Vélemény blog

A gondolat szabad.....

A gondolat szabad.....

Kezdeti lépések.....

2018. december 31. - Imre L Oláh

01-pesti-lverseny-183060d0.png

Kis magyar ( Abádszalóki) néprajz.....

....avagy polgármester választás előtt...

A lóversenyzést Magyarországon Széchenyi István honosította meg. A lóverseny
 kezdetben az egyszerű falusi emberek lovainak a templom körül vagy a főtéren történő futtatása volt. Általában csak két ló futott, összehasonlításképpen.Akkoriban még csak erkölcsi győzelmet jelentett, ha valakinek gyorsabb lova volt. Élelmes futtatók, főleg kisbirtokosok később külön arra tenyésztettek lovakat, hogy az ilyen versenyeket megnyerjék, majd drágán eladják négylábújukat. Ezzel szerencsétlen parasztok egyik bevételi forrását szüntették meg.
 Más.....
A választópolgárok számára az önkormányzati választási rendszer teszi lehetővé, hogy lakóhelyükön az a jelölt legyen a polgármester vagy a képviselő-testület tagja, akit a legalkalmasabbnak találnak arra, hogy a település és az ott élők érdekeit képviselje.
  Hogy ez hogy jön ide? Hát úgy, hogy tokától (jó...na..combtőtől) bokáig gipszben a plafont lesve, van időm a világ dolgain és azok néha furcsa párhuzamosságain agyalogni.
Így történt, hogy eszembe jutott egyik közeli ismerősöm, aki néhány éve dresszíroz  egy pacit, egyre jobban beleélve magát nem hogy a nyerésbe, hanem már-már a derbi napjának éjszakáján várható euforikus hangulatba is. És ahogy ez ilyenkor lenni szokott..........Murphy....sajnos bekövetkezett az a tragédia, amit nem várt. (És aminek feldolgozásában humoros formában próbáltam segíteni, de a dolog fordítva sült el. Ami persze különösképpen nem zavar, csak mint ilyenkor érdekes, de nem szokatlan momentumot említek) Szóval lényeg, ami lényeg, a hírek szerint a grasztnak a boxba állás előtt bevillantott valamelyik ellenérdekelt buki valami kockacukrot,vagy szénát, zabot,és ….. máris oda lett a versenyláz. Ami amúgy is mindig takaréklángon pislákolt néhány szakavatott helyi buki szerint is. Így kárba veszett a sok edzésre fordított idő, a team értekezletekbe fektetett energia, stb. De hát, ilyen a háború, akarom mondani...... lóverseny. Na és hogy aztán a paci jól jár e az ígéret szintjén bevillantott kockacukor,széna, zab, vagy kitudja mivel? Na, erre vagyok én kíváncsi……Arra nem igazán, hogy mi lesz velünk..... a parasztokkal. (Azt nem nehéz megjósolni......) Mert ezt a lóversenyt csak hisszük - bár ha elmegyünk, a tiketten még ikszelhetünk is - hogy látjuk és főleg, hogy rólunk szól. 

Alacsonyan szállnak ........a jelöltek

Az utóbbi néhány napban többször hallottam, sőt olvastam is ilyen megfogalmazásokat, hogy......" többen rábeszéltek, hogy induljak.......vagy ilyet hogy,.........jó néhányan mondták, hogy ott lenne a helyem, miért nem indulok........... vagy.... a lakosság biztatására ..........vagy......olyanoknak lenne ott a helye, mint én vagyok, aki az egyszerű embereket képviseli..... stb, stb.
Egyszerűen nem értem. Miért nincs annyi bátorság, hogy valaki azt mondja, írja..........még ilyen nem voltam, de szeretnék mos lenni,mert.... vagy..........ott szeretnék lenni mert hátha majd csurran, cseppen, vagy..........szuper ötleteim vannak a település fejlődésének beindulásához  (idegenforgalom, munkahelyteremtés, stb) vagy........... majd én megmutatom hogy.......vagy......nekem jó buli volt, megérte és továbbra is szeretném, ha lenne rá lehetőségem folytatni.....vagy mit tudom én, de ne ezeket a sunyi szöveget nyomják. Mellesleg, ha valaki esetleg előveszi az én egykori szóró anyagomat, vagy vissza emlékszik a kampány időszakban tett kijelentéseimre, hát nyugodt vagyok, hogy nem tud szembe állítani magammal. És nem jövök azzal, hogy esetemben is volt  mások részéről késztetés, sőt tudom, hogy más - volt képviselő- is került olyan helyzetbe, hogy megpróbálták kapacitálni, de ellenállt a kísértésnek. Sokan gondolják azt, hogy egy település vezetésben ott lenni, az nagy lehetőségeket nyit meg az ember egzisztenciális, netán vállalkozói, anyagi helyzetének javulása előtt. Nem mondom, hogy nincs rá példa. Van. Akár helyben is. De ahhoz olyan embernek is kell leni. Sokan nem gondolják viszont, hogy ha nem motivál ez a szándék akkor csak a gyomorideg, a stressz, végül az önmarcangolás.... sőt habként a "tortára" gyanúsítgatás,gerjesztett közmegvetés jut osztályrészül.
Azért meg bizony, nem éri meg.
És jöhet részemről az a közhely, hogy....az ember mindig utólag okos.
Sokat adnék azért, ha anno 2006-ban is lett volna olyan, aki megosztotta volna ilyen, vagy ehhez hasonló gondolatait. Talán más lenne a lelki-egészségi állapotom. Meglehet azért nem olvashattam ilyent, mert nem volt a helyzeti előnyökkel való visszaélésre közismert példa. Viszont volt érzékelhetően jó helyi közélet, emberi normalitás. Ma bezárkóznak az emberek a véleményükkel szűk baráti, családi körbe. Véletlenül sem kockáztat meg senki egy vélemény kinyilatkozást, közreadást. Félünk. Itt, ma 2014-ben Abádszalókon. Egy olyan településen, amelyről egykoron tágabb földrajzi ( megyei) vonatkozásban is az volt eladdig a vélemény, hogy nincs megosztottság, helyi lövészárok.Soha nem felejtem el Pacsai Norbert kirohanásait a 2002-2010 közötti időszakban a felsőbb szervek, vezetés intézkedései ellen. Ma lehetne ilyen egy testületi ülésen? Ugyan már. És azt sem felejtem el, hogy korrekt, normális viszony volt ő és Borsós Gyula  között. Pedig fényévnyi távolság volt politikai nézeteik között. De az önérdek mentes emberi tulajdonságaikban , a  település iránti tenni akarásban szinte azonosak voltak. A vélemények ütköztek, nem az emberek. Nem volt vesén szúrás, kinyírás, ellehetetlenítés. Normális emberi kapcsolatok viszont igen.Tény, nem volt külső befolyás sem. Éltük a helyi, szimpla hétköznapjainkat. A magunk által jónak gondolni vélt úton haladva. Most  eszembe jut, hogy ugyan tudják e a leendő jelöltek, hagy ma már teljesen más világot élünk. Hogy a helyi viszonyokat, lehetőségeket befolyásoló döntési folyamatok, színterek számukra, mint ahogyan újabban eddig sem, úgy ha esetleg bekerülnek a hőn áhított székbe, akkor sem befolyásolhatóak.
Jól tudom, hogy lesznek,( de az is meglehet nem lesznek, mert ugye a megint a félelem) akik e vélemény elolvasásakor azt gondolják, esetleg kommentálják, hogy sötéten látom a helyi, jelenlegi közéletet, netán lekicsinylően nyilatkozok a leendő jelöltekről.
Tévedés.
Esetleg annyiban talán nem, hogy a helyi közélet - nem mellesleg az egzisztenciális bizonytalanság miatt is - már-már alulmúlhatatlan. A jelöltekről pedig meggyőződésem, hogy biztos lesznek közöttük olyanok is, akik hisznek valamiben és tenni is akarnak a településért.
De közel sem biztos, hogy ők kerülnek be.
Sőt, attól tartok, hogy a helyi választók többsége enged a ma egyre inkább jellemzővé váló csordaszellem késztetésének, nem pedig felelősségével tisztában lévén, helyben tájékozódik, mérlegel, összevet. Igaz, ez utóbbi a nehezebb, és ráadásul intellektuálisan némi képességet igényel.

Szavazz és édes lesz itt az élet.......

Egykori KISZ tábor lakó dala…..:
„Mondd csak emlékszel még, mondd csak emlékszel még, Hány  derék matrózt  vitt el a vén Ruben James….”
(70-es,80-as évek,Szolnok, Tisza liget, tábortűz,haverok, csajok,pia,buli,... a gitárnál N.Tibor polbites)
  A szovjet katona elvtársak ma már nem elvtársak, és nincsenek is ott Kunmadarason….
A helyi  termelőszövetkezet Központi Műhelye, Központi Irodája sincs….
Hogy, hogy jön ez most ide?   Én sem gondoltam volna anno, hogy egyszer még fel kell idéznem egykori élményeimet.
És ha azt mondom cukorgyár? És rengeteg eső esett mostanában? Dereng már valami? Nem?
Na, akkor elmondanám, hegy ezeknek a szervezeteknek (spontán mobilizálható humán erőforrás) időnként komoly szerep jutott a betakarítási időszakban. Bizony előfordult, hogy kihajtottak bennünket … ősszel pl. cukorrépát szedni a földekre. Mert a betakarító gépsorok az eső miatt nem tudtak rámenni a földekre.
Nincs már fogat erő sem. Az esetlegesen ide tévedő ( nem hiszem hogy van ilyen) fiatalnak írom, hogy ez két lovat és egy lőcsös szekérnek nevezett mezőgazdasági szállító alkalmatosságot jelent. Csak ez volt képes a felázott földekre rámenni.
Na most jön az, hogy ….hát nem is biztos, hogy itt lesz megtermelve a répa. Aha.
Namármost képzeljük magunk elé egy cukorgyárat. Nem nagyot, kicsit. Mert ez a terv, hogy több és kicsi. Mint Kínában a népi kohók egykoron. Esetleg megyénként egy. De akkor is termelnie kell. És oda szállítani kell. Az utakon. Mit gondolunk hány tonna tengelynyomása van egy cukorrépát szállító járműnek? És néhány év múlva milyen hatása lesz a megnövekedett igénybevételnek? Az idegenforgalmunk egyik legkritikusabb pontja a közutak kritikán aluli állapota volt éveken keresztül. Most mintha javult volna valamit a helyzet legalább Kunhegyes felől. Hát kellett már ez az ötlet.... Ja, hogy vasúti szállítás? Viccelünk? Hát az előbb írtam, hogy sok kicsi üzemecske. A környék termelő kapacitását kihasználandó. Ez logikus, mert a szállítási költségek ugye…. Ez hangzott el? Ez.
Derzsről, Nánáról, Gyendáról, Roffról…… vasúton?
Más.
Cs. Nagy Jóskával gyakran beszélgetünk a világ dolgairól, úgy általánosan. De mindig nappal. Egyszer – néhány éve - fordult elő, hogy késő este hívtam fel. Hirtelen felindulásból. Egy fülledt júliusi este. A szövegkörnyezetet nem idézem. A tartalmát illetően a lényeg az, hogy a Gyócs felől terjedő illatfelhő rendkívül kedvező hatását elemeztem a helyi, akkor még térségi tényezőnek számító idegenforgalomra, tagadhatatlanul nem Kazinczy díjas szövegkörnyezetben.
Most vannak, akik szeretnének még egy sertéstelepet…… Ha kérhetném… ne jöjjünk EU-s szagnormákkal, védőfasorral, zárt technológiával, stb.
Azzal lehet jönni, hogy mindezek csak a választások hevében elhangzott….. mondjuk úgy, hogy kiútkereső ötletek, aztán ha nyerés van….. majd lesz valahogy.

 

 

 

 

Választási…..ki, kivel van………

Idézet:".....én sem azért írom le ide a gondolataimat, hogy hátha valaki elolvassa. Á, dehogy. Önfelmentésből......."
 Hát most nem tudom, hogy van. És főleg mi.
Az elmúlt négy év alatt azt láttam, hogy a volt,  - és újfent jelenlegi - politikai gauleiter(ek) mindenben parallel(ek) a helyi vezetéssel. És most meg azt, vagy legalábbis  a legújabb történések azt sejtetik, hogy meg változott a szél. A kamikaze. Az isteni. A környékünkön annak meg – mint olyannak - az a fő és összes melléktulajdonsága, hogy egy igen magasan lévő székben csücsülő….. valahonnan  fúj. Mielőtt lennének olyanok, akik  a változás mibenlétét illetően az illatban gondolkodnának, na nem arról van szó. ( Hogy mi lesz esetleg később, azt nem tudom. ) Az irány és erő tekintetében történt változás.
És most bevallom töredelmesen, tanácstalan vagyok sok mindenben. De főleg az okot és időzítést illetően. Ugyan miért és pont…. most? Ha kiakarnám bővíteni a kérdéshalmazt , determinisztikus, vagy véletlenszerű eseményről van szó? És ez utóbbi komoly dilemma lehet az egyszerű , laikus, szürke mezei abádszalóki állampolgár- nagy átlagban max. 8 általános, esetleg + ipari szki. – számára. Szegény akkor most az X behúzását eredményező döntését úgy hozza meg, hogy a végkimenetel már eleve eldöntetett (determinisztikus), vagy legott kezdje el alkalmazni az eseményalgebra Morgan-féle képletét, és annak eredménye ismeretében voksoljon.....
Azt szögezzük le gyorsan, hogy a falu jelenlegei vezetésének véletlenül sem volt, vagy van bármiféle baloldali, netán liberális indíttatása (identitása). Ha valaki, én mint ilyenfajta, biztosan tudnék róla. Teljes mellszélességgel hirdették, kiszolgálták a jelenlegi ország irányító rezsim – gauleitere által lejuttatott,  - minden politikai irányelvet, vagy személyes óhajt-sóhajt. Minden tekintetben megbízható, cselekvő, elkötelezett hívei, építői a……na, most nem tudom minek is. (Valamikor a szocializmus szót írtuk.)  Ha így van, - márpedig így van - akkor meg… mi van? Vagy….. mi lett?
És az időzítést sem értem. Miért az utolsó utáni pillanatban történt mindez? Hiszen még nemrég, előre elhatározott szándékos cselekménnyel, szándékegységet alkotva ( ez ugye …adott terminológiában már minősítő) szoborkoszorúztak. Most meg a cefre fesztiválra se….?
Na, igen. Bonyolult a világ. És bonyolult összefüggések irányítják. Mintha valahol azt olvastam volna, hogy pl. Kínában megrebegteti szárnyát egy pillangó, és valamivel később valahol,  a Mexikói öbölben kitör egy trópusi vihar….Vagy, ha krimiben gondolkodunk akkor,….keresd a nőt? Vagy,… nem a bútort cserélik, hanem…. Stb.
Baráti körömben még jó néhány elmélet kapott hangot, nem mellékesen  bizonyos melléktényezők mennyiségi behatástól függően…….( Na, nem is a könyvtárban beszélgettünk….)
De e tényezők alakulásától függetlenül általában közös nevezővé vált, hogy bármi is lehet a magyarázat, az nem lehet ideologikus alapú. Azt,…… már csak szerintem…. helyi viszonylatok miatt  relatíve, poligarhi(a)kus (copyright Frei Tamás) térben kell  keresni.. Egyrészt. Másrészt egyszerű a helyzet. A hatalom megőrzőképesség egyik feltétele: Ha van fojtópórázod, kell hogy legyen  kutyusod is....
Egyébként abádszalókiként valljuk be őszintén. Itt helyben túl sokakat már nem is érdekel ez az egész. Ugyan már. Megedződtek az emberek. Az Eldorádó - Mikromatika (volt Lenin Tsz néhány vagyonrésze,stb.),  Fehér Delfin Gmk -Vakáció Kft ( a strand ugye),  AF Zrt. (9 hektár) után mi következhet? Mi van még itt valami, ami….  Esetleg eszébe jutott volna valakinek  az a húszegynéhány hektár ami a Kunsági mellett bujkál? Ki tudja? Már többször próbáltunk dobni (álmodni) egy nagyot…. Miért ne most…. is. Egy cukorgyárat. A recept a régi. Végy egy know-how-t…. A többi már megy magától.
Meggyőződésem szerint, a helyiek úgy 80 %-át biztos nem tudja már itt felizgatni, lázba hozni semmi sem. Közülük ugyan jó néhányan elmennek szavazni, húznak is majd néhány név mellé pillanatnyi hangulatuk szerint egy X-et és passz. Megszokták, hogy így szokták. Négyévente egyszer. Ránéznek a naptárra, és többi reflexből megy már.
Kb. úgy 10 % haszonélvező lesz, ha változik, ha nem a vezetés összetétele. Na, nem a közcélú foglalkoztatottakra gondolok. Semmiképpen sem akarom megsérteni őket, de az egyszerű pária lét okán, számukra nincs tétje a következő helyi választásnak.  Együttérzésem kifejezéseként mondom, aki kitalálta, azzal kipróbáltatnám szívesen azt az életet.
És a kamikaze, hogy reagál - mint isteni és szél - a választás másnapján? Nyugodjunk bele, bárhogy is alakul, neki tökmindegy. Eddig is kiszolgálták, cserébe eddig is kegyet gyakorolt, ezután is ez lesz. És helyi nézőpontból - az érintettéből főleg - teljesen mindegy, hogy adott intézményvezető leváltását, vagy az önkormányzathoz valamilyen szinten kapcsolódó szervezet ellehetetlenítését utasításba adják, vagy engedélyezik.
De ezzel együtt ügyes. Nagyon. Mondhatnám, bravisszimo……..Megy a felhajtás, mintha…. Miért is nem tudok röhögni azon, hogy az Echo Tv rezedaszagú kisfalunk helyi tévéje lett két estére? Kampány műsort sugároz. Nekünk. Azért ez nem túl korrekt. Jó , nem ugyanannyi időben, hanem arányosan  de….pl. Úri Józsika miért nem kapott médiafelületet?
Na, meg a választási menü.... "A": Babgulyás Összefogás módra, "B": Birka és Marhapörkölt Fidesz módra. Összefut a számba a nyál.... a hányingertől. A baj az, hogy így lenézni a helyi választókat nem példa nélküli. Ez pusztán egy továbbfejlesztett módszer. Néhány éve én is gyanútlanul "bementem a csőbe". Odaadtam a tűzoltóság nagytermét élelmiszer osztásra. A pofámon azóta is ég a bőr....
De térjünk vissza a komolysághoz.
Az istennek se akar rájönni senki, hogy ez a  trükk. Pedig nem is annyira eredeti.  „Kifordítom, befordítom, mégis bunda, a bunda”. A leghalványabb veszélye sincs olyan összetételű testület "kialakulásának", amelynek "következményeként" változna az eddigi helyzet. Fentről nézve teljesen szabad a pálya.  Hogyan és miként történhetett ez ?  Na, ez egy másik történet. Ami már a múlté… ezért nem is érdemes vele foglalkozni.
 És az a fennmaradó kb 5-6 %?
Ők a helyzet szenvedő alanyai igazán. Többségét – ami a tehetetlenség miatt még borzalmasabb érzés – mentálisan frusztrálja a kifejlet. Ez megtörténhet itt? Hát, hova jutottunk?
Döntően értik, átlátják a helyzetet. Közülük néhánynak még tán van is (némi bosszúláztól fűtött) harci kedve. Sőt, van kiút képe és víziója is. (amit majd szelid illúzióvá őröl az idő vasfoga) De nincs közvetítő közege. Hogy ez a hely az lenne itt? A facebook...? Ugyan már. Én sem azért írom le ide a gondolataimat, hogy hátha valaki elolvassa. Á, dehogy. Önfelmentésből..... Én megmondtam……
Hogy aztán  a helyi  intellektuel  - múltba merengve - a megfakult régi, vagy az ismerőse bikinis lányának új képeit „lájkolgatja”, azon én nem csodálkozom. Sőt, így helyes. És tökéletes.
De, ez is egy másik történet, ami szintén .... De, ne felejtsük el, minden dolog okkal történik. Bizony, a helyi szintű politikának is van vektorelmélete. Talán, ha venné valaki a fáradságot és nem csak térben, hanem időben ( visszamenőleg) elemezné….
Néha méla magányomban eszembe jut, hogy ez az 5-6 % képes lesz e egy olyan felületet képezni egyszer, ahol a helyzetet átlátó, vagy legalább a tudatos elégedetlenség szintjére elért réteg megtapadhat?
Na ez viszont, fogós  kérdés…. l(L)esz talán egyszer. A városvédők nekibuzdulásának hirtelen elhalását látva, nem sok a remény.
 Ja, hogy  4-5 % hibádzik az összeadásból (100 %-hoz)?  Nem hiányzik. Sehonnan. Van.....(láthatatlanul) egy tudatállapot, amit talán úgy lehetne definiálni, hogy nem élet, hanem létezés. Szerintem nekik a jó és nem nekem (néhányunknak).

Te kaptál........?


Párbeszéd (dialógus) valahol Európában, XXI. század, II. évtized
Helyszín:  egy posta hivatal előtti bicikli tároló
 - Helló
- Csá
- Miva' ?
- Semmi különös. És te?
- Áüh,.... sehun semmi. Te kaptál?
- Mit?
- Há' a jegyet, amit adtak
- Aha
- Én nem... De nem is érdekel. Tudod kinek kéne? Biztos..... mer' ott vótá, amikor beszóltam neki, tudod? Velem úgy ne beszéjjen, tudod
- Aha
- Biztos nem hosszabbítanak meg, de ase érdekel, tudod. Mennyen azannyába
- Öümh
- Nem megyek én szavazni se. Minek?
- Aha
- Nekem hiába adta a nígy ita'jegyet, asse érdekel
- Akko' csak kaptál...
- Öüm.... de csak ita'jegyet, de én nem iszok csak kólát, tudod. Az asszo'se.
- Nígy?
- Ja
- Abbu' kettő nem kaja?
- Nem
 - Megnízted?
- Meg
 - Biztos?
- Biztos. Itt van a...(farzsebbe kotorászás) Egy, kettő,.... a e mászszínű.... Ez a kaja?
- Az
-Ja, erre is ráva'írva...Na, maj'meglátom... hamá' atták. Na helló
-Na csá !

Kis magyar (abádszalóki).... kremlinológia


Idézet:"....miközben sokak számára ma még fel sem fogható hab (drog) a mi frissen készült, de annál keserűbb grillázstortánkon a rendkívül bájos, cukin lappangó helyi fasisztáink "ügydöntő" fellépése. Legyünk büszkék rá, mert ezzel kis falunk történelmében új fejezetet nyitottunk. Soha ne bocsássák meg utódaink.... "
 Mélyen fel vagyok háborodva! A fizikoterápiás gyógytornáról hazafele , a Danettben akartam megvenni a kedvenc sörömet. Mondanom sem kell, hogy mindenféle sör volt bent az üzlet hűtőjébe, ( ebből jó nehány - férfi embert már a puszta megjelenésével sértő - gyümölcs aromával ízesített) csak az én kedvencem nem. Kénytelen voltam "márkahűtlen" lenni. Vagy nem iszok. Ez utóbbi momentán kizárható alternatíva. Ugyanis ünnepelek. Újabb +10 fokot hajlik a térdem anélkül, hogy a fájdalomtól a korosztályom sajátosságától eltérőmértékű inkontinencia jelentkezne.
 De mi is az a kremlinológia.....? Természetesen Zsiga komám tudja, de az ő kedvéért mások számára is lefordítom: ez az a teljesen tudománytalan tudományág amely azzal foglalkozott egykoron, hogy az akkori Szovjetunióból kiszivárgó különböző valós, vagy időnként gerjesztett hírekből valamiféle értelmező magyarázatokat adjon közre a vezetés elvi trendjeiről és ami ettől fontosabb belső erőviszonyairól.
Mellesleg egy igazi kremlinológus már a sör vásárolhatóságának fent említett körülményéből legalább öt percig tudna oda-vissza teóriákat gyártani a (akár a helyi) politikai változások elvi trendjéről és ugye belső erőviszonyairól, de.....
Mindez semmi ahhoz képest, ami a választások eredményhirdetését követő első....!... perctől .... mondom első perc(é)től el(be)indultak.
Hajjaj... ez, ittenkéremabádszalók. Itt mindent másként kell értelmezni. Vagy úgy, ahogy történt. Slussz. Már az elég volt kombinációk gyártásához, hogy ki, kinek állt gratul, hányadiknak és jobbról e vagy, balról ( nem politikailag) érkezvén.
Ja, arról se feledkezzünk el, hogy valamikor minden, valamit magára adó országnak volt kremlinológiával foglalkozó intézete. Mi ezt tovább fejlesztettük Abádszalókon. Itt minden kocsmában van. És mindenütt gyártódnak is a teóriák.
Nálam az vezeti a per aktuális elmebaj(nokság) versenyét, amikor ( nem nevezném meg a vendéglátó egységet, mert jogosulatlan előnyszerzést a versenyhivatal bünteti) az éppen szóhoz jutó elemző, azt ecseteli, hogy a Kasza - kremlinológusilag exalpolgi - autója már hétfőn úgy kb 45 fokos szögbe állt az önkormányzat parkolójába és ez az egyéb körülményeket is figyelembe véve - nem nézet fel a polgármester ablakára befele menet, karikás volt a szeme , mint az ostor , stb - azt vetíti előre, hogy ő valószínűleg már nem fog nehezebb manőverbe kezdeni a távozásakor.....
Aztán.... a dobogós hely környékén van az az intézeti verzió, amely szerint, a térségi gauleiter már hétfő magához intette a polgármestert - aki természetesen farok felcsapva vágta - és közölve lett vele a felállás. Ki micsoda lehet és mi nem. (itt jövőbeni személyi döntések ismertetése következik hosszasan és ostobán) Ha nem, akkor nincsenek milliárdok. Se.
Ezzel megosztott helyezésű az a teória... hogy a második helyezett polgármester jelöltből nem lehet vesztest csinálni, mert az hogy nézne ki, hogy győzött a mi törzsünk az őserdei háborúba, de a mi főnökünket fogyasszuk el. És a patetikus kérdés a végén....: hát hogy venné ki magát ki egy ilyen győzelmi lakoma?
És ez csak néhány verzió a sok közül. Adott szintig engem még szórakoztatnak is. De....Kicsi ez a falu.Nagyon és egyre. És mint olyan, ezért bárki, bárkivel holnap is találkozhat. A dolgok természetéből következően a győztesek győztesnek fogják magukat érezni. A vesztesek pedig vesztesnek. Lehet tagadni, de ez az igazság. És ez utóbbiakban csak lassan fog oldódni a keserűség. Én már csak tudom. Egyik fb. ismerősöm szerint. És nem is sikerült, és ennek tulajdonítható a jegyzeteim hangulata. Is. (nihilista vagy, ütsz-vágsz mindenkit, stb) Most mondjam azt, hogy ökörség ilyesmit állítani velem kapcsolatban? Jó, mondom. Mert ha valaki már megtapasztalta a nyerés izét, majd az azt követő hétköznapok - mint később kiderült - értelmetlenül vállalt nyűgét, baját... hát az tudja, hogy valóban fáj a búcsú, de megszépíti az együttlét borzalmai.....Egyik, volt képviselőtársammal nem egyszer hosszasan értekezünk arról, hogy nincs az a pénz, amiért  bevállalnánk nem hogy a képviselőséget, de a jelöltséget se. És egymásszavába vágva hülyézzük magunkat, hogy engedtünk a rábeszélésnek és indultunk 2010-ben is. De ez most itt lényegtelen mellék száll.
A lényeges viszont az, hogy van min örülni, búsongani, csámcsogni. Van miről agyalogni, híreket turbózni, stb. Elfoglalja magát a nép. Az istenadta nép. A választó és polgár. Mint az országba mindenhol. Az meg kit is érdekel, hogy 4 milliós a szegénység (ami kb. és első, felületes ránézésre látható), miközben egy érdekes tulajdonú nagy cég 95 milliárd eredményből 22 milliárdot osztalékként kifizet, hogy (közelítsünk hazafele) kis falucskák ( amúgy a humán egyedfejlődés tekintetében már rég  genetikai zárványok) látens pártfürereihez csusszannak 100 hektáros földterületek. Miközben sokak számára ma még fel sem fogható hab (drog) a mi frissen készült, de annál keserűbb grillázstortánkon a rendkívül bájos, cukin lappangó helyi fasisztáink "ügydöntő" fellépése. Legyünk büszkék rá, mert ezzel kis falunk történelmében új fejezetet nyitottunk. Soha ne bocsássák meg utódaink....

Vadászidény.....vagy amit akartok


Egy képzelt képviselő testületi ülés alakulóülésére idézet ( Merániai Jánostól) ".....A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem......."
És a hangsúlyt jelentő  három vessző a helyének megválasztása kifejezetten személyre szabott....Lesz.
 Nagyon szeretem Stephen Hawkingot. Megnézem minden filmjét a Discoveryn, Spektrumon, elolvasom lejegyzett gondoltait, stb. De...  szeretem Shakespeare-t (Zsiga kedvéért, Sekszpírt) is. És szerinte... színház az egész világ.Vízkereszt, vagy... Nekem Feste a legszimpatikusabb karakter.
Még egyszer...Színház az egész világ....
Hogy ezt hogy kötöm át.....Hát, ha leakarnám írni egy-két képviselő közelmúltban megtett útját, vagy az eseményhorizont elméletét, vagy egy huszad rangú zombis ( ma még nem divat itthon, csak kamara szinten) darab szinopszisát kapnám meg. Egyik sem valami lélekemelő látvány.
Ha eljutottál odáig, már nincs vissza.....Ha köztük vagy, már az vagy..... .
Azt gondolom, hogy ha színház, akkor kell valahol lennie egy rendezőnek is. Van is.
Hawking szerint viszont.... nincs. Hát nem is tudom. Amikor a mellkasodat irtózatos fájdalommal nyomja egy sötét árny, miközben kétségbeesetten  kapaszkodók után kapkodsz a materiális lét világának peremén és egyre homályosabban látod rémült fiad és feleséged arcát..... Bizony, aki ezt át(túl)élte már, csak az tudja miről beszélek. Mondják: zuhanó repülőn nem jellemző az ateizmus...Jól emlékszem, rám sem volt.
És mi zuhanunk. Nem is jellemző az ateizmus. Itt. Hisznek az emberek. Valamiben, valakinek. Lesz még szőlő, lesz még lágy kenyér....
És közmunka.
Ha szavazol, lesz.....Ígérték? Kell hogy legyen.....Ígérték.....
A vadászidényt is. Kilövési engedéllyel..... A szereposztás folyik éppen... Na, nem a színdarabban... A vadászaton. Ki lő. Ki hajt. Ki a vad...
A színházat szeretem.... a vadászatot utálom. Nagyon. Főleg, mióta nem vagyok és nem is akarok más lenni mint .... egyszerű, legelésző mezei vad.
 Hobo:
Nem győztem soha, most sem nyerek,
Nem tudok ölni, de nem is merek,

Halló, halló...itt Rádió Jereván...

Közelebbről meg nem nevezett hírügynökség közleménye alapján a jereváni rádió adását megszakítva jelentette:
Egy magyarországi település falunapját ( valamint a helyhatósági választásokat) megelőző napokban két sertés váratlanul sérvet (hernia) kapott. E kór általában hirtelen kifejtett nagymértékű erőkifejtés, erőlködés, vagy traumatikus alhasi behatás következményeként lép fel. Súlyosbítja a kialakult helyzetet, hogy nevezett két jószág a sérülést követően eltűnt.
Az ügyben megkérdezett hazai szakértők mindaddig elzárkóztak a kialakult helyzet kommentálásától, amíg a WWF Állatvédő szekciója által felkért szakértőkkel nem konzultálnak. Ugyanis az eseménynek számos, egyéb igen komoly kérdéseket felvető vonatkozása van. Nem tudni például, hogy a két jószág milyen események, körülmények hatására döntött úgy, hogy elhagyja eddigi tartózkodásuk helyét. Itt megjegyzik, hogy felmerülhet az állattartás EU-s normáinak (1 fő/darab szükséges m2, állatpszichológiai gondozás, komfort érzet biztosítása,stb.) durva megsértése. Ezeknek hiánya köztudottan súlyos, olyan mentális betegség kialakulásához vezethet mint pl: idült alkoholizmus . Ez utóbbi heveny kialakulását az is megerősíti, hogy a jószágok távozásának időszakához közeli időszakban a környék egyik vendéglátó egységéből komoly mennyiségű, maradvány szeszes ital tűnt el. Amire más magyarázat nincs és nem is lehet.Ugyanis az események így képeznek logikus láncolatot. Amely az alábbi: A tartási körülmények hatására mentálisan sérült jószágok pszichés állapotát tovább rontotta a jelenleg nem ismert körülmények hatására kialakult heveny sérv. Ennek hatására náluk bekövetkezhetett egy olyan poszttraumás állapot, amelynek hatásaként heveny alkoholizmus alakult ki, minek következtében megittak minden alkoholt, amit a környéken felleltek.
Szaknyelven:Részeg disznóra itták magukat.
Másnap, már kijózanodva rádöbbentek tettük súlyára és elkeseredésükben kollektív önleszúrást hajtottak végre.  
Erre enged következtetni az is hogy egyes, nevük elhallgatását kérő szemtanuk a jószágokat utoljára a település szélén lévő gát közelében felállított kondérhoz közel, részleteikben, de felismerhető állapotban látták. Az ügyben eljáró szervek a nyomozás folyamatban lévősége okán nem nyilatkozhatnak a helyi közvéleményt jóllakottságában rendkívül nem érdeklő esetről.

Gauleiter vagy.... helytartó….

……Valahogy nem tudok továbbjutni egy paradoxonon…..  Isten azért nem segít, mert nincs, vagy azért mert elkövetett bűnei(m)nk miatt nem akar…..


A helyi hatalmi harcok színterét adó – önkormányzatnak képzelt - játékasztalról lepotyogó történetmorzsák csipegetése közben napok óta vetyengek ezen a dolgon. És nem tudok túljutni rajta az istennek se. Böngészek hosszasan  Wikipédiát, lapozok értelmező szótárt, de nem tudok dűlőre jutni a dolgot illetően. Utálom magam (khm….nem vagyok ezzel egyedül) e, mondjuk ki nyugodtan…születési hibám miatt. Gyakran mániákusan leragadok dolgoknál, lamentálok, szőrszálat hasogatok. (ez utóbbit ráadásul ime, fejszével) Hát igen…. Vagyunk, akik vagyunk…. Tudom, hogy teljesen felesleges töprengeni, de akkor is….
Most gauleiter, vagy helytartó?
Mármint az, aki beleavatkozik a mi, immár lassan évtizede helyben járó – utóbbi néhány évben már a visszafejlődés, el(ki)halás stádiumába jutó - kisfalunk életébe.
Miközben - az ellenség megtévesztése céljából - a városházának becézgetett épületszerűségben  bombasztikus perspektívák vázolódnak szivárvány színben pompázó jövőképekről. Jesszusom… az egyik legújabb terv szerint, tanmedencében fog megtanulni úszni az üres gyomor…. A helyi, a Tiszaburai  a Tiszaderzsi, stb. nyomor.
Azok közzé tartozom ( sajnos ) akik időnként emlékeznek. Közülünk vannak, akik megfakult fényképeket tesznek közzé, így élve újra azokat a „régi, szép” időket. A mostani dolgok, történések értelmét keresve, én most egy emlékképet teszek közzé. Emlékemben felderengenek Nánási, Gulyás, Gáspár, Dobrai, Incze elvtársak, mint a térség egykori politikai hatalmasságainak elhalványult emlékképei.  Ez a kép sem éppen gyermekkorú. Legalább 30-40 éves. Tény, a nevek sokaknak , különösen a fiatalabbaknak, semmit nem mondanak. Viszont a velük kapcsolatban felötlő emlékek azok számára, akik ismerték őket és ma is itt élnek, bizony mutatnak párhuzamosságokat mai történésekkel , helyzetekkel.   Emlékszem, hogy osztottak okosságokat a helyi problémákra, hogyan szabtak feltételeket, adományoztak lehetőségeket, törtek derékba karriereket. És már jön is a kérdés…. Kik voltak ők?
Gauleiterek? Helytartók?
Mondanom sem kell, hogy – mint azt mindig előre bocsátották –  „ a helyi elvtársak döntenek,…De, gondolják meg az elvtársak….” Tették hozzá. És mindig voltak, akik meggondolták. És döntöttek. A neveket hagyjuk. Rég volt. Kit is érdekelnének és nem is tartozik a lényeghez, mert mindig voltak, vannak és lesznek nevek…. akik döntenek. A körülmény, a helyzet az, ami elgondolkodtató és aggasztó is egyben ma. Nem is értem hogy lehet ez. Az Abádszalókiak a génjeikben hordozzák az önállótlanságot? A felügyelő atyáskodás igényét? Nem tud kinevelődni, kifejlődni az önállóságot akaró tudat, személyiség? Nem hiszem. Mert nem volt ez mindig így. Hogy van az, hogy 1989 és 2010 között valahogy működött az önállóság? És mostanában miért nem? Hogy lehet az, hogy az elmúlt években az egyik szomszéd településszerűség (vagy inkább kiglancolt tanyaközpont) politika világában jól lavírozó vezetője simán gauleiterkedhetett (helytartóskodhatott?) itt? És ne tagadjuk, tette ezt sokak örömére. Sőt, volt hozzá elvi alátámasztás is. Bibliai. Bónuszként elismerést érdemlő eredményességű  képzésben részesítette a többség által nagy reményekkel pajzsra emelt (választott) helyi vezetőt a hatalomgyakorlás olyan alaptéziseiből, mint például… Egy baráti mosoly közepette ölelésnek induló mozdulatot hogyan lehet a környezet részére teljesen észrevétlenül - természetesen átvitt értelemben - hátulról vesén szúrással, nyakátvágással befejezni. Jó, tudom, hogy ehhez alapképesség is kell…
De mindettől függetlenül a hirtelenkedéssel ostobán elkezdett adósságrendezési (csőd) eljárásból kievickélve többen joggal gondoltuk, hogy na, végre eljött az önállóság ideje. Most aztán nincs mentség, elő a képességekkel. És erre, tessék……A demokrácia adta kollektív bölcsesség egy működésképtelen  képviselőtestületet (torz)szült. És a helyi hatalmi civakodás rendezését egyesek nem mástól, mint a körzet országgyűlési képviselőjétől (miniszter) várják.
Vagyis gauleiterért (helytartóért?) kiáltunk. Mi magunk.
 Ez szégyenletes, és lealacsonyító, magalázó. Az itt-ott felbukkanó hírekből az feltételezhető, hogy a felek nem tétlenkednek. Egymást már-már versenyszerűen alulmúló módszereket alkalmaznak. Ennek egy számomra is meglepően őszinte megnyilvánulása volt az egyik fél részéről , amikor egy Hobo adaptációt (Viszockij: Adjatok a kutyáknak húst) osztott meg az fb oldalán. Atyavilág. Hát mi történik itt? Én is gyakran ostorozom a helyi intellektuális színvonalat, de ezt az emelkedettséget…
Csak mellesleg jegyzem meg, hogy a környékbeli települések nem kis kárörvendezéssel szemlélik a történéseket. Ide jutottunk. Az egykor részünkről lesajnált Kisköre, Tiszanána, Tiszaderzs,stb. települések lakossága az Abádszalóki hatalmi harcokról sztorizik a piacon, kocsmában, stb.
Szerintem egy gauleiter (helytartó) helyett valami más kellene. Valami közös megvilágosodás. Valami isteni szikra. De….
Tűzoltóként, vízi mentőként sok-sok értelmetlen halált, tragédiát látva  - újabban saját sorsom alakulásából következően is - gyakran elmélkedem isten létén, nem létén.
Valahogy nem tudok továbbjutni egy paradoxonon …..  Isten azért nem segít, mert nincs, vagy azért mert elkövetett bűnei(m)nk miatt nem akar.

 

Csendesek a hajnalok….

 „  ….. ellenségemnek sem kívánom, azokat a borzalmas 70-es éveket … Tombolt a kommunista diktatúra. Bizony-bizony szörnyű idők voltak…”  
 Álnok dolognak tartom  pusztán csak azért szeretni, mert karácsonykor így szokás.….. Sőt, kegyetlenségnek. Mert reményt ad.
Hát igen…Nem túl szerencsés eljutni oda, hogy nincs mentség, téged már szeretnek, ha akarod, ha nem. Bármit tettél, vagy nem tettél, akkor is.
Én bizony vállalom e véleményemet, akkor is, ha ezzel Aszi egy be(meg)savanyodott–keseredett nihilistának mond. Aki ráadásul politizál is itt néha.
Még ez a Lali is ezzel csesztetget, hogy ne politizáljak. Hm... Lehet, hogy segíteni próbál ? Hogy van az, hogy belőle még nem ölte ki a pártfegyelem az embert? Nem tudom. Biztos látja a homlokomon a lézerpöttyöt. Misi célkövető lézerének köszönhetően Szabolcs nem szokta elvéteni a célt. Csak néha.
Egyszer már próbálkoztak a felettesemnél a kilövésemmel. Szinte leheletfinoman lettek elküldve a picsába. De nem áltatom magam. Biztos vagyok benne, hogy újra próbálkoznak. Ez a Lali és Aszi meg nem tudja, hogy kb. úgy 1968 óta nem akarok politizálni. Csak ellenállni. Hogy miért is? Komolyan nem tudom. Ha hiszi valaki, ha nem, nagyon régen és teljesen véletlenül lettem…. ellenálló…. Azt se tudtam, hogy az, az volt. Hogy a Bocskai téren felsorakozott városi  úttörő avatásra nem mentem el. Na, nem tudatosan! Mondom …véletlenül ! Ottfelejtettem magam máshol.
Előtte napokig próbáltuk. Sorakozás, kartávolság, vakpalira bevonulás, KISZ tagok közénk vonul, himnusz, - itt majd beszéd jön, és nehogy izegés-mozgás, kiabálták a mikrofonba - majd piros nyakkendő nyakon körbe, megköt, internacionálé, kivonulás,oszolj. Kb úgy x-szer gyakoroltuk. Ment minden mint a karikacsapás.
És eljött a nap….Az avatás délelőtt 10-kor kezdődött. Volna.
Mert mi Külső-Hadházi útiak, a Vajgyár előtti füves grundon épp presztízs focimeccset vívtunk a Vénkerteseikkel. Ez egy előtte való napon sötétedés miatt félbe szakadt derbi folytatása volt. Általában be tudtuk fejezni, de akkor épp azaz éjjeliőr volt, aki mindig lekapcsolta a térvilágítást, hogy ricsajozás helyett húzzunk onnan hazafele. Megállapodtunk, hogy reggel fél 9-kor folytatjuk, de csak a győztes gólig. Jobbak voltunk. Úgy saccoltuk, hogy kb 10 esetleg max. 15 perc és megvan. Aztán - gondoltam- én futás haza, mosdás, átöltözés, irány a főtér, stb. Már hogy mondtam volna nemet, amikor 11 évesen a 14-15 évesek bevettek  a csapatba. A bajt az okozta, hogy Kövér Sanyi faterja pont arra jött és oda üvöltött a bakról, hogy….. Sanyiii ! az anyád  kurva istenit…ha  mire kiérek a fődre és te nem vagy ott, estére nem mehetsz sehova…. (a május  bizony a zsendülő szexualitás és a tengeri ültetés ideje volt Böszörménybe is) És, Sanyi futás a szekér után, otthagyott bennünket. Az esti csajozás nála fontosabb volt akkor már. A Vénkertesiek meg emberfórból, ha nehezen is, de győztek.  Szabó(Liba) Gabi bevarrta a jobb alsóba (ami egy fél tégla volt) és vége lett. Veszítettünk …..¾ 10-kor. Passz. Egy osztályfőnöki. Pontosabban egy újabb. Jól elvolt a többivel.
Mellesleg nyolcadikos koromba hogy-hogy nem, mégis őrsvezető lettem a 7. a-ba. Ott voltak a legjobb csajok. Nem tudom, a korosztályomból emlékszik e valaki a „Nem a gólya hozza” c. felvilágosító kis könyvre? Na, én az őrsi gyűlésen abból olvastam fel nekik… Nem sokáig. Az osztályfőnöküknek feltűnt, hogy a b-ből is át-át járnak néhányan valami miatt az őrsi gyűlésekre.
Szóval nem politizáltam…  De Szalókra kerülve valahogy besodródtam a KISZ-be. A belépés úgy történt, hogy egyszer csak Sáfár Laci bekiabált a kovácsműhelybe, hogy ….. hé, Kagyló, holnap délbe KISZ gyűlés a klubban! …..És, mi közöm hozzá?  Ne dumálj vissza kopasz, te vagy a szervező titkár. Szólj Durcásnak, Sumáknak meg a többieknek is…. Hogy, hogy kerültem képbe, szegény Laci halála miatt már sosem tudom meg. Mert én azon kívül semmi említésre valót nem csináltam, mint hogy néha összeugrottam az öreg Barna Jani bá’val, meg Cseh Bandi bátyámmal, mert qrva meleg volt a kovácsműhelybe ekevas élezés közben és kevés volt a szódavíz. (Mert a fél központi műhely rájárt.) A mozgalmárkodást se vittem túlzásba. Talán annyi volt, hogy Halas Pistivel és Berta Ferivel hetente két-három nap kb. úgy délután 6-7 óra körül kinyitottuk az ifjúsági klubot és elindítottuk a magnót és adj neki, ami belefért. Omega, Mud, Led Zeppelin, stb. Ha nem jött senki be, akkor bezártunk. És hátramentünk a fotólaborba. Mindig került elő néhány pornónegatív…
Emlékszem, egyszer a szárítóba maradtak a képek. Kiss Bandi meg nagyon kiakadt…. (Ha még egyszer találok itt ilyet, ki vagytok rúgva! Értve? Na, ezért fogy a fotó papír ennyire! Ti hülyék! Legalább fixirt vehetnétek néha. Serfőzőét ti vittétek el? Hozzátok vissza, mert rajtam keresi..)
Na, még az ellenségemnek sem kívánom azokat a borzalmas 70-es éveket … Tombolt a kommunista diktatúra. Bizony-bizony szörnyű idők voltak…
Főleg a téli hajnalok. Amikor szinte nap, mint nap iszonyú, velőtrázó, hörgő visításokra ébredtél….Ma is füledbe cseng az üldözők  üvöltözése …. Hé, szomszéd, az első lábára! Aztán otthagyták egy időre a vérbe fagyott tetemet…. És, következett  a második, néha a harmadik ….pohár brutális fogópálinka….
De hál’ istennek,  sokkal békésebb idők járnak….
A pirkadat lassan derengő homályában üres aggyal nézed a plafonod ismerős repedéseit kb. tizezredjére….Újabb unalmas (dologtalan) nap vár rád. Az éhkopptól hideg kályhád gyomra versenyt korog…..Jó ideje már, csendesek a hajnalok.

 

Ötperces.....

"......És te még mindig nem döntöttél. Látszik az arcodon a vágy…. a 19 000 iránt…? Nem lehet! Nem bírja. Már nem..."
 Ez a Tóth Józsi teljesen kiakaszt. Szerinte olyan hosszú történeteket írok, hogy mire a végére ér, az elejét elfelejti, másnap pedig izomlázat érez a szeme körül. Írjak egyperceseker?
Egyezzünk ki ötpercesekben.... Ráadásul eléggé félre lettem értve a legutóbbi jegyzetemmel. Pedig korábban már egyértelműen közöltem a „használati utasítást”. Én nem a …. van aki csajozik, van aki kocsmázik, van aki horgászik, van aki fb-n írogat, stb,stb,... pótcselekvők táborához tartozom. Egyébként, kocsmázok. Hetente egyszer. Jó, max, kétszer..…  A megszokott társasággal és témákkal, stabilan limitált fogyasztott mennyiséggel. Ilyenkor Bea ( pultos) mindig röhög is azon, amit kérek.  2 dl baracklébe 1 dl félédes fehérbor. És szigorúan 3 kanyar. (elnevezte nyalókának. Hm. Ugyan miért is pont erre asszociál…..?) A dokim szerint ennyi fér bele. A Marfarin kissé instabil. Meglehet, hogy normális ember ilyet nem iszik.
Életem hálóját megszőtte már a pók. Tehetetlenül nézem, ahogy szálai  csúsznak ki kezeim közül.… Na igen. Micsoda költői megfogalmazás…. Francba, hogy nem én találtam ki. Valamelyik film egyik dialógusában hallottam.  Talán hatásvadászkodva annyit tudnék hozzáfűzni, hogy  sorsom különös kegyeként láthatom  az előbukkanó szálak végét. És akinek ez megadatik, az előbb-utóbb rájön, hogy már nem a jövő a fontos.  Az jön.  Hanem az, hogy visszanézve mit lát.
Ez bizony egy kis falu. Ha tetszik, ha nem. Sznobozhatunk itt a „város” emlegetésével…. De a normálisabbak tudják, hogy ez a vicc kategóriába tartozott mindig is. Szóval  falu – ami a mindenkor aktuális populációnak köszönhetően megállíthatatlanul egyre kisebb lesz - és slussz. És mint olyan, általában némi érdeklődést követően mindenki számára, bárki nyitott könyvvé válhat.  Akár hetediziglent. Is. E könyv sötét, vagy rózsaszín lapjaira írt bejegyzéseket nem lehet kiradírozni, hibajavítózni. A könyv címe: Kollektív emlékezet. Beleég minden történet. Csak meg kell találni. Lehetsz vidám, lehetsz szomorú. Ünnepelheted ünnepeidet, titkolhatod titkaidat, akarhatod felejteni múltadat. Ott lesz a könyvben minden.
Az is, ahogy bizonytalan tekintettel meredsz a képernyőre….. Pedig döntened kell. Most. Melyik oldalsó gombot nyomd meg…. ? Leginkább csábító gondolat, hogy a 100 000- est. Hú, de jó is lenne….. Ha megengedhetnéd magadnak. Még nincs itt a hónap közepe sem, de számládról a közcélus fizu utolsó ezreseit facsarod ki(le). Töprengsz, miközben lányod bezavar… A lépcsőalján állva kérdezi…. Apu! Hallgasd csak, ez nem a … tudod,… a Dér Heni!? Ott bent …!?
Váltsunk….
A kis falvak nagy történéseit apró dolgok gerjesztik.  És van egy úgynevezett halmazelmélet. Nem a matematikára gondolok. A földrajzra. És a politikára. Meg a tó körüli települések halmazára. Egyrészt. És van a járásban lévőké, másrészt. Nézzük meg a közös részhalmazban lévőket, majd rakjuk sorba. Ne a vágyaink és álmaink szerint! Tényszerűen a rideg érdekérvényesítő potenciál szerint. A többi kitalálható. Ugyan melyik településnek van több esélye az ország minden szegletére – így ránk is – vonatkozó, fennmaradásért való küzdelemben. Talán észre kellene venni a „ jót akarók áldásos" közreműködését. Miközben lassan ránk tör az újabb idegenforgalmi szezon.
Váltsunk vissza…
És te még mindig nem döntöttél. Látszik az arcodon a vágy…. a 19 000 iránt…? Nem lehet! Nem bírja. Már nem. A Rózsa felől bizonytalanul terjed egy agresszív melódia…..”Mindig imádtam, hogy a zoknidat ….Ágyba bújás közben magadon hagytad”.... Anyád…mordulsz magadba. És megnyomod a lehető legkisebb összegnél lévő gombot. Látszik a karod állásának szögéből. Balra, fent. És az arcodon, ahogy jössz le  a lépcsőn…Kis barátom… Happy birthday to you…..
Ady soraira gondolva térek ki előled…..... "nincs benne részed soha….. Ne sírj grófodnak lesz azért… Leánya, pénze, bora…”

csipkerozsika.jpg
Furcsa dolog, amikor Csipkerózsika említésével a reményünket akarjuk kifejezni ....

Párhuzamos világaink.....

 

......Agyamat komoly munkára fogva próbálok visszaemlékezni a helyi , önkormányzati választás jelölt csoportjainak, és velük szimpatizáló, támogató szavazócsoportjaik tagozódására. Tartok tőle, jönnek még cudarabb dolgok.....
A minap egyik haverom megjegyezte….     Te bazeg, …..én nem értem amit írsz…..
Nem döbbentett meg különösebben – hiszen mint tudjuk - nincs különösebb célom a gondolataim  fb-s lejegyzésével.  De azóta is ez jár a fejembe……. Nem klappol valami.  Ő, én és sokan mások, látjuk egymást, beszélünk, (stb.) de  nem ugyanazt érzékeljük jelenségekkel, helyzetekkel találkozva. Mégiscsak lennének a párhuzamos világok és ez lenne a létének bizonyítéka?  Az, hogy nem ugyanazon következtetést vonjuk le,  teljesen rendben van. De az, hogy egy aránylag néhány négyzetkilométernyi térben, tehát egymás közvetlen közelében, nagyjából egy időben szocializálódva, ennyire másképp lássunk dolgokat, az jeges rémülettel tölt el. Ez nem vicces túlzás. Komolyan komoly.
Pl:  A napokban találkoztam egy régi, varrodás munkatársammal. Hallottam arról, hogy egy igazi, hithű, csőlátással „megáldott”  fideszes, de erre a mélyenszántóan ostoba, torz szemléletre nem számítottam.  Atyaúristen!  Lehengerlő stílusban azzal kezdte, idézem: .... a közmunka nagyon jó és helyes. Egyébként sem  dolgoznak. Amúgy meg Amerikába így épültek az utak. Nagyon helyes, hogy a fiatalok kimennek külföldre boldogulni és egyébként sincsenek félmillióan, csak max. 300 ezren.
Én vagyok a hülyebarom. Mi a francnak köszöntem rá. Lehet, hogy így történik az, hogy az emberek egyszer csak elkezdenek nem beszélgetni egymással?   Hogy felzaklat -  és ezért kerüljük egymást - annak tudata, hogy nem értelemszerűen következik, hogy amit látunk, ha  fehér, az fehér. Ha fekete, az fekete. Sokáig azt hittem, ez csak egy bizonyos – országházának nevezett – épületbe tartózkodó emberek sajátossága lesz, ha oda kerülnek. Ebből is eredeztethető azon régi (2004-ben fogant) elszánásom, hogy különösebben a magas - országos – politika nem érdekel. A politikusokkal együtt.  Teljesen osztottam Nagy Feró  igazgyöngy mondását, amelynek záró mondata valahogy így hangzik…… „ a különbség csak annyi, hogy az egyik  cseresznyemaggal  van díszítve”
Aztán eljött a 2011-es év…… és azóta a helyi politikumra is kiterjesztettem a „nagyferói” elvet.
Hogy miért is? Van magyarázat.
De inkább más témába vágnék....
Némileg döbbentek állok a fasizmus helyi virágba borulásának látványa előtt, de fel tudom fogni néhány lelkileg  torzszülött  percember jellemének, személyiségének helyi  leképeződéseként. Ez ugye itt-ott, elő-előfordult már egy évszázaddal ezelőtt is.  (Vagyis még az újdonság varázsa sem fogható rá. Okoz is csalódást egy-két ismerősöm, de hát ismerve őket, naiv(buta)ságuk okán nem tudják mibe is keveredtek) A társadalmi tudat fejlődése – ebben egy véleményen vagyok tégéemmel (TGM)  –   egyre csökkenő áldozatok árán, a normalitás biológiai, fizikai törvényszerűségének segítségével  elintézi előbb, utóbb az ilyen hülyeségeket. ( + még azt is mondta: nyugodtan vonjunk párhuzamot a mezei rágcsálók elszaporodásával)
 Viszont azt, hogy normális , hétköznapi emberek nem éreznek rá a közvetlen környezetünket a szó legszorosabb értelemébe vett fenyegető végveszélyre, azt bizony képtelen vagyok felfogni. Előző jegyzeteim valamelyikében azt írtam, hogy a kis falvak nagy történéseit apró dolgok gerjesztik. Bármilyen furcsa is, bizony ilyen apró dolog lehet, hogy egyik kollégámat a Pedróban - minden előzmény nélkül és orvul -  egy helyi,  deklasszált elem megütötte. Mint mondtam, ez apró dolog. Minden rendes kocsmában bármikor előfordulhat. De az, hogy pont egy – egyébként közismerten is  túlzottan  galamb lelkű - tűzoltót üt meg  pont egy semmirekellő, az jelez valamit. Mégpedig azt, hogy egyelőre még  van elvi alap,  és ezzel együtteshatásban  keletkezik is igény a helyi szélsőség erősödésére egy ilyen kis közösségben is.Mert mit lehet ilyenkor itt tenni? Rendőrt kellet volna hívni? Ugyan már, na ne vicceljünk.  Vagy a kolléga használja ki meglévő fizikai adottságait és tépje szét, állította volna egy ütéssel föld körüli pályára  a gyengébb fizikumú támadót? Na, megint csak ne vicceljünk. Őt úgy bevarrnák, mint  a zsákot. Nem beszélve a megkövetelt tűzoltó magatartási normák betartásról, ami – ráutaló szabályzó környezetben - tiltja az erőszakot. Mi marad más, mint lehetőség?  Az erősödő előítélet. Zseniális, ahogy ki van ez találva. Egyáltalán, lehetne tenni valamit az ilyen helyzetek bekövetkezése ellen? Na, itt jön a meglepi…… mert minden ellenkező híresztelés ellenére lehetne.
Nem strapálom magam, a hogyan fejtegetésével. Inkább emlékeztetnék….
 Néhány évvel ezelőtt egy közmeghallgatás alkalmával egy meghatározott körhöz tartozó, láthatóan megszervezett csoport félelmetes hangulatot teremtett. És egy szintén meghatározott kör következményként, nagy-nagy győzelmet hirdetett a hívek között . Hát és  íme, tessék. Ez is következmény.
Az agresszív  magatartás látható eredményessége mindig példaként terjed. Különösen a nehézségekkel, frusztráltsággal küszködők között. Kérdezzük meg bármelyik szakpszichológust. Ráadásul a  hajlandósággal megáldottak(átkozottak) körében a legváratlanabb, teljesen indifferens helyzetben törhet fel, gerjeszthet teljesen indokolatlan erőszakot  bárkivel szemben. Így járt a galamblelkű kollégám is. Persze lehet ostobán azt hinni, állítani, hogy a két dolognak az égadta világon semmi köze egymáshoz. Mondhatni azt is, hogy ez bizony egy nagyon nyakatekert, erőltetett összefüggés bizonygatása. Sőt, lehet egyenesen kisebbség ellenes hangulatkeltéssel vádolni. Felőlem, nyugodtan tessék csak….. Viszont meggyőződésem, hogy ezzel még közel sincs vége. A hab az lesz a tortán, ha  a szóban forgó kör csak egyetlen egyszer nem kapja meg az általa megszolgáltnak vélt járandóságát, kiváltságát. A reakció nem marad el. (ma délelőtt példának okáért, ott üvöltözött egy delikvens a polgármester ablaka alatt, amit vélhetően a bent lévők is jól hallottak)  Agyamat komoly munkára fogva próbálok visszaemlékezni a helyi , önkormányzati választás jelölt csoportjainak, és velük szimpatizáló, támogató szavazócsoportjaik tagozódására. Tartok tőle, jönnek még cudarabb dolgok is. Miért is?
Egyszerű kérdéseket teszek fel magamnak ide. Növekszik a lakosságszám? Nem. Gazdagodnak, gyarapodnak az emberek? Nem.
Hol van a fiatal generáció, aki idős koromban egy pohár vizet ad? Oda valahol.
Hogy is tetszik érezni magamat az ilyen kilátásokkal?
Hogy igen- igen szarul?
Ugyan hol és hány kérdést tegyek még fel magamnak? Hogy a fentebb leírt,  apró dolgok által előre vetített nagy-nagy kilátástalanságot érzékeljék a párhuzamos világaikban zombisodva bóbiskoló helyi embertársaim?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cyberlabnyomok.blog.hu/api/trackback/id/tr3414524804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása