aki az ő verejtékes munkájával a gyárakban megtermelt extraprofitot osztalék formájában zsebre teszi.  És a szélső jobbon kívül senkinek sem jut eszébe a bérunió.
Szégyen.

De, hogy miről is szól majd az őszi diktátortánc?  Orbán részéről a,.... " látjátok micsoda izompacsirta partnereim vannak" nacionalista hőzöngésről. Putyinnak és Erdogannak  pedig a ..... hölgyválaszról. Mi ?.... Hölgyválaszról?
Na, most ezt játsszuk le! 
A két nem túl vonzó, nem éppen előnyös kinézetű, (egyik melák, másik rókaképű) pasi áll a táncparketten..... Az előkelő, vagyonos, pedigrés, stb. hölgyek átnéznek rajtuk....Nem égetik magukat. És ekkor belép a társasági élet közismerten feslett, gyakran kellemetlenkedő, nagyhangú ribije.....
  
És bizony ez már nem pávatánc lesz. Az már a múlté. Most a lendületes, bővérű, hivalkodó, felkínálkozó "politikai szexualitással"  telt tangót láthatjuk majd.

Volt már ilyen tánc a történelmünkben. Jó, nem tangó, hanem csak szolid keringő, vagy inkább valcer. Egykor szintén a nacionalizmus ütemére Horthy Mussolinivel, Hitlerrel járta a parketten.
És mi lett a tánc vége?

2018. szeptember 13., csütörtök

Birkák is számítanak.....

"....az abádszalóki gyülekezet egy 
nagyon konfliktuskerülő, békés, toleráns 

közösség, amely örül, hogy az esperes úr ajánlott valakit...." (Abádszalóki Hírnök: Szűcs M. Sándorné lelkész)

Tudjuk. És ne tessék finomkodni kedves lelkésznő, kimondhatja nyugodtan......amit gondol.
Én, bár felekezeten kívüli vagyok, tehát közöm nincs hozzá, akár örülhetnék is Fazekas Márk lelkész kinevezésének. Annál is inkább, mivel bennem még élénken él a kép  Kladiva Miklós (Imre ?)  katolikus papról, aki nagy szurkolója volt a focicsapatunknak a 70-es, 80-as években. Minden hazai meccsünket igencsak aktívan, már-már hangoskodva végig szurkolta a plébánia felőli korlátnak támaszkodva. Akkoriban balhátvédként, a térfélcseréig előtte játszottam egy-egy félidőt és kifejezetten jó érzés volt a biztatása. Tehát már emiatt sincs semmi előítéletem az ejtőernyősöket illetően. Sőt ha visszaemlékszünk, így kapta Abádszalók Juhász Pista bátyámat (hatalmas focidrukker volt) tanácselnöknek, és Beke Imrét téesz elnöknek anno. Igaz őket nem az esperes úr, hanem a járási pártbizottság első titkára, mint illetékes elvtárs, ajánlotta.
Bordás Imréért ( fociban szintén zenész) is küldöttség ment, igaz már rendszerváltás után Tiszaörsre, és akárhogy kutatok az agytekervényeim barázdáiban, nem emlékszem szalóki gyökerű jegyzőre sem. Ne legyen kétség senkiben, Fazekas Szabolcs is azért tündökölhet fent ma oly szabadon és gátlástalanul a vészterhes felhőkkel teli egünkön mert a párttitkár..... igaz hivatalosan nem elvtárs, hanem ..... úr, támogatja. (Nem is akár hány száz hektár földről volt szóbeszéd anno.)
De vigasztaljon bennünket az, hogy amikor 2010-ben helyit választottuk polgármesternek, jól megszívtuk.
Na és a Gyula?  Ja, a Gyula , ......(meg az Ottó a Tóth Ottó-Tibi) az elvan, mint a befőtt. És így a jó. Lehetnének akár ugyanolyan kár és kórokozók, mint Miska volt Gabival tandem, de szerencsére ő - mint annyiszor mondtam - jó srác. Hogy mennyire, arról talán csak annyit, hogy.....a tanuszoda esetében felvetődött magas Déva vára építésének egykori megoldása, mint példa és ........ izé, stb.
De Gyulánk nem panaszkodik senkinek erről, tűri sorsát, baját, tengernyi gondját magába fojtva.
A remény szerint 400+100 millás felújítással és ebből fakadóan grandiózus víziókkal körített szabadstrandunkról is akár egy sajtfecnire leskiccelt elő, vagy ne adjisten látványterv se nincs sehol közreadva, hiába ugatok, vonítok egyedül a nagy abádszalóki és sötét éjszakában.  A beharangozott sétálóutcák, korzók a tervbe vett piaci WC-vel együtt is  a jótékony homályba, ködbe vesztek. Mintha soha nem is lett volna. A helyi nép meg se nyikkan, nem kérdez, érdeklődik. A fidesznyik ( helyi párt akivista) netvoork főleg hallgat, mint bármelyik kiscsávó, aki ijedtében a Mikulás előtt betojt.
De Gyulánk nem panaszkodik senkinek erről sem, tűri sorsát, baját, tengernyi gondját magába fojtva.
És természetesen sehol egy kollektív konklúzió arról, hogy bizony megint......jól át.asztak bennünket a környékbeli fideszes politikusok. Tavaly megígérték a toronyórát is láncostul, csak szavazzon rájuk a  helyi nép. Most meg sunnyognak. De Gyulánk nem panaszkodik senkinek erről sem, tűri sorsát, baját, tengernyi gondját magába fojtva.
De jön majd megint a falu(város)nap és nem lepődnék meg azon, ha ezúttal Sanya helyett immár Kovisanyi - az általában rosszul megkötött nyakkendője felett mezzoszopránba - nyomná majd az újnak tűnő ígéreteket dögivel.
És ezúttal lehet, hogy tényleg lesz valami. Mert mint tudjuk, jön az EP választás. És most így már főleg minden voks számít, hogy felmosták Orbánnal az EP épület plenáris ülésterem, majd a férfi WC vizelde padlóját Brüsszelben.
Néha a birkák is számítanak. Igaz, inkább nyírás előtt. 

2018. szeptember 25., kedd

Quo vadis....?

Vagyis hová mész, hová tartasz? Pontosabban hová tart a világ és vele mi , emberek.
Donald Tramp, amerikai elnök épp most próbálja kirúgni egy vele kapcsolatos ügyben vizsgálódó kormánytagból, ügyészből és stb-ből álló csoport tagjait. Rendíthetetlen a demokrácia, működnek a fékek és ellensúlyok arra fele. Mondják az okosok. Mi már tudjuk, hogy nem éppen így van, ha előkerül egy mocsadék dörzsölt diktátor akár még ha egy Felcsút nevű kis falú környékéről is.
Putyin orosz elnök egymás után börtönözi be, teszi el láb alól azokat, akik a leghalványabb mértékben is ellenkeznek vele. Sőt, orvul megmérgezteti azokat még a világ más tájain is , akik egykoron elárulták a nagy orosz hont, ha úgy szottyan kedve. Ezzel is demonstrálva világhatalmi mindenhatóságát.
Kis hazánkban egy sokak által szentté felmagasztalt, de a maga valóságában átlagos képességű despota immár elvesztette teljesen a mértéket, osztogat birtokokat, kiváltságokat, kegyet és  tetszés szerint röpköd a világba hol sajátjának tekintett katonai, hol éppen haveri repülőgéppel diktátor dzsemborikra, meccsekre, stb. Amit az emberek egy kisebb csoportja kivételével szinte mindenki egykedvűen néz. Pontosabban, oda sem néz. Nem érdekel a politika,.... mondják lakonikusan.
Itt tartunk.
Ugyan miért is kérdezné bárki tőle, hogy.....  
Na és a négyszemközti beszélgetés Putyinnal? Ott mi a rák volt Öcsipöcsi? Mongyá' má' valamit.
A regnáló hatalmat elutasító enyhe többség is egy-egy nagy port felverő ügyben inkább azon vetyeng, hogy most épp miért nem ért egyet a másikkal, miért nem megy vele ki tüntetni. Mindig van valami ok.

A magát városnak képzelő kis falunk itt rekedt, unottan lézengő lakói is teljes mértékben depolitizáltak. Természetesen, mint minden hasonló adottságú települések esetében, innen is az ifjúságnak mondott 18-35 év közötti réteg szinte teljesen eltűnt, elhagyta a falut. A középkorosztály itt vegetáló tagjai vagy a fidesztől remélnek túlélést, vagy begubóztak teljesen.  Eszükbe nem jut, hogy sorsuk jobbrafordulásáért tehetnek akár egyszer-egyszer négyévente ők is valamit. A mára megöregedettek túlnyomó többségét meg egyébként se érdekelte soha itt semmi. Mindig csak mentek a többi után. Ez utóbbi két korosztálynak ma nincs se kérdése, se kétsége semmi iránt. Úgy van minden jól, ahogy éppen van. Ennyi.
A minap egyik régi ismerősöm azzal állított meg az üzletsoron, hogy mikor írok már valamit megint, mert én mondhatom a véleményemet, ugyanis szerinte én vagyok az udvari bolond, akire a hatalom nem fog soha megharagudni. Próbáltam elmagyarázni neki, hogy nekem a facebok komolytalansága uncsi, és inkább G+-on vagyok megtalálható, de láthatóan nem értette. Na mindegy.
De hogy miért mondhatta ezt az udvari bolond dolgot, máig sem tudtam kitalálni, pedig erősen gondolkodom rajta. (Valaki igazán segíthetne. Megköszönném.)
De lépjünk tovább.
Azt hiszem, valahol egyszer írtam már, hogy itt a falu(város)napi rendezvény egyre kevesebbeket érdekel. Ezért is teljesen indokolt volt összevonni valami ütősebb programmal. Ha nem így lenne, láthatóan nehány kóbor kutya kivételével senki oda nem tévedne a hivatalosságokon kívül. Meg sem fordul az egyszerű köznép fejében az, hogy bizony a kitüntetettek nem ezt érdemelnék. Mégiscsak Abádszalókért ...... kapják.Vagy pontosan azért van ez, mert ezt érdemlik? Nem tudom.
De azért az több mint furcsa, hogy 2010-ben ama most kitüntetettek neve is ott volt a másoké, és persze az enyém mellet, érvként azon a zászlón, amit Miskáék lobogtattak, és amire még az is oda volt hímezve, hogy ........ ők ne tovább, mert ők vitték csődbe a települést.....
Nekem ez az egész, már bocs, de úgy hat, mintha a falunak - mint amikor a kismacskának - beleverték volna az orrát a ..... tejbe, mert nem ismeri, ezért nem szereti. ( vagy rosszat csinált,  ahogy tetszik)
De ha már erről van szó...... Tévedés ne essék, mármint hogy követelőznék, de akkor nekem minimum egy Mária Valag Rendet kellene az összes koloncával  a mellkaskámra szegezni százas szöggel, mivel mégis csak én voltam a pénzügyi bizottság vezetője és ha már a csődbevitelről van szó..... akkor,...... Na meg, Bordásról már nem is beszélve. Vagy nem ?

De félre a humorral.
Szóval eléggé gáz, hogy olyan kevesen vannak ilyenkor a Csipesz téren. Jól mutatna ott ilyenkor néhány nagygazda, kisbirtokos, cégvezető, stb, stb. Vicces látvány, ha egy ünnepségen a legnagyobb tömeg a vendég fúvós zenekar a mazsorett csoporttal.
Mert az, hogy én, mint hetvenhetedik senki, nem voltam ott, az bizony nem érdekes. De volt, van néhány fazon, egyéb vezető, netán igazgató, kinevezett kegyenc, fidesz mozgalmár aki .....? Na, az már inkább furcsaság. De, biztosan jól van ez így.
Tény, a facebok kivételével nem maradt képi nyoma az ott történteknek. Szerencsére. Nem kell sokáig szégyenkezni. A jól megérdemelt feledésbe tolja egy bármelyik újabb információ a világhálón.
Viszont a "város" hivatalos honlapjának képgalériájában kifejezetten kényelmetlen érzés látni, hogy még mindig Miska vigyorog onnan ránk. Az utolsó kép 2016-os, a videó 2014- es dátumú. Ezek szerint Gyulánk nem ad az ilyesmikre. Biztos úgy gondolja, hogy a nagy-nagy eredmények láttatásához nem kell honlapon tündöklő képsorozat.
Igaza van. Mindenki láthatja, mi van. Pontosabban, mi nincs.
Quo vadis? Pontosítok többesszámra. Hová tartunk?
És te kedves fiatal? Akinek a téglán ott a neved? Innen hova? Quo vadis?

2018. október 25., csütörtök

Mintha....

Hányingerem van. Napok óta sajog valmi a jobboldali bordaívem alatt.
Az epémmel lenne gond? Nem tudom.
És most még ez is.
A gyér számú megalkuvók sunyin álldogálnak a helyi jobboldal prominensei közzé vegyülve.
Legalább a nagy ünnepeken tudjunk közösen részt venni.... Hallom a szokásos fal dumát lelki füleimmel. Az én elveim szerint a diktátor híveivel együtt soha, semmilyen politikai jellegű közös megmozduláson nem vehet részt egy magát komolynak, szilárd elvűnek tartó demokrata.    Egyszer már írtam arról, hogy nem vagyok rest az ilyen alkalmakkor egyedül ünnepelni, virágot elhelyezni az aktuális emlékműnél. Inkább egyedül, magányosan, mint az e hitvány hatalmat kiszolgáló, ajnározó fideszesekkel együtt. Természetesen nem csak a hatalom hitvány.....
Igaz, ilyenkor, október 23-án soha nem volt szokásom semmilyen ünnepségre elmenni, és ma sem az.
Ugyanis tanácstalan vagyok 56-ot illetően. Mert ha egy egyetemes tisztelgésről, ha minden áldozatra való emlékezésről lenne szó, akkor talán. De így nincs bennem leküzdhetetlen késztetés az ünneplésre. Mint ahogyan - ellenkező előjellel-  rendszerváltozás (89) előtt sem volt soha. Nem hiszem, hogy van annak az évfordulóján mit ünnepelni, amikor valakik elégedetlenkedő nemzettársaik tömegébe lövetnek, mások keserű túlhevületlen embereket lincselnek, megcsonkítanak, lábuknál fogva felakasztanak, majd megint mások ezt - egy külföldi hatalom segítségével győzedelmeskedve - szörnyűséges ítéletek hozásával megtorolják. Vagyis oda-vissza tombolt az esztelen erőszak.
Ez inkább tragédia, amit intő tanulságként állítani nagyon helyesnek tartok, amire lehet és kell is emlékezni méltósággal. De ünnepelni, példaként említve bármikor annak bármelyik momentumát sohasem szabadna és nem is lett volna szabad anno 89 előtt sem.

Nézem a tömegnek egyáltalán nem nevezhető csoportosulást. Ha visszaemlékszem a korábbi, helyi október huszonharmadikákról készült képekre, egyértelmű az évenkénti fogyás. Mára már mindössze huszon-egynéhányra olvadt a részvevők száma. ( Posta előtt lévén, ha nyolc óra előtt pár perccel lennénk, hihetné bárki, hogy szokás szerint a postás megjelenésére várnak a pénzzel megszorultak.)
Jól tudható, hogy egy részük - mint a polgármester illendőségből megjelent rajongói -  mélyebb belső késztetés nélkül, reflexből vannak ott. Inkább fanok, imádók.
A tömegméret és az említett tendencia alapján a helyi népességben is ugyanaz a tanácstalanság munkálkodna, mint bennem? Nem tudom. Mintha a közzétett képek sem arról szólnának, hogy ünnep van és mi, a helyi valakik itt vagyunk büszkén, lássa ország világ. Hanem arról, hogy ....általában véve még élünk, vagyunk.
Mintha a képekről áradó szomorúságot nem az aktualitás, hanem csak pusztán a látvány önmagában okozná.

2018. október 26., péntek

Nincs morális korlát ....

És aggály sem a szimpatizánsok többségben. A vezér megtehet bármit. És a magyar nép ezt minden felhördülés nélkül, egykedvűen szemléli. Ez van. Ilyenkor elgondolkozik az ember, hogy mi jöhet ezután. Hogyan állítható meg a hatalmi tobzódás? Szorgalmasan lapozom a diktatúrák, diktátorok történetét az ókortól a közelmúltig. Kivel végzett az ellen erőszak, kit, hogyan győzött le végül a népakarat, lázadás, vagy idegen hatalom. Meddig mehet ez még így? Hogyan lehet az, hogy az a nép, aki ettől sokkal "lájtosabb" ügy miatt tombolt napokig az utcán, gyújtott televíziószékházat, kapta a gumilövedékeket, most némán, egykedvűen tűri mindezt? Teljes a letargia, a beletörődés. 
Ez szörnyűség.
 
„30 éve elmegyek minden sporteseményre, eddig nem volt ez ellen kifogása senkinek.”

Hallható a vérlázító cinizmussal odavetett fölényeskedő hazug mondat. Mintha az lenne a vád, hogy miért is jár meccsekre szurkolni, és nem az, hogy összeférhetetlenen egy miniszterelnök részéről annak az oligarchának a repülőjével utazni bárhová, aki az országba zajló közbeszerzések egyik leggyakoribb nyertese.
És ehhez az arcon egy kaján, bicskanyitogató vigyor. Bele a pofánkba. Nincs az a jó érzésű, normális értékrendű ember, akinek ne szorulna ökölbe a keze. Persze, hogy úrrá lesz bennem is az az érzet, hogy , 
.... de kár, hogy nem áll velem szembe. Úgy egy méterre. Egy igazi, kun telibe verős, parasztlengő altatós hatótávolságán belül. 
(Legény koromba azok ritkán voltak nyolc napon belül gyógyulók.)
 Harminc éve, vagyis nyolcvannyolc óta jár meccsekre? Repülővel? 
Jól tudjuk, ez nem így van. De a hívek ezt frappáns, leszerelő, mindent kioltó válasznak tartják. Hitvány emberfajta mindaz, ki ezt a választ csak úgy beszopja. Tudják ezt ők is. Tisztába vannak a saját hitványságukkal, mint ahogyan azzal is, hogy ez a hatalom birtoklásából fakad, amit  - valljuk be , mi ellenzékiek őszintén - nagyon nehéz lesz a kezükből kicsavarni. Függők lettek. És az tudjuk, mivel jár, ha a narkósokat vonjuk párhuzamba. Ölni is tudnak érte esetenként.

Nincs morális korlát. Nemrég egy iszlám diktátor idelátogatásának mellékeseményeként, egy iszlám hittérítő harcos türbéjénél rótta le kegyeletét vele a mi diktátorunk. Ha lenne némi történelemismeret, vele ne adj isten nemzeti büszkeség, gerinc a magyarokban, akkor inkább engesztelhetetlenség ébredne bennünk az irtózatos nemzetpusztulás okán, amit ezen iszlám hittérítés, vele területrablás, ország dúlás 150 évig hozott hazánkra. Soha nem hevertük ki, és nem is fogjuk a pusztulást.
Senkiben nem ötlik fel, hogy most ez, ami történt velünk Erdogan látogatásakor, bizony megalázás a javából.
Miközben a nemzeti oldal szégyentelenül, mi több büszkeséggel eltöltve szemléli az eseményeket. Mert a fidesz vezérének ez a kívánsága. A rokoni szálak üzleti érdeke sejlik fel a háttérben és követeli meg a kritikátlan meghunyászkodást, szolgalelkűséget a magát nemzetinek valló hívektől.
A nép persze, már megszokottan meg se nyikkan. Tűri. Itt-ott egy - egy erőtlen, bizonytalan felhördülés, de inkább közömbös csend. A DK kétes sikerű, tervezett megmozdulását betiltja a rendőrség. E hírre sincs semmi keményebb reakció az ellenzék demokratikus párjaitól. 
A kormánypárti sajtó persze tombol a sikerélményében. Vezércikkek  jelennek  meg arról mentegetőzésképpen, ahogy vezető hatalmak kormányfői paroláznak Erdogannal.  Fel se ötlik az sehol, hogy bizony nekünk van okunk e parolázásból kimaradni, mert....
Hányszor zengett ajkain oszmán vad népének, vert hadunk csonthalmain, győzedelmi ének...

Inkább mi együtt ünnepelünk egy  hittérítő iszlám harcos emlékművénél a nemzetünket kiirtók leszármazottaival.
Szégyen. Szégyen. Szégyen.

2018. november 16., péntek

N.m.

Felfüggesztette a Fehér Ház a CNN
tudósítójának akkreditációját, miután heves szócsatába keveredett Donald Trumppal egy sajtótájékoztatón. (Mellesleg ott a kormánypárti Fox, és  az ellenzéki CNN most együtt indul perbe a hatalom ellen ebben az ügyben.)
Ez elgondolkodtató számomra.
Ugyanis időnként bírálom az Abádszalóki vezetést. És bevallom töredelmesen, sajnos amikor belefeledkezem, nem is akármilyen hangnemben. Még szerencse, hogy Kovács Miska anno, vagy mostanában Balogh Gyula, nem tiltat ki a faluból. Esetleg a kedvenc haverom, Szabolcs valamelyik helyi vadász, vagy ivócimborájával nem lövet le a földmutyi vagy akár vadász ügyeken történt rugózásom okán. Ha az események helyszínének nagyságrendjét nézzük, akkor ha az USA-ban ott az meg történhet, itt ez miért is ne. A jelenlegi hazai jogviszonyok közepette? Nem akarok bátorítani, de még címlapra sem kerülne a sztori a mai közmédiában. A függetlenben meg minek.

1972-őt írtunk, amikor idekerültem Szalókra. Bizony rég volt.  És emlékszem, nem kissé nehezítette a helyzetemet akkor, hogy senkit sem ismertem. Mivel Hajdúböszörményben pezsgő városi élet zajlott, nehéz volt megszokni a helyi közélet, mondhatni alapjárati fordulatát. Ott pörgött az ifjúsági klubmozgalom több helyen. Én a faiparisok zárt körű pinceklubjába jártam gyakran. Remek hely volt. Minden szerdán fellépet a város beat együtteséből a bassz és szólógitáros, kiegészülve egy külsős dobossal, aki történetesen épp a Dunda becenevű haverom volt.  A művház is modern színvonalú nagyteremmel, kamaratermekkel várta a fiatalokat a megannyi kiscsoportos foglakozásokra. Esténként könyvtárklub felolvasásokkal, irodalmi estekkel, nem messze onnan mozi, nyaranta kert mozi, billiárd klub. A sport, szabadidős lehetőségeket az MHSZ lövészklub, foci, birkózás, box, súlyemelés és az akkor színvonalas városi strand jelentette. A városban szerteszét kb. úgy 10 grundon rúgták a bőrt a környékbeli utcák nebulói késő estig. És stb, és stb.
Idekerülvén Szalókra, nyár közepe volt, ..... és sehol semmi. Csak dög unalom. Bicikliztem egész nap a faluban ide-oda, ki az ártérre, a régi fahídhoz, a gátra. Később a nővérem kérésemre elmagyarázta, hogy merre van a művelődési ház. Elindultam megkeresni. Legnagyobb megdöbbenésemre a település szélén futó gát tövében, tehát a legszélső, földes utcában, egy kívülről inkább nagyobb kocsmának látszó, igazából romosnak, ósdinak kinéző épületen volt egy erősen fakult, ovális táblára odaírva, hogy Községi Művelődési Ház. Ami, mondanom sem kell, hétköznap lévén, épp zárva volt. Na mondom, ez is jól kezdődik.
Aztán a sógorom egyszer elvitt a Szelesi kocsmába.  Az őszi vásárban borjút adott el és hazafele tartott épp, amikor összefutottunk.
- Gyere sógorkám, benézünk Puszóhoz.... Mondta invitálóan. Akkor ismerkedtem meg a két Zsuzsokkal, Kis Zsiga bátyámmal, az öreg Dúllal, és az üvegszemű Bajzáthtal. Nem igazán nekem való társaság volt. Lovakról, tehenekről, kaszálásról és más parasztgazdálkodással kapcsolatos dolgokról beszélgettek. Az is meglepett, hogy a társaságtól meg sem kérdezte a kocsmáros, hogy nagykorú vagyok e az ital fogyasztás okán. Sőt, nem egy láthatóan korombeli srác sorjázott a pulthoz amíg ott voltam.
Én úgy délután öt körül fel is álltam és haza imbolyogtam.  Abban a társaságban akkoriban ez így volt szokás. Komoly mértékű áldomást ittak a jó vásár után.
Őszi vásárok már rég nincsenek, a kocsmák is üresen konganak. A Művház az láthatóan működik a hétköznapokon. Hogy kinek, az rejtély.
Egy, inkább már a hetvenes évek második felében kezembe került községi tanácsi beszámoló szerint akkoriban minden hétfő reggel 1100 ember indult el dolgozni Abádszalókon. Ebből a helyi termelőszövetkezetbe, ha jól emlékszem több mint hétszáz.
Gyütt'-ment lévén, hogy mi a francnak foglakoztat ilyesmi? Nem tudom. Beakadt valahogy. Az azért érdekes, hogy a faluban mintha csak nekem.......

Szóval, ide kerültem Szalókra. És bizony, annak már több mint 46 éve. Együtt voltam fiatal azokkal, akik ma a falu lakosságának a túlnyomó többségét alkotják. Itt ragadtunk. Ki szándékkal, ki kényszerből. És együtt öregedtünk bele a sorsunkba észrevétlenül a napok, hónapok , évek monoton múlásával.
Ilyenkor már megpróbál néha az ember gondolatban előre kémlelni, egy kissé morbidnak tűnő kíváncsiság hajtotta érdeklődéssel, teljesen az "út végéig". Hogy ugyan, mi vár még rá.
Ez érthető is, hiszen ez a  "B"oldal már bőven. Bármennyire is próbálod magadnak, de inkább másoknak bizonygatni, hogy motivált, friss, üde, ambiciózus, vidám vagy. Erre max megkapod a szemedbe azt másoktól irigykedve....hogy te milyen fiatalosan pörögsz, ó de jól tartod magad,.... . Majd a hátad mögött összesúgnak gonoszkodva, hogy otthon egésznap szorgalmasan böngészed az internetet különböző csodaszerek, receptek, vitaminok után. És hiszel is a pozitív hatásukban. Mániákusan. És feleslegesen, mert csak megjátszod, hogy neked nem fáj, hasgat, stb, stb.
De mindettől függetlenül, bárhogyan is hessegeted magadtól elfele, egyszer csak észre veszed, hogy elkezd az öregkor, a magány, az egyedüllét réme felsejleni előtted, mert a gyerekeid messze oda, valamelyik idegen országba, vagy távoli városba.
Kezd érdekelni a helyi idős gondozás mikéntje, módja. És itt haza érkeztünk, Abádszalókra.
Ahol lassan, de szívósan terjed az a hír, hogy az önkormányzat a maga csendességében úgy döntött,  fű alatt túlad a helyi idős gondozás felelősségén. Mondván, (pestiesen) nem buli a biznisz. Persze a hír hallatán azonnal nekiugrottam a hivatalos oldalon (honlapon) található képviselő testületi ülések jegyzőkönyveinek és böngésztem ezerrel, hogy mi van ott erről leírva. Nem ért meglepetés. Erről a dologról sehol semmi.
Ezek szerint semmi hírverés, paláver, nemes egyszerűséggel sunyiba elpasszolják, lepöccintik?
Emlékszem, anno Bordás Imre nevét hányan foglalták imába annak felismerése okán, hogy bizony az idősekkel való törődés egy faluközösségben vállalandó kötelesség. Csak mellesleg jegyzem meg, azt ne gondolja valaki, hogy azért tette, mert azon úgy egyébként gazdasági értelemben haszon lett volna. (Sőt,....később, már a pénzügyi bizottság elnökeként belelátva a részletekbe, volt bennem aggódás időnként.)
Mi akkoriban Simon Sanyival a helyi vízi mentő szervezetet élesztgettük újjá épp, mivel Vincze Feri azt megelőzően volt szíves kiebrudaltatni bennünket a saját magunk által gründolt helyünkről. A szervezés, tervezés időszakában gyakran előszobáztam Bordásnál, ezért emlékszem - mert egymásnak adtuk néha a kilincset - Fülekiné Gulyás Mari kezdeti hadakozására az idősök gondozására létrehozott intézmény ügyében. Később, már önkormányzati képviselőként figyelhettem meg már közelebbről azt, hogy mekkora meló is egy erre szakosodott intézmény működtetése, vezetése, a mindennapok szervezése. Nemes, az előző képviselő-testületek becsületére váló feladatvállalás volt ez, amit mi továbbfolytattunk, és ami most úgy tűnik, kitagadott gyermekké vált. És bár Kovács Miska a rá jellemző sunyi, húzd meg - erezd meg gondolkodásával már megpendítette a dolgot, de valahogy mégsem került rá sor.
De most a szeretett képviselő-testületünk úgy tűnik irányt és szintet vált.  Belecsap a lecsóba. Csak azt tudnám, hogy annak, aki átveszi az immár kész, bejáratott intézményt, annak (megint csak pestisen) miért buli a biznisz? Bocsi az álszenteskedésért. Hát persze , hogy tudom. De azért jól esett adni a naivat.
És mint az ilyenkor, hivatalos hírek hiányában lenni szokott, jönnek a hírek innen-onnan.
Az intézményt átvevő szervezetről, az azt vezető személyről (családi hátteréről), feltételezett szándékokról, elképzelésekről, a jelenleg ott dolgozókat érintő jövőbeni változásokról. És nem utolsósorban az átvevő szervezetet vezető egyén(ek) illetőségéről, máshol már e területen szerzett hírnevéről.
Amiben nincs semmi aggasztó, hiszen a hírek lehetnek valótlanok is. Helyi féknyúz, mondhatnók.... Ami inkább aggasztó az az, hogy az amúgy egyre inkább elöregedő helyi falunépességet igazából nem is foglalkoztatja az ügy. Mintha nem is ő, ők lennének az úgy mond "célközönség".  Azt már én teszem hozzá, hogy ugyan minek is foglalkoztatná, ha egyébkén sohasem foglalkoztatta semmi a döntő többséget úgy igazán.  A szocializmusban is mentek a többi után arra, amerre fentről kijelölték az utat, és teszik ezt most is.

Időnként közzé teszek a fészbukon egyet-egyet a G+-on megjelenő blogom bejegyzéseiből. Talán ennek is köszönhető, hogy már korábban, egy úgy kb. harmincas fiatal ember - elmondása szerint egy munkahelyi közösség véleménye alapján - , majd a minap egy már a nyolcvanas éveiben járó idős ember egy helyi politikai csoport nevében keresett meg azzal, hogy támogatnák  a 2019-es helyi önkormányzati képviselő választáson a jelöltségemet. Bár elhárítottam a felkérést, azért tagadhatatlanul jólesett.
És ha valóban többek nevében beszéltek, meglehet, csalódást okoztam. Amit őszintén sajnálok.
De....
....... egyszer már írtam valahol, hogy mennyire bánom, hogy valamikor ilyesmire adtam a fejem, elpazarolva az életemből tizenkét évet bizottság tagi, négy évet bizottság elnöki, vele képviselőkénti idegeskedésre, agyalgásra. És miután két közöttünk ott ülő akkori képviselő - később polgármester, alpolgármester - azzal kampányolt  a következő választást megelőző időszakban a hallgatóságuk előtt, hogy milyen gyanús ügyekhez asszisztáltunk, komolyan elgondolkodtam. Érdemes?
Az sem felejthető el számomra, hogy szintén ők akkoriban közre adtak egy igencsak tisztességtelen állításokat megfogalmazó röpiratot is, amit a helyi nép itt-ott helyeslően, a zöm is inkább közömbösen, minden ellenvetés nélkül fogadott. Nagyrészt ez is közrejátszott abban, hogy úgy döntöttem, tűzoltói hivatásomat máshol gyakorolom, és a véleményemet is csak a közösségi média lehetőségén át fejtem ki. Semmi önkéntesség, közélet, falugyűlés, rendezvénylátogatás, stb.
És a lehető leghalkabban mondanám - mert a légypiszokszerű jelentőségemmel tisztában vagyok - soha többé.
Never more. (N.m.)

A bejegyzés trackback címe:

https://cyberlabnyomok.blog.hu/api/trackback/id/tr9914525934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása